Opsmuk.

Zo. Weet u dat het over 6 weken alweer kerst is? Dat het over 3 weken sinterklaas is en ik dus over 3 weken en 1 dag de boom op mag zetten?

Ik geef geen fluit om kerst an sich. Ik geloof niet, dus de religieuze gedachte erachter, ontgaat me volkomen. De moderne viering van kerst: gezelligheid met je familie, vrede op aarde en je volproppen, daar snap ik nog minder van.

Ik ben een groot voorstander van elk weekend gezelligheid. Elke week weer samen koken, de tafel mooi dekken, je best doen, er iets van maken. Hier wordt 52 keer per jaar kerstmis gevierd. En zo hoort het ook.

Ik ben dus niet zo van het eind december-kerstvierderig. Ik heb geen zin om als ik koud mijn zomervakantie heb gehad, al te gaan verzinnen bij wie ik 25 en 26 december ben.

Ik ben ook geen fan van kerstkaarten. De gedachte erachter, ontgaat me volkomen. De mensen om wie ik geef, van wie ik houd, die krijgen regelmatig aandacht van me. Die gun ik het beste. Ik hoef dat toch niet op een stukje karton van 10×15 cemntimeter te zetten, als weet ik hoeveel miljoen andere mensen dat ook doen?

Waar ik echter wΓ©l van houd, zijn kerstbomen. Nordmannen, lekker groot, een beetje dikkig en vol. Een echte uiteraard.

In Huize Klivia geen nepperds, daar houden we niet van. Op geen enkel front.

Elk jaar is het weer een klein feest als de 2 verhuisdozen met kerstversiersels vanuit de kelder naar boven komen. Omdat ik vaak na kerst nog één en ander in de uitverkoop aanschaf, weet ik soms niet eens meer wat ik precies had.

Ik ben gek op kitscherige kerstballen. Glitter, felle kleurtjes, alles door elkaar, rare figuurtjes, liefst geen bal hetzelfde. Heerlijk.

Vlam prefereert een meer ouderwetsche saaie versie: ballen en slingers allemaal hetzelfde. In het zilver bij voorkeur. Helaas pindakaas voor hem dus. Hij zit een aantal weken dat de boom staat, hier ver vandaan, dus hij heeft niks in te brengen. Een boom vol opsmuk gaat het weer worden, dit jaar.

Afgelopen zondag bezochten we de Intratuin in Halsteren, die elk jaar weer een heus feest maakt van de kerstcollectie. En daar kregen Jill en ik van mijn moeder onderstaande beauty. Een heuse blet-giraf. Die hadden we nog niet.

42 thoughts on “Opsmuk.

 1. Voor mij ook geen volprop toestanden en aan sjieke kerstkleding heb ik helemaal de pest. Hier ws geen boom dit jaar omdat rond de kerst onze nieuwe bank komt en 2 nieuwe kastjes… het wordt dan wel erg rommelig en onoverzichtelijk in ons kippenhok.
  Die giraf is enig! Hoe gekker hoe beter: fijne dagen Klief! πŸ˜‰

 2. Kerst zegt me niks , TV is als streng katholiek opgevoed en ik neem haar niet kwalijk dat ze dit feest intens geniet. We zijn dan met de kinderen en de kleinkinderen samen. om te vieren en daar houdt ze zich aan.
  Onze kerstversiering is old fashion , gekocht in Engeland !
  Maar ik hou wel van de kerstsfeer , de muziek , de Gluhwein πŸ™‚

 3. Ha, ha, wat toevallig. Mijn Lief wil ook het liefst ieder jaar alleen maar zilveren ballen in de boom terwijl ik graag een kerstboom met veel kitch wil en gekleurde lampjes.

 4. Hahaha, ik houd wel van de decembermaand, wel van een nepboom en wel van kerstkaarten versturen. πŸ˜‰ Mag ik hier nu niet meer komen? πŸ˜‰
  Oh, en je giraf, die vind ik dan weer verschrikkelijk. Sorry. W

 5. Behalve dat ik dan de smaak van Vlam heb, denk ik precies zo over kerst πŸ™‚
  Tegenwoordig krijgt iedereen een kerst-email en het geld dat ik dan bespaar aan kerstkaarten en postzegels gaat naar een goed doel πŸ˜‰

 6. Die giraf is er zo over dat ie mooi is πŸ˜‰
  Wij dit jaar onze eerste eigen kerstboom in ons eigen huis, kijk er heel erg naar uit πŸ™‚

 7. Van huis uit ben ik geen gezellige kerst gewend. Er werd eigenlijk geen mieter aan gedaan. Behalve droge biefstuk eten met doorgekookte snijbonen. Er was geen ruck aan.

  Nu kom ik ook niet uit een gezellig gezin met een liefhebbende ouder(s) en broers en zussen.
  Ik vermoed dat als dat wel zo zou zijn, ik zeker anders tegen kerst aan zou kijken.

  Toch vind ik het zelf wel een leuke tijd. De gezellige verlichting zowel binnen als buiten, de muziek, de films, de versierde boom oid, ja, daar kan ik enorm van genieten.
  Wij hebben hier in de buurt ook wel mooi versierde kastelen waar alles nog eens groots is uitgepakt. En daarnaast woon ik in een regio waar vlak voor kerst een deel van de stad in teken staat van kerst in vroegere tijden, een soort van Charles Dickens verhaal, en dan doet daar een groot gedeelte van de stad aan mee, overal staan standjes met gluhwein en warme chocomelk en nog zoveel meer.

  Ja, dat vind ik leuk en gezellig.

  Misschien moet je eens langskomen bij mij rond die tijd, dan laat ik het je zien en proeven en wie weet……………verander je wellicht van gedachten. πŸ™‚
  xx

 8. “In Huize Klivia geen nepperds, daar houden we niet van. Op geen enkel front.”

  Kan je me even doormailen waar we in de vrije natuur giraffen met balletschoenen en een tutu kunnen (be)spotten?

  ‘k Kreeg toch tig keer liever dat boeket bloemen dat jij zo verwerpelijk vond. Het voordeel daarvan is dat je het na een week zonder schroom kan weggooien.

 9. Iek, wat een vreselijke lelijk ding. Zo’n ding zou nooit in mijn huis komen. Ik houd niet van blingbling en roze vind ik ook spuuglelijk.
  Voor de rest ben ik het aardig met je kerstmening eens, al stuur ik wel (beperkt) kaarten. Het liefst maak/zoek ik kaarten met alleen een nieuwjaarswens.

 10. Haha die is wel heel kitscherig πŸ™‚ Ik hou daar juist niet zo van. Ik ben altijd van een hele strakke, max 2 kleuren, boom. En ja, liefst kunst πŸ™‚ Maar dit jaar geen boom voor ons, we hebben er, met de box in de woonkamer, even de ruimte niet voor. Volgend jaar weer!

 11. Ik ben ook van dat soort die kerst en al die andere gelegenheden liefste laat passeren… Dit zijn dingen die enkel tot nut hebben dat de mensen zouden consumeren. Geloof is al lang zoek bij die dingen. Ook het gelukwensen op die dagen vind ik persoonlijk oerdom. Net alsof je enkel op die dag maar iemand van geluk voorziet…. groot gelijk dat je 52 keer op een jaar viert πŸ˜‰
  Dit jaar zetten wij geen kerstboom, maar gaan over tot een algemene versiering van de binnenkant.
  Groetjes

 12. Nou dat hele verplichtingen gebeuren houd ik ook niet van, zeker niet toen we nog met mijn schoonfamilie omgingen.. Maar naar de kerk gaan met mijn famile en een paar dagen vrij met mijn gezin, vind ik heel fijn! Eens lekker uitgebreid koken met mijn moeder en zussen vind ik ook fijn! En mijn huis mooi versieren (met bij elkaar passende kerstballen:-)) vind ik ook fijn. Kerst is veel leuker geworden nu we alleen nog maar dingen doen die wij dan leuk vinden. Wat niet wil zeggen dat we de rest van het jaar het leven niet vieren hoor!

 13. Kerst vind ik altijd wel gezellig behalve dat ik heel erg slecht tegen verplichtingen kan dus hopelijk lukt het ons om dit jaar 1 kerstdag lekker met z’n tweetjes te zijn….

 14. Ha zuster Klivia,

  Bedenk maar een cadeautje, sinterklaas, kerst en dan ook nog jarig, het is te veel.
  die blet-giraf kun je ook niet onder de boom zetten. lijkt me. oma

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s