Kwaliteit

De staatssecretaris die zich tegenwoordig met CULTUUR, en dus (?) met TV bezighoudt, is met een werkelijk revolutionair plan gekomen: het geld voor de publieke omroep wordt niet meer verdeeld op basis van de ledenaantallen van de omroepen, maar op basis van KWALITEIT. Je kunt daar natuurlijk moeilijk tegen zijn, want wie wil er nu rotzooi in plaats van kwaliteit?

Ik zie wel een probleempje: over wiens kwaliteit hebben we het hier eigenlijk? En over de kwaliteit van wat? Neem nou soaps. Daar wordt veel naar gekeken. Soaps vallen, denk ik, onder ‘toneel’. Vondel schreef ook toneel en mij kun je wakker maken voor een uitvoering van ‘Gijsbrecht van Aemstel’ of ‘Lucifer’. Er zijn mensen die vinden dat de werken van Vondel op een hoger kwalitatief plan staan dan GTST, maar wie zit er na een dag hard werken uit te kijken naar het tweede bedrijf van de Gijsbrecht en wat doe je als we door alle Nederlandse toneelschrijvers heen zijn. Gooien we dan Shakespeare er tegenaan? Dat schijn ook geen onverdienstelijk schrijver te zijn, maar ik zie Geert Wilders al twitteren: Eigen toneel eerst! We kunnen de complete Nederlandse literatuur nog omwerken tot toneelstukken.

We kunnen het probleem natuurlijk ook anders bekijken: alleen de beste soaps komen voor productie en uitzending in aanmerking. Maar wie gaat er uitmaken dat GTST beter is dan ‘The Bold and the Beautiful’? Gaan ambtenaren van de staatssecretaris dat doen of gaan we een onafhankelijke commissie instellen? Dan zie ik de bui al hangen: in zo’n commissie worden mensen benoemd die alles van CULTUUR afweten. Die hebben nog nooit een soap gezien. Die vinden ‘Moeder, ik wil bij de revue’ of ‘Penoza II’ al ver beneden hun stand.

Nou heb ik het alleen nog maar over toneel gehad, maar de publieke omroep biedt meer: wedstrijdjes (‘Maestro’, ‘Expeditie Poolcirkel’, om enkele recente te noemen), nieuws, talkshows. Al die wedstrijdjes zijn razend populair dus er is geen commissie die durft te zeggen wat de beste is en welke er wel mogen verdwijnen. En is DWDrrrr beter dan Pauw Witteman, of Nieuwsuur, of Buitenhof,  of Eva Jimek op zondag, of EenVandaag? Ze behandelen allemaal het doodschoppen van een grensrechter en ze vinden het allemaal erg, maar om nou te zeggen dat de een het beter doet dan de ander.

Het zal er wel op neerkomen dat het gaat om de vraag: sport of muziek?. Kunstwinter in plaats van Sportzomer. Als ze maar niet aan ‘mijn’ programma’s komen. Is er eigenlijk één Nederlander die vraagt om deze discussie? Vrijwel iedereen kijkt via de kabel en kan dus 24/7 kiezen uit enkele tientallen programma’s en je hebt altijd nog ‘Uitzending gemist’. En als je echt niet zonder beeld kunt, kun je altijd nog een dvd opzetten.

Evert

7 thoughts on “Kwaliteit

 1. bij de mogelijke uitroep van GW ‘Eigen toneel eerst’ schiet ik al in een deuk. er is namelijk een heuse internetruzie aan de gang tussen uitgever en schrijver over dat de uitgever alleen maar potentiele bestsellers uit wil geven ivm de huidige markt (voor luxe artikelen en kunst) Nederland is nog lang niet uit het slop en ze gaan nu opeens naar de kwaliteit kijken? ben benieuwd als dit plan levensvatbaar is hoeveel minuten reclame per uur er tegenover moet komen te staan om die kwaliteit uit te kunnen zenden.
  ik was al 4 jaar TV-vrij, die kijkbuis komt er ook nooit meer in! Ik schep mijn eigen kwaliteit wel!

 2. Inderdaad, wie bepaalt er dat DWDD meer kwaliteit biedt dan Pauw en Witteman of andersom. Hoe ga je kwaliteit meten. Wat voor de een kwaliteit is, is voor de ander prut. Ik ben heel benieuwd wat er met deze discussie gaat gebeuren.
  Leuk stuk, Evert, scherp ook!

 3. Daar heb je een leuk nadenkertjes blog neergezet Evert. Goede tijden is mijn ding ook niet zo en de actualiteiten programma’s hebben ieder hun eigen ding waardoor ik regelmatig zowel bij de ene als de andere aanschuif. Zou ook niet weten welke beter of slechter was. Fijne Zondag voor jou. Liefs Ria

 4. Als het bij jullie is net als hier, dan kan er wel degelijk over kwaliteitsverhoging worden gesproken. Meer tv geeft hier een hele reeks shit uitzendingen en vele herhalingen. Ook de nieuwsuitzendingen worden langer en langer, maar de kwaliteit der jourtnalistiek laat veel te wensen over. Hoe de centjes dan verdeeld moeten worden zou ik niet weten…..

 5. Ik denk dat de commerciele dit plan toejuichen. Want goed kijkt niet altid beter, dus dan zullen de mensen eerder naar de commerciele gaan kijken en dan kunnen zij weer meer reclameinkomsten krijgen.

  Love As always
  Di Mario

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s