Bemoeizucht

Ik ontving een mailtje met de volgende tekst:

Mensen die je misschien kent
Joke Timmermans-Smink, Harderwijk;
Annette Kops, Almere;
Tegenwicht voor Evenwicht;
Het Twentse Glazen Huis;
Henriët van de Wint-Meulenbeld, Almere-Stad;
Daniel Wolters, Medisch College Amsterdam;
José Roelands, Zelfstandig ondernemer Roelands Projectwerk;
Trienke de Roos, Almere-Buiten;
Yvonne van Zuilekom-Roosenboom, Bible College of Wales;
Jim McGongal.”

Nou, die ken ik dus geen van allen. Door een simpel muisklikje kon ik ze stuk voor stuk als vriend toevoegen. Het is dus wel duidelijk van wie het mailtje afkomstig was: Facebook. Ik heb wel eerder zo’n mailtje met een rij onbekende namen ontvangen. Ik heb me ooit, uit nieuwsgierigheid, aangemeld, maar doe er niets mee. Hebben ze bij Facebook een hekel aan ‘leden’ die niet actief zijn en proberen ze die zo tot activiteit te prikkelen? Zijn er mensen, actief of niet, die af en toe een lijstje ontvangen waarin mijn naam prijkt? Word ik zo, zonder dat ik het weet, ‘vriend’ van die mensen?

Kijk, ik kan me nog voorstellen dat er mensen zijn die Facebook leuk vinden. Ik beschouw het als een uitgebreide vorm van bloggen. Dat doe ik al jaren en er zijn mensen die dat ook maar een merkwaardige gewoonte vinden. Zo af en toe word ik door iemand die ik ken uitgenodigd ‘vriend’ te worden. Dat doe ik niet, want ik doe daar verder toch niets mee en bovendien krijg ik dan voortdurend mailtjes waarin gemeld wordt dat zhij haar/zijn status heeft geüpdatet. Maar ik hoef niet te weten wat ze voortdurend doen. Dat hoef ik van mijn familie en beste vrienden niet eens te weten..De hoogte- en dieptepunten verneem ik wel als ik ze persoonlijk ontmoet.

Die mailtjes van Facebook zijn volgens mij een typisch voorbeeld van de bemoeizucht van die club. Ze proberen je als het ware wijs te malen dat je niet helemaal normaal bent als je er er niet bij wilt horen. Nou, ik maak zelf wel wel uit, van geval tot geval, hoe sociaal ik ben en ten opzichte van wie.

Evert

PS
Sinds vorige week zondag heb ik niet meer gerookt!

17 thoughts on “Bemoeizucht

 1. Ik heb ook FB maar ontvang geen enkel mailtje. Ik heb die optie nl. uit gevinkt, dat kan ook. Hoef ik me er ook niet aan te storen 😉

  Btw: ik vind het dus wél leuk. Zo heb ik morgen afgesproken met iemand die vroeger zowel mijn oppas, als mijn paardrijdjuf was. Hoe leuk is dat? Zonder FB was ik haar nooit meer tegengekomen wrs.

  PS: waarom deactiveer je je account dan niet gewoon, als je er niet bij wilt horen? 😉

 2. wauw Evert, pluim, klasse en nog meer complimenten.
  en wat facebook betreft; mits je daar echt wat te zoeken hebt (ik onderhoud er mijn contacten van over de hele wereld, doe er inspiratie op en ben lid van enkele groepen die me hoop geven en dagelijks een flinke dosis lachen en ontroering en ander moois) is dit medium fouter dan fout en gaat nog verder dan wat google doet met je privacy; wegwezen dus. je kunt je account ook eenvoudig deactiveren en weggooien zodat je geen mailtjes meer krijgt.

 3. Hi Evert,

  FB stuurt je vanalles in het begin, maar je kunt het allemaal uitzetten, door onderaan de ontvangen mail te zeggen dat je je wilt afmelden. Door je aan te melden bij FB heb je nl. de nee-nee-sticker van je virtuele brievenbus gehaald en daar stoppen ze dus allemaal mail in. Het interesseert ze niks of jij vrienden hebt op FB maar wel of je op de reclamedingen die ernaast staan klikt. Hoe vaker je op FB komt hoe meer kans er is dat je toch op zoiets klikt, want door je gedrag op FB kunnen ze achterhalen wat voor type je bent en daar passen ze hun reclame op aan. FB bestaat alleen maar van de reclame-inkomsten. Dat loont blijkbaar als je ziet hoe groot het is geworden.

  Ik heb ook een account en heb zo weer contact met oude kennisen en verre familieleden, maar ook kleine dingetjes over kinderen van vrienden en kennissen hou ik op die manier bij. We zien en bellen elkaar tegenwoordig minder maar zo zijn we toch van veel op de hoogte. Ik vind dat leuk en fijn, manlief vind het allemaal maar onzin en ergert zich dood aan alle mail – maar hij neemt niet de moeite om die uit te zetten.

  Succes met je rookdieet!

  groetjes,

  Dorothé

 4. Nog steeds niet gerookt! Toppie!
  Ik zou je FB account gewoon opheffen. De optie zal wel flink verstopt zitten, maar hij moet er wel zijn. Of anders die stomme mailtjes uitschakelen. Dan hoef je je er ook niet aan te storen!

 5. Probeer je maar eens af te melden. Dan kun je helemaal zien dat je volgens hun niet sociaal bent. Nee Evert, je ontkomt er niet aan. Trouwens.. ik ken ze ook niet hoor. Volhouden dat roken he.. ik bedoel natuurlijk, dat niet roken.

  Love As Always
  Di Mario

 6. Geweldig, de eerste 7 dagen van de rest van je leven niet gerookt! De volgende zullen maar om een reden minder moeilijk zijn. Je kan nu nl. zeggen: ik heb 7 dagen niet gerookt dus ik kan ook 8, 9, 10 etc. dagen niet roken. Sterkte ermee!
  FB moet je op de juiste manier gebruiken dan krijg je geen vervelende, onnodige emails en berichjes. Met ’n dochter, schoon- en kleinzoon en diverse vrienden Down Under voegt het veel toe voor mij! Prettige zondag!

 7. Man, wat een leuk nieuws, een week gestopt. Dat is toch fantastisch. Heb je het wel gevierd met een lekkere borrel/ leuk telefoongesprek/yummie maaltijd/avondje uit/ schouderklopje links en rechts voor jezelf?? Kijk, hier word ik nu blij van :)) Trouw zijn aan jezelf is niet altijd makkelijk maar het levert je zoveel op, zoniet alles.
  Feestboek/smoelenboek ach… ik vind het ook leuk ( is mijn ego hoor ) en doe er regelmatig wat mee. Maar goeie sex is leuker. OOPS. 😉

 8. Dikke thumbs up voor het stoppen met roken en het volhouden, ga zo door Evert!! Ik ben tegenwoordige een van de weinige die geen facebook heeft en ik moet je zeggen, bevalt prima!
  Fijne zondag

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s