Kost.

Vlam zit in Frankrijk in de kost bij zijn ouders. Die wonen op een kwartiertje rijden van de schuur die hij en zijn broer aan het verbouwen zijn.

Nou is het voor mij nogal vervelend om steeds alleen te zijn, maar ik zou echt voor geen goud willen ruilen met hem.

Ik moet er niet aan denken maanden bij mijn familie te moeten logeren.

Een weekendje mijn moeder over de vloer is misschien best gezellig, een week zou ik desnoods wel overleven. Maar zoveel en vaak als Vlam bij zijn ouders zit momenteel? Dank je de koekoek. U kent mijn gevleugelde opmerking vast wel. ‘Visite en vis blijven 3 dagen fris’.ย  Het is inmiddels zowat mijn lijfspreuk geworden.

Ik kan me alleen maar volledig ontspannen in eigen omgeving en met mijn eigen kluppie mensen. Op het moment dat ik maar dรฉnk dat ik me aan moet passen aan niet dagelijks gedrag en “vreemde mensen”, gaat me dat al gigantisch tegenstaan. Dan word ik prikkelbaar en ben ik niet op mijn leukst.

Vlam trekt het met vlagen ook helemaal niet erg daar. Logisch.

Zijn moeder vindt het heerlijk om haar kroost weer om zich heen te hebben en doet haar stinkende best het gezellig te maken en iedereen te verwennen. Ze kookt elke dag uitgebreid en wil lekker natafelen en bijkletsen.

Vlam is na een dag werken gesloopt en wil het liefste eten en dan op de bank hangen, vooral niet praten en even lekker een rondje surfen. Facebook, Autotrader (waarom kijken alle mannen op die site btw? Zelfs als ze geen plannen hebben een nieuwe auto aan te schaffen, moet er toch regelmatig gecheckt worden wat er zoals te koop is. Typisch…) Als je na een lange werkdag het stof van je af staat te douchen en je hebt ineens je moeder in de badkamer die aankondigt dat over 7 minuten het eten klaar is, dan zakt je broek daar natuurlijk van af. Mits zover van toepassing als je onder de douche staat.

Op doordeweekse dagen is het hier niet echt een feest te noemen. We eten samen, altijd aan tafel, en besteden daar ook aandacht aan. Na het eten neemt Jill altijd een toetje en wij een espressootje. Na het afruimen en alles in de vaatwasser gezet te hebben, gaat ieder echter zijn/haar weegs. Ik schrijf meestal een blogje, beantwoord wat mails of pak mijn e-reader. Vlam gaat languit op de bank tv kijken en Jill verdwijnt naar boven voor tv en pc. Niks uitgebreid natafelen en tot laat gaan zitten kletsen. Alsjeblieft zeg. Ik moet er niet aan denken, ik ben gesloopt na een dag werken.

Toen ik begin 20 was, zat ik een periode van 5-6 maanden “in between relaties” en mocht ik die tijd weer thuis komen wonen. Dat was voor beide partijen geen pretje. Ik werkte in de horeca en kwam heel laat thuis, meestal zo rond 3 uur. De rest van het gezin stond om 7 uur op. Voor iedereen werd het zowel letterlijk als figuurlijk op de tenen lopen.

Ik nam ook nog even 2 katten mee. Voor mijn moeder die absoluut niet van beesten houdt, een ware beproeving. Zeker als zij ’s morgens vroeg met koffie en krantje bij zat te komen en die beesten even heerlijk op de bak gingen. De kattenharen overal en de rafels aan haar gordijnen vond ze ook niet echt tof geloof ik.

We gingen dan in april 1995 ook niet erg gezellig weer ieder ons weegs. Die samenwoonperiode was een ware aanslag op onze relatie.

Ik zie dat nu in Frankrijk ook gebeuren.

Zat ik gisteren nou te klagen dat ik zoveel alleen ben? Dat draai ik terug, bij deze.

39 thoughts on “Kost.

 1. Haha, iemand is me al voor, want inderdaad is alles relatief!
  Maar dat je schrijft dat een weekendje je moeder over de vloer nog best gezellig is, verbaast me wel. Gezien alle dingen die ik er tot nu toe over heb gelezen, bedoel ik. Dat is voor outsiders misschien ook minder goed te rijmen dan voor insiders hoor, dus trek je vooral niets van mijn verbazing aan ๐Ÿ™‚

 2. Ik heb een aantal jaren geleden een paar maanden mijn zusje in huis gehad. Daarna, zeker een half jaar, een zwager. En geloof me, ik doe dat nooit nooit meer. Ja, misschien wanneer de oorlog uitbreekt of een aardbeving de helft van Nederland heeft weggevaagd. Maar voor de rest ben ik er voorgoed van genezen. Het was een lijdensweg die eindigde in ruzies. En het is ook nooit meer echt goed gekomen. Ik kan me niet voorstellen dat ik later mijn kinderen niet meer in huis zou kunnen nemen. Maar waarschijnlijk wordt het allemaal anders wanneer ze eenmaal volwassen zijn en misschien kinderen hebben. Dan heb je allemaal je eigen ruimte nodig.

 3. Ik heb 4 jaar geleden, 3 maanden bij mijn ouders ingewoond met mijn 2 zonen… De enige reden dat dat zo ‘goed’ ging zoals het gegaan is, is dat ik me enorm goed kan aanpassen….
  Ik was zo blij dat ik weer zelf een stek had…..

 4. LOL, ach, alles komt goed. Ooit ๐Ÿ˜‰ Ik ben graag thuis bij mijn ouders. Ook wel 2 weken lang. (Bij m’n schoonmoeder daarentegen… *kuch*). Mijn pap en mam zijn zo makkelijk, gaan gewoon lekker door met hun dingen (nou ja, onder normale omstandigheden dan) en ook eten koken en dineren etc. doen we zoals we zin hebben. Hun huis is gelukkig groot genoeg om elkaar niet voor de voeten te lopen, dat scheelt natuurlijk ook enorm. Mijn man kijkt trouwens nooit naar Autotrader maar wรฉl bijna dagelijks naar de auto-advertenties in de krant. En wij willen echt nog geen nieuwe auto… Zal wel in de genen zitten. Sterkte voor Vlam!!! x

 5. Ik ben erg makkelijk, pas me overal goed aan. Alhoewel ik steeds meer gesteld raak op onze rust. Zelfs uitwonende zonen die een tijdje naar huis komen zwaai ik met veel plezier weer uit ๐Ÿ™‚

 6. Ik heb er nooit zo over nagedacht, maar nu je het zegt… je hebt zo je eigen ritme… ik geloof niet dat ik het ritme heb wat mijn ouders nu hebben… Maar als het niet anders kan, denk ik dat het huis van mijn ouders groot genoeg is om elkaar uitstekend te ontwijken (behalve in de badkamer, want die is gewoon belachelijk klein :)) Voor eventjes dan hรจ… niet te lang…

  Ik geloof dat Vlam de vlag uithangt als de klus geklaard is en hij weer lekker thuis is en kan doen waar zijn hoofd naar staat na een dag werken… (en dan hoop ik dat er snel weer projecten zijn voor hem)…

 7. Weer bij m’n ouders gaan wonen… het lijkt me helemaal niets. Zij hebben hun eigen ritme, hun eigen dingetjes en ik de mijne; dat gaat niet samen. ๐Ÿ˜‰

  Hopelijk is het huis in Frankrijk snel af, lijkt me het beste voor iedereen. ๐Ÿ˜‰

 8. O ik heb dat precies zo gehad. Ik woonde toen ik net 17 werd op mezelf, maar door omstandigheden moest ik rond mijn 19e weer naar huis, samen met mijn kat. Ook mijn vader (ouders zijn gescheiden) kon daar maar niet aan wennen en na een week was ik weer weg, met ruzie. Ik heb ook niet zo’n sterke familieband, ben heeeeeeeel blij dat ik nu mijn eigen leven heb, mijn eigen gezin, mijn eigen huis. Ik hoop dat ik wel altijd een moeder kan blijven waar mijn kinderen graag naar terug kunnen komen, al zijn ze 40.

 9. Ik heb in 2010 weer een tijdje thuis gewoond omdat ik ‘in between houses’ was. Dat ging goed, omdat ik m’n werk had en mijn ouders ook. Als we continu op elkaars lip hadden gezeten was het vast een ander verhaal geweest. Ik weet ook nog wel dat ik zo nu en dan even een nachtje bij een vriendin ging logeren om even m’n eigen ding te kunnen doen. Tijdens het schrijven van m’n scriptie was ik zo nu en dan ook weer een periode thuis, werd ik lekker verwend ๐Ÿ™‚ Als het echt zou moeten dan zou ik zo weer een tijdje thuis kunnen wonen, maar liever niet, ik ga graag m’n eigen gang.

 10. Mijn jongste broer heeft bijna een jaar bij ons gewoond. Goede afspraken maken en jezelf blijven! We zijn nog steeds beste vrienden :-))

 11. Waarom zijn alle (of de meeste in ieder geval) toch zo gek op auto’s? Inderdaad ook als er geen nieuw of ander exemplaar hoeft te worden aangeschaft blijft het toch erg aantrekkelijk om te kijken wat er zoal te koop is. Vast een afwijking op het Y-chromosoom.

 12. due auto site ken ik niet dus ben ik geen echte ven ? ๐Ÿ™‚
  verder houd ik me ook ver van familie omwille van redenen die jij ook aanhaalt.
  Een dag bij mijn moeder logeren en de buurt ontploft !

 13. Het domste wat een mens ooit kan doen is terug naar het nest gaan om in te wonen. Geen enkele situatie rechtvaardigd dit dan maar ook. Als het daarvoor al mank liep zal het de volgende keer nog sneller mank gaan lopen. Mag er niet aandenken om dit ooit nog te doen…Zelfs mijn eigen kids moeten het niet aan me vragen. Klinkt afschuwelijk…..maar ik behoed me voor wederzijdse spanningen en harde woorden., stress die dodelijk is en allerlei situaties waarvan je dan gaat zeggen ” had ik het maar niet gedaan”. Zelfs vandaag nog een zoon die het vroeg en het kwam er nog sneller uit dan je ook maar kan denken “Neen, dat nooit meer”

 14. Man, Sinyo (toen 6 maanden) en ik hebben wegens omstandigheden een keer 5 maanden bij mijn ouders gewoond. Toen ik zwanger bleek te zijn van Nona wilde ik onmiddelijk een eigen huis. Mijn moeder vond het wel gezellig, ze zag het al helemaal voor zich. Ik net bevallen thuis, daar bij hen.. Zij lekker gaan zorgen en troetelen…. en ik zeker gek worden.
  We hielden het 5 maanden uit daar, omdat we moesten werken….. Dag en nacht mijn ouders om me heen….. Brrrrr nee ik moet er niet aan denken.

 15. Ben al meer dan dertig jaar weg van thuis , heb ook geen ouders meer ! Voor mij is thuis VVT , voltooid verleden tijd ! Zien dat bij onze kinderen ook …Sinds ze in hun eigen nest wonen , zien we ze nog enkel om te eten en als we voor de kinderen moeten zorgen .
  Ook zal Jill dat ook eens doen , het vervolg ken je …

 16. Geweldig die uitdrukking dat visite en vis 3 dagen fris blijven! Ik was vorige week met vriendlief en mijn ouders op vakantie en inderdaad na zo’n 4 dagen verlangde ik er hevig naar om even lekker alleen te zijn en gewoon m’n eigen ding te kunnen doen in plaats van steeds te ‘moeten’ luisteren naar het geklets van m’n moeder op volume 10 en paps die alles leuk vindt zolang we het maar met z’n vieren doen… Pff…

 17. Ik kan me zo in je verplaatsen. Toen bij ons het huis afbrandde, moesten we noodgedwongen drie maanden inwonen bij mijn ouders. Mijn ouders zijn hartstikke lief, het was ook lief dat ze ons plek boden, mijn moeder kan geweldig koken, maar….het was aanpassen en eerlijk gezegd ook wel een beetje tobben. Daar schaamde ik me eigenlijk weer over. Word je fantastisch opgevangen, is het weer niet goed. Pff…

 18. Volgens mij is het nooit een succes. Als je eenmaal het huis uit bent, door wat voor situatie/aanleiding dan ook, weer thuis gaan wonen. Ik geloof niet dat ik het zou kunnen en ik heb een heel goede band met mijn ouders.

 19. haha, gelijk heb je!
  Overigens, ik ben een man, maar kijk nooit naar autosites.

  Ik kan het prima vinden met mijn ouders, en voor Vlam is het ook anders natuurlijk, hij weet dat het tijdelijk is, en even moet. Komt wel goed.

 20. “waarom kijken alle mannen op die site btw”

  Ik heb zelfs nog nooit van die site gehoord. Heb ook pas op mijn 29e mijn rijbewijs gehaald. Heb dus helemaal niets met auto’s. Behalve dan dat het soms wel nuttig is om aan het eind van de dag nog even op stagebezoek te kunnen, zonder afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer.

  Overigens ben ik op mijn 31e nog maar eens bij mijn ouders ingetrokken. Dertien jaar nadat ik er vertrokken was. Daarvoor had ik heerlijk gereisd tot de laatste cent op was, had dus geen werk, geen huis en geen andere mogelijkheid dan in mijn oude kamertje terug te keren. Viel best mee. Al had anderhalf jaar wel wat korter gemogen. Half jaartje was genoeg geweest…

 21. Ha zuster Klivia,

  Met de vis en zo ga ik helemaal met je mee, dat heeft de ervaring geleerd.
  Nee daar begin ik niet meer aan, gewoon lekker je eigen ding doen dan hou je het langer vol.
  Vlam zal het straks best welk eens gaan beamen. oma

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s