Aanzoek.

Van een officieel aanzoek was er hier geen sprake. Ik heb Vlam niet met vochtige ogen aan mijn poezelige voetjes gehad. Met roos in de mond en een ring op een fluwelen kussentje. Gelukkig niet ook. Ik zou van gekkigheid niet weten hoe ik zou moeten reageren.

Het was gewoon een wederzijdse beslissing.

De afgelopen maanden hebben we het namelijk vaker gehad over het feit dat we één en ander goed moesten regelen, voor de toekomst, voor Jill en voor elkaar.

Tijdens de vakantie lagen we ’s morgens in bed, een beetje te kletsen, toen Vlam uit het niks vroeg: ‘Wat zou trouwen eigenlijk kosten? Zullen we daar eens naar informeren?’

Een samenlevingscontract was ook prima geweest wat mij betreft. Maar nu hij dit zo stelde, vond ik dat stiekem eigenlijk ook wel een heel leuk idee. Op de één of andere manier specialer.

Bij thuiskomst bleek een samenlevingscontract net zo duur als het laten opmaken van huwelijke voorwaarden, het trouwen zelf kon op bepaalde momenten gratis, dus -heej- waarom niet eigenlijk?

Toen Vlam in Frankrijk zat, maakte ik een afspraak bij het stadhuis om in ondertrouw te gaan op de dag dat hij voor een lang weekend terug zou komen en mailde hem de datum.

We spraken af het geheim te houden voor de goegemeente. Ik kon het niet voor me houden en vertelde het 2 vriendinnen en ik mailde het naar 2 collega-bloggers. Vlam vertelde het zijn broertje. Iets waar je hoofd van overloopt, is nou eenmaal lastig voor je te houden. Ik ben tig keer het puntje van mijn tong af moeten bijten, maar het is me redelijk gelukt de boel stil te houden. Jill deed op ons verzoek ook mee aan het grote geheim.

We hadden de tijd dat we niet samen waren, iets tofs om naar uit te kijken. Naarmate de vrijdag vorderde, werden we allebei een beetje nerveuzig. Alhoewel in ondertrouw gaan een formaliteit is, is de stap toch een hele grote binnen een relatie.

Uiteraard is trouwen gewoon een papiertje waarop je bepaalde beloftes maakt en dat ondertekent, niet meer en niet minder. Als ik het over Vlam heb, noem ik hem al “mijn man” en ik ben “zijn vrouw”. Er verandert dus niet veel. En toch ook weer wel, emotioneel gezien. Het is echter ofzo. Ik kan het niet uitleggen.

Vlam heeft trouwens mazzel: hij krijgt 2 vrouwen voor de prijs van 1.

Niks bigamie want dat is verboden bij wet zoals u weet.

Vlam en ik gaan het gezamenlijke gezag over Jill aanvragen én hij gaat haar erkennen als kind. Het proces daarvoor is in gang gezet bij de rechtbank van Middelburg.

Heeft hij in 1 klap een dochter, iets dat hij altijd al gewild heeft, maar nooit gelukt is. Jill heeft ineens zomaar een heuse vader (die ze overigens ook niet zo hoeft te gaan noemen, noch wiens naam ze krijgt. Uiteraard waren er wat kamervragen naar aanleiding van dit onderwerp.) En ik ga tegen al mijn eerdere uitspraken in, in het huwelijksbootje stappen.

Zeg nooit, “nooit”. Dat is de moraal van dit verhaal.

En ze leefden nog lang en gelukkig. Dat wordt hopelijk het einde ervan.

51 thoughts on “Aanzoek.

 1. Ach, wij zijn ook jaren geleden om voornamelijk economische redenen getrouwd, da’s trouwens niet de reden dat we nog steeds bij elkaar zijn.
  En het beoogde sprookjeseinde, dat gaan jullie samen halen, heb ‘k gezien in de glazen bol;)
  groet

 2. Ollie wenst jou en Vlam en Jill een gelukkig en voorspoedig samenleven ! We gaan er in de toekomst nog eentje op drinken niet ?

 3. Ik begrijp je gevoel helemaal. Zelfs nu ik voor de 3e keer getrouwd ben. Wat relaties betreft ben ik echt een ouderwetse muts.
  En wat heerlijk voor je, weer even wat positiefs in je leven, gezien het blogje ‘Sip’ dat je onlangs schreef. Je was er wel aan toe, dacht ik zo te denken 😉

  1. Het wordt ook mijn 2e huwelijk. Over mijn 1e kan ik niks positiefs verzinnen. Misschien later daarover nog eens een blogje.

   Dit zijn hele fijne ontwikkelingen en we teren er idd op. Maakt het feit dat we zo ver van elkaar zitten, nét even wat makkelijker.

 4. Ik vind het nog steeds geweldig fijn nieuws, ik kan me voorstellen dat jullie toch een soort van ‘op wolkjes’ zweven… en die glimlach is natuurlijk niet van jullie gezichten af te slaan.
  Ik heb helemaal zin om ‘Joepie!’ te roepen.

  JOEPIE!

  (er zitten hier 3 mannen verschrikt te kijken….. lol)

  Fijne dag!

  1. Idd Marjan 🙂 Het is toch bijzonder allemaal, we zijn helemaal happy. Jammer alleen dat Vlam gisteren weer voor 10 dagen is vertrokken naar la France. was even slikken weer, zo ver weg van elkaar :S

   hahaha, het is ook typisch als je iemand hoort gillen vanachter zijn pc 😉 Gek mens 😉

 5. Oh, ik vind het toch zo ontzettend leuk voor jullie! Echt super! Zeg nooit nooit inderdaad. Lijkt me een geruststellende gedachte dat alles nu straks geregeld is voor Jill. Haha, de Kamervragen, heerlijk!

 6. En ook ik hoop dat jullie nog lang en gelukkig leven. Ik begrijp de praktische kant, maar die praktische kant ga je niet aan met iemand die je niet ziet zitten. Dus evengoed een mooie en belangrijke stap! Gefeliciteerd!

 7. In eerste instantie toen je je blog schreef over hoe jullie het wilden regelen dacht ik al, waarom niet trouwen. Maar snapte wel dat als je een keer eerder getrouwd bent geweest en het was zo vreselijk ,je geen tweede keer dat wil.
  Maar dit is toch heel anders 😉 en dat is leuk!!! En wat goed van vlam om Jill in het pakket erbij te nemen, diepe buiging voor de man (zo zie ik het toch wel eens anders!).
  Ik hoop voor jullie een leuke dag, met veel gezelligheid, en voordat je het weet ben je 12,5 jaar getrouwd, zoals moi volgend jaar 😉

 8. Klinkt goed allemaal!
  Ff een vraagje uit eigenbelang (zou zomaar kunnen dat wij ook ooit zo’n beslissing zouden kunnen willen nemen namelijk): moet de bioloog akkoord gaan met de erkenning?

    1. Dank voor de links Kliefje!
     Helaas was ik getrouwd en staat de biovader dus wel op de geboorteakte. Om geen verdere discussies uit te lokken: biovader is altijd welkom als zoon daar prijs op stelt maar de biovader heeft zijn zoon letterlijk en figuurlijk in de steek gelaten voordat zoon een jaar oud was. En het laatste contact van de kant van biovader dateert van meer dan 4 jaar geleden….

 9. Helemaal goed zo toch?! En ze leefde nog lang en gelukkig…. Ik vind het echt heel leuk voor jullie alledrie.

  We krijgen toch wél allemaal een flink stuk bruidstaart, hier?! Of, liever eigenlijk nog, een flinke schaal bitterballen en wat drank. Zal ik een leuk ABC spel voor je opvoeren, hier achter mijn scherm. (-;

 10. Een heel leuk verhaal om het zo te lezen. Gelukkig dat ik niet in uw plaats was…..zou me letterlijk opgevreten hebben van de zenuwen….En inderdaad een nooit bestaat niet…er zijn altijd factoren die een mens niet in de hand heeft en eentje ervan noemt men Cupido. Gelukkig maar zou ik zeggen. Nu komt immers alles in zijn plooitjes te vallen ten huize Klivia 🙂
  Ben reuze blij voor je. Ondertusssen zit ik ook al aan pagina 43 van het boek. In ieder geval een zwaar thema boek, maar zo leert een mens nog eens iets bij 😉
  Groetjes Mike

 11. Ik zei het al; ik ben oprecht blij voor jullie! I verwacht natuurlijk wel een foto van je in jurk he, dat weet je :p
  Hier hebben we het er ook wel eens over, over trouwen. Dat zou sommige zaken hier ook makkelijker maken.

 12. Wat kan de liefde toch mooi wezen he? Laten we eerlijk zijn: het is pas echt tof als je op iets latere leeftijd in een huwelijk stapt. Je hebt daardoor een veel beter beeld van wie jij bent, wat je wilt in het leven en daarnaast heeft je aanstaande dat ook. De kans dat zo’n huwelijk lang stand houdt is groot.
  Natuurlijk is het geen garantie, maar die krijg je nergens bij in het leven. Feit is dat jullie deze overeenkomst aangaan met z’n drieën en dat het toch speciaal is.
  Ook voor Vlam, die krijgt er inderdaad ook een dochter bij. Dat is ook speciaal.

 13. Wat leuk! Gefeliciteerd, het is toch een flinke stap. Heel gaaf dat Vlam niet alleen jou maar ook Jill erbij krijgt en haar erkent.
  Rest mij nog 1 vraagje… ‘mag ik je sleep dragen?’

 14. Jeej meis! Dit is heerlijk om te lezen, alvast van harte voor Kliefje, Dochter en Vlam en maak er een hele mooie dag van waar jullie nog lang heel gelukkig op terug kunnen kijken -x-

 15. ooooh, wat een heerlijke vooruitzichten voor jullie alle drie! Jij en Vlam zetten een grote stap in jullie relatie en Jill krijgt nu officiëel een papa! Ik hoop ook dat dit verhaaltje eindigt ‘…en ze leefden nog lang en gelukkig’. Hoera!!!
  zie je wel dat ik nog bij je kom lezen hé, ondanks mijn sluimerstand! haha ;o)))

 16. Hi Kliefje,

  Heel leuk dat je zo gelukkig bent, maar ik mis je puntige blogs een beetje… natuurlijk wens ik je alle geluk van de wereld.

  groetjes,

  Dorothé

  1. Haha, die zullen even moeten wachten. Er gaat teveel in mijn hoofd om op dit moment, dingen die belangrijker zijn. Veel gebeurd, veel om over na te denken.

 17. Hallo zuster,
  Gefeliciteerd voor jullie alldrie, juist dat je het eigenlijk niet meer wilde maar het nu toch aandurft (en dan nogwel met zijn drietjes) maakt het nog waardevoller! Liefs z0nnetje

 18. Geen moeite mee mee dat je terugkomt op eerdere uitspraken. Zeker niet omdat het gewoon het beste is wat jullie kunnen doen.

 19. Niks mis mee, met trouwen. Je voelt er niks van en ondertussen hoor je officieel en wettelijk bij elkaar. Ik kan het iedereen aanbevelen. Gefeliciteerd met deze stap en een zonnige toekomst!

 20. Kliefje en Vlam & Jill,
  Ik ben een “lurker”, vaak op het punt gestaan te reageren, maar toch niet gedaan!
  Dit heuglijke voornemen van jullie maakt dat ik jullie allen vanuit Zeeland van harte wil feliciteren!
  Veel geluk samen!

 21. Manlief zei ook altijd dat hij nooit meer zou trouwen. Inmiddels zijn we al weer bijna 2½ jaar getrouwd. Is trouwens supergaaf, trouwen met de kinderen erbij. Want ik neem aan dat Jill er wel bij zal zijn. 😉

 22. Ha zuster Klivia,

  Ach de manier waarop is bijzaak, het gaat om het waarom.
  Dan is dit een goede keus die jullie maken, een dochter krijg je ook niet bij een pakje boter. oma

  ot, was een jeugd zonde van mijn broer, is hem vergeven want hij is een groot dieren liefhebber.

 23. NAH Feli en goed nagedacht! Eerst de droom testen voor er verder uitvoering aan te geven,
  zouden meer mensen moeten doen 😉
  Van harte lieverds want zo kan het dus ook! Meis het is je gegund!

Reacties zijn gesloten.