Ontbijtje.

Nog één dagje afspraken en verplichtingen en dan begint hier het weekend. Niks zo lekker om weekenddagen te beginnen met een uitgebreid ontbijt.

Doordeweeks doe ik er trouwens niet veel aan, aan ontbijten. Ik zet een halve liter loeisterke donkere Earl Grey thee en smeer of een boterham, of maak 3 rijstwafels met kaas, 2 beschuitjes met jam of een bak yoghurt met muesli. Ik probeer een beetje af te wisselen. Als ik echt geen zin heb, doop ik een paar Digestives in mijn thee.

Ik ontbijt sinds een jaar of 9 nu trouw elke morgen. Daarvoor kon ik geen hap door mijn keel krijgen. Mijn eerste maaltijd was altijd de lunch. Maar omdat ik wilde afvallen, heb ik me ertoe gedwongen ’s morgens ook wat te eten. Nu kan ik niet meer zonder, ik val echt om als ik te laat aan tafel ga.

Ik doe dat ontbijten op werkdagen trouwens in mijn uppie aan de eettafel. In alle stilte met thee en laptopje, eerst even een beetje bijkomen. Van meteen mensen om me heen die ook nog eens tegen me gaan praten, krijg ik moordneigingen. Idem dito van een tv die meteen aangaat.

In het weekend pakken we wat betreft het ontbijt altijd flink uit. We dekken de tafel. We eten grapefruits, drinken jus d’orange, bakken soms croissantjes af, toasten brood en -last but not least- maken een omeletje.

Bij een écht ontbijt hoort een eitje, is mijn mening.

Ik zal hier het recept verklappen voor het allerlekkerste eitje. Kunt u mooi van het weekend mee aan de slag.

Dit is mijn favoriete variant:

Voor 2 personen gebruik ik 3 eieren. In een kom de eieren, scheut slagroom, peper uit de molen, snufje zout (indien gewenst, ik gebruik nooit extra zout), toefje fijne mosterd en een heel fijn gesnipperd rauw uitje doen. Gedroogde dragon erbij en de boel opkloppen. In een klein koekenpannetje wat olijfolie verwarmen, het eiermengsel erin gieten en er overheen blokjes tomaat, liefst zonder zaadjes. De pan op het laagste vlammetje draaien en afdekken met alufolie of een deksel. Rustig laten staan tot al het ei gestold is. In de tussentijd kunt u rustig even een koffietje drinken, beetje muziek luisteren of de krant lezen. Als het ei heerlijk gaat geuren en de bovenkant droog is, is ie klaar.

Op een goeie tweede plaats staat het eitje met hele fijne stukjes champignon, bakken in een goeie truffelolie in plaats van olijfolie en er geraspte Parmezaan over strooien. (Het basisrecept is altijd ei, room, zout, peper, mosterd, uitje. Vergeet de mosterd niet: die geeft extra smaak aan het ei!)

Of in plaats van gewone ui, lente-uitjes gebruiken er thijm doorheen kloppen en een beetje honing en bestrooien met (oude) geitenkaas.

Ook lekker is de versie met zwarte olijven in stukjes, rozemarijn, tomaatblokjes en oude kaas.

Proberen hoor, van het weekend!

En vergeet u niet dat u tot 12 uur vanavond kunt meedingen aan die set parfumproefjes van Etat Libre D’Orange? Klik! Morgenochtend maak ik de winnaar bekend.

36 thoughts on “Ontbijtje.

 1. Uitgebreid ontbijt/brunch op zondag is hier een vast ritueel. Inderdaad vers sap, chocomel, warme broodjes en een eitje. Hoe ouder de kinderen werden, hoe meer ze het waardeerden. Ze komen er op zondagmorgen zelfs vroeg voor naar huis als ze toevallig ergens anders wakker worden.
  En vanmiddag ga ik alvast een van je omeletjes uit proberen.

 2. Die met honing en geitenkaas klinkt erg lekker! Ga ik eens proberen.
  Als ik te laat ontbijt, word ik echt strontchagrijnig. Yoghurt met cruesli of havermoutpap met een beetje kokos en natuurlijk een kop thee. Daarna kan de dag echt beginnen!

 3. Hoi Kliefje,

  Ik hou van simpel en regelmaat:

  Rennen = 3 boterhammen + 1 koffie + 2 thee + 1 sinaasappel
  Niet rennen = 2 boterhammen + 2 thee + 1 sinaasappel
  Zaterdag = 2 thee + 4 beschuitjes + peperkoek
  Zondag = zelfgebakken brood + sinaasappelsap + 2 thee + gekookt eitje

  groetjes,

  Dorothé

 4. Goedemorgen, heerlijk zo rustig ontbijten, dat vind ik altijd een feest!
  Ik ontbijt ook altijd goed want dat zou helpen bij het afvallen..het moet nog gebeuren ;-)) dat afvallen dan
  Maar ik wissel tussen een soort pap met appel en kaneel, beschuitjes met hagelslag, yoghurt met appel en kaneel.
  gebakken eieren vind ik zalig maar dan in het weekend.

 5. Wij zijn echt van het ontbijten. Vroeger als kind en tiener deed ik dat niet, ben er pas mee begonnen toen ik zwanger was van Emily. Mijn ouders waren nooit van het ontbijten, we zaten ook nooit samen aan tafel, dus dan leer je dat niet. Ik ontbijt iedere dag met mijn kinderen aan tafel, netjes gedekt en een kopje thee. Dan maar eerder opstaan, ik vind ontbijt heel belangrijk!

 6. Ik denk met weemoed terug aan mijn rustige ontbijtjes met de krant of een goed boek en croissantjes en koffie. Het eerste lukt niet meer door de woelwaters, het tweede ‘mag’ niet aan de ontbijttafel (tja.. als je kinderen geen speelgoed aan tafel mogen, mag jij het ook niet..) en het derde mag ik niet meer eten. Niet elke verandering is een vooruitgang, snif.
  Maar eitjes bakken we hier bijna elke dag, geurende geroosterde boterhammetjes (weer vergeten uit de vriezer te halen, maar een traktatie voor de kinders), sapjes, vrolijk gebabbel (al dan niet afgewisseld met een chagrijnig ‘eet nou toch eens door..’) en een lekker bordje maispap voor mama – ach, verandering brengt ook leuke dingen met zich mee 😉

 7. Ik wens alle anderen veel geluk met de give-away (-; En ontbijten, dat doe ik ook al niet zo uitgebreid. Een cracker met hagelslag, soms een bakje honeyloops. Wat dat betreft ben ik meer een avondmens…

 8. S’morgens geen boterham en douche en mijn hele dag loopt heel wazig…dus dat sla ik niet meer over 😉 Op zondag gaat mijn manneke het bos in en wanneer hij terug is lekker samen brunchen. Zonder ei, want dat kan hij niet verdragen. Als hij weer op reis is voor het werk, ga ik je recept zeker eens uit proberen: jammie jammie 🙂

 9. Ik deed vroeger ook nooit aan ontbijten, totdat.. ik wilde afvallen 🙂 Nu moet ik ontbijten anders ga ik van mijn stokje. Raar is dat eigenlijk.

  Uitgebreid ontbijt bestaat hier uit, een eitje, pannekoeken, tosti, thee en het liefst aardbeien op mijn pannekoek, of spekpannekoeken met stroop. Mmmm krijg er meteen trek in. Of ei met spek\ champignong\ tomaat. Heerlijk! Gut ik krijg trek.
  Even mijn banaan naar binnen werken.

 10. Oh, dat omeletje klinkt wel héél erg lekker… room? dat heb ik er nog nooit ingedaan, maar ga ik binnenkort eens proberen!!

  Geniet heerlijk van je weekend en daarna natuurlijk van je vakantie!!!

 11. Ik kan echt niet zonder ontbijt.. Van thuis uit meegekregen. Zijn veel mensen die geen hap door de keel krijgen ’s ochtens (waaronder vriendlief) maar ik moet echt wat eten als ik opsta. Bij mij door de weeks geen uitgebreid ontbijt hoor.. vaak een bakje yoghurt met musli of 2 boterhammen. In het weekend ga ik ook voor een eitje… niet gebakken, maar gewoon gekookt.. en dan wel zo dat hij precies goed is 😉 Net nog een beetje zacht eigeel… heerlijk!

  Fijn weekend!

 12. Zojuist heerlijk geluncht met mijn kids ( wij hebben nu herfstvakantie ) met broodjes en de Kliefjes omelet nr.2 en die was zooooo lekkkkkkkker!!!! Die gaan we meer maken. Fijn weekend X

 13. Ik ontbijt nu 2 weken, yoghurt gaat makkelijker er in dan brood. Afvallen doe ik nog niet maar dat heeft bij mij altijd even tijd nodig. Wel elke week uitgebreid brunchen op zondag. Met het hele gezin. Zo gezellig die brakke koppen na de zaterdagavond! Van de boys dan… niet van mij natuurlijk! 🙂 Fijn weekend!

 14. Opstaan zonder ook maar iets tussen de tanden is voor mij gewoon afzien…net als deze morgen. Bloedafname nuchter….is echt een martelgang voor me. Daarna kon ik nog niet naar huis toe, want de kinesits stond op me te wachten. Dus maar snel wat mee gegrist van thuis om tussen de tanden te steken. Zo konden ze hier opstaan en direct gaan roken, zonder eerst te eten…jakkes.
  Ook niet echt een liefhebber van eitjes. Te veel eitjes gegeten toen ik jong was…een ommelet van 12 a 13 stuks na het werk ging vlotjes binnen 🙂 Of een doos fritkandellen kon ook sneuvelen onder mijn vreetbui. Daar zaten toen 20 stuks in 🙂 Kweet….schaamtelijk.
  Maar had gewoon een zeeeeeeeeeeer goeie maag en eetlust vermoed ik 🙂
  Dus nu is het ontbijt met ontbijtgranen of zo. Ik noem het steeds hondebrokken 🙂

 15. Eieren ’s morgens, ik mag er niet aan denken. Het idee is aanlokkelijk, maar mijn maag kan er niet tegen. De rest van de dag wel, hoor, maar niet ’s morgens.
  Wegens de kennismaking met de bloggende Nederlandse dames is ons ontbijtbeleg tegenwoordig uitgebreid met chocoladevlokken, pindakaas en caramel. Maar veel meer dan één boterham kunnen wij niet aan.

 16. Kijk, dat zijn nog eens tips met het weekend voor de deur;-) Ik heb een lange tijd niet ontbeten, maar ik zou nu niet meer zonder kunnen. Bij mij is het niet uitgebreid, maar meestal een dubbele boterham met hagelslag en een glas optimel Soms een yogertje en een mandarijn. In het weekend komt er meestal nog een eitje bij, 3½ minuut en geen seconde langer;-)
  Goed weekend en suc6 met het kiezen van de wina(a)r/es van het geurenpakket!

 17. Ha zuster Klivia,

  Je maakt er een smakelijk begin van, zeker in het weekend.
  Met de krant, elke dag trouw, eigenlijk nooit uitgebreid. oma

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma kun je straks beluisteren op onze weblog en nu al op de website waar de programma’s staan: http://www.wir-3.com/ kies voor radio de BOM

 18. Ik eet altijd een paar meelkoekjes als ontbijt, samen met Quandy.
  Echt eten doe ik op werkdagen tijdens mijn eerste pauze en in het weekend pas tussen de middag.

 19. Heerlijk klinkt dat ei………ik ga het vanavond direct uitproberen. Ontbijten moet ik ook van mezelf, anders gaat mijn dag niet goed. Dat afwisselen moet ik ook, maar dat doe ik juist niet ondanks dat ik weet dat het beter is. Fijn weekend

 20. IK ontbijt dus zo goed als nooit. IK krijg zoals jij vroeger geen hap door mijn keel ’s ochtends. Alleen vloeistof kan erdoor , maar brood .. Tussen 10 en 11 krijg ik dan wel een energiedip (lees honger) en eet ik een ontbijtkoek. Niet gezond, ik weet het. Chapeau dat je je eetgewoonte zo hebt kunnen veranderen. IK ben er (nog) niet klaar voor.

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s