Ola!

Ik ben weer terug op het nest na 5 dagen in Barcelona te zijn geweest.

Samenvattend kan ik zeggen dat ik het een GE-WEL-DIG-E stad vind. Jarenlang stond Londen op mijn persoonlijke nummer 1, maar deze Spaanse stad heeft de Engelse met gemak van de eerste plaats gestoten.

Ik kan u hier met geen mogelijkheid in plusminus 500 woorden u laten weten hoe tof we het hebben gehad.

Ik heb echt met open mond om me heen gekeken, alles was mooi, na elke bocht kwam er weer iets anders dat me verbaasde of ontroerde.

Het meest ontroerd was ik echter toen ik binnen stapte in de Sagrada Família. De tranen sprongen in mijn ogen van zoveel schoonheid. Ik kan hier wel een beetje gaan proberen u te vertellen hoe overweldigend de enorme koepels en plafonds zijn, hoe verschrikkelijk mooi de glas-in-loodramen waren, hoe geniaal de architect was, hoe enorm bijzonder het is, dat je werkelijk overal nieuwe dingen ziet, de details ongehoord zijn…. Het heeft geen zin, het zou alleen maar afbreuk doen aan de werkelijkheid. Gaudí was briljant, echt.

(Tip voor als u ook gaat: zet uw wekker en zorg dat u er omstreeks half 9 al staat. Om 9 uur gaan de kassa’s open. Komt u later: dan zijn de rijen zó enorm lang, dat de Efteling erbij verbleekt.)

Als groot fan van eten en drinken zijnde, was Barcelona ook een stad om nooit te vergeten. Ik heb zálige tapas gegeten in dit restaurantje. De eerste avond aten we daar en we hebben met zijn drietjes gewoon 30 hapjes weggewerkt. We bleven teruglopen naar de bar. Het geheel spoelden we weg met een heerlijke Spaanse witte wijn, waarvan we als souvenir nog even 12 flesjes mee naar Hollandse bodem hebben meegenomen.

De Rambla is niet mijn ding. Het was leuk om er eens overheen te lopen, maar het is te druk naar mijn zin. Zeker ’s avonds toen ik de dronken mannen van mijn dochter af moest meppen en de andere helft ongegeneerd in mijn nek kwam ruiken. Ook van de zwervers en bedelaars en mannen met allerhande prullaria die ze je willen verkopen, krijg je een punthoofd.

Aan het einde van de Rambla, word je gelukkig beloond met het uitzicht op de haven. Wat een mooie plek.

Op aanraden van een aantal van u, zijn we ook Park Güell gaan bezoeken. Erg indrukwekkend, maar ook weer veel te druk. Niet mijn kopje thee.

De Spaanse dierentuin was daarentegen weer enorm rustig. Ik denk dat wanneer Blijdorp op een dag zo weinig kaartjes verkoopt, het bestuur heel hard gaat huilen. Ik kreeg de indruk dat het park enigszins noodlijdend is; er waren veel lege hokken en gesloten vertrekken. Jammer!

Helaas zijn we niet toegekomen aan de kabelbaan. En aan een bezoek aan Casa Batlló. Dus zullen we nog een keertje terug moeten.

Bij voorkeur naar hetzelfde stulpje dat we nu hadden geboekt, want dat is ook super goed bevallen. Wij hadden een appartement gehuurd in de wijk Eixample. Dat ligt op 10 minuutjes lopen van de Sagrada en is erg centraal. Vanuit daar kom je voor ongeveer 5 euro taxikosten overal waar je wilt zijn. De wijk is veilig, overzichtelijk en voorzien van een enorme vracht eettentjes en winkels. Het geheel heeft een chique uitstraling en ik bleef me vergapen aan de schitterende appartementencomplexen.

Ondanks dat je werkelijk alles in alle kleuren van de regenboog kunt kopen, verliet ik het land weer met louter en alleen 5 liter olijfolie en 2 paar oorbellen. Ok, ok, en de eerder genoemde “paar” flessen wijn. O ja: en een trouwringetje voor Jill.

Want onschoon de weddenschappen links en rechts in volle gang zijn, ben ik nog geen mevrouw Vlam.

40 thoughts on “Ola!

 1. Wat krijgen we nu? Niet 1 enkele nieuw geurtje of badolie-flesje in de bagage terug naar huis? Ik moet gauw die kant weer eens op. Je hebt gelijk: Barcelona is de nr 1 van (Europese) steden.

  1. Haha, nee. Wat dat punt betreft was Barcelona teleurstellend. Zelfs in de mega-supermarkten, was er amper keuze. Maximaal een geurtje of 20, zeer behouden allemaal en alles kwam in literverpakkingen. Ik geloof niet dat luxe douchen besteed is aan de Spanjaarden. Typisch… Want als je het vergelijkt met België, NL en Frankrijk?

   1. hihi, dat vroeg ik me ook meteen af; geen geurtje?
    Fijn dat jullie genoten hebben en weer veilig terug in ’t koude kikkerlandje zijn 🙂

 2. He bah wat vervelend dat jullie nu toch nog een keer naar Barca terug MOETEN vanwege de kabelbaan …

 3. Klinkt allemaal fantastisch. En weer een mooie herinnering erbij. Die kun je beter verzamelen dan literflessen douchegel 😉

 4. He he… ze is er weer 😉 Zo herinner ik me Barcelona ook wel een beetje. We bezochten ook nog diverse huizen van Gaudi en de overblijfselen van de wereldtentoonstelling… maar we hadden minder tijd om te eten ;-(

  groetjes,

  Dorothé

 5. Wat ontzettend naar nou, dat je weer terug ‘moet’…. (er zijn ergere dingen om te ‘moeten’ denk ik…)
  Maar wat heerlijk om te lezen hoe geweldig fijn jullie het gehad hebben.

  Liefs!

 6. Fijn dat het zo goed bevallen is! Ik moet er hoog nodig nog eens heen, en dan ga ik ook om half 9 vooraan in de rij van de Sagrada Familia staan.

 7. Meer dan 17 kilo vloeibare bijbagage? Hoe heb je dat thuis gekregen? De fles uitstekende Ouzo die wij dik hadden ingepakt is toch helemaal door de (harde) koffer gegaan.

 8. Barcelona is geweldig. De steentjes en koepeltjes, de restaurantjes en de zee.. mooie stad. VOglende keer gaan we jouw appartement tip opvolgen ipv in zo;n goor (duur) hotel.

 9. Dat klinkt heerlijk!
  Wij zijn vorig jaar daar geweest, het blijft een mooie stad. Rome blijft bij mij op nummer 1 staan.
  Wij waren in de vakantie, op een hele warme dag bij Sagrada Familia, maar hebben niet lang in de rij gestaan. Het gaat gelukkig heel snel allemaal.

 10. oh klinkt echt heerlijk, alhoewel al even geleden vond ik het ook een erg indrukwekkende stad. Wel jammer dat het zo ver weg is.

 11. Hm. Goed om te weten allemaal, is 3 uurtjes rijden van hier, parkeer echtgenoot wel bij het voetbalstadion, kan ik lekker shoppen/slenteren/bezichtigen!

 12. Heerlijk zeg!
  Wij gingen vanaf hier al wel naar Madrid (met de auto goed te doen) maar Barcelona staat nog op de lijst …

 13. Welkom terug! Fijn dat je het zo naar je zin hebt gehad. Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar ik hoor wel veel goeds.

 14. Al vaak in Barcelona geweest, geweldige stad idd. Maar… Ik was afgelopen week in Valencia en dat is minstens zo mooi! Aanrader!

 15. Welkom terug! Blij te horen dat jullie het ook zo naar de zin hebben gehad in Barcelona. Het is echt een pracht stad, ook wij willen zeker nog een keertje terug.

 16. Welkom thuis, fijn dat het zo goed is bevallen. Barcelona staat ook nog op mijn lijstje, misschien jaar volgend jaar met ons kampeerbusje… Ik neem trouwens ook altijd olijfolie en kruiden en lokale lekkernijen mee naar huis, zelden andere souvenirtjes

 17. Oh, dat ziet er allemaal goed uit joh! Wij hebben net afgelopen weekend de tickets geboekt voor ons vriendentripje naar Barcelona eind april, dus ik zal je tips qua tapasrestaurant en appartement direct even opslaan want zoiets is natuurlijk altijd welkom!

 18. op mij maakte het voetbalstadion wel indruk, en heel veel meer hebben we toen niet kunnen zien. Autopech en gedoe en vooral in de zee gezwommen.
  Maar zo te lezen is het dus wel een nieuw bezoekje waard!

 19. Een mini vakantie lijkt me overheerlijk en als ik het relaas lees, ben ik dan ook heimelijk jaloers op je…. Maar wie weet komt het ooit eens op mijn ouwe dag 🙂

 20. Ha zuster Klivia,

  Welkom thuis, dat is snel voorbij gegaan.
  Wist niet dat het zo druk was bij de Sagrada Família en dan is deze nog niet eens klaar.
  De startpagina is al heel smakelijk van het restaurant.
  Zo heb je een smakelijk souvenir, elk jaar op je latere trouwdag een openen.
  Heb het ook niet op opdringerige al dan niet beschonken gasten, oprotten. oma

  Ot. Je verzoekje staat genoteerd voor de volgende show.
  De shows staan allemaal op: http://www.wir-3.com/

 21. Lieve Klief (en bijna mevrouw Vlam),

  Je enthousiasme doorklinkt in je woorden, wel jammer van die viespeuken op de Rambla. Zelf ben ik in Beijing geweest ook daar wel zwervers maar een gebaar was genoeg (ook van rijke westerlingen). dat ze weggingen.

  Ik hoop dat er nog een mooie week ooit in het verschiet ligt voor dhr. Vlam, Mw. Vlam en dochter Vlam.

  Geniet ontzettend van je blog en ga zo door Klief.

  Groetjes, Bram

 22. Ja, Barcelona is zo mooi. Een en al kunst. Ook in mijn ogen kunnen maar weinig steden eraan tippen (misschien Rome en Venetië). Ik vond de straatartiesten op La Rambla toch wel heel leuk. Blij dat jullie het fijn hebben gehad!

Reacties zijn gesloten.