Nieuwsgierigheid.

Vlam en zijn vader hebben al jaren geen beste relatie (understatement.) De achtergronden en redenen doen er niet toe, die zijn uitsluitend aan hen.

Ik maak dat nu zo’n 2 jaar mee en ben in eerste instantie totaal blank en onbevangen de familie ingestapt. Iedereen begint bij mij op 0. Ik ga geen meningen en emoties van andere mensen kopiëren en iemand bij voorbaat al anders behandelen dan dat ik vanuit mezelf zou doen. Ik heb de afgelopen jaren zelfs een aantal keer aan Vlam gevraagd of hij iets milder met zijn vader om wilde gaan, omdat ik bepaalde zaken in zijn vaders gedrag, heel goed snapte.

Schoonvader leek een gezellige, beschaafde man en in den beginne hebben we aardig wat afgemaild. Het viel me meteen al wel op dat hij één en ander graag verdomd veel iets oppervlakkig hield. Ik voer graag meer “gesprekken”, ik ben allergisch voor chit chat, ook digitaal. Op mijn vragen hoe het nou écht met hem ging, kwamen verslagen over het weer in de Alpen en wat ze hadden gegeten voor lunch. Prima. Hij hoeft ook niet zijn diepste gevoelens met me te delen als hij dat niet prettig vindt.

Toen Vlam vorig jaar maanden thuis heeft gezeten, waarvan 7 weken in een ziekenhuisbed in de woonkamer, vanwege een hernia, begon de oppervlakkigheid me wel enorm te storen. Iets van interesse, liefde of medeleven was wel op zijn plaats geweest. Maar nee: ik bleef uitsluitend keurig op de hoogte gehouden worden van de garnalen tijdens de lunch en de bijpassende Sancerre.

In de loop van het afgelopen jaar, kwam er nooit meer iets op zijn initiatief. Ik heb nog wel een paar keer geprobeerd interesse te tonen in zijn toen turbulente leven. Ze verkochten hun huis in de Franse Alpen, verhuisden naar de andere kant van Frankrijk, hadden strubbelingen in huwelijk. Nul op rekest kreeg ik, elke keer weer. Aan een dood paard kun je niet trekken en ik heb het opgegeven.

Ik zag aan de statcounter gegevens van dit blog dat hij hier ook nooit meer kwam kijken. Prima.

Live was het niet veel beter.

De laatste keer dat hij hier bij ons thuis was, heeft hij niks gezegd, ontweek mijn blik, zat een beetje aan zijn vingers te kluiven en voor zich uit te staren.

Afgelopen zomer was ik een weekje in het huis van mijn schoonouders en wat ik toen heb meegemaakt, spande de kroon. Tijdens maaltijden sprak hij geen woord, hij negeerde de kleinkinderen, zat dagenlang op de bank tv te kijken, informeerde naar niemand, ontbeet mee en stond na 5 minuten weer op met zijn eigen bordje en was weg.

Ik was dan ook niks te beroerd om schoonvader op de man te vragen of het aan mij lag, of ik hem iets misdaan had? Want dat zou ik mijn gedrag veranderen, mijn excuses aanbieden, whatever. Er kwam een vaag verhaal over dat hij het niet naar zijn zin had. Dat was al duidelijk. En daarom moest de rest maar “meelijden”?

Na een week vertrokken Vlam, Jill en ik en ik hem hem uit pure beleefdheid 3 zoenen gegeven, maar ik heb niks gezegd in de trant van ‘bedankt, gastvrijheid, gezellig’. Waarom ook?

Vorige week heeft hij zitten “spitten” in mijn blog, voor het eerst sinds máánden. Hij vond dat er iets was aan Vlams gedrag, wilde weten hoe het ging tussen ons. Toen zag hij dat we gaan trouwen en was hij toch wel iets beledigd. Want dat had Vlam toch wel kunnen vertellen? Heel bovenstaand verhaal en dan een versie die voor Vlam al 44 jaar duurt, was de reden dat Vlam dat juist niet heeft gedaan. Daarbij: schoonvader had zijn zoon ook kunnen vragen wat er aan de hand was.

Ik heb mijn schoonvader daarop een mail gestuurd dat het echt prima is dat hij om wat voor reden dan ook geen interesse heeft in ons. Maar dat wanneer hij alleen mijn blog leest om zijn eigen nieuwsgierigheid te kunnen bevredigen, dan ik dan echt liever heb dat hij wegblijft.

U mag het eerlijk weten: ik vind mijn schoonvader op een aantal fronten best wel een beetje “une drôle avec une grande flappe”. *

Dit is een soort van openbare plek, iedereen mag hier komen. Maar ik mag ook zeggen als ik liever heb dat iemand wegblijft. Vind ik. Of nie?

*Kliviaans-Frans voor flapdrol.

52 thoughts on “Nieuwsgierigheid.

 1. Hoi,
  Bij deze ontlurk ik. 😉
  Ik lees hier al een tijd mee. Je eerlijkheid en realistische soms sarcastische toon leest lekker weg.

  On-topic:
  Het lijkt erg dubbel als je schoonvader irl geen interesse toont, maar dit achteraf wel digitaal toont. En je er dan ook nog op afrekenen.

  1. Psies, dat gevoel heb ik dus ook. Pak dan een keer de telefoon op, praat tegen ons. En weet je dat ik ook nog een hele tirade kreeg over hoe raar bloggen wel niet was? Dat het gek was dat ik privédingen op het net flikkerde. Maar wél komen lezen omdat je met je eigen zoon niet kan/durft te praten? He? Ik houd gewoon van principiële mensen. Of wel, óf niet, niet alleen voor je eigen gewin.

   Btw > goed dat je ontlurkt bent! Errug leuk 🙂

 2. …Reactie was nog niet klaar.
  Ik zou tegen je schoonvader willen zeggen:
  Mocht je toch nieuwsgierig zijn naar je zoon, praat dan met hem ipv op deze online manier.

  Ps:
  Kliefje, als je nu nieuwsgierig bent naar mijn blog 😉 ….ik ben soms wel van de chit chat. Wat zou ik graag zo kunnen schrijven als jij. Compliment.

 3. OP uw blog doet/ schrijft ge wat ge wilt of waarover ge wilt ! Daar heeft zich niemand om te moeien wat he doet ! Als ze het niet aanstaat moeten ze maar wegblijven . Dit geldt bij mij ook.
  Zuster al eens geschreven , je bent een vrouw met “ballen” , dit heb ik graag ! Daarom kom ik terug ! 🙂

 4. jammer dat dikwijls de naaste familieleden zijn die alles verknallen.
  verder ben ik het volledig met je eens.
  als hij niet met je kan praten moet hij hier ook niet komen snuisteren.

 5. Vind ik ook. Alleen doe je er zo weinig tegen. Het heeft iets gniepigs. Van alles lezen, niks zeggen, en dan ineens verwijten.
  Hilarisch jouw vertaling van flapdrol! 😀

 6. Tjonge, als ik dt lees dan besef ik me eens temeer hoe ik het getroffen heb met mijn ouders. Mijn schoonvader is 89 dus van een compeet andere generatie en interesse in ons is er weinig, maar verder is hij prima. Wat mij wel stoore is dat er nul belangstelling was toen manlief met zijn voet zat, maar manlief vindt dat niet eens zo erg. Daarbij is de klap van het overlijden van zijn vrouw pas nu echt tot hem doorgedrongen. En toch, vind ik dan dat hij best ook belangstelling mag tonen.

 7. Hoi Kliefje,

  Je weet dat ik in grijstinten denk en niet zwart wit. Ofschoon zijn gedrag niet bepaald laat zien dat hij echt geïnteresseerd is kan het toch zijn dat hij er toch achter wil komen wat er met zijn zoon is. Misschien dat dat ooit wat gaat veranderren aan zijn gedrag, maar dat gaat bij horken heel erg langzaam. Ik vraag mij af waarom die man zo geworden is zoals hij is. Dat komt ergens vandaan. Het is geen excuus voor zijn gedrag maar kan wel een verklaring geven.

  groetjes,

  Dorothé

  1. Tussen Vlam en schoonvader is er al vanaf zijn jeugd een moeizame relatie. Er is van alles geprobeerd (tot en met familie therapie aan toe) om die band te herstellen. Inmiddels is Vlam zover (ik geef hem gelijk) dat het hem geen zak meer interesseert waarom hij zich zo gedraagt en óf er een onderliggende reden is. Mijn advies aan schoonvader: lucht je hart en hak knopen door. De man is doodongelukkig. Sneu voor hem, maar heel bot misschien: niet mijn pakkie an/probleem.

 8. Beetje vreemd, je zoon ter ” verantwoording” roepen, naar aanleiding van het lezen van je blog en ontwijkend gedrag vertonen op eerlijke vragen van jou! Ben benieuwd of er nog een reactie naar jou persoonlijk komt.

  1. Een lulverhaal. Over de bijnaam die ik voor Jill heb (?), dat bloggen idioot is en hij feliciteerde ons. En of ik maar niet wilde reageren op zijn mail, want als hij eens vergat te antwoorden, zou dat leiden tot meer scheven gezichten. Uiteraard kon ik dat laatste niet, je kent me 😉

 9. Je houd statcounter gegevens bij? Hmmmm. En Internet is vrij,. Je kunt niemand verbieden op je site te komen. Internet is een recht. Er zijn landen waar men vecht voor vrij Internet. Da is mijn mening.

  1. Ik ben niet verbaasd… Ken je inmiddels al wel een beetje 😉

   En Statcounter: ik houd ze niet bij, ik kijk er wel eens op, uit nieuwsgierigheid, waar komen mensen vandaan, hoelang blijven ze, wat zoeken ze. En dan valt het al snel op als een bepaald Frans IP adres nooit komt kijken.

 10. Ik herken je hele verhaal, wij hebben ook zo’n moeizame relatie met mijn schoonmoeder. Wij liggen elkaar totaal niet, heb ik haar ook gezegd, nooit is er ook maar iets van interesse. Ik heb er jaren mee gezeten maar heb het sinds pakweg anderhalf jaar naast mij neergelegd, het kan mij geen zak meer schelen. En weet je, dat voelt als een enorme grote opluchting. Chapeau dat je alles zo open en eerlijk verteld, je bent een wereldwijf.

 11. Schoonouders…tja….eh…wat zal ik zeggen…Meneer Williams en zijn vader hebben ook een hele moeizame relatie, aangezien de schoonvader niet kan accepteren dat als Meneer Williams iets zegt dat dat het ook is, de schoonvader wil graag horen wat hij in zijn hoofd heeft….en daar heb ik ooit eens wat van gezegd…dus nu hebben we een breuk.
  Lekker rustig moet ik zeggen.
  Ooit ben ik van blog veranderd aangezien mijn schoonmoeder meelas en ik daar geen zin in had, alles werd aangehaald en besproken als ik daar was, heel vervelend (mens) 😉

 12. Schoonvaders…. Hier nog zo’n flapdrol die niet echt communiceert, behalve over oppervlakkigheden. gezellig;) Maar afgelopen zomer spande toch echt de kroon qua sociale onhandigheid (Heeeel zacht uitgedrukt) Heeft de man ineens een andere relatie, schoonmoeder aan de kant na 27 jaar, enz. En dan zelf niet bellen dat hij reeds is verhuisd. Oké, we waren op vakantie, maar technisch is het gewoon mogelijk om naar Frankrijk te bellen, dus dat had gekund. En manlief dan maar ff bellen met de vraag of zijn zus ook nog wordt ingelicht.
  Ja, manlief heeft wel iets van zijn vader, maar dit zijn nu van die onderwerpen die hier we tot diepgaande gesprekken leiden.

  Zo, nu mijn ziel en zaligheid ook maar es op tafel gegooid;)

 13. Voor mijn part is het zoeken om een stok…kan ie weer lekker mee gaan slaan. Malle vent die schoonpa. Ja schoonouders moeten nu ook eenmaal versleten worden. Alhoewel ik graag de manier zou gevonden hebben, om ze sneller te verslijten dan me lief is.
  Ondertussen zit ik bijna halverwege het boek..loopt lekker zwaar en inderdaad met aha momenten en zeer herkenbare raakpunten. Wel moeilijk, om je zelf ergens te gaan inplaatsen, maar zit dan ook nog maar bijna halverwege…

 14. Hier een schoonvader die ik niet (meer) ken… voor het laatst gezien op de 1e verjaardag van middelste. Middelste wordt in december 19 jaar. Ik voel een blogje aankomen! Thanks. 🙂

 15. Lastig hoor. Vind het ook wel raar dat ie IRL geen enkele belangstelling toont, maar blijkbaar wel je blog doorspit als hij iets wil weten.
  Omdat ik weet dat er ook een aantal mensen om die reden bij mij meelezen, ben ik zóóó blij met dat slotje af en toe! Geen belangstelling naar mij en mijn gezin? Prima, maar dan gaan sommige logjes achter slot en grendel!

 16. Toen ik begon te lezen vroeg ik me af of je het slotje vergeten was, maar aan het eind is duidelijk dat dat niet het geval is 🙂
  Deze man moet toch zwaar ongelukkig zijn zeg, bleh, en wat ’n ongeluk voor Vlam, zo’n pa.

 17. Tuurlijk mag je dat zeggen, maar of hij dat doet is een tweede natuurlijk.

  Ik kan me herinneren toen ik vroeger bij web-streepje-log.nl zat er een mogelijkheid was om bezoekers te blocken en daar heb ik in een zeldzaam geval wel eens gebruik van gemaakt.

 18. Gos, wat herkennen veel mensen dit. Ligt misschien aan de generatie???? Ik heb 5 weken na mijn heupoperatie een telefoontje gekregen
  hoe het met mij ging. Nou, dank je wel. Inmiddels goed. Ja, hij had er niet aan gedacht om te bellen. Oké, doe ik dat de volgende keer ook niet
  meer. Een maand voor mijn operatie lag hij in het ziekenhuis. Ik ben van de 10 dagen zeker 6x gegaan. Dat doe ik dus echt niet meer.
  Schoonfamilie????? Breek me de bek niet open.

 19. Wauw stoer van je dat je dat hebt gedaan. Ik heb ook veel van dat soort familieleden. Altijd over me roddelen, maar wel uit nieuwsgierigheid continu mijn blog in de gaten houden (en nooit reageren he, tenzij ze iets naars kunnen schrijven). Bah, vieze mensen zijn dat!

 20. Net als Sannah vroeg ik me even af of je het slotje niet vergeten was ;). Ik heb respect voor de open manier waarop je logjes schrijft. Vervelend dat hij geen interesse toont maar jou wel aanspreekt op waar je over blogt (en over wat hij niet te horen krijgt)!

 21. Zeker weten dat je mag zeggen dat je wilt dat hij wegblijft.
  Je hebt jezelf van je beste kant laten zien, geprobeerd contact met hem te maken, maar op een gegeven moment is op, ook echt op. Jammer. Maar in dit geval zegt het alles over je schoonvader en niet over jou.

  Hoi Kliefje. Ik heb je toegevoegd aan mijn blogroll. Als je dat niet prettig vindt, laat je het me dan even weten? Groetjes Mirjam Kakelbont.

 22. Tuurlijk mag je vragen of iemand wegblijft. Je mag zelfs iemand blokkeren. Tis jouw blog, jij bent de baas. Maar volgens mij heb je die bevestiging helemaal niet nodig. 😉
  Mijn schoonouders zijn niet fris (lees:gek), maar jouw schoonvader lijkt ook erg typisch. Lijkt me nogal autisch gedrag. Totaal niet kunnen inleven en rekening houden met anderen.

 23. Hier ook een schoonmoeder met heel weinig interesse in haar zoon of de rest van ons gezin. En het dan gek vinden dat we zo weinig langskomen of bellen. Het steekt ook enorm af want mijn ouders zijn volledig anders en staan altijd voor ons klaar. Daarnaast is schoonmoeder ook van het type zo als de wind waait, waait mijn jasje. Voorbeeldje, wij kopen geen plofkip meer we kunnen het betalen en verder geen probleem. Schoonmoeder zit dan mee te knikken en dan vertelt ze dat ze dat ook niet meer doet enzo, Uurtje later geeft schoonbroer aan dat hij al dat gedoe over kip maar onzin vindt en elke week op zoek gaat naar een aanbieding van goedkope kip en dan gaat ze daar weer helemaal in mee, vol overgave. Kan ik niks mee. Wij komen dus niet meer verder dan beleefdheidsbezoekjes van een uurtje (bij voorkeur bij een van de broers) en dan weken weer niets, voor de kinderen. En in dat uurtje praat ze drie kwartier over haar ziektes pfff.

 24. Mijn schoonmoeder is een digibeet. Woont 3300 km verder.. en het belangrijkste, ik kan wel met haar overweg. 😉 Ik weet dat er nog weleens ‘familie’ van mij op de log komt die alleen maar komt om te kijken terwijl we ook geen contact meer hebben. Prima. Ik zal ze er verder ook nooit over horen.

  Love As Always
  Di Mario

 25. Ik ken hem niet, wel iemand van zijn generatie die ook nooit echt toegeeft dat ze verdriet heeft om de dood van haar zoon maar klaagt over kwaaltje dit en burenoverlast zus of zo, kleine lullige dingen. Dat is makkelijker dan open je emoties tonen. Wat niet wiol zeggen dat je niet een beetje interesse kunt tonen, al is het maar uit beleefdheid?

 26. WOW, trouwen!! Gefeliciteerd, heb het geloof ik in de vakantie gemist, hahaha, dus bij deze 🙂

  Wat een vreemd gedrag vertoont de vader van Vlam… ik kan me voorstellen dat Vlam er (inmiddels) klaar mee is. Mensen kunnen zo stom zijn in hun gedrag door problemen weg te stoppen of kop in het zand te steken, dingen niet uit te spreken en dan krijg je dit “gedoe” waar niemand bij gebaad is… zónde!

 27. Ha zuster klivia,

  Dat is wel de beste manier om iemand “blanco” te benaderen.
  Communiceren moet je samen doen, als dat niet het geval is en het komt van een kant loopt de zaak vast.
  Nieuwsgierige mensen zijn in mijn ogen irritant. oma

 28. Ik grinnik en geef je groot gelijk. Waarom niet? Maar ach wanneer hij zijn commentaar voor zich houdt kan hij vanaf de zijlijn meegenieten met jullie.
  Maar dan wel zoals ik zei, zonder commentaar.

 29. Pfff, schoonfamilie… hou op, schei uit! En een populair onderwerp, gezien de vele reacties 🙂
  Hier ook allemaal kulpraat, of zoals ze het zelf noemen ‘praatje pot’. Je kunt niet echt spreken van desinteresse maar wel van totale onkunde om ook maar enigszins op een communicatieve manier interesse te tonen. Zucht. Je zou toch bijna hopen dat je schoonvader dit allemaal leest…

 30. er viel hier een traan aan de binnenkant…………..
  dank je Zuster dat ik weet niet de enige te zijn.
  zo grappig of leedvermakend is het niet.
  XXXXXXXXX

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s