Facebooktoestanden.

Een maand of 5 geleden ben ik begonnen met een grote schoonmaak op mijn Facebook account.

Zonder pardon heb ik zeker 40 mensen eraf geflikkerd.

Ik begon met mijn oom die met een statusupdate kwam. “Zo. Ik zit even lekker te schijten op mijn werk.”

Hier hoef ik niks over te zeggen denk ik. Spreekt voor zich waarom ik hem zat was.

Goeie tweede was een oud-collega die tig keer per jaar op vakantie gaat en te pas en te onpas iedereen bombardeerde met vakantiekiekjes. Nikki aan een cocktail, Nikki op het strand, Nikki zoenend met manlief, Nikki’s ontbijt, lunch, diner en alle tussendoortjes. Maar Nikki had geen idee hoe ze op een “vind ik leuk” icoontje moest klikken als ik eens iets te melden had, daar was geen tijd voor. Te druk met zichzelf.

Overigens had ze me wel nog in haar telefoon staan, want ik kreeg vorige week, op mijn verjaardag een privébericht via Facebook. En ze vroeg zich af of het per ongeluk was gegaan, dat we geen vriendjes meer waren. Per ongeluk iemand verwijderen uit je vriendenlijst is onmogelijk kan ik u zeggen. Mits je Parkinson hebt of een willekeurige  andere nare tremor.

Een bejaarde tante is ook weggeklikt. Zij heeft zonder mijn goedkeuring mijn adres aan mijn vader gegeven, de man die zelfs nooit op zondagen het vlees kwam snijden. Als ik de behoefte had gehad contact met hem te hebben of houden, denk ik dat ik zelf wel mijn gegevens had kunnen sturen. Die tante is echt een lief mens en ze bedoelt het goed, maar er is toch wat geknakt. Vertrouwen is en blijft een heikel punt bij mij.

Na ons trouwen was er een aantal mensen dat zelfs niet eens de moeite nam op Facebook op het icoontje “vind ik leuk” te klikken. Feliciteren was al helemaal teveel gevraagd. Prima hoor. Ik zag alleen even geen noodzaak hen nog als vrienden te houden.

De halve klas van de lagere school is ook weer weg. Het was leuk ze even “gesproken” te hebben, maar het voegt verder niet echt iets toe als je het mij vraagt.

Ik heb wél een nieuwe vriendin erbij. Mijn eigen dochter.

Gisteren maakte ik na veel gesmeek en gezeur en gedrein een account aan voor haar. Ik blokkeerde wat mensen van de ex- en vaderkant, zette haar beveiligingsopties op scherp en instrueerde haar op een aantal fronten. Geen telefoonnummers open en bloot geven, prikbordberichten zijn voor iedereen leesbaar dus soms even niet zo handig om te plaatsen, geen vrienden van vrienden toelaten, selectief zijn.

Nou alleen nog even de url van dit blog verborgen weten te houden. Ik vind alles prima, deel heel veel met haar, maar wat mij betreft hoeft ze hier (nog) niet te komen.

Mams wil graag iets voor haarzelf houden.

Samen met al die andere honderden mensen die hier elke dag komen lezen dan hè?

45 thoughts on “Facebooktoestanden.

 1. privacy op het internet is een groot woord. Niet te geloven wat ze zo allemaal tonen op FB. En dan maar raar opkijken van sommige reacties. Eva zit als sinds haar 10de op netlog en sinds enkele jaren op FB. Regelmatig bespreken wij wat ze allemaal gezien en gelezen heeft en waar ze vragen over heeft. Je kan de jeugd niet waakzaam genoeg maken.
  En op FB heb je inderdaad van die vriendschappen waar je niet weet wat je er aan hebt. Moest ik die allemaal wegdoen dan houd ik ten hoogste 50 accounts over waarvan de meeste regelmatig reageren.

 2. Facebook…. man o man… wat mensen erop durven zetten…. ongelooflijk soms.
  Ik heb het wel, maar ik gebruik het niet. In de praktijk blijkt het handiger om wel Facebook te hebben dan niet…. het scheelt uitleggen, waarom niet LOL (schijnt heel ‘raar’ te zijn)
  Mijn jongens nemen nog genoegen met Hyves, en dat vind ik heel erg prima.

  Fijn weekend!

 3. Wat ben je toch een heerlijk ‘wuuf’! Ben blij dat ik je vriendje mag blijven en dat ik ook nog lang kan genieten van je blog! You’re doing GREAT! Zag dochterlief al voorbijkomen en dacht oeps mams is gezwicht!
  Fijn weekendxx

 4. Hoi Zuster leuk blogie heb jij lees al een tijdje mee zal nou eens mijn naam bekend maken .

  Ben Nel en kom uit Ridderkerk

  Ben oma van drie kleindochters een van 18 en tweeling van bijna 9

 5. Soms heb ik het idee dat ik wel dingen mis doordat ik niet op FB zit. En dat anderen dingen van mij missen. Aan de andere kant, als mensen willen dat ik deel in iets wat ze meemaken, dan kunnen ze me ook bellen/mailen. En veel van wat men er op zet is zo ontzettend niet boeiend,dat ik geloof ik ook weer niet zo veel mis. Maar ook feestuitnodigingen gaan wel eens via FB en dan vergeet men niet-FB’ers uit te nodigen. Beetje sneu.

  1. Het is écht heel leuk, als je er normaal mee omgaat. Ik vind het erg leuk om op de hoogte te blijven van het wel en wee van mensen die ik zonder FB niet zoveel of intensief meer zou zien/spreken. Mijn optiek is dat het wel degelijk iets positiefs toevoegt. Ik heb op Facebook zulk leuk contact met bijv een aantal bloggers. Echt heel fijn en waardevol.

 6. Hahaha, vrienden per ongeluk verwijderen door je Parkinson of andere nare tumor: heerlijke humor!
  Als importbruid heb ik juist door FB veel oude (middelbare school)bekenden weer ontdekt en neven en nichten die niet zijn geëmigreerd, dat vind ik echt leuk aan FB. Ook ik heb alle sloten die er maar zijn op FB staan; niemand kan m’n account doorsnuffelen als ze geen vriend zijn.
  En last but not least: leuk dat je me gevonden hebt op FB. (een reden om m’n Parkinson pillen trouw in te nemen 😉

 7. Heej mooie nieuwe frisse kleurtjes!
  Ik heb wel FB maar doe er niet heel veel mee.
  Vind het wel grappig dat ik nu weer een leuk contact heb met vriendinnen van de middelbare school en nichtjes en collega’s die zijn geëmigreerd naar de andere kant van de wereld. Zonder FB was dat er vast niet geweest maar het voegt voor mij wel iets toe.

 8. Ik heb wel account en wij zijn geen vrienden daar, maar dat heeft een goede reden. 😉 Ik kijk er elke dag wel even enpost zo ongeveer 1x in de 3 weken een fotootje. Wat wel heel fijn is, is dat ik in een groep boeken downloaden zit met mensen die de meest mooie boeken delen (en de meest recente ook nog kunnen vinden). Gratisch ende voor niets.

 9. de lepel met pillen vind ik erg leuk!
  privacy en internet gaan niet zo goed samen
  iedere slimmerik met een drang tot wraak kan alles van je vinden, ook als je geen facebook hebt
  ik heb niets te verbergen en wat ik wel te verbergen hebt komt er niet op, niet op facebook en ook niet op m’n blog
  als Hollander in het buitenland is facebook goud waard, ook zakelijk is het voor mij van belang
  en erg goed dat jij en Jill samen een account hebben gemaakt; dat je het zo goed als mogelijk hebt dichtgetimmerd en haar begeleidt, waarschuwt en helpt

 10. Oeh… volgens mij… zijn wij… ook geen vrienden (meer)… zie ik nu… hmmmm. Dat feliciteren, etc. oeh, daar kan ik wel ‘ns schuldig aan geweest zijn. Maar dat heb ik hier gedaan, toch? Het erge is, dat ik niet eens weet of wij op FB überhaupt al vrienden waren… Ik neem ’t niet zo nauw met facebook, het is voor mij een rommmelhok waar ik af en toe graag even in rondgraaf. Met iets van 460 ‘vrienden’ (ik zei toch, ik neem ’t niet zo nauw) mis ik een heleboel. Ik denk dat het heel erg af hangt van wat je ermee doet en wat je eruit wilt halen. Voor mij is het een draad met Nederland, een basis voor (veelal oppervlakkig) contact met een heleboel mensen, voor wat dieper contact met een enkeling, om wat lol te hebben (ben gek op humorsites) en om te chatten. Verder niet. Niet direct iets voor alleen m’n beste vrienden en closeste familie, die spreek ik wel op andere manieren. Willen wij überhaupt FB-vrienden zijn? Of houden we ons contact gewoon knusjes hier en af en toe op de mail haha 😉

  1. Oh oh wij waren dus nog nooit FB-vriendjes, zie ik nu 🙂 schande!! hahaha 😉 (je zou ’t nog een kans kunnen geven, maar ik ben eventueel niet dé FB-vriend(in) die jij je zou wensen LOL). Ach, ik zie ’t vanzelf 😉

 11. Herkenbaar, iets voor jezelf willen houden, daar dacht ik laatst ook aan toen ik een account voor m’n moeder aan maakte 😉

 12. herkenbaar, mijn dochter heeft ook een facebook account, maar ik heb een paar dingetjes wel afgeschermd, zoals verhalen over een zekere Puberin ; )

 13. Ik heb de reacties boven mij nog niet gelezen, maar tip voor de dochter: je kunt op fb per bericht instellen wie het wel en niet mag zien.
  Vond ik zelf altijd wel handig – toen ik het hele fb-gedoe nog niet zat was 😉

  1. Dat ben ik voor haar aan het doen, heb eea zo aangepast dat het wel goed komt. Heb haar ook zeer duidelijk verteld dat ze niet aan de instellingen mag komen. Op straffe van van het balkon te worden geflikkerd 😉

 14. hahahaha die Nikkie, kon ze niet eens het vind ik leuk knopje vinden?
  Ik zet zulke mensen op kennissen. Ik heb iets van 60 vrienden, waarvan zeker 20 kennissen en die kunnen niets van mijn updates zien. En ik niets van hen. Voor zover zij denken post ik niets op facebook….
  Ik houd Facebook zeer prive, ik wil er geen mensen op die ik niet ken of die ik wel ken, maar nooit spreek.

  1. Heb ik ook. Ik heb er een aantal aangevinkt als “goeie vrienden” en post zo nu en dan alleen iets voor hen. De rest valt buiten de boot dan. Bevalt me prima.

 15. Gemiddeld 1x per week denk ik ‘ik kap met die onzin’ en dan komt er weer een leuk berichtje langs of een grappig filmpje of een update van iemand dat ik echt niet had willen missen 🙂 Heb inmiddels ook alles ‘dichtgetimmerd’ en alleen ik kan iets plaatsen op mijn eigen pagina. Wilt iemand me iets mededelen kan dat immers ook via prive-berichtje, email, telefoon 😉

 16. Ik heb ’n account maar doe er heel weinig mee. Heb zo wel contact met een aantal neven/nichten die ik irl weinig zie en met een vriendin in Amerika.

 17. Gelijk heb je , niet iedereen moet bij Jillebil komen , ook beschermend ! Zou dat ook doen !
  En ik zal ook eens de grote kuis in blogspot en FB doen , want sommigen reageren om te reageren en kijken zelfs niet op de blog !Of wat er te lezen valt .

 18. Ik denk dat ik jouw voorbeeld eens ga volgen. Ik heb er ook een paar tussen die mij wel bombarderen met foto’s en onzinnige statusupdates maar zelf nooit eens terugliken.

 19. Wat schattig dat ze dat niet van je weet. Wat denkt ze dan dat je steeds op de computer aan het doen bent, of doe je dat als ze er niet is?

 20. Heel goed dat je dochterlief de valkuilen van een online-leven duidelijk maakt (had trouwens niet anders verwacht van jou !)
  Ik blijf op facebook op de hoogte van de gebeurtenissen in mijn (wel fijne) familie die ik niet altijd veel zie. De recente schoolreünie heeft ook nog een aantal extra vriendjes opgeleverd, maar mijn ‘vriendenkring’ is redelijk beperkt te noemen.

 21. I know, als je het medium goed gebruikt kun je er een hoop lol van hebben, maar geloof mij, privacy is ook héél fijn en ik heb ook echt niet het idee dat ik iets mis omdat ik bij de spaarzame groep mensen hoor die geen FB hebben, ik vind het heerlijk! Ik schrijf af en toe wat op mijn blog, ik vind msn nog steeds een prima tool om contacten te onderhouden die niet in je directe omgeving wonen en ouderwets de phone pakken werkt voor mij ook nog steeds;-)
  Goed weekend zuster!

 22. Ik zit zeldzaam op FB. De ene keer meer dan de andere keer. Wat ik wel hoogst irritant vind dat mensen zeggen. Wist je dat niet? Dat heb ik op FB gezet. Ja en? Moet dan de hele wereld het gelezen hebben?

  Love AS Always
  Di Mario

 23. De grote fb kuis 🙂 Nu en dan moet dit inderdaad eens gebeuren en hoe snel komt er eens iemand bij die dan plots niks meer van zich laat horen….weg die hap “zeg ik dan”.
  Voor kinderen kan je de veiligheid niet hoog genoeg leggen en geef je dan ook groot gelijk dat je Jill nog wat wegschermd van de boze fb wereld 🙂
  Ze heeft nog tijd genoeg om gek te gaan doen. Ondertussen al een beetje tot rust gekomen?
  Prettig weekend voor jullie allen 🙂

 24. Nou ik vind FB nog steeds heerlijk, valt wel op dat er minder geschreven wordt, niet bij jou hoor, je hebt heel veel lezers maar andere blogsters zijn niet zo van het vele schrijven. En allemaal weten we dat je niet alles erop kan zetten.

 25. Ik heb een nep FB acount welke ik gebruik voor het verkrijgen van kortingen en gratis produkten 🙂 Ik ben wel even echt actief geweest, maar ik had er al snel genoeg van. Ik weet gewoon niet waar ik de tijd vandaan moet halen om berichten te schrijven en andermans berichten te lezen. Ik denk dat ik er helemaal adhd van word. Dus dat acount is alweer gedelete. Maar ach, misschien dat ik me ooit weer eens bedenk.

 26. Dat is dus precies de reden waarom ik niet op FB zit, ooit wel hyves gehad maar daar had ik het ook al vrij snel bekeken en toen iedereen op FB overstapte, ben ik niet meegegaan in de nieuwe hype. En nee, ik mis er helemaal niks aan, ik heb m’n blog, ik heb m’n mail, ik whatsapp met bepaalde mensen en he,,, ik bel ook nog gewoon, dus nee, ik heb niks te klagen over m’n sociaal leven…

 27. Ach meid, wat stam ik toch nog uit de ijzertijd. Ik zit niet op Facebook en ik krijg regelmatig van “iedereen” te horen dat ik lid móet worden omdat ik anders zoveel mis. Ik begin er niet aan, omdat ik dan aan mijn blog gelinkt wordt en dat wil ik niet. Leve mijn privéleven! Ik kan het iedereen aanraden… Maar mijn dochter, je raadt het al: die zit eraan vastgeplakt.

 28. ’t Is net eb en vloed. Soms komt er wat bij, soms gaat er wat af. ( Soms gooi ik er wat vanaf wat alleen maar lurkt en/of alleen onzin-dingen erop zet ) Over het algemeen is het wel een leuk tijdverdrijf, hoewel een goed boek natuurlijk béter is. Werpt meteen de volgende vraag op: wanneer komt het jouwe uit???

 29. Ha zuster Klivia,

  Heb niks met FB, maar je weet het nooit, wat zeg ik nu.
  Internet is een open boek, iedereen weet wel wat van een ander. oma

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show, zonder kloofje LOL
  Het programma kun je straks beluisteren op onze weblog en nu al op de website waar de programma’s staan: http://www.wir-3.com/ kies voor radio de BOM

 30. Haha super sterke blog! Ik moest hard lachen om ‘Zo. Ik zit even lekker te schijten op mijn werk’. Zo herkenbaar, dat je letterlijk alle shit van mensen te horen krijgt. Twitter is in dat opzicht helemaal erg, ik heb het idee dat mensen echt over-communiceren tegenwoordig. Het internet vervuilen met de meest onzinnige dingen, blaten om maar te kunnen blaten. En daar allemaal maar doorheen moeten filteren. Goed gedaan hoor, lekker de-frienden die hap haha.

 31. Ook hier fb account die gewoon onder eigen naam rolt:
  en in deze tijd best handig 😉
  maar je brengt me wel op een idee !

Reacties zijn gesloten.