Delicatesse.

Over smaak valt niet te twisten, dat moge iedereen wel duidelijk zijn inmiddels.

Dingen die zogenaamd delicatessen zijn, zijn heel vaak niet aan mij besteed. Ik eet ze wel, maar om nou te zeggen dat ik er echt wild van ben?

Zo gruwel ik -zoals inmiddels al bekend- van oesters. Het idee dat je een levend wezen eet, vind ik ronduit onsmakelijk. Enige tijd geleden waren we door een vriendin uitgenodigd om samen uit eten te gaan. Er werd een enorm plateau met vis en aanverwante beesten op tafel gezet. Heerlijk. Behalve die rauwe oesters. Ik ben echter niet kinderachtig en probeerde er wel eentje. Het was lang geleden dat ik ze gegeten had, dus wie weet? Het bleek niet lang geleden genoeg. Ik vond ze nog steeds goor. Ik moffelde het weekdier slinks uit mijn mond en begroef het arme stervende beest onder een pluk zeewier die ook op het plateau lag. Wat een dood.

In Barcelona, zat er op een vistapas een toefje kaviaar. Jill vroeg me wat het was. Ik legde uit dat het visseneitjes waren en ze probeerde het. Wel 3 hele stuks. Ze vond er niks aan en gelijk had ze. Zwaar overgewaardeerd spul is het.

Dat vind ik ook van ganzenlever. Buiten dat het op de bekende barbaarse manier “gekweekt” wordt door een tuinslang in de strot van een gans te duwen en het beest te dwingen om te eten zodat zijn lever vervet (en ik bij het idee alleen al onpasselijk word), vind ik er geen fluit aan. Ik zal het nooit zelf kopen of uitkiezen als ik uit eten ga.

Wijn is ook een heukel smaak-punt. Ik zat laatst tussen 2 kletsende collega’s en die zworen bij de Spätlese van de Aldi. Brrrrr. Ik vind het werkelijk niet te drinken. Bocht van de bovenste plank. Maar als zij het lekker vinden? Prima!

Vlam was een week of wat geleden iets teleurgesteld in me geloof ik. Hij had heerlijk gekookt en daarbij een mooie wijn uitgezocht. Een Condrieu. Een witte wijn uit de Rhône, geroemd over de wereld en behoorlijk aan de prijs ook. Helaas voor hem werd ik er niet warm of koud van.

Ik heb een aantal weken geleden een paar doosjes Siciliaanse Chardonnay gekocht voor 4,40 per fles die me meer bekoren.

Nadat hij me ongeveer 8 keer gevraagd had of ik de Condrieu écht niet zalig vond, sloeg de irritatie bij mij toe. Je kunt iemand niet dwingen iets lekker te vinden tenslotte. Ook al praat je er een uur over, ook al vindt de hele wereld het tegenovergestelde, smaak is en blijft persoonlijk.

Dat bleek ook toen we op weg naar het vliegveld van Barcelona een koffietje gingen drinken. Op de kaart stond Kopi Luwak. Dat is een koffiesoort die gemaakt is van koffiebonen die opgegeten én weer uitgepoept zijn door de civet, een katachtig roofdier dat voorkomt in Indonesië. Kopi Luwak is dé koffie.

Ik ben wel in voor iets geks en Vlam had het ook nog nooit gedronken, dus we bestelden 2 kopjes.

Gelukkig was hij het met me eens, deze keer. We vonden het allebei een zure sloot. Niks aan. We drinken 100 keer liever onze eigen espresso die in de verste verte geen 280 euro per kilo kost. En die niet het maag-darmstelsel van iemand anders al heeft gepasseerd.

Fijn.

Dat scheelde weer een zinloze twist.

30 thoughts on “Delicatesse.

 1. Gelukkig verschillen smaken … maar moet zeggen dat oesters ook niet mijn ding zijn. Wijn daarentegen wel, maar ook ik ben kieskeurig! 😉

 2. Dat van die kaviaar heb ik ook nooit begrepen, echt niks aan dat spul. Voor de ganzenlever geldt hetzelfde. En sinds ik op tv heb gezien hoe het spul wordt gemaakt krijg ik spontaan braakneigingen als je het er alleen al maar over hebt. Dus bedankt ;p.

 3. Uitgepoepte koffie? O, gatver, ik wist niet eens dat het bestond. Zou ik ook lekker aan me voorbij laten gaan. Ik hou zelf van lekker eten, maar trek ook mijn eigen plan. Ik kan soms ook niet tegen die verwijfde koks die helemaal lyrisch zijn over die éne soort olie, of dat hele speciale vlees en daarvoor stad en land afreizen en ons aan proberen te praten dat wij het ook moeten doen.
  Het moet lekker smaken, het belandt in je maag en in de wc komt het er weer uit. That´s it! 😉

 4. Yeg oesters en ganzenlever, brrr…en wijn..moet het wel heel lekker zijn hoor wil ik er een glaasje van drinken. Ik ken ook iemand die zweert bij droge steen (vrij vertaald) een Afrikaanse wijn..nou jakkie de naam doet de wijn veel eer aan!

 5. Ik deel op alles wat je hierboven beschrijft helemaal jouw mening. Alleen de Condrieu ken ik niet en koffie drink ik niet.

 6. Eens! Oesters wil ik niet eens proberen, evenals kaviaar. Dapper dat jij dat wel doet.
  Kopi Luwak heb ik ook geprobeerd in Indonesië. Vond het niet heel bijzonder. Maar als er mensen zijn die dat wel vinden, prima. Doe mij maar een gewone espresso, ben ik ook dol op!

 7. Die koffie, daar had ik al eens eerder over gehoord ja. Oesters heb ik nog nooit gehad, ben wel benieuwd.
  Sommige delicatessen hier sla ik vaak ook een rondje over. Aap, ezel, hond of ‘smelly tofu’, allemaal niet aan mij besteed.

 8. Die droge humor, geweldig. Heb zelf alles af geprobeerd behalve die uitgescheten koffie. Die viseieren vind ik te zoutig. Oesters kun je ook lekker klaar maken in de oven met een speciaal sausje erover. Ganzelever op een toastje, gewoon kauwen en doorslikken. Niets aan. Ben zelf wel een wijnliefhebber, maar dan meer voor de rode wijn.

 9. Oesters en kaviaar durf ik niet eens te proberen, ik ben een beetje mietje als het op (vis) eten aan komt. Ik vind bij wijze van spreken een visstick al eng. Kopi luwak heb ik in indonesie gedronken, op een koffieplantage midden in de bush bush, bij een oud, tandeloos oud vrouwtje. Ze flikkerde zo het poeder in wat gekookt water. Wist ik veel dat ik die drab moest laten bezinken…het was een raar bakkie, dat kan ik je wel vertellen.

 10. Het is aan mij niet besteed, ik houd wel van lekker en puur maar al die onzin die zo gepromoot/overgewaardeerd wordt omdat er mensen heel veel geld aan verdienen.. nee. Een stuk oerbrood met boter, tapenade en een glas wijn, daar maak je me al heel blij mee (-;

 11. ieuww…uitgepoepte koffie…!
  Bij Expeditie Robinson moesten ze laatst een oog eten. Het was taai en nauwelijks weg te krijgen. Ik kon het niet aanzien.

 12. Om in stijl te blijven… al die zogenaamd exclusieve, maar vooral zwaar overgewaardeerde buitenissigheden zijn ook niet mijn kopje thee, net als slakken en inktvisringetjes
  groet

 13. Smaak is een persoonlijk ding en daar kan je inderdaad niet gaan aan sleutelen. Gelukkig maar!
  Voor mij ook geen grauwe oesters, mosselen of wat dan ook. Ganzenlever nooit of te nimmer. Van mij mogen ze de mensen zelf eens hun lever overvet kweken. En wijn is ook zo’n persoonlijk geval tot geval. Wat de een voor een grote prijs betaald kan de ander slootwater vinden. Het blijft een persoonlijke ervaring. Maar voor mij dus gene kak koffie dat is zeker 🙂

 14. Ik hoef ook niet zonodig oesters, kaviaar of ganzelever. Het kost een hoop geld en het is niet eens lekker. Ik ben gek op eten/uit eten, maar doe maar normaal zou ik zeggen. Een wijn liefhebber ben ik al helemaal niet, ik vind er niets aan. Maar dat heb ik met bijna alle alcoholische dranken.Ik heb er niets op tegen, maar vind het gewoon niet lekker.

 15. Alles een keer proberen, is mijn motto. Maar ganzenlever krijg ik niet door mijn strot.
  En wijn van de Aldi, daar begin ik niet eens aan. Maar ik ben dan ook goldcardhouder bij Gall &Gall:-))

 16. Over smaak valt juist prima te twisten! Zo blijkt.
  Nee, oesters hoef ik niet, zeedieren sowieso niet, op kibbeling na.
  En slakken en kikkerbillen en ganzenlever en wat dies meer zij, nee hoor, hou maar.

 17. Wat is de naam van de siciliaanse chardonnay? Ik ben altijd in voor een lekkere betaalbare chardonnay.

 18. Niks zo uniek als smaak! Mijn schoonzus vindt de rode wijn van de Aldi heerlijk terwijl vriendlief het drie keer niks vindt. Ach ja, gewoon een kwestie van proberen…
  Wat het appartement in Barcelona betreft, wij gaan eind april en dan is ie 130 p.n., dus ja, we kijken nog even verder maar het ziet er inderdaad wel prachtig uit…

 19. Je zegt het zoals het is: over smaak valt gewoon niet te twisten. En ik word doodmoe van mensen die denken dat dat wel zo is.

 20. Ooh ik heb ’t trouwens met alcohol in het algemeen… ‘Men’ zegt dat een wijntje/biertje/borreltje toch lekker is…. Nou, al moet ik tot het eind van m’n leven alcohol vrij door het leven gaan.. prima! Ik vind ’t gewoon niet super lekker…. soms op een avondje uit wel, maar ik drink bijna nooit.

 21. Ha zuster Klivia,

  zoveel mensen zoveel smaken, we hebben wel overeenkomsten, maar het blijft persoonlijk.
  Er is voedsel wat zeker erg over gewaardeerd wordt, maar dat heeft ook een financieel voordeel voor de leverancier. oma

Reacties zijn gesloten.