Vlinders?

Vrijdag, toen Vlam en ik terugkwamen van het restaurant en we nog even een flesje wijn opentrokken op ons balkon en de avond doorspraken, kwam het uiteraard ook nog over onze gevoelens voor elkaar en wat we verwachten van onze toekomst.

Het is een bekend gegeven hier dat er tussen Vlam en mij niet bepaald sprake was van liefde op het eerste gezicht. Ook niet op het tweede trouwens.

Hij een tikke kak met blote voeten in bootschoenen en roze polootjes, ik in leren broeken en voornamelijk zwarte kleding, waren niet echt een voor de hand liggende keuze.

Na een aantal dates, vertrok hij voor een week of 7 naar Frankrijk. Die afspraakjes voor hij wegging, waren heel erg gezellig. We blΓ©ven praten en bleken op verschillende niveaus zeer goed bij elkaar te passen. Wat mij met name zo aan hem aantrok, was het feit dat hij zo verzorgend en lief was. De 3e keer dat ik hem zag, had hij zich uitgesloofd in de keuken, de tafel gezellig gedekt, een lekkere wijn erbij uitgekozen. Hij schonk steeds netjes mijn glas bij, smeerde toastjes voor me. Ruimde af, waste af. Ik pleurde intern van mijn stoel af, echt. Na een lange rij horken van exen, was ik vergeten dat ze nog bestonden: de gentlemen.

We spaken af op elkaar te wachten, om na zijn terugkomst in Nederland, de draad weer op te pakken. Ik dacht ‘dat doe ik wel even. Niks aan het handje’. Tot mijn verbazing miste ik hem, verlangde ik naar hem tijdens die weken. Was onwijs zenuwachtig toen ik hem weer zag.

Woeste vlinderpartijen in mijn buik heb ik nooit gehad voor hem. Geen slapeloze nachten, mij eetlust is nooit weggeweest. Ineens besefte ik dat ik van hem hield. Zonder blikseminslag.

Vlam op zijn beurt heeft het hetzelfde ervaren. Ik heb geen vlinders en kriebels in zijn buik weten op te wekken. Gewoon een lekker gevoel, volledig zichzelf kunnen zijn bij mij in tegenstelling tot bij exen, respect, gelijkwaardigeid.

Wat hij zo prettig vindt aan mij, is dat ik de eerste ben die hem niet nodig heeft voor zijn geld (er is een crisis nu en we mogen blij zijn als hij werk heeft, maar dat is wel eens heel anders geweest.) Ik dop mijn eigen boontjes en gebruik hem niet. En wat een verademing bleek, is dat hij zich geen zorgen hoefde te maken als ik de hort op ben. Ik ga niet van bil met de buurman, ben volledig te vertrouwen.

‘Waarom zou ik ook?’ zei ik. ‘Ik zie het niet eens als een andere man me leuk vind. Ik ben alleen met jou bezig. Ik denk wel 1000 keer per dag aan je.’

‘Zoveel?’ zei Vlam. ‘Ik maar 1 keer aan jou. Doorlopend vanaf dat ik opsta totdat ik naar bed ga.’

Ik heb me wel eens “zorgen gemaakt” dat alles zo makkelijk ging tussen ons, zo “kabbelend”. Waar waren die verdomde vlinders? Was dit wel goed? Moest ik niet hoge toppen, diepe dalen ervaren? Gingen wij het wel redden samen? Gingen we niet verzanden in een broer/zus relatie?

Nee dus.

Die vlinders, die onbevangenheid, het me emotioneel ergens in storten, dat ben ik ergens onderweg kwijtgeraakt denk ik. Tussen de 100ste en de 101ste keer dat ik gekwetst werd denk ik.

Vlinders of blikseminslagen zijn geen graadmeters voor liefde. Daar ben ik inmiddels achter.

42 thoughts on “Vlinders?

 1. Heerlijk als je iemand vindt die zo bij je past. Ik heb hetzelfde geluk mogen ervaren en wens het iedereen toe.
  Ik heb eerder ook wel vlinders en blikseminslagen gehad maar achteraf bleken het enorme eikels te zijn. Dus: ik ben het eens met de stelling van de dag πŸ˜‰

 2. Die heftige verliefdheden, volgens mijn zijn dat typische tiener-dingen. Je hormonen gieren in die periode van je leven toch al door je lichaam, als er dan een leuke jongen/meisje voorbij komt gaan ze natuurlijk helemaal drie keer over de kop. Naarmate je ouder wordt denk ik dat het wat rustiger wordt.
  En 1x aan je denken, maar de hele dag doorlopend; mijn humor! πŸ˜‰

 3. Je hebt gelijk, vlinders zijn leuk maar geen garantie voor de toekomst. πŸ˜‰ ik heb bij G ook geen blikseminslag gehad o.i.d.
  Vooral veel aan elkaar blijven denken en blij zijn om de ander weer te zien en bij hem te kunnen zijn. Zit wel goed bij jullie…

 4. Klopt. Vlinders zijn leuk, en spannend. Maar liefde, en vertrouwen, en samenzijn. Daar wordt je oud mee. In mijn geval ook geen heftige inslag vrees ik. Maar ons knetterende haarduur brandt al jaren heerlijk warm!

 5. Ook ik heb destijds geen vlinders gehad. Maar maakte het destijds voor hem wel uit met iemand waar ik wΓ©l vlinders voor voelde. Huh, snap jij het nog? Ik ging op dat moment puur op mijn gevoel af. En dat gevoel bleek goed te zijn.
  Wat mooi, zoals Vlam dat zei, dat hij maar 1x per dag aan je denkt, maar dan wel van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat πŸ™‚

 6. Hi Kliefje,

  Je kunt zo moe worden van heftige liefde…. ‘gewone liefde’ loopt meer als een constante stroom door je heen … soort infuus … als het er niet is voel je het heel goed en als het er wel ik kun je echt jezelf zijn.

  groetjes,

  DorothΓ©

 7. 1 keer aan je denken per dag maar dan wel doorlopend: haha! Heerlijk zulke droge humor!

  Ik denk ook dat het ‘in vuur en vlam’ staan anders wordt. Merk het ook wel bij mezelf. Eerst zien, dan geloven ofzo. Weet niet wat dat is.

 8. Wat een ontzettend mooi stukje en ik herken het helemaal. Ik dacht altijd dat verliefd worden kwam met veel vlinders, spanning, buikpijn. Die gevoelens kende ik wel. De relaties die ik daarmee had waren overigens niet succesvol. Die vlinders verdwenen en de rest van de relatie daarmee ook. Bij mijn man had ik dit niet. We hielden van elkaar, het voelde goed, geen spanning en vlinders. Ik ben nog steeds dol op hem. Die vlinders zijn geen verliefdheid, dat zijn zenuwen en spanningen. Verliefdheid voelt heel anders, dat weet ik nu wel.

 9. Ik vermoed dat vlindertjes en bloemetjes, bijtjes en al wat erbij hoort typisch een tienerstuff is. Bij mij was het liefde op het eerste zicht..schoon snoetje en lijf…alles erop en eraan. Hemelsmooi. Mijn gevoel toen was juist en zijn nog steeds bij elkaar. Voor elk is er een potje of een dekseltje die erbij hoort. Maar die diertjes heb ik nooit gehad…nog minder dat mijn eetlust toen naar de haaien ging…nee gewoon dat is ze en dat was het…liefde is niet altijd iets magisch, maar dit kan het wel worden.

 10. Vandaar dat ik al 22 jaar bij dezelfde ben… herken het hΓ©lemaal πŸ™‚

  Moet wel lachen om de omschrijving “1 keer per dag vanaf dat ik op sta tot ik naar bed ga”. Héél mooi!

 11. Jeetje Zuster, je hebt het niet over Vlam & Zuster maar over M&M!!! ik zit hier met mijn mond open en ogen zo groot als schoteltjes! ‘broer & zus’ zal het nooit worden, ook al hebben wij ons best daarvoor gedaan, lijkt het, lukt niet!!! πŸ™‚ geniet van de rust die de afwezigheid van vlinders bieden, zo’n basis is (lekker) zeldzaam!

 12. Weer zo herkenbaar! Hier ook geen vlinders hoor. Geen hoge ups en diepe downs, gewoon een heerlijk doorlopend gelukkig gevoel. Ik kende Man al anderhalf jaar van dansen en niks geen liefde op het eerste of zoveelste gezicht. Ineens waren we er allebei wel klaar voor en die eerste date was geweldig. Ik kwam bij hem thuis en hij had heerlijk voor me gekookt. Vanaf de 1e minuut dat ik er binnenstapte voelde ik me bij hem thuis en dat is zo gebleven. Ik heb altijd volledig mezelf kunnen zijn met het gevoel dat dat ook goed genoeg was. Dat was in vorige relaties nooit zo. Voor mij is dat het teken dat hij de ware is. Hoewel er heus momenten zijn dat ik hem achter het behang kan plakken hoor πŸ˜‰

  1. Mooi verhaal ook!

   Die hebben we hier uiteraard ook πŸ˜‰ Maar heel eerlijk gezegd zelden. Als we al stress hebben hier, kwam het door die hernia en/of het gebrek aan geld/werk. Maar verder alles harmonieus, gelukkig!

 13. wow wat mooi, tot tranen geroerd. ik hoop dat ik ooit zo’n gentleman tegenkom waar ik in kan verdrinken van het gevoel houden van…. misschien toch maar meer naar maneges gaan om te kijken of ik mijn prins op het witte paard tegenkom.

  Veel geluk samen.. dat komt wel goed!

 14. Niks vlinders hier, maar wel al lekker lang bijelkaar. Gisteren zag ik bij ‘man bijt hond’ een jong stelletje dat van plan was om eeuwig verliefd op elkaar te blijven. Lijkt me dodelijk vermoeiend.

 15. Nee, geen graadmeters. Verliefd zijn en (soms heel rationeel) liefde voelen voor iemand is anders, een goede partner uitzoeken kan ook zonder dat je direct head-over-heels valt toch?

  Ik moet wel zeggen dat hier wel de bliksem insloeg, toen hij mij voor het eerst zag en bij mij toen ik hem voor het eerst echt sprak op een uitje. Toen heeft het nog een tijd geduurd voor ik mezelf ‘echt durfde toe te geven dat het wat kon worden, dat het niet puur alleen zo’n wow iets was maar ook een serieuze relatie kon worden.

 16. ‘Ik denk wel 1000 keer per dag aan je.’ – β€˜Ik maar 1 keer aan jou. Doorlopend vanaf dat ik opsta totdat ik naar bed ga.’

  Oh my god! Wat een mooie woorden en nog mooier, dat het dus zo echt kΓ‘n zijn! Ik hoop dat ik dat ook ooit eens mag meemaken, op deze manier, zonder me ergens in te storten : )

  Geniet van de liefde! Bijzonder hoor.

 17. Knap dat je er zo open en bloot over kan schrijven. Toen ik mijn man voor de eerste keer zag, wist ik meteen: dit is ‘m. Hij zag mij alleen niet staan, laat staan dat hij het met mij zag zitten. Ik ben nog nooit verliefder geweest in mijn leven als op hem. Das al decennia geleden inmiddels πŸ˜‰ maar ik ben er ondertussen wel achter dat graadmeters voor de liefde niet bestaan. Alleen een blik in je eigen hart telt. Fijn dat jullie elkaar gevonden hebben. Heb en hou het goed!

 18. Ha zuster Klivia,

  De ervaring en het stijgen van de jaren maken je wijzer.
  Heeft iets met een ezel en een steen te maken. oma

  ot, dank je wel voor het compliment voor het draaiwerk, hij is erg trots.

 19. Hier ook geen vlinders hoor. ja heeeel in ’t begin wel. Toen was ik 15, toen deed zelfs ik nog aan vlinders πŸ˜‰ Nu fladdert er hier en daar ‘ns een mot rond en da’s ook best leuk. Helemaal goed zo. Als ’t past, past ‘t. Fijner gaat niet πŸ˜€

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s