Heppiedepeppie.

Volgens deskundigen zijn er 10 basis zaken die geluk in je leven brengen. Kort samengevat zijn dat deze:

1) Geniet van kleine, alledaagse dingen.
2) Stop met vergelijken en/of relativeren.
3) Geld is niet het belangrijkste.
4) Probeer jezelf doelen te blijven stellen.
5) Neem initiatieven op je werk.
6) Maak vrienden, koester je familie.
7) Lach, ook al heb je daar geen zin in.
8) Zeg zo nu en dan ‘dank je wel’.
9) Ga naar buiten en/of beweeg.
10) Help mensen, luister naar ze, doneer geld.

Ik ben het er grotendeels mee eens. Maar ik heb wel wat kanttekeningen bij een aantal puntjes.

Geld is zeker niet het belangrijkste, absoluut niet zelfs. Maar wakker liggen omdat je je rekeningen niet kunt betalen is óók niet erg bevorderlijk voor je algemeen welbevinden. Je vent maandenlang niet thuis hebben omdat je anders geen brood op de plank hebt, is niet tof. Ik denk dat veel mensen een ontspannender leven hebben met een positief banksaldo. Een nogal discutabel punt dus.

Koester familie? Louter en alleen het feit dat iemand een toevallig wat DNA met je deelt, betekent niet dat je automatisch daardoor een band hebt. Moet je mensen die je het bloed onder de nagels vandaan halen of je totaal niets zeggen in je leven houden omdat je toevallig in dezelfde stamboom hangt? Schrap zo nu en dan nietstoevoegende aanverwanten van je verjaardagkalender. Soms maakt juist dát je gelukkig. Lucht dat op.

Lachen? Eens, ik ben gek op lachen en het maakt me inderdaad erg gelukkig. Maar zelfs als je daar geen zin in hebt? Nee, dat doe ik niet. Het leven is niet altijd een feestje toch? Ik vind dat je best wel eens ongegeneerd ongelukkig mag zijn. Zwelgen in mijn misère kan ik soms wel waarderen. Op de bank onder mijn rendierenfleedekentje, kop thee, even ongegeneerd janken. Overigens valt dit punt samen met ‘stop met relativeren’. Ik word altijd moe van mensen die zich immer optrekken aan anderen. ‘Ja maar mijn scheiding is vergeleken met de borstkanker van de buurvrouw natuurlijk peanuts. Zij heeft het pas zwaar. Ik zeur’. Hou op daarmee alstublieft. Om uw leed -hoe klein soms ook op de schaal van ellende- mag best  getreurd worden.

En uiteraard heb ik nog een paar persoonlijke en wat kleine toevoegingen op de top tien. In willekeurige volgorde word ik zelf nogal happy van:

11) Een stralende dochter.
12) Een man binnen een straal van 1100 kilometer.
13) Nieuwe schoenen. The more, the merrier.
14) Lekker lang en heet douchen met mijn tig douchegelletjes.
15) Zonder wekker wakker kunnen worden, in Vlams armen, bij voorkeur.
16) Mijn netbookje.
17) Mijn Be-Book.
18) Een wijntje. En nog één. En nog één.
19) Naakt zwemmen.
20) Gezellig eten met geliefden.

En u? Waar wordt u gelukkig van? Suggesties en toevoegingen zijn welkom. Ik ben er namelijk nog niet helemaal uit hoe ik het ultieme geluk ga vinden. Ik rommel maar maar wat soms. Amateur als ik ben…

39 thoughts on “Heppiedepeppie.

 1. het zijn de kleine dingen die het hem doen, zoals een onverwachte ontmoeting met oude bekende, luide muziek opzetten enz.
  Het ultieme geluk ? daar zoek ik al lang niet meer naar !

 2. Een leeg schrift met een fijne vulpen en dan eindeloos schrijven.
  In een boekhandel rondhangen.
  Tekenen met een leuk muziekje aan.
  Mijn hond die zich tegen mij aanvleidt wanneer ik languit op de bank zit.
  Op mijn ligstoel eindeloos luieren in de zon.
  Barbequen met een lekker roseetje erbij.
  Om er maar een paar te noemen…

 3. mijn gezinnetje
  eindelijk op een pot geraken als ik dringend moet
  15 seconden van intens geluk (op mijn blog kan je terugvinden wat dit inhoudt)
  lekker eten
  finishen bij een loopwedstrijd
  op het gemak badderen
  de laatste 10 minuten in bed voordat ik er echt uit moet (heb een hekel aan opstaan zodra de wekker afloopt)
  een goed blogartikel lezen (jij maakt me dus vaak gelukkig)
  een tekst schrijven waarmee ik zelf tevreden ben (ik maak me zelf ook wel eens gelukkig)
  ….
  het ultieme geluk streef ik niet na, omdat het niet bestaat. Doe dus geen poging, daar word je alleen maar ongelukkig van.

  algemeen: mensen die te veel in het verleden blijven steken, zijn over het algemeen minder gelukkig dan mensen die toekomstgericht leven.

 4. 2 blije rappende puberjongens op de trap om half 7 op een woensdagmorgen
  die me een kop koffie op bed komen brengen
  met een plak ontbijtkoek
  met boter
  de zon die net door de donkerte heen piept
  die stiekeme knuffel van grote puberzoon als niemand het ziet
  die openlijke knuffel van iets minder grote puberzoon als iedereen het kan zien
  een telefoontje van A, om me wakker te bellen, zodat ik op tijd op de bus stap om met mam naar de grote stad te gaan
  muziek… uberhaupt
  wakker worden onder de douche met muziek in het donker
  een plonsje bailey’s met chocolade en sinaasappel door de koffie ‘savonds na het eten
  wakker gekust worden door A
  die trotse grijns op het gezicht van A als ik weer eens geweldige dingen heb bereikt door gewoon mij te zijn, en ik daar nog elke keer helemaal verbaasd door ben, maar hij niet.

  ik ga er vast nog meer bedenken vandaag

  maar eerst koffie!

 5. Geluk zit in heel kleine dingen, en daar word ik gelukkig van… het is niet moeilijk het geluk te zien en vinden, als je wilt

 6. Heb je even….
  soms voel ‘k me nog zo puberaal dat ‘k vandaag kan lachen om iets waar ‘k gisteren alleen de zwartste scenario’s zag
  Gelukkig
  groet

 7. Geluk is vers gevallen sneeuw, een klein kinderhandje dat vanzelfsprekend de mijne pakt, een krul die zomaar mooi valt, zwaantjes die op de rug van hun mama zitten en vanonder haar veren de wereld inkijken, het moment dat de de wind in de zeilen valt, de avondschemering aan de wadkant van Terschelling, och, geluk is zoveel, schurkt ook ongeneerd en meedogenloos tegen z’n naaste buurman melancholie aan, bevat daar snippertjes van die me, hoe gelukkig ik op momenten ook kan zijn, soms zomaar doen huiveren.

 8. Hi Kliefje,

  Ik val in de categorie: beweeg en buiten. Als ik niet kan rennen word ik gek.

  Volgens mij vergeet je schrijven te vermelden in jou geluklijstje.

  groetjes,

  Dorothé

 9. Zwelgen in je eigen ellende en jezelf vreselijk zielig vinden kan soms best wel eens erg lekker zijn. Uiteraard spreek ik uit ervaring ;p. Je misère vergelijken hou ik ook niet van, het kan namelijk altijd erger, dus niet doen.
  Blij word ik als we als gezin bij elkaar zijn en we het gezellig hebben, als ik in het bos of de polder wandel en ik geniet van de stilte en de zon schijnt op mijn gezicht, als ik ’s ochtends wakker wordt en mijn lijf voelt best goed (zoals nu) jippie.
  Maak er wat van vandaag Kliefje!

 10. Geld maakt misschien niet gelukkig, maar wel gelukkiger. Dat denk ik ook. En lachen wanneer je niet vrolijk bent? Nee, dat is jezelf verloochenen.

  Ik word van veel dingen gelukkig en dat zijn de kleine dingetjes. Als het goed gaat met mijn gezin. Van de hond, als hij weer iets geks doet en zijn kop stoot, ofziets ;). Van creatief bezig zijn. Van yoga of andere beweging. Van Mojito’s ;). Van een goed boek. Van een productieve dag. Van een onverwacht leuk gesprek met iemand. Van een huis vol pubers die allemaal meilig zijn (zijn ze goed in ;D). Van een opgeruimd huis (gebeurt niet zo heel vaak, dus dat koester ik). Van een lunch met een leuke vriendin. Van… van…. Ik kan nog wel even doorgaan 😀

 11. Ik denk o.h.a. in Herzberg’s hygienefactoren en motivatoren… geld is voor mij een pure hygienefactor. Het is verrekte lastig als je het niet hebt, maar je wordt er niet persé gelukkiger of beter meer van als je het boven een bepaald level hebt. Een noodzakelijk iets zeg maar, een basisvoorwaarde om groter geluk op te kunnen bouwen. De echte motivatoren zijn de dingen die jij noemt… (nou ja, de schoenen, hmmmm. ;-)). Wij hebben geen geldzorgen, maar echt gelukkig word ik daar niet van. Het maakt enkel dat ik me dáárover geen zorgen hoef te maken en dat is wel een heel fijn gevoel. Ik word bijvoorbeeld wél heel gelukkig van dingen als met een kop dampende koffie achter m’n laptopje zitten en schrijven resp. niks moeten. Van lieve mensen om mij heen. Van mijn eigen knutselende, lezende of spelende kinderen. Van dingen die lukken. Van schilderen. Van leuke vooruitzichten. Van uitslapen zonder rugpijn. etc. etc. Het gaat inderdaad om die kleine dingen, de echte motivatoren…

 12. gezond zijn
  een dak boven mijn hoofd
  genoeg hout om te stoken, warme douche en kleding
  wat te eten en een wijntje wanneer IK dat wil
  niet alleen de moeilijke momenten hoeven dealen
  katten om me heen
  tevreden met mezelf durven zijn aan het einde van iedere dag
  nergens spijt van hebben en me dit beseffen (if this is the day i die, was it good?)

  en al jouw punten, bijna allemaal 😉

 13. Onze dochter die op mijn verjaardag ’s morgens om 7 uur een ommetje maakt om
  op de venster van ons huis een wens te schrijven “liefste mama, gelukkige verjaardag!”
  Op het graf van onze zoon weer bloemetjes of een reissouvenir van zijn vrienden vinden.
  Mijn man die ’s avonds mijn waterkruik vult.
  En dan, ondanks alle verdriet, toch oprecht kunnen zeggen; ik ben een gelukkig (tevreden) mens!

  groetjes uit St-Niklaas

 14. Het gras is inderdaad altijd groener aan de overkant, dus vergelijken (nr 2) heeft geen zin. Echter om niet te relativeren? Als mijn manneke mij niet zo nu en dan hielp de dingen te relativeren, zou ik ook minder gelukkig zijn, omdat ik veel vaker dan onnodig zou ploffen 😉

 15. Ach rommelen we niet allemaal wat aan? Ik kan me in jouw lijstje vinden, en voor mezelf wil ik daar nog graag lekker eten aan toe voegen, al dan niet zelf klaargemaakt. En frisse lucht, dus geen vervuilde randstadlucht die ik hier in het park ruik 😉

 16. Ehm, een gelukkige zoon in mijn geval. In de bank wegkruipen met een heerlijk boek. Overal kaarsen aan. Regen die tegen de ramen slaat, een pot lekkere thee, lunchen met een leuke vriendin 😉 , weten dat het goed gaat met de mensen waar je van houdt, zingen, dansen, iets lekkers koken of bakken en zien hoe je geliefden ervan genieten, nog steeds niet weten wat je wil worden als je later groot bent, iedere dag opzien tegen je wandeling van 5km maar het toch doen, lopen door een vers pak sneeuw, openhaardvuur, verse zelfgemaakte soep, slappe lach hebben met zoon van 7, ineens weer beseffen hoeveel je van je man houdt en hij van jou, Kerstmis, ijskoude dagen met een strakblauwe lucht, de geur van de zee. Zal ik nog doorgaan? 😉

 17. 2) Stop met vergelijken en/of relativeren.

  uuuhhhh, door zo nu en dan eens goed te relativeren wordt je volgens juist gelukkiger.
  Mijn huis in momenteel een puinhoop vanwege een verbouwing…soms wordt je daar best ongelukkig van. Soms is goed om wat zaken te relativeren en te bedenken dat andere dingen heel veel erger kunnen zijn….is volgens mij ook een vorm van geluk.

 18. Ik ben al blij als ik eens een dagje heb zonder al te veel last van mijn ziektes. Ik ben super gelukkig als ik onze zoon eens beneden zie tv kijken en zijn kamer laat voor wat het is. (autisme is me ook wat) en ik kan genieten van gewoon alleen zijn…muziek zachtjes aan (voor mij dan toch) en de laptop in aanslag. De rest komt en gaat, maar ik heb ondertussen geleerd dat ik de rugzak die ik meedroeg, laat liggen. Wat gebeurd is, is verleden tijd en kan je niet meer omplooien naar iets wat ik wou zien…. dus geen oude koeien die het gras nog komen wegplukken 🙂
  En wat de een denkt, moet ik niet denken… wees jezelf zeg ik nu meer dan eens. En boos worden om kleine dingen is de moeite niet waard.
  Naakt zwemmen …. nog nooit gedaan, maar lijkt me wel eens leuk 🙂
  Zonder wekker wakker worden grrrrrrrrrrrrrrrrrrr doe ik zo wie zo vele maal op een nacht. Nee deze hoeft voor mij echt niet
  En mocht ik ooit mogen kiezen als de nr1 van wensen … weg met mijn tinnitus
  groetjes

 19. Ik kan het helemaal met je op- en aanmerkingen vinden. Als ik af en toe eens lekker zeur en tetter (vast welleens gelezen op mijn blog) dat lucht toch zó heerlijk op en die banksaldo in de plus hélemaal mee eens!!!!

  Maar waar wordt ik blij van… Als ik lekker met mijn handen iets aan het creeëren ben en het lukt lekker. Of ik maak een knijter van een fout en moet in plaats van links om rechts om en krijg dan een subliem effect, echt ik stráál de hele kamer door.

  Als ik zie dat mijn kids ook lekker met hun handjes bezig zijn en dolblij zijn met hun creaties en zelfs zoonlief (niet positief over zijn kunnen, terwijl hij toch wel talent heeft) blij aan het tekenen is het trots laat zien (dan ben ik zelfs héél blij, want bij hem is dat niet gewoon, het is zelfs speciaal).

  Als manlief eindelijk na máánden (dat was deze week namelijk het geval, ik zag hem strálen) eens niet met een boos zwart gezicht roept “Ik wil het er niet over hebben!” Boink! Maar met een smile binnenkomt en zegt “Ik heb het toch druk!, er gebeurt van alles, er zit beweging in”. Niet dat ik weet waar hij het precies over heeft, want de laatste jaren is het onderwerp “Werk” iets wat ik mijdt als de pest, tenzij het niet anders kan maar goed… van dit soort dingetjes wordt ik blij…

  Groetjes, Puck

  1. Ik ben het helemaal met je eens. Vooral niet je eigen leed onder tafel schuiven alsof het niks is, maar jezelf daarin serieus nemen. Ik heb het op mijn blog staan: als je hier komt lezen voor alleen blij blij verhaaltjes, dan moet je hier niet zijn. Ik word niet goed van dat eeuwige ik ben zo blij halleluja gezever terwijl het leven soms gewoon k.u.t. is

 20. Het zijn vaak momentjes dat ik me ultiem gelukkig voel. Het meest besef ik het als ik helemaal tot rust kom. En dan het liefst op een strandbed met de (Turkse) zon op mijn zo bloot mogelijke huid…

 21. Heerlijke blog! En ja, niet elk leed is even zwaar maar soms vind ik het heerlijk om even medelijden met mezelf te hebben en lekker te zwelgen in m’n eigen zooi. Waar ik blij van word? Los van het feit dat de lente me niet snel genoeg kan beginnen, word ik ook wel blij van de weekenden waarin er niks op de planning staat en ik lekker de dagen volledig kan doorbrengen met vriendlief zonder dat er van alles moet en we overal naar toe moeten…

 22. Iedere dag wakker mogen worden, dat is genade. En dat ligt nog hoger dan geluk.

  Voor de rest heb je keuzes: laat je je gevoel bepalen , de situatie bepalen, je verstand bepalen? Je banksaldo bepalen? Mijn les die ik de afgelopen tijd heb geleerd is dat ik wil bepalen dat er ten éérste rust en vrede in mijn hart komt. Dát is de hoogste waarde. Van daaruit kunnen de mogelijkheden beter gaan stromen. Laat ik de zorgen mijn denken bepalen, dan kom ik tot niks, stroomt er niks, komt mijn denken in een kramp en blokkeert er van alles en dat leidt tot depressiviteit. ( Goed beschouwd is een depressie geen mens waard. *smile* )
  Aangezien ik niet wil dat een depressie mijn leven gaat bepalen kies ik dus – hoe moeilijk soms ook – toch eerst voor de rust en vrede. Wat dan volgt is dat ik mij zeer gelukkig voel. Een begenadigd mens.

 23. Zeldzaam moment om even zielig te zijn, en anderen je het niet gunnen of liever niet begrijpen
  is best lastig .
  Voor de rest , ach zoveel.
  Lieve puberzonen, een man die zijn best doet, een Omama die haar best doet,
  broer die zichzelf hervindt, lieve poezebeesten, zon, sneeuw, beetje meer geld mmm ja,
  even een rustmoment, heerlijk warm slapen als het buiten koud is, mensen die blij met me zijn,
  genoeg dus 😉

 24. Ha zuster Klivia,

  Lijstjes zeggen vaak iets over de opstellers, soms met wat eigenbelang.
  Maar we halen eruit wat we kunnen gebruiken. oma

 25. Lijstjes vind ik retevermoeiend (excusez moi) Mocht ik er al eens een keertje aan meedoen, dan ben ik altijd bang dat ik iets belangrijks over het hoofd zie.

  “Eert uw vader en moeder” Lekker makkelijk als je net zulke fijne ouders hebt als ik, maar ik ken zat mensen die hun ouders nooit meer tegen komen, dus dan valt je lijstje al meteen in duigen.

  Eigen lijstjes dus. Dat zijn de beste!
  Maar regel 11 en 12, die zet ik bij mijn eigen lijstje ook bovenaan 🙂

 26. Een dagje thuis na een werkweek en gewoon doen waar je zin in hebt, gezellig samenzijn met dierbaren, blij zijn met weinig en de lange hete douche is ook één van mijn favorieten.

Reacties zijn gesloten.