Sociaal.

Ik ben iemand die veel waarde  hecht aan sociaal gedrag. Op een enkele uitzondering daargelaten, ben je geen Remi, je bent niet alleen op de wereld. Als je iets kunt doen voor andere mensen, dan doe je dat gewoon. Dat hoeven geen grote dingen te zijn, maar gewone, alledaagse zaken.

Houd eens een deur voor iemand open, vraag eens of je een moeder kunt helpen door haar buggy uit de tram te tillen, bied aan om een tas te dragen.

Ik hamer er al vanaf dat Jill een klein peutertje was, in, dat je elkaar moet helpen. Dat niet alles om jezelf draait.

We zijn er thuis al mee begonnen: wij schenken hier in huis drankjes in voor elkaar, zetten thee of koffie voor de ander, vragen of er meer mensen zijn die ook iets willen drinken als je zelf dorst hebt en naar de keuken loopt. Kleine moeite lijkt me.

Jill moet me dan ook helpen met kleine klusjes. De tafel dekken, helpen met de tafel afruimen. Sinds een jaar of 2, haalt ze ook haar eigen beddengoed van haar bed af, ik was het dan en gooi alles schoon, terug op haar bed. Ze maakt het zelf weer op. Elke maandag moet ze haar kamer opruimen en stofzuigen.

Nu Vlam weg is en ik echt alles alleen moet doen, heb ik haar gewoon gevraagd me af en toe eens wat extra te willen helpen met bijvoorbeeld een vuilniszak weg te gooien, of de ontbijtbordjes af te spoelen en in de vaatwasser te zetten, goed te denken aan Ieps eten. Omdat we het nu saampjes moeten doen en het wel zo fijn is, als we de taken iets beter kunnen verdelen.

Ik behandel mijn kind echt niet als een Assepoester, maar ze mankeert ook niks aan haar handjes. Moeders die álles voor hun kinderen doen, ze alle wind uit de zeilen nemen door hun kinderen niks te laten doen, kweken in mijn optiek kleine huistirannetjes. Dat worden de mannen die later geen vrouw kunnen krijgen, die bij ‘Boer zoekt Vrouw’ belanden. De verwende mensen in de dop van de toekomst. Mensen die het heel normaal vinden als anderen voor hun rennen. Die op hun gat kunnen blijven zitten en zichzelf laten bedienen.

Nemen is niet per definitie slecht. Er zijn heel veel mensen (waaronder ondergetekende) die slecht kunnen nemen. Maar de balans tussen geven en nemen moet wel goed zijn.

Jill gaat het langzaam maar zeker snappen. Afgelopen week ontroerde ze me tot tranen toe. Ik kreeg een sms’je van haar. Ze was 2 uur eerder uit en stelde voor haar oude oppas te gaan bezoeken. Een vrouw die eenzaam is en zich alleen nog met scootmobiel kan voortbewegen. De laatste paar maanden dat Jill daar over de vloer kwam, zag je dat ze zich begon te vervelen. Toen ze klein was, waren die middagen prima. Nu ze puber is, was het saai bij haar oppas. Dat was logisch. Dat begreep de oppas ook (alhoewel ze er wel verdrietig om was.) Dus toen de zomervakantie begon, was het gebeurd met het oppassen.

Nu ging mijn dochter uit zichzelf langs. Onderweg haalde ze bij de bakker 2 appeltaartjes, van haar zakgeld. En ze is 2 uur lang op visite gegaan. Terwijl ze ook naar huis had kunnen gaan en achter haar beeldscherm of boek had kunnen duiken.

Wat was ik trots op mijn wicht.

44 thoughts on “Sociaal.

 1. Je opvoeding werpt dus z’n vruchten af! 🙂

  Dat van het drinken inschenken voor een ander krijg ik er hier niet in. Ik vind het ook beleefd om een ander te vragen of zhij iets wilt als jij wat haalt, maar de Amerikaan die vindt dat iemand zelf net zo makkelijk het zelf kan pakken als zhij dorst heeft. Krijg het er niet in….
  Probeer me er niet meer door te laten irriteren.

 2. Hi Kliefje,

  Af en toe pluk de vruchten van de opvoeding ook zelf… tijdens mijn studie werden er ongevraagd kopjes thee voor me gezet 😉 De actie van je dochter zal hier nooit gehaald worden vrees ik…. maar hier in huis dus alleen maar mannen 😉

  groetjes,

  Dorothé

 3. Jill, die komt er wel. Ik kan me voorstellen dat dit een smelt moment voor je is.

  Shirel vind het nu leuk om me te helpen in het huishouden. Dus ze mag me vaak helpen.

  Love As always
  Di Mario

 4. We waren thuis met achten , dus een hele bende ! Iedereen had zijn taken ; opruimen en bedden verversen was voor de meiskens , aardappelen schillen , leren koken (een must van mijn moeder) allerlei klusjes in het huishouden of buiten . We zijn er niet slecht van geworden . Dit hebben we ook aan onze kinderen geleerd , zelfs hoe ze een telefoon moeten opnemen op een beleefde manier ! In de winkel iets vragen met AUB erachter en geloof me de mensen appreciëren dit enorm !

  Jill is door jou op goede weg een heeeeeeeeeeeeel sociaal mens aan het worden ! 🙂 Bravo zuster zou ik zeggen !

 5. Wat een lieverd die Jill, daar mag je met recht trots op zijn.
  Moeders die alles voor hun kinderen doen kweken ook onzelfstandige kinderen naar mijn mening. Kan me nog steeds verbazen over het feit dat er pubers bestaan die op hun zestiende niets kunnen koken, zelfs geen ei kunnen bakken, niet weten hoe de vaatwasser werkt en nog geen sloop over een kussen kunnen trekken.

 6. Ja ook eenzame mensen bezoeken is iets goeds om te doen. Eenzaamheid is een crime. En anderen helpen staat ook hier erg hoog aangeschreven.

 7. Lief, toch? En ja, een beetje manieren bijbrengen, en helpen. Doen we hier ook. Ik heb gelukkig kinderen die ook niet moeilijk doen als ze elkaars speelgoed lenen of samen één bakje patat krijgen. Geef ze de kost, die ouders die elke keer dat vreselijke gekrijs (maar hij heeft … en ik niet!) zitten…

 8. Ahhh dat mag je zeker zijn! Hier doen wij het net zo, ik vind ook niet dat je als moeder een bediende hoeft te zijn voor je kinderen. En mijn dochter vind het super leuk om alles samen met mij te doen (en ik ook).

 9. Fijne dochter heb je !
  Ik heb vorige week eens laten vallen dat ik op een avond eens voor mij alleen ga koken als ze het toch zo normaal vinden om alleen voor zichzelf te zorgen,kan ik dat namelijk ook. Het gebeurt al eens dat ik nog niet klaar ben met de tafel dekken en dat één van de dochters dan alleen voor zichzelf bestek of een glas neemt. Als ze me kwaad willen krijgen dan lukt het op die manier dus zeker. Volgens mij is nog niemand dood gegaan door eens iemand anders te (moeten) helpen. Dat probeer ik mijn meiden dus ook bij te brengen en dat begint te lukken, met vallen en opstaan weliswaar …

 10. Heel herkenbaar! Hier in huis is dat gelukkig ook heel normaal! Ik roep altijd: we wonen met allen in dit huis en moeten het met z’n allen doen, dus ook afwasmachine/wc schoonmaken/was sorteren en wassen/stofzuigen/tafel dekken en afruimen. Koken doe ik. Opeten met z’n allen aan tafel. Heel gezellig! En wat een schatje is die Jill van jou! Volgens mij een echt meisje-meisje?

 11. Jill wordt gewoon een prachtmens. Wou dat mijn gasten zo waren. En inderdaad eens helpen uit het niks zonder er iets voor te willen is de normaalste zaak van de wereld. Helaas is naar de andere kant opkijken het gemak van de dag. Zelfs mijn eigen kinderen doen nog moeite nog iets anders, om ons zelf eens te komen helpen…Blijkbaar vragen we te veel 🙂 Dus mocht ik zo’n dochter hebben zou ik apetrots zijn, wees daar maar gerust van.

  1. Notabene, je mag gerust eens een schouderklopje geven aan jezelf ook. Tenslotte leer jij haar dit aan. Dus doe maar gerust eens klop klop.
   groetjes

 12. Mag ik mee trots zijn, op je dochter en op jou ?!!! Als ik zo tegenwoordig om me heen kijk, mogen daar velen een voorbeeld aan nemen!

 13. Mooi van Jill en goed van jou! Wij hebben onze dochters ongeveer op dezelfde manier opgevoed en ook zij zijn sociale, aardige mensen geworden! Jonge kinderen doen graag hun ouders/opvoeders na dus……..

 14. Nou, met die dochter van jou komt het wel goed. Wat lief dat ze haar vroegere oppas opzocht!
  Ik denk er hetzelfde over als jij. Al moet ik oppassen wat huishoudelijke karweitjes betreft, en heb ik de neiging om dit soort dingen teveel zelf te doen. Maar mijn jongens weten zeker wel wat werken is. Ze moeten van mij een bijbaantje hebben en helpen ook een enkele keer een dag bij mijn man op zijn werk (daar krijgen ze dan geen geld voor). Ook helpen in de tuin en de container aan de weg zetten, doen ze. Het zijn wel vaak typische mannenkarweitjes en dat is niet echt de bedoeling. Tussen de bedrijven door wil ik ze ook zeker nog aan het koken en aan het wassen krijgen. Inderdaad, we willen geen boerzoektvrouwwatjes! 😉

 15. Ach, wat lief. Heerlijk gevoel. En ook hier kleine wapperende handjes – mama kan niet alles alleen en schroomt niet om hulp te vragen – en de les ‘we zijn op de wereld om elkaar verder te helpen’. Op wat voor grote of kleine manier dan ook.

  Maar wat een fijn moment, zo’n inkijkje in het zich ontwikkelende karakter van je dochter. Dat zit wel goed!

 16. Leuk wicht. Lijkt op d’r moeder 😉

  Maar effe dit: bij BzV zitten ook boeren/mannen/vrouwen die knetterhard werken en daardoor juist géén tijd hebben om een man/vrouw te vinden ( zei de ervaringsdeskundige 😉 ) En ze zijn echt niet op zoek naar en huishoudster/houder. Zo, dat moest er ff uit.

  Dikke tuut, en kom nog es langs 😉

  1. Haha, voel je je aangesproken liefje? 😉 Niet doen, je kent me toch?

   Wie weet? In november ofzo? Ben je dan nog steeds zo druk daar op dat eiland van je?

 17. Wat je er in stopt komt er ook weer uit, zei ooit iemand.
  En lieverd, met een moeder als jij? Krijg je ook van dit soort prachtige kinderen 😉
  Maar: je mag terecht trots op haar zijn hoor, en op jezelf
  want ben het helemaal met je eens!
  Wij hebben alleen maar mannen, maar die laten hun handjes ook wel wapperen 😉

 18. je mag trots zijn op Jill en Jill op zichzelf.
  Dit kan haar later alleen maar ten goede komen, want jongeren die gewoon zijn om de handen uit de mouwen te steken zijn op vele gebieden goed voorbereid op het “echte” leven.

 19. Mooi hoor! En toch fijn als je merkt dat wat je erin stopt er ook weer uit komt. Ik snap helemaal niets van die gezinnen waar iedereen alleen voor zichzelf iets te drinken pakt! Lekker gezellig heb je het dan met elkaar… Hier leren ze ook al meedoen hoor, maar op een speelse manier. Zo helpen ze dolgraag met boodschappen uitpakken en zolang ze maar van de eierdoos afblijven vind ik het verder prima 🙂

 20. Ha zuster Klivia,

  Je hebt Jill de beste weg naar zelfstandigheid gewezen.
  Een ander helpen of in huis mee helpen is een prachtig iets, daar groeien ze alleen maar van.
  Ze waarderen dan ook de waarde van de ander en Jill heeft dat maar eens bewezen, wat een lieferd.
  Zo is de band met de oppas toch sterker dan je denkt. oma

 21. Super!! Ik leer ze dat ook; morgen gaan mijn oudste en zijn nichtje bij mijn moeder eten. Om haar een beetje te steunen bij het verlies van mijn zusje, die heel vaak bij haar mee at. Lief!

Reacties zijn gesloten.