Luchten.

Vroeger, toen ik “rijk” en nog geen moeder was, had ik op mijn plankje in de badkamer wel 25 geurtjes staan. Ik was een graag geziene gast bij de plaatselijke parfumerie. Een groot gedeelte van mijn salaris ging elke maand weer op aan flauwekul luxedingetjes. De rode loper werd nog net niet uitgerold als ze mij aan zagen komen lopen.

Toen werd ik zwanger en maakte elke parfumlucht me kotsmisselijk. Jill is inmiddels al 12,5 en nóg krijg ik van bepaalde geuren die ik toen had, kokhalsneigingen. Lancômes “Magie Noire”, “Wish” van Chopard, “Angel” van Thierry Mugler… Blegh.

“Visit” van Azarro droeg ik in/rond 2007 en associeer ik met de afschuwelijke tijd bij mijn ex. Toevallig kwam ik met het opruimen van de badkamer nog een fles Visit bodylotion tegen van jaren geleden. Ik deed de dop open, rook de geur en stond acuut weer in mijn oude huis. Bah! Ik hem ‘m zó de container ingeflikkerd. En mannen die naar “Sun” van Jill Sander ruiken, zijn per definitie enorme eikels, zo werkt het in mijn hoofd nu.

Als ik op straat een man voorbij ruik komen die “Le Male” van Jean Paul Gaultier opheeft, moet ik aan mijn broertje denken. En aan mijn vader. Lastig, want van de 1 houd ik, en de ander vind ik een flapdrol.

Mijn moeder draagt al jaren “Red “van Dolce & Gabbanna. Ik heb wel eens toen ik daar logeerde een toefje op mijn polsen gespoten. Dat had ik niet moeten doen. Die geur hoort niet bij mij, die is van haar. Ik bleef het ruiken, de hele dag. Ik verwachtte elk moment dat mijn moeder achter me zou staan.

Mijn oma (welke oma niet trouwens?) was groot fan van Ninna Ricchi, “L’Air Du Temps”. En ze douche met “Fenjal”, ook zo’n karakteristieke oude vrouwen geur. Als ik in plaatselijke bejaardenhuizen kom, is het 1 feest van herkenning.

De geur van mijn schoonmoeder, Cliniques “Aromatics Elixir”, pik ik inmiddels ook op straat overal uit. Ruik ik iemand voorbij komen met die geur, dan zijn mijn gedachtes meteen bij haar.

Toen ik Vlam leerde kennen, had hij vaak “One” van Calvin Klein op. Of “The Dreamer” van Versace. Die geuren staan nu voor hem en vind ik erg lekker. Als hij 1 van zijn andere, wat meer overheersende, aanwezige Chanels opheeft, heb ik een stuk minder de behoefte in zijn nek te snuiven.

Zelf ben ik sinds mijn zwangerschap al zoekende naar dé lucht voor mij. Een aantal geuren vind ik wel lekker. “Classique” van Jean Paul Gaultier, “Alien” van Mugler en Collistar “Benessere Dei Sensi”.

Maar het jammere alleen is dat je ze zelf op een gegeven moment niet meer ruikt. Dus ik probeer wat af te wisselen. Zoals vroeger gaat ‘m zeker weten niet meer worden. Ik ben niet meer zo uitgeverig en houd de hand liever op de knip. Ik vind het idioot decadent om meer dan 1 luchtje te hebben. Als de fles leeg is, koop ik een andere geur.

En dus bestelde ik 2 weken geleden van mijn bij Ippies gespaarde Bol.com bonnen een flesje Chanel “no 5”. Ik helemaal blij.

Vlam vond echter dat ik rook naar ouwe hyacinten. Zucht. Ik draag die dus maar als hij er niet is. Wie vindt het nou leuk om vergeleken te worden met een verlepte bloem?

Even verder zoeken dus als ik nog wil dat ie in mijn nek snuift.

44 thoughts on “Luchten.

 1. Kun je een oude man van 73 die nog nooit een kunstmatig geurtje heeft geprobeerd iets aanbevelen?

 2. Dinnetje heeft het ook altijd over specifieke Di Mario luchtjes. Elk jaar komt ze met mijn verjaardag met een geurtje. Elk jaar komt ze met een geurtje die ik al heb 😉 Terwijl ze eigenlijk niet eens weet welke merken ik heb.

  Love as Always
  Di Mario

 3. Heel herkenbaar, het is een soort emotioneel geheugen. De geur en de persoon, die koppeling het blijft bijzonder.
  Zelf heb ik vier verschillende geurtjes naar gelang mijn stemming en hoe ik die dag in de wereld sta.

 4. “Wish” van Chopard, HEERLIJK!! Maar dat is ook de enige parfum die ik heb.
  Allemensen, Dat je al die geuren kent!
  Ik ben geloof ik een echte geurtjesbarbaar.

 5. 3 geuren die ik lekker vind, maar eigenlijk overbodig. Ik heb ze overigens wel.
  Hugo Boss, Calvin Klein, en Lolita Lempicka.

 6. Blijft altijd lekker No 5. En ook Coco Mademoiselle, of eigenlijk alles wel van Chanel. Was het maar niet zo duur…

  1. Oh, ja… Opium! Das een klassieker. Ook ooit eens gehad. Iets te voor mij tegenwoordig. Net als Poison, van Dior. Jarenlang gehad. Gekregen van mijn eerste vriendje ook.

 7. Ai…ik betrap mezelf wel vaker erop, dat ik blijkbaar wat vrouwelijke hormonen ben kwijt geraakt in de loop der jaren. Ik heb een aantal geurtjes staan, sommige al jaren. Ze ruiken vast fantastisch, maar de flesjes zijn nog dicht! Waarschijnlijk omdat ik niet meer op kantoor (lees buitenshuis) werk, maar ook omdat ik me nog goed herinner in de lift te staan en misselijk te worden van al die geurtjes. Als het druk is in een winkel, denk ik ook vaak…jehiemig, mag het ook wat minder?!?! Dus vraagje aan de expert: Zijn er ook subtiele geurtjes?

 8. Ik ben niet zo’n geurtjes mens, Als ik iets op doe is het opium. Chanel 5 vind ik ook vies (Vlam, he hebt gelijk!) en mijn oma’s hadden eau de cologne (lieve mensen maar gadverdamme wat een lucht!) of boldoot….

 9. Mijn alltime favorite is kenzo jungle, voor mezelf, en voor husband de oude, originele kenze pour homme. Maar ik durf wel eens vreemd te gaan met lolita, of ( rent naar badkamer want naam vergeten) …. lola van marc jacobs. Ik ben gek op geurtjes!

 10. Hi Kliefje,

  Ik ben dagelijks slachtoffer van pubersboys die een overdosis Axe in div. geuren rondspuiten, zodat ik zelf eigenlijk niets meer hoef 😉 Verder heb ik van jongste (groep 8) voor moederdag een zeer grote goedkope fles Charlie gekregen die ik regelmatig gebruik . Niet omdat het zo lekker ruikt, maar omdat hij het altijd opmerkt en er wat van zegt en dan knuffelen we (niet in de buurt van klasgenoten natuurlijk).

  groetjes,

  Dorothé

 11. Ooit eens onverwacht(!) van Man gekregen: Presence van MontBlanc. Toen die op was iets anders geprobeerd maar dat was het toch niet. Sinds onze trip naar Curacao weer in het bezit van een gigafles Presence. Heeeeeeeerlijk! Mijn oma rook trouwens naar Eau de cologne 4711. Lang geleden dat ik dat heb mogen ruiken…

 12. Ik gebruik Chanel 5 (bij mij ruikt het wel lekker, maar dat schijnt met je huid te maken, bij iedereen ruikt een luchtje toch weer iets anders) en nog twee luchtjes die mijn neus hebben gevonden in België, maar dat heeft geen naam c.q. merk.

  De meeste mensen hebben inderdaad een vast luchtje mijn oma had altijd een luchtje op met een nummer erop 4711, merk géén idee.

 13. Ik was eens in Douglas en daar stond een verkoopster Chanel Mademoiselle bij de binnenkomende dames op te spuiten. Zo ook bij mij.
  Ik zei: “O, deze ruikt wél lekker. Ik ken Chanel alleen maar van no.5 en dat vind ik naar nagellakremover ruiken.” (sorry, Klief, maar ik weet dat je het aankan 😉 )
  De verkoopster zei nuchter: “Die heb ik altijd op, dat is mijn favoriete geur.”
  Ik probeerde mijn botte opmerking nog goed te praten door te zeggen dat smaken verschillen, maar ik voelde mij zo lullig dat ik ook maar een flesje Chanel Mademoiselle á 50 euro kocht.

 14. Ik kreeg een tijdje geledeneen parfumflesje cadeau van iemand die verkondigde dat ze deze al jaren droeg en verder zei ze voldaan: “Zo, nu ruik je voortaan hetzelfde als ik.” Haha, ze bedoelde het echt niet slecht, maar ik stond even met mijn mond vol tanden, zo verbaasd was ik 🙂

 15. Ik heb wel 10 flesjes staan en die gebruik ik ook allemaal. Welke ik gebruik ligt eraan in wat voor stemming ik ben. Geuren die ik jaren geleden heerlijk vond, maar die ik nu verschrikkelijk vind gooi ik meteen weg. Je smaak veranderd met de jaren. Maar de parfumerie ziet mij ook graag komen hoor 🙂

 16. Nou de meeste geurtjes die jij opschrijft ken ik niet.. Maar het associeren van geurtjes met mensen en/of gebeurtenissen dat herken ik ook.
  Manlief droeg altijd J.P. Gaultier … zucht, zo lekker!… Vriendlief heeft ‘m ook wel eens opgedaan, maar dan ruikt die toch niet zo lekker als dat deze bij manlief deed.
  Ikzelf heb al heel lang dezelfde: Bright Cristal – Versace. Jammer dat je de luchtjes na een tijdje zelf niet meer ruikt. Vriendlief heeft er een van Boss.

 17. Aan luchtjes kan ik eigenlijk niet veel geld spenderen….er staan wat kleine flesjes in de kast om me iedere morgen na het wassen even uit te leven, maar zelf ruik ik het niet. Om de een of de andere reden heeft mijn geurorgaan het begeven…doemme. Soms heeft het zijn voordelen, maar ik kan me wel vinden in het koppelen van geuren aan iemand. Heel vroeger had ik dat met een bepaalde geur en huizen….

 18. Dochter kocht deze week van Lola Color ‘Forbidden Love’ bij de Action. Heerlijk : )

  Ben zelf fan van Gold van Donna Karan ‘Gold’.

 19. Kreeg ooit van een voormalige verloofde Chanel no.5. ( Scheen enorm kostbaar te zijn hoorde ik in de wandelgangen. ) Totdat ik erachter kwam dattie ook een fles aan zijn moeder ( lees: ouwe tang ) had gegeven. Ja kijk, dan ga je als verloofde dus té ver in mijn opinie. Ik wil niet ruiken als een 84-jarige, als een oud vel….. Dus hup, fles in de wc gezet, daar diende hij als luchtverfrisser. Totdat dinnetje op bezoek kwam ( 10 jaar jonger dan ik ), en die werd acuut leip toen ze die fles zag staan in de wc. Of zíj hem mocht hebben was haar vraag. Jahoor, no problem. Punt is nu als ik dinnetje zie en ruik , ik meteen weer aan dat ouwe vel moet denken. Geuren doen inderdaad wat met je….. :S

 20. gebruik al jaren Pleasure van Estee Lauder. Ruik het zelf ook niet meer. Kleinkinderen “ruiken” dat oma er is. Wissel af met Noa.

 21. Ik ben meer van de eau de toilette, iets minder zwaar. Ooit wel een parfum gekregen, zeer gewenst, maar liet hem toen in mijn studentenkamer uit mijn handen vallen, waardoor er heeeel lang een penetrante walm hing.

  Een aanrader: de eau de toilettes van Rituals.

  Groetjes Jacqueline.

 22. Al een jaartje of twee gebruik ik twee geuren. Flowerbomb van Viktor en Rolf en de parfum van Cartier. Vroeger had ik altijd een vanillegeur.

 23. Ik draag al jaren In2u van Calvin Klein. En was in shock toen ik hoorde dat die uit de handel genomen zou worden. Gelukkig viel dat uiteindelijk mee, het is nog steeds te krijgen.

 24. Sinds een aantal jaren is Pure Poison van Dior m’n favoriet maar inderdaad, na verloop van tijd ruik je hem zelf steeds minder goed. Vriendlief heeft al jaren hetzelfde geurtje van Hugo Boss en sinds kort Blue van Chanel, ook erg lekker.

 25. Ik vind al die geurtjes maar onzin.
  Mijn neus is ook niet zo sterk, ik vind dingen al snel stinken.
  Maar ruiken naar natuur, lijkt me niet verkeerd.

 26. Ha zuster Klivia,

  Dat kan gebeuren, zo hoor je het ook wel na een verblijf in een ziekenhuis.
  Toen ik met de trein reisde werd ik ook kostmisselijk ’s morgen met de hoeveelheid luchjes om je heen.
  Mijn oma had 4711.
  Dorus had een lief liedje van een hyacinten en een krokus, ook ver voor je tijd. oma

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma kun je straks beluisteren op onze weblog en nu al op de website waar de programma’s staan: http://www.wir-3.com/ kies voor radio de BOM

 27. Ben dol op luchtjes! Alien-summer voor in de zon, MyInsolance van Gaultier gebruik ik nu veel, maar wissel af met Beauty van CK. Heb ook Gold van DK nog staan en Chance van Chanel…

 28. Over hyacinten gesproken: toen ik nog in een bloemenzaak werkte (koolstofdatering) kon ik geen genoeg krijgen van de geur van de hyacinten. Als ik er nu eentje ruik, krijg ik nog net geen migraine-aanval. Mijn favoriet is Cool Water van Davidoff, en Eternity van Calvin Klein. Meer dan twee luchtjes vind ik overdreven. Maar de spullen die mijn dochter (16) in haar kast heeft staan….zoveel heb ik mijn hele leven nog niet bij elkaar gehad!

Reacties zijn gesloten.