Stoppen

Het is erg makkelijk te stoppen met roken. Ik heb het al heel vaak gedaan. Deze uitspraak heb ik niet zelf bedacht, maar ooit ergens gelezen. Hij is wel op mij van toepassing, want ik ben al aardig wat keren gestopt, maar even zo vele keren weer opnieuw begonnen. Ik weet dus hoe moeilijk het is om voorgoed te stoppen en jaren lang heb daarom zeer bewust besloten om er niet mee te stoppen. Tot voor kort.

Als alles goed gaat rook ik vandaag mijn laatste sigaret. Ruim een week geleden ben ik met de voorbereiding begonnen. Dagelijks slik ik een pilletje dat de ontwenningsverschijnselen moet verlichten. Voor dat pilletje had ik een recept gekregen van mijn huisarts. Ik was naar de huisarts gegaan met klachten. Zijn diagnose was gauw gesteld: claudicatio intermittens. (De Zuster had mij daar ook al eens op gewezen, dus het kwam niet als een verrassing.) Er is ook een Nederlandse term voor, maar die vind ik wat suffig klinken. Eigenlijk had ik negen jaar geleden al voldoende redenen moeten hebben om met roken te stoppen: toen kreeg ik een hartinfarct. Ik ben toen gedotterd en daarna heb ik nooit meer last van mijn hart gehad. Sindsdien slik ik alleen dagelijks pilletjes die mijn bloeddruk en cholesterolpeil laag moeten houden.

Van mijn hart had ik dus niet dagelijks last, dus dat motiveerde niet tot stoppen. Maar ik moet wel dagelijks een eindje lopen om mijn boodschappen te doen en dat begon ik steeds meer te voelen. Het was mij ook al behoorlijk opgevallen toen ik een paar maanden gelden met enkele vrienden in Sevilla was. Het wandelen door die mooie stad was geen onverdeeld genoegen.

Nu ga ik dus een paar keer per week naar de fysiotherapeut. (Daarvoor ben ik goed aanvullend verzekerd.) Er wordt eerst gedurende een minuut of tien elektrische stroom door mijn kuitspieren geleid en daarna mag ik een tijdje op zo’n rolband lopen, waarbij afstand en tijd worden gemeten. De bedoeling is dat ik steeds gedurende enige tijd ‘door de pijngrens heen’ loop. Het lichaam gaat dan naar nieuwe wegen en weggetjes zoeken om voldoende zuurstof naar mijn spieren te voeren. Daarmee moet ik dus doorgaan tot ik weer zonder pijn een behoorlijk afstand kan lopen.

Het heeft natuurlijk weinig zin aan een therapie te beginnen, als je de oorzaak van de kwaal niet aanpakt. En die oorzaak is, daar kan ik niet omheen, het roken. Ik hoop nu dat ik eindelijk voldoende gemotiveerd ben om het roken vanaf morgen te laten. Waarschijnlijk zal ik de komende tijd veel in bed te vinden zijn. Dat is de enige plek waar ik geen enkele behoefte aan roken heb, zelfs niet als ik nog gewoon een tijd wakker ben. Waarom dat zo is, mag de hemel weten.

Het helpt, geloof ik, ook als je op ruime schaal bekend maakt dat je stopt met roken. Immers, hoe meer mensen op de hoogte zijn van je voornemen, hoe meer je voor lul staat, als het weer niet lukt. Omdat ik niet aan Facebook of Twitter doe en Kliefje.com een behoorlijk aantal dagelijkse bezoekers heeft, is dat het grootste bereik dat mij voorhanden is. (Mijn eigen blog wordt veel minder vaak gelezen.)

Ik houd jullie op de hoogte. Aanmoedigen mag. Uitlachen mag, als het onverhoopt niet lukt, ook.

Evert

31 thoughts on “Stoppen

 1. Het is ook afhankelijk van je intentie. Als je echt, echt zelf echt, ja echt wilt stoppen, ben je al gestopt. Ook al rook je vandaag je laatste. Je gaat me voor en helpt me met deze log, daarvoor dus dank! Roken is doorgaans vies btw.
  Ow en er is een onderzoek geweest dat schrijven ook erg goed helpt. Vooral het schrijven over het stoppen met roken, desnoods tot in detail wat er met je gebeurt… tip??

 2. Nou evert, veel succes, als t jou lukt, ga ik t ook proberen. Voel me steeds meer een junk. Moet je een vergadering hebben op de 13e verdieping in cs den haag. Loop dan maar weg voor een sigaretje. Ben je 20 min op pad. Is toch te erg voor woorden, maar ik type dit alweer met een brandende sigaret. Bah!

 3. Heel veel succes Evert. Ik hoop van harte dat het je gaat lukken en dat je die vieze stinkstokjes blijvend zult kunnen weerstaan. Jammer dat het jaren geleden niet al is gelukt, je had nog heel wat keren leuke vakantietrips kunnen maken met het geld wat je had uitgespaard …

 4. Ik vind het dapper dat je er aan begint en ook dat je het hier kenbaar maakt. Het is moeilijk, maar het zit allemaal tussen de oren. Veel succes. Als je รฉcht wilt, lukt het!

 5. Je hebt wel een hรฉรฉl goeie reden nu om te stoppen. Door het roken op de duur niet meer mobiel zijn zou je leven wel heel erg gaan verengen, niet ?
  Heel veel succes !!

 6. Succes, en als je eraan toe bent lukt het ook echt. Lees het boek eens van Allan Care. Stoppen met roken. Zo ben ik gestopt. Zonder hulp van pilletjes of wat ook.

 7. Bij mijn man hebben die pilletjes het gedaan! Drie jaar geleden is hij daardoor gestopt met roken, zonder chagrijnig te worden, zonder afkickproblemen en zonderslecht gehumeurd te worden! Succes!!

 8. 10 jaar terug ben ik gestopt met die stokjes roken ๐Ÿ™‚ Van dag op dag. Maar ik had kort daarvoor een flinke waarschuwing gehad van mijn tikkertje. Motivatie genoeg voor mij en ik wilde wel stoppen ook op dat moment. Als ik het even moeilijk had en ja die momenten zijn er….pak dan wat vast en doe iets om je af te leiden van die nepzin…want dat is het maar. Ook iets in de mond stoppen is zo fout als wat. Je vervangt gewoon het stokje door wat anders en je doorbreekt dit niet. Het is een gewoonte om met iets in je mond te zitten, dus leer dat gewoon af.
  Veel succes gewenst en volhouden tot het einde

 9. je lijkt in ieder geval goed gemotiveerd om het te gaan doen ( of eigenlijk juist niet meer) succes! hoop dat t mij ook binnenkort eens gaat lukken…heb al weer vage voornemens. krijg nl iedere keer zon beetje last van mijn hart als ik weer mijn sigaretten afreken.

 10. Het voornemen is al fantastisch goed en tevens de 1e stap. Ik vertrouw er gewoon op dat je de 2e stap ook kan zetten. Vertrouw je mee?

 11. Ook ik ben anderhalf jaar geleden (na meerdere pogingen jaren daarvoor) gestopt met roken. Ik voelde gewoon ‘het is klaar nu’. En ik ben er nog dagelijks blij om. Okรฉ ik heb er wel zo’n 8 kilo aangesnoept, maar zelfs dat mag de pret niet drukken. Ik ben nog altijd blij dat ik niet meer ‘moet’ roken, de paniek die al toesloeg als m’n pakje bijna leeg was en de pomp dicht, het zoeken naar rookplekken, de mensen die tegen je aan zeuren dat je stinkt enz. Ik ben nog altijd erg blij dat het me gelukt is en ik wens dat die knop bij jou ook omgaat! Toi Toi Toi!

 12. Ik wens je heel veel succes want het is voor een ander heel eenvoudig om te zeggen
  dat het tussen je oren zit of wat dan ook.
  Jij bent diegene die het moet doen en dat is , als ik anderen hoor, best lastig!
  Aan de andere kant: er zijn er heel veel die het ook gedaan hebben
  dus het is wel mogelijk ๐Ÿ˜‰
  Met of zonder hulp van wat dan ook!
  Knap hoor!

 13. Heel goed!
  Neem je Cham..pix? Is mijn man (pakje zware shag per dag) alweer bijna drie jaar geleden mee gestopt.
  Zet ‘m op!! (ook namens manlief roept hij nu vanaf de achtergrond)

 14. Uitlachen? Hoe kom je dรกรกr nou bij ๐Ÿ˜ฆ Juist fantastisch dat je stopt met roken! Het verschil met deze keer is dat je nu definitief stopt met roken. Je voorbereiding is in ieder geval hartstikke goed. Mij is het gelukt, dus lukt het JOU ook! En ik gun het je zo…

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s