Kerstpakketten.

Gisteren vroeg mijn werkgever me om een eerlijk antwoord. Ik mocht echt geen rekening houden met zijn gevoelens. Gewoon, wees je oprechte zelf. Niks diplomatiek. Ok?

Ik werd er een beetje nerveuzig van. Wat kwam er aan? Wat was de prangende vraag?

Het ging over ons kerstpakket.

Hij was naar de Makro geweest en was enorm geschrokken van de prijzen van de kant-en-klare pakketten en wat je daar daadwerkelijk voor kreeg.

Hij vroeg zich af of we niet blijer waren met een zelf samengesteld pakket? Met producten die we écht zowaar echt op gingen eten en drinken.

Ik juichte zijn idee toe. Volmondig was ik het met hem eens. EIN-DE-LIJK! Na 7 jaar kerstpakketten met Mexicaanse, Chinese, Spaanse, Wellness en weet ik veel wat nog meer voor thema’s, ga ik dus een doos vol dingen krijgen die ik niet na 2 jaar wegflikker omdat ze over de datum zijn of omdat ik ze écht niet te nassen vind.

Toevallig heb ik vorige week de restanten van mijn Spaanse pakket van 2010 weggegooid. Iets viezigs Italiaans toast-achtigs waarvan alleen de foto op het etiket er al uitzag alsof het zo droog was als Sinterklaas zijn -eh- billen. En een fles kant-en-klare gazpacho. Ik ben niet van de prefab, ik maak gerechten liever zelf.

Eervorig jaar was het hetzelfde verhaal: vlak voor het nieuwe pakket arriveerde, gooide ik de overblijfselen van een jaar daarvoor weg: een blikje met van die dooie asperges. En een pot taugé op water, leek een beetje op visaas. Ik vind het altijd wel prettig als mijn groentes nog een beetje een “bite” hebben. Ik kan wanneer ik in ‘Huize Avondrood’ zit en geen gebit meer heb, altijd nog aan de snotgaar gekookte groentes. Nietwaar?

Ik heb ook wel eens een gelkaars in mijn pakket gehad. Dat ding zat in een glazen potje en ontplofte op een gegeven moment. De vloeibare en vooral ook brandende gel spoot over mijn hele vensterbank en ik had binnen no-time een behoorlijke fik. Gelukkig zat ik er pal naast en wierp ik meteen een deken over de brand. Maar wat als ik net even was gaan plassen? Dan hadden we mooi een vervroegd partijtje vuurwerk gehad. Ik vraag me nog steeds af of de kaars gewoon een ongelukje was óf een aanslag (ik lag die tijd nogal in de clinch met mijn toenmalige werkgever, ziet u.)

Ook mooi was de pannenkoekenpan met anti-anti-aanbaklaag. Dit is geen typefoutje. Alles bleef aan de bodem van die pan kleven. Hij is dan ook na één bakronde de kliko ingegaan. En Jill en ik hebben maar friet gehaald die avond, een mens moet toch eten.

Verder kent iedereen wel die foeilelijke kerstservetten, kaarsenstandaards, rugzakken, gezelschapsspelletjes die zwaar geflopt zijn en aan de straatstenen niet kwijt te raken zijn en uiteindelijk in een pakket belanden. Bodylotion die zo erg kleeft dat stof en haar en zelfs je kat aan je vast blijft plakken, zeep die nergens naar ruikt, mierzoete-hoofdpijn-veroorzakende wijn. Een voetenveger in de vorm van een egel, cakeblikken. Et cetera et cetera.

Goh. Ik kan er nog steeds niet over uit. Mijn werkgever heeft het licht gezien. En dat 6 weken vóór kerst.

44 thoughts on “Kerstpakketten.

 1. En? Wat ga je in je pakket stoppen? Zelf uitgekozen pakketten zijn stukken beter inderdaad. Zelf shoppen is toch veel leuker?! En geen weggegooid geld.

 2. Dit jaar kan jouw kerst niet meer stuk: een Vlam-in-eigendom onder de boom, een dochter-met-vader naast de boom en een zelf-uitgezocht-kerst-pakket op je schoot!
  In mei worden de lintjes in naam der Koningin weer uitgereikt; ik zeg, geef je werkgever alvast maar op!

 3. zit je echt met een deken naast de vensterbank???? vooruitziende blik blijkbaar
  of cadeaubonnen, we mochten vaak zelf kiezen, konden het ook aan een goed doel schenken, dat werd ook veel gedaan (maar ik had het idee dat dat meer was onder het mom van “kijk mij eens goed doen”)

  succes met je pakket

  Berber

   1. ik dus, niks fleecedeken, ze zien er zo brandbaar uit en zijn altijd net te klein, dus zelf maar iets gehaakt om me in te wentelen, heerlijk warm

    Berber

      1. niet erg he, als ik dat niet uit ga proberen???
       stel dat ik iets verkeerd doe…..dan heb ik geen kerstpakket meer en daar begon het toch allemaal mee…

       Berber

 4. 6? 5 (en een half, OK OK…). Griebels, kerst… Als werkgever zonder vaste werknemers (whaha, heerlijk, die freelancers, nergens kerstpakketten voor nodig) houd ik me er absoluut niet mee bezig. Paar flessen dure zuiperij voor de klant en klaar. Als je je werkgever nou nog een beetje “tips” geeft wat er in zo’n pakket moet komen, heb je het helemaal voor elkaar. Hij is je dankbaar voor je input (anders moet-ie zelf nadenken) en jij krijgt wat je wilt. Lijkt me een prima symbiose 🙂

 5. Het is net als bij verjaardagen: wel zo fijn als je iets krijgt waar je blij mee bent/wat je goed kan gebruiken! In de zorg kreeg ik altijd wel goede en nuttige pakketten. Bij het werk erna kreeg ik de eerste jaren een bon van een parfumerieketen en later de zogenaamde pluim o.i.d. Ook best. Kon je tenminste zelf wat uitzoeken.
  Mijn baas van nu is nogal krenterig, nog nooit een kerstpakket gezien; vakantiegeld of bonus trouwens ook niet 😉

 6. Dit jaar een diepvries Kerstpakket?
  Er zijn zoveel soorten diepvriesspullen, tot de alvast bevroren ijsklontjes aan toe. En dan nog de scala aan spullen waar je diepvriesspullen in kan bewaren of vervoeren.
  Misschien krijg je er dan wel een magnetron bij om snel en gemakkelijk je diepvriespakket te ontdooien.
  Of zit er een tegoedbon bij van Het IJspaleis.

  Succes met je pakket en hopelijk is het dit jaar een mooie waar je wat aan hebt.

  1. Lijkt me prima, ware het niet dat onze vriezer tot aan de nok vol ligt met kruiden, vlees en kaas. Als ik er een grotere vrieskast bij krijgt, dan graag! 😉

 7. Jeetje, nou breek je me de bek open door over kerstpakketten te schrijven terwijl ik hier 1000 km van die cultuur af zit. Mijn schoonzus had met haar moeder een goed lopend kerstpakkettenbedrijf. De cr…. -durf het al niet meer ronduit te typen- noodzaakte hen het bedrijf te laten kopen door een groot bedrijf, waar blijft de middenstand??, ander verhaal. We kregen afgelopen jaren heel wat ‘restjes’, waaronder een mini-ijsmachine die niet verder komt dan slappe sorbets, net genoeg voor twee porties. Kaarsen die altijd een verstopt lontje krijgen, naar binnen branden en geen licht meer geven tijdens de donkere dagen. Verder zag ik vele artikelen voorbij komen die ik voor geen goud zou kopen en te goedkoop waren, 0 kwaliteit zeg maar. En duur! Die pakketten, onvoorstelbaar, de winstmarge die daarop zit gaat mijn pet te boven! Ook het ‘eten’ dat we kregen verdween zelfs bij ons het bos in voor de knagers en vogels die niet kijken naar houdbaarheidsdata, maar ook zij lieten het liever als meststof voor de paddenstoelen op de bosgrond verrotten.
  Kerstpakketten zijn vaak de oorzaak van afgunst en het hebben van te veel, van iets, verspilling, ergernis, teleurstelling, enz. Wat dit alles met kerst van doen heeft is mij een groot raadsel. (ben nog opgegroeid met de traditie en religie achter die kerst…)
  Een extra’tje einde van het jaar is gewoon tof. Met liefde zelf samengesteld en verpakt is leuk, dat proef je! De rommel is nog best handig en er zit een herinnering aan die vaak het jaartal waarin je het kreeg nog lang vast kan houden.
  Ode aan je werkgever en vrouw! Nooit is het te laat het licht te zien, n’est pas?

 8. Nou Klief, dat scheelt je in ieder geval een hoop extra afval en je hebt het vooruitzicht op iets waarvan je al weet dat je er blij van zult worden;-) Bij ons op het werk proberen we ook al subtiele hints te geven dat we echt een stuk blijer worden van een kadobon (in wat voor vorm dan ook), maar met drie klassieke mannen in de directie wordt dat nog heel wat kneden..heb jij nog een deegroller in de aanbieding?

 9. Dat is toch wel een lichtje wat op tijd is aangegaan… 🙂 Fijn hoor, ik vond kerstpakketten ook alleen maar kastvulling, totdat ik het licht zag en gelijk de boel ging screenen en dan wat ik niet gebruik aan mijn schoonmoeder geef. Die heeft het niet zo breed en heeft oo geen smaakpapillen (is niet vervelend bedoeld, maar heeft geen smaak, dus lust ze al die vage potjes en pakjes wel) en ze is er blij mee. Mijn kast blijft leeg dus ik ben ook blij! (Ik geef het wel ná kerst, anders ligt dat vage potje op mijn boord, hahaha).

 10. De heer zij geprezen!

  En ook grappig, die inleiding. Dat je vooral eerlijk en niet diplomatiek moet zijn, haha. Hij kent je toch? (-;

 11. Ik wilde dat mijn werkgever ook dat licht eens zou zien. Ik ben het helemaal met je eens over de kant en klare pakketten, geef dan niets. Soms hebben we er ook zelf geschilderde/geknutselde producten van cliënten bij zitten, dan ben ik al helemaal klaar. Ik werk er en dat vind ik leuk maar ik hoef er thuis niets van te hebben.

 12. Dat is nog eens een kerstpakket. Ik wou dat ze dat bij de organisatie van mijn man ook zouden doen. En allemaal eetbaar spul is ECHT fijn. Wij hebben 2 maanden geleden een biologisch pakket gewonnen bij de pc via de ah. Allemaal eetbaar. Echt een pakket waar je wat aan hebt.
  Was ik blijer mee dan de DVD’s die je eigenlijk nooit kijkt.

 13. Als je werkgever hier meeleest weet hij vast dat hij je het beste zelf je cadeua’s uit kan laten zoeken wil hij dankbaarheid terug ontvangen haha! Wel fijn idee zeg, zou willen dat mijn werkgever ook zo’n ingeving had!

 14. Hahaha heel herkenbaar, uit de tijd dat ik zelf werkte en ook met de pakketten die man krijgt van zijn werkgever.
  Hoewel ik over de kisten wijn en whiskey, een giga doos met de heerlijkste gerookte zalm ooit, kilo bonbons, kadobonnen enz die hij ieder jaar van leveranciers en onderaannemers krijgt echt niet klaag.

 15. Wij krijgen 2 flessen wijn óf een doos chocolade. De wijn is niet erg lekker, dus dit jaar maar eens de chocola proberen!

 16. Fijn dat hij ’t eindelijk doorheeft! 🙂 Heb je al suggesties aangedragen? Ik denk dat mijn werkgever (net als voorgaande drie jaar) weer een aantal suggesties geeft (verschillende pakketten of iris-cheques; ik ga altijd maar voor de cheques en dan koop ik een leuk cadeautje voor mezelf 😉 ).

 17. Ik heb jarenlang van mijn oude werkgever een oudejaarslot van de staatsloterij gekregen, leuk en ook jammer dat ik nooit gewonnen heb

 18. Ik organiseer momenteel de kerstviering voor op het werk. Wat de kerstpakketten betreft houden we een kerstmarkt. 10 Lokale ondernemers hebben een kraampje en mensen kunnen daar iets uitzoeken met hun tegoedbonnen. Ben benieuwd hoe het ontvangen wordt.

 19. stuk uit mijn hart lieve Zuster.
  ook hier elk jaar 2 pakketten, inmiddels twee gourmetsets en dat soort spul rijker 😉
  Geven we dan wel weer weg maar tja………..
  ben er van de kadobonnen of simpel geld, redden we ons wel mee .
  3 mini kerstboompjes is ondertussen ook wel genoeg 😉

 20. Hoi Hoi, leuk onderwerp. Ja de oude traditie van kerstpakketten. Kan me niet voor de geest halen wanneer ik de laatste gehad heb. Maar net wat je zegt. het meeste kan je niks mee of geef je weg. Reuze benieuwd wat het dit jaar gaat worden voor jou. Fijn weekend. Groetjes Ria

 21. Ha zuster Klivia,

  Meestal, nee eigenlijk altijd rommel voor de bak.
  Zelf samenstellen is beter, kun je ook zelf beslissen. oma

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma kun je straks beluisteren op onze weblog en nu al op de website waar de programma’s staan: http://www.wir-3.com/ kies voor radio de BOM

 22. Ik vind altijd alles mooi wat ik krijg, en ik eet ook alles op.
  Ik ben niet zo bang voor iets nieuws.
  Nog even en ze gaan geld geven, kan je kopen wat je wilt, nou, een keer tanken en het is op.

 23. Ik zou dit stukje bijna naar m’n werkgevers mailen want wij krijgen ook elk jaar een pakket waar je niks mee kunt, zonde van het geld. Alleen de bon (VVV-bon of tijdschriftenbon) is leuk maar de rest kan zo bij het vuil…

Reacties zijn gesloten.