Erkennen.

Mijn werkgever vertelde me maandagmorgen dat hij en zijn zonen (in de leeftijd van 13 tot 18) om half 2 naar bed gingen. Ze hadden nog met zijn allen even een filmpje gekeken.

Aan het begin van een schoolweek zo idioot laat naar bed? Wát? (Overigens is dit geen uitzondering, ik hoor wel vaker deze berichten.)

Ik ben echt een muts daarin. Bij ons thuis heerst er een redelijk strak rust, reinheid en regelmaat regime. Jill is 12 jaar en gaat om 9 uur naar bed. Om 7 uur gaat haar wekker weer en die 10 uur slaap heeft ze hard nodig. Als ze eens een keer later naar bed gaat, is ze ’s morgens niet te genieten.

Ook wat andere zaken betreft, ben ik redelijk mutsig denk ik, als ik het vergelijk met hoe er om me heen niet opgevoed wordt.

Cola en chips mogen hier louter en alleen in het weekend.

Spreken doen we met 2 woorden. Als ik haar iets vraag en ze antwoordt met ‘hè?’, wordt ze gecorrigeerd. ‘Wat zeg je?’ is wat ik graag wil horen.

Jill moet zelf op een vaste dag in de week haar kamer opruimen en stofzuigen. Ze moet me helpen met de tafel dekken en deze ook weer afruimen.

Ook op het materiële vlak, ben ik redelijk kort. Verwende mensen vind ik nare wezens. Ik wil absoluut voorkomen, dat ze dat wordt.

Ze heeft (zegt ze) als enige van de klas geen smartphone en kan dus niet met haar telefoon op internet. Het zieltje.

Ze wil graag een make-over van haar kamer. Ik vertelde haar dat dat geen enkel probleem was. Ze mocht dat voor haar verjaardag vragen aan ons. Verf, laminaat, lampen, een nieuwe boekenkast, dekbedovertrek, schilderijtjes… Weet ik wat meer. Hartstikke leuk, maar om zo’n enorm bedrag “even tussendoor” uit te geven, vind ik idioot. Ik wil absoluut niet dat mijn dochter een verwend nest wordt, ze moet leren wat de waarde van geld is. Ze moet weten, dat bij wijze van spreken, dat ik voor elke paardrijles, een uur moet werken. Het geld kan niet -zoals ze toen ze 2 was, heel schattig dacht- onbeperkt uit de muur getrokken worden.

(Tuurlijk staat er straks op haar verse kamer ook op haar nieuwe kaptafel een lekker luchtje klaar, in een mooi inpakpapiertje mét strik. Zó erg ben ik nou ook weer niet.)

Vlam is best heel vaak soms geneigd daar iets veel makkelijker in te zijn en dat wil ik per se niet. Ik vind het idioot als hij 10 dagen is weggeweest, dat hij dan een ICE horloge voor haar wil kopen van 90 euro. Hij bedoelt het lief en ik snap heel goed dat hij haar gemist heeft en dat hij haar wil verwennen. Maar van de 10 zakken Franse ketchupchips, werd ze ook heel gelukkig. Zo’n horloge is niet een aardigheidje “voor even tussendoor”. Dat is een heus kado.

Jill houdt net zoveel van hem als hij die chips geeft.

Dat blijkt ook wel uit het feit dat ze wil dat hij haar vader wordt. Ze had er ook voor kunnen kiezen het niet te doen, door ons aanstaande huwelijk, krijgt hij sowieso het gezag over haar zolang wij samen zijn, óf tot zij 21 wordt. Maar dat wilde ze niet: ze wilde het hele pakket. (Met kanttekening dat ze haar eigen achternaam wilde houden én geen “papa” tegen hem ging zeggen. Terecht.)

Morgen hebben we een afspraak bij de gemeente. Vlam gaat Jill erkennen als zijn kind. Jill is 12 en moet zelf dus ook tekenen. Op haar geboorteakte komt nu, na bijna 13 jaar, ineens een heuse vader te staan.

Ze is heel de week al nerveus. Niet zozeer vanwege het vader-dingetje (wat ik zelf heel erg nogal wat vind) maar om het feit dat ze geen handtekening heeft nog. En hoe moet dat dan vrijdag?

Hoe schattig is dat?

57 thoughts on “Erkennen.

 1. morgen wordt net zo mooi en belangrijk als jullie trouwdag straks
  heel veel geluk voor vader en dochter (en moeder ook uiteraard)

  Berber

 2. Heel schattig. Ik weet niet hoe jij dat voelt maar ik zou een traantje wegpinken bij dat moment. Wat een liefdevol gebaar van Vlam. Het is eigenlijk ook een beetje trouwen….

 3. Gefeliciteerd Jill! (euh alledrie) en die handtekening die komt nog wel eens, ooit ( de mijne is na vijftig jaar ook nog steeds niet dezelfde)
  Wat geweldig fijn dat zo’n moment speciaal op de agenda staat, ( en later op de verjaarskalender ;))
  groet

 4. Fijn om te lezen dat het zo goed gaat tussen je dochter en Vlam dat het zelfs tot een erkenning komt. maar vooral een supergoede band tussen die twee.
  Hier worden de kinderen wel een beetje in de watten gelegd. Zoon heeft voor het VO een laptop (in bruikleen blijft van ons) en een mobi gehad (ja idd smartphone). Hij was de laatste in groep 8 die een mobiel had dat dan weer wel. Hij is heel zuinig met zijn beltegoed dus daar hebben we geen omkijken naar.
  Verder hier ook geen cola door de weeks maar wel af en toe een chippie. Zoon is graatmager en snoept verder niets (af en toe een chocolaatje). Opruimen is een moeilijk punt maar dat gaat ook steeds beter. Zoon heeft het enorm naar zijn zin op zijn nieuwe school dit in tegenstelling tot de basisschool. Nu moet hij alleen nog zin krijgen in huiswerk haha. Zijn cijfers zijn prima gelukkig.

 5. Hier ook op tijd naar bed, zolang ze nog van die lange nachten maken, hebben ze het ook nodig denk ik maar. Ook hier heeft Meneer Williams meer de neiging om de kinderen in de watten te leggen qua materiële zaken, niet nodig zeg ik altijd.
  Dochter van 16 heeft geen smartphone, als enige in haar klas, binnenkort verlengen wij ons abonnement en dan gaat mijn oudje (ahum) over naar haar.
  wens ik jullie vandaag veel plezier , is toch een hele bijzondere dag .

 6. Je opvoedingsregels zijn bijna identiek aan de mijne. Verwende kinderen zijn inderdaad vaak helemaal niet leuk. En natuurlijk is je dochter de enigste zonder Smartphone, I-pad, eigen laptop, spiegelreflexcamera, coole fiets enz. enz….

 7. Wat ’n heerlijk kind! Als je 12 bent hoort zoiets (geen handtekening :-(, ojee) je grootste probleem te zijn! Mijn jongste dochetr had ooit hetzefde probleem, 15 jaar, en moest haar ‘handtekening’ op haar mavo-diploma zetten.
  Veel geluk voor jullie allen!

 8. Ik vind het leuk om cadeautjes te GEVEN. Dat is niet om te verwennen maar het is leuk om iets te geven. (Iets krijgen is ook leuk) hoor. Ik zou Vlam lekker zijn gang laten gaan als hij een ICE horloge wil geven nadat hij een tijd in Frankrijk was. Ik breng altijd iets mee als ik weer thuis kom van een reis.
  Als kinderen ervan uitgaan (eisen) dat ze iets krijgen – dan wordt het ‘oppassen geblazen’. Maar dat lijkt me niet aan de hand met deze moeder-met-duidelijke-principes.

 9. Ja grappig, dat dat dan is waar ze zenuwachtig over is. Het geeft toch ook wel weer aan dat het een speciale gebeurtenis is ‘er moet GETEKEND’ worden.

  En het feit dat Vlam en Jill gáan tekenen, dat vind ik een hele bijzondere. Daar moet je als moeder/partner toch heel warm van worden.

 10. Idem hier, qua opvoeding. Laat gaan slapen in de vakantie is 10.30 h, tenzij er bezoek is, dan mogen ze langer opblijven (als ze de dag erna kunnen uitslapen tenminste). In de week gaan ze om 9.30 h slapen, ook de 14-jarige, maar die blijft dan nog wat lezen. Vind ik niet zo erg, ze maakt er nooit misbruik van.
  Ik vind dat ze tevreden moeten zijn met wat ze hebben, ze hebben het niet slecht en weten dat ik, als moeder met co-ouderschap (en een huis te verbouwen) geen extra’s heb om ermee te gooien. En al zou ik ze hebben: dan nog moeten ze de waarde van het geld kennen.

  Maar wat je vertelt over het verschijnen van een echte vader op haar geboorteakte: dat is een waar kado. Heerlijk! En meteen ook proficiat.

 11. Herken veel van de afspraken en regels die wij hier thuis ook aanhouden. Nieuwe fiets nodig? Prima, maar dan voor de verjaardag ook als ze hem een paar maanden eerder al kregen. En meer van dit soort dingen; ook wij hebben/hadden geen boompje in de tuin en hebben met de WAO van G toen jongste 3 was echt moeilijke tijden gehad.

  Wat heerlijk dat Vlam en Jill beiden zo toe zijn aan een officiele vader-dochter relatie door hier officieel voor te gaan tekenen!

 12. Aandoenlijk gewoon, ik heb er geen andere woorden voor! Aandoenlijk dat ze Vlam als vader wil, aandoenlijk dat ze nog geen handtekening heeft. Maak er een mooie dag van morgen!

 13. Ben zelf ook ongeveer zo opgevoed en tja, daar stormde ik best wel eens boos de trap voor op naar boven en sloeg dan keihard de deur dicht. Als je dan ouder en ietwat wijzer wordt, ga je je storen aan figuren die niet zo’n opvoeding hebben gehad: Of verwende nesten, of associale hangjongeren….Zelfs mijn honden moeten na acht uur s’avond rustig doen; tijd voor de volwassenen 😉
  Wordt een mooie dag morgen…vergeet de zakdoeken niet! Ik zal in ieder geval een traantje wegpinken van ontroering!

 14. Wat mooi en lief en fijn en bijzonder dat Vlam en Jill elkaar willen erkennen. Dat moet voor jou ook wel heel goed voelen! Toen ik twaalf werd kreeg ik trouwens ook een kamer-make-over. Zelfs zonder luchtje vond ik dat een heel gaaf verjaardagscadeau :). (En ketchupchips, is dat lekker?)

 15. De opvoeding die je aan Jill geeft heb ik in grote lijnen ook aan mijn kinderen meegegeven. Toen werd ik door vele mensen uitgemaakt als ouderwetse tut. Nu zeggen mijn kinderen dat ik het goed gedaan heb. Ze zijn inmiddels 27 en 24 jaar oud. Mobieltjes kregen ze op het moment dat ze naar het middelbaar onderwijs gingen. Dat was in een andere stad en ze moesten met de trein. Ik vond het toen wel zo verstandig om, als er iets mis zou gaan, ze ons konden bereiken. Veel plezier voor morgen.

 16. De handtekening doet me denken aan onze zoon, die onlangst om zijn ID moest. Door zijn Dysfasie was dit ook een hele opgave. Gelukkig kon hij zijn naam in druklettertjes neerzetten. Ik trots en hij heel gelukkig en nu is hij de eigenaar van zo’n ID, waardoor hij een kleine stap naar de volwassen wereld heeft gezet. Dus ja kan me heel goed inbeelden dat ze zenuwachtig loopt 🙂 voor zo’n grote stap.
  Dat je ze niet verwent en laat weten dat niet alles uit de muur komt, of nog erger uit de lucht komt vallen is maar goed. Zo zal ze later vaster op haar voetjes staan en weten hoe ze de katjes moet aanpakken 🙂 Heel verstandig! Trouwens onze zoon van 12 moet ook om 21.00 uur naar zijn bedje. Die moet er iedere dag om iets na 6 uit en ligt anders te sterven 🙂

 17. WOW wat is het toch fantastisch dat Jill en vlam zo’n band met elkaar hebben dat ze het zelfs officieel gaan maken. Het moet een goed gevoel zijn dat ze niet alleen via jou een band hebben, maar ook echt samen! Ik vind dit net zo groot als de trouwerij, jij ook?

 18. Ook bij ons was een ‘RRR-principe’ en ik kan zeggen dat de dochters (nu 27 en 25) er niet slechter van geworden zijn 😉
  De oudste kreeg een betaalpas op haar 12e verjaardag en ik was helemaal mutsig ontroerd toen ze hiermee voor het eerst betaalde, zo’n serieus koppie…! Zucht… alweer 15 jaar geleden..

  Heel veel geluk voor jullie alledrie op deze ‘eerste’ trouwdag morgen 🙂

  Noor

 19. Ahw Kliefje,

  Dat is voor jullie een Mooi Cadeau van Jill.

  Gelijk heb je ook ik ben enigst kind door medische redenen bij mama en ook ik werd redelijk kort gehouden qua materiële eisen / wensen. Niet meteen als eerste alles aanschaffen. Kijken en vergelijken, wat wil je met een apparaat kunnen en welk apparaat sluit het beste aan bij je wensen, waar kun je wat guldens of euro’s op de prijs besparen. Leg 50% maar zelf bij.

  En toch ben ik opgegroeid en volwassen geworden.

  Bram

 20. Verwennen en de warde van geld leren is vooral een kwestie van uitleggen denk ik ook. Veel kinderen (de mijne zijn natuurlijk een stuk jonger) hebben ook echt geen idee dat een zak chips oedkoper is dan een horloge en dat portclubjes geld kosten (en niet alleen nspanning van hun kant)

 21. Hi Kliefje,

  Vanochtend had ik alleen tijd voor een likeje, nu commentaar maar eigenlijk durf ik niet als ik al die instemming zie met jouw opvoedwijze. Ik moet bekennen dat ik het wel nastreef… maar mij lukt het niet met drie jongens. Zowel ‘drie’ als ‘jongens’ is volgens mij toch wat anders als ‘één’ en ‘meisje’. Dat wil niet zeggen dat het hier een zootje is en dat iedereen maar wat aan rotzooit, maar regels zijn hier omdat ze zinvol zijn (bijv. je kamer maak je schoon als het vies is). Bedtijden zijn altijd moeilijk geweest omdat sommigen in dit gezin met heel weinig nachtrust toekunnen. De basisregel is hier ’s avonds een vent… ’s ochtends een vent (een humeur en je verslapen wordt hier dus niet getolereerd). En helaas hebben we geen boompje waaraan geld groeit, dus dat reguleert de materiële zaken ook heel goed.Ik hoop dat het toch goedkomt met ze …. ooit 😉

  groetjes,

  Dorothé

 22. Oh ik ben dus niet de enige die van de RRR’s is!
  Kan helemaal geen kwaad vind ik!

  Wat een mooi kado vaan JIll aan jullie…
  Zal een bijzondere dag worden, en jij Zuster.. zal het niet droog houden en dat hoeft ook helemaal niet!
  Geniet van het moment..

  Liefs,

 23. ja, dat moet allemaal even officieel he.
  Opvoeden moet met regels, niet al te streng, en vooral niet te losjes, probeer er maar een evenwicht in te vinden, en wees niet bang fouten te maken, die horen er bij.

 24. Hier dezelfde regels. Behalve het stofzuigen want dat doet de hulp:-)
  En verder heb ik nog een tip: wij hebben de nep ICE gekocht voor €10. Zijn overal te koop. Net echt en toch een leuk cadeautje als je een keertje iets tussendoor wilt geven. Voor een rapport of zo.
  Gefeliciteerd met de bijzondere handtekeningen. Maar vooral van wat het betekent!

 25. Ik ben ook van het opvoeden hoor…
  dat maakt ons geen mutsen hoor, maar verstandige leuke moeders waar je iets aan hebt!
  🙂
  Ik vind het zo ontzettend gaaf dat jullie Jill een echte vader krijgt vrijdag,
  daar kan geen horloge tegenop.
  Maak er een prachtdag van!

 26. Wat een spannende dag morgen voor Jill en eigenlijk jullie alledrie. Mooi zoals de band tussen Jill en vlam is, dat zij hem als haar vader wil erkennen. Best heel ontroerend.
  En nee, opvoedtechnisch ben je geen muts of ik moet ook al een muts zijn?!

 27. Wat de opvoeding betreft zitten wij erg op een lijn. Met het verschil dat oudste inmiddels wel zo’n strakke mobiel heeft (en je weet hoe ik daar over denk want daar logde ik inmiddels over 😉 ).
  En wat dat erkennen betreft. Fantastisch toch!

 28. Oh jee, nog geen handtekening en morgen al de grote dag! Ze zal hem vanavond ongetwijfeld hebben geoefend, toch? Veel plezier morgen!
  Enne, groot gelijk dat je rust, reinheid en regelmaat nastreeft, daar hebben kinderen gewoon baat bij!

 29. De tijd vliegt zeker voorbij, daarom zijn de weekenden zo kort. oma

  Ha zuster Klivia,

  Beetje laat, zeker als je de volgende dag je kop moet gebruiken.
  De 3xR werkt nog steeds, ook hier.
  Van chips is minder gezond dan een horloge en heb je langer wat aan, even stoken hoor.
  Maar ben het met je eens, geld moet je leren besteden.
  Zoon was trots dat hij een vergoeding voor zijn stage heeft gekregen, maar gaat lang nadenken wat er mee te doen.
  Dat is mooi hoor, je eerste handtekening, weet je nog hoe je oefende?
  Ik wel. oma

  ot, Heb een recensie van Douwe Draaisma gelezen, wel een interessant boek.

 30. Ha zustewr Klivia,

  Beetje laat, zeker als je de volgende dag je kop moet gebruiken.
  De 3xR werkt nog steeds, ook hier.
  Van chips is minder gezond dan een horloge en heb je langer wat aan, even stoken hoor.
  Maar ben het met je eens, geld moet je leren besteden.
  Zoon was trots dat hij een vergoeding voor zijn stage heeft gekregen, maar gaat lang nadenken wat er mee te doen.
  Dat is mooi hoor, je eerste handtekening, weet je nog hoe je oefende?
  Ik wel. oma
  ot, Heb een recentie van Douwe Draaisma gelezen, wel een interesant boek.

 31. Ha Zuster Klivia,

  Zal het dus opnieuw moeten type.
  Wel laat voor jongere, veel te laat, zeker als je de volgende dag je kop moet gebruiken.
  De 3xR is hier ook standaard, werkt prima.
  Met geld leren omgaan is later heel fijn dat kinderen dat geleerd hebben.
  Dat is zeker wennen je eerste handtekening, weet je vast nog wel, en maar oefenen. oma

 32. > Hoe schattig is dat?

  Ik vind Jill extreem loveable
  En jou ook.
  Elk om verschillende redenen.

  (een reactie van niets, maar het moest me even van het hart.. Ik zit zo vaak zwijgend te lezen, maar intussen wel met een brede grijns of een ontroerde glimlach, dat ik in elk dàt even kan melden)

 33. hier zijn we ook nog aan het opvoeden ook al zijn ze 18 en 15 jaar. zolang ze thuis inwonen zijn er regels nodig en ook voor hun gezondheid en studies. Moesten wij ze hun gang laten dan zouden ze pas tegen de morgen in bed liggen op sommige dagen.

 34. Nog gefeliciteerd met het dochter-en-vaderschap!! En verder kan ik me helemaal vinden in jouw woorden (vooral die over bedtijden en beleefdheid) maar ben zelf ook nogal “makkelijk” met geld uitgeven (*sssst*) en kadootjes enzo… Ik heb wel begrepen van zoon dat onze kinderen in vergelijking met anderen bar weinig zakgeld krijgen, maar dan denk ik weer “wat nou, je hebt sowieso volpension-met-snoep-kadootjes-kleding-bijles-en-liefde, die euro per week is zat en je doet er niks mee”. Ben ik toch weer een krent. So be it.

 35. Wat jij mutsig noemt, noem ik gewoon een hele goede verantwoordelijke opvoeding. Je kind krijgt veel normen en waarden mee (en natuurlijk dat luchtje met strik, hahaha). Zo staat ze stevig met haar voeten op de grond als ze groot is. Niks mutsig, gewoon een goede, verantwoordelijke en lieve moeder!

  Ik moet wel lachen om haar zenuwen wat betreft handtekening… Super hoor, dat ze nu een vader heeft die haar wil verwennen (zonder idioterie natuurlijk) en dat ze zo blij met hem is en hij met haar… Een grote en fijne stap in jullie gezin!

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s