Bar

De trein waarin we zaten begon plotseling langzamer te rijden. Na een tijdje zagen we waarom: aan beide zijden van de rails was een lange rij witte stenen te zien. Die stenen gaven de poolcirkel aan. Dat was in 1959. Nog veertien keer daarna ben ik met de trein de poolcirkel gepasseerd. Het nieuwtje is er gauw af, want er verandert natuurlijk niets als je die denkbeeldige lijn passeert.

Als je een stel BN’ers niet zo gek krijgt om te gaan dansen of een symfonieorkest te dirigeren, willen ze wellicht wel het hoge noorden opzoeken met de kans 25.000 euro te verdienen. Ik heb het nu over ‘Expeditie Poolcirkel’: Avonturenprogramma waarin tien bekende Nederlanders het onder barre omstandigheden opnemen tegen elkaar, zichzelf en de ijskoude elementen. Wie wint deze fysiek en mentaal loodzware trektocht door de ruigste gebieden rond de poolcirkel? Het is een programma dat, over enkele weken uitgesmeerd, door de AVRO wordt uitgezonden.

Zet een stel bekende Nederlanders bij elkaar en ongeveer de helft ervan is mij totaal onbekend, want ik kijk kennelijk te weinig tv of niet naar de goede programma’s. Maar goed, deze BN’ers spelen dus dat ze iets avontuurlijks doen in een gevaarlijk gebied. Echt avontuurlijk is het niet want er zijn mensen mee die daar gewoon hun werk doen en niets moeten hebben van avontuur: cameramensen, geluidsmensen, een regisseur en ander ondersteunend volk. Ze hebben een gps-systeem bij zich en naar alle waarschijnlijkheid een satelliettelefoon, voor het geval dat …

Met die barre en ijskoude omstandigheden rond de poolcirkel valt het reuze mee, tenzij je daar per se in de winter wilt zijn. Dat is sowieso niet slim, want dan is het het grootste deel van de dag donker. Uit ervaring weet ik dat de temperatuur daar in de zomer kan oplopen tot dertig graden boven nul. Het voordeel van de zomer is bovendien dat het er nauwelijks donker wordt. Als het overdag slecht weer is ga je gewoon ’s nachts verder lopen. De omstandigheden zullen in het algemeen iets minder vriendelijk zijn dan die op de Hoge Veluwe, maar om ze nu meteen “bar” te noemen is ook wat overdreven. Ik had nooit een gps bij me, maar bepaalde aan de hand van kaart en kompas waar ik was, waar ik heen wilde en volgens welke route. Er is nooit iemand geweest die mijn reisgenoot en mij filmde en we deden ook nooit wedstrijdjes waarmee een hoop geld konden verdienen. We liepen of zaten gewoon van de natuur te genieten. Het is me dan ook volstrekt onduidelijk waarom zo’n tocht pas het bekijken waard wordt als hij gemaakt wordt door een stel BN’ers die tussen de bedrijven door vertellen hoe moeilijk ze het hebben. Ze kunnen toch thuis blijven en wat bijverdienen door een winkelcentrum te openen?

Evert

7 thoughts on “Bar

  1. Met mij is het nog slechter gesteld want ik had zelfs nog nooit van het programma gehoord. Heb net effe zitten kijken maar is het niet gewoon hetzelfde als 71 graden Noord, het programma dat is geskipt nadat Ernst-Paul Hassebach ten tijden van de opnamen verongelukte? Maar je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt dus ik ga morgen kijken of er mooie plaatjes van de omgeving zijn geschoten. Daar zijn die programma’s soms nog wel goed voor.

  2. Al die BN-ers moeten natuurlijk wekelijks meerdere malen op tv te zien zijn anders zijn ze zomaar weer onbekend. En dan helpt het zelfs niet om af en toe een winkelcentrum te openen.
    groet

  3. I don’t f&^*(%$ care wat al die BN’ers doen. Ik kijk er nooit naar, al dat soort programma’s gaan volledig aan mij voorbij. Ik denk dat ik nog slechter scoor dan jij, dat ik er nog minder ken 😉

  4. Wel super dat je zelf 15 keer de poolcirkel hebt ‘bedwongen’. Na het lezen van jouw stukje ga ik dit programma met hele andere ogen bekijken (als ik dat al zal bekijken) en zal ik de BN’ers bijna zien als aanstellers, of ben jij nou juist die ontzettende bikkel misschien?

  5. Geen idee om welk programma het gaat. Ik kijk ’s avonds naar het half acht journaal op RTL-4 en daarna De Wereld Draait Door. De rest mag geheel aan mij voorbij gaan.
    Het Noorderlicht zien, staat wel op mijn loodjeslijst. Maar dan moet je er in de winter naartoe en voor iemand die het bijna altijd koud heeft, lijkt me dat een gewaagde onderneming. Maar ik zou er geen BN’er voor willen zijn!

Reacties zijn gesloten.