Weglopen.

Een tijdje terug was ons portiek in rep en roer. Onze 14-jarige buurjongen was weggelopen van huis.

Ik was de enige die niet verbaasd reageerde, het eigenlijk volkomen begreep. Als ik hem was geweest, had ik allang een keer het hazenpad gekozen.

De sfeer die in zijn gezin heerst, is killing namelijk.

Mijn ‘lieftallige’ Hongaarse/Bulgaarse/Oostblokaarse buurvrouw (die Jill en ik sinds we hier wonen al het Roemeense paard noemen. Omdat ze zo’n fraai gebit heeft) en haar eveneens zeer charmante Haagse echtgenoot (lees: Schilderswijk-type. Een enorme asociaal/ordinaire man) hebben zeker 4 keer in de week ruzie. En als die 2 tegen elkaar tekeer gaan, weet je niet wat je hoort.Gelukkig zit er tussen onze woningen een trappenhuis, anders was ik allang verhuisd.

De 2 echtelieden overschrijden samen op het gemakkie de geluidsbarrière, qua volume. Zij kan gillen op nét niet de pijngrens van 120 dB. Hij heeft qua stem iets minder capaciteit, maar kan op zijn beurt weer de meest gruwelijke ziektes in een half uur durende monoloog eruit gooien. Zonder adem te halen. Als het niet zo verdrietig en asociaal was, zou het knap zijn en zou ik ze beiden opgeven voor het Guinness Book of Records. Echt.

Pas geleden was het weer bal bij de buren.Er werd er gegooid met dingen en hoorde ik de betreffende weglopende zoon zich erin mengen. Of ze alsjeblieft wilden ophouden. Dat resulteerde in nog meer geluid.

Een 5 minuten later vertrok vader. Het paard gilde hem vanaf het balkon nog een paar Slavische verwensingen naar zijn hoofd. Hij op zijn beurt schreeuwde naar 3 hoog dat ze wat hem betreft op kon k&^%$# (Pink Ribbon woord) naar Bulgarije. En weg was meneer dodelijke ziektes.

Kijk… Dat mensen het op een gegeven moment niet meer gezellig hebben samen, dat begrijp ik, dat gebeurt nou eenmaal. Dat er binnen een gezin wel eens ruzie is ook. Maar op zo’n manier meerdere malen per week tekeer gaan tegen elkaar en dan “en plus” nog in het bijzijn van kinderen, daar kan ik met mijn pet niet bij.

Buiten dat word ik er verdrietig van. Als kind heb ik menig maal mogen meegenieten van de echtelijke twisten tussen mijn ouders. Ik weet dus wat het doet met een kind om getuige te zijn van zulke gebeurtenissen.

Ik heb er wel eens over nagedacht jeugdzorg in de schakelen. Maar technisch gesproken is er niks aan de hand. Beide kinderen zien er verzorgd uit, gezond, krijgen gewoon te eten, gaan naar school en worden niet geslagen. Dat wij volwassenen allemaal weten dat opgroeien in zoveel spanning een gigantische impact heeft op kinderen, is niet te “vangen”, er is niks zichtbaars. En dus doet men er niks aan.

In ieder geval: ik heb te doen met mijn beide buurjongetjes. En ik begrijp héél erg goed dat voor de oudste de maat vol was. Dat ie -weliswaar heel kort-, met de Noorderzon vertrok.

Het is welgeteld 2 dagen rustig geweest toen hij er eenmaal weer was.

En toen begon de ellende weer.

Sneu.

Nog 3 jaar en dan kan hij misschien op zichzelf gaan wonen.

33 thoughts on “Weglopen.

 1. Ongelofelijk sneu voor die kinderen. Ik kan zo goed begrijpen dat dit voor een kind niet goed is. Ik heb een fijne jeugd gehad, en mijn ouders hadden maar weinig ruzie en zeker niet in ons bijzijn. Maar ik herinner me wel dat ze een keer ruzie hadden en dat mijn broer en ik boven aan de trap stonden te luisteren en dit verschrikkelijk vonden… En dit was echt maar héél soms, laat staan als je daar dagelijks mee te maken hebt… 😦

 2. Dat zijn echt vervelende dingen zeg. Dat is wel iets wat ik me heb voorgenomen en hoop aan te houden. Als we ruzie hebben.. en dat hebben we eigenlijk nooit. Niet waar de kinderen bij zijn. Schelden en dergelijke is een bewijs van onvermogen. Je hebt of niet gelijk of je hebt niet gelijk.

  Love As Always
  Di Mario

 3. Wat naar voor je buurjongetjes. En wat vervelend voor jullie om daar getuige van te moeten zijn. Ik ben blij met m’n buren in Nederland. In Mozambique hebben we een loods naast ons. Op zondag doet die dienst als kerk. Zingende mensen van ca 9 uur tot 4 uur ’s middags. Dat is soms een beetje irritant – maar heel wat prettiger dan ruziënde buren. Shaloom …

 4. je kan je afvragen waarom die mensen samen blijven.
  waarschijnlijk weten zij niet beter om zo te communiceren
  jammer voor die jongens, maar ik vrees dat hierdoor de geschiedenis zich binnen enkele jaren zal herhalen.

   1. niet mee eens. De kans is groot, maar het kan ook anders. Je kunt je ook net héél bewust worden van hoe het niet moet en heel erg proberen te vermijden. En als je jezelf er toch op betrapt even hetzelfde te doen, dan verontschuldig je je des te meer omdat je weet hoe het voelt voor die andere… Ik ben er het levend bewijs van…

 5. Ik kan echt niet tegen kinderellende. Dat is ook mijn grote zwak. Ik voel mee met die jongen. Ik hoop dat hij bij een heel lieve oom of tante zit. Maar de werkelijkheid zal misschien anders zijn 😦

 6. Drama voor die jongen …. maar wat een prachtig stukje heb je neergeschreven met als topper voor mij ‘wat hem betreft op kon k&^%$# (Pink Ribbon woord)’ maar het staat er vol mee.

  groetjes,

  Dorothé

 7. schrijnend verhaal Kliefje, maar prachtig verwoord!
  wat moeten die kinderen daar onder lijden! een kind loopt niet zonder reden zomaar weg van huis. een oplossing lijkt me in dat gezin niet mogelijk, tenzij de ouders uit elkaar zouden gaan. de vraag is of dat beter zou zijn voor de kinderen. het mes snijdt in zulk geval aan beide kanten.
  Een oplossing zou kunnen zijn dat wanneer die ouders weeral aan het ‘haartrekken’ geslagen zijn de kinderen eventjes bij iemand terecht kunnen, al was het maar voor een uurtje of 2, een vertrouwenspersoon bij wie ze hun hart eens kunnen opluchten.
  groetjes, Hilde
  http://doorhetoogvan.blogspot.be/

 8. Wij hadden hier buren die ‘vooral in de avond uren, vreselijk te keer gingen tegen elkaar. Ze zijn vorige week verhuisd. Gelukkig. Wat een dramma kwam er uit dat huis elke dag.

 9. Lastig, ik denk dat ik ook getwijfeld zou hebben om Jeugdzorg of de politie in te schakelen. Het doet kinderen geen goed om midden in geruzie en smijten met spullen op te groeien, weet ik uit ervaring 😦 Het komt heel bedreigend over, het is toch een vorm van geweld en agressie.

 10. hetb is niet raar hoor, om in een dergelijk geval aan de bel te trekken bij hulpverleners. als je een goede treft, kunnen ze zeker wel wat doen. al is het maar die jongen een praatpaal bieden.

  1. Ik zit in de gezondheidszorg en zie hoeveel steken jeugdzorg laat vallen. Ze doen hier niks mee, geloof me. Het enige dat er misschien volgt is 1 gesprek (als ze al binnen worden gelaten) en daarna gaan de buren verzinnen wie ze getipt heeft.

 11. Brr, afschuwelijk. Getuige zijn van echtelijke ruzies is niet leuk (understatement) maar als er dan ook nog kinderen bij betrokken zijn is het helemaal diep triest. Helaas maak ik het hier ook vaak mee, weet ook niet zo goed wat ik ermee moet. De politie komt wel, maar als de buurman dan aangeeft dat hij aan het ‘dansen’ was zijn ze gauw weer weg. Schiet dus ook niet op.

 12. Zulke dingen halen vroeg of laat de krant met nare dingen in vermeld… Die kinderen zijn het slachtoffer van kinderachtig onvolwassen gedrag en leren zo niet omgaan met problemen…resultaat is dan ook dat ze dit zelf gaan toepassen… erg allemaal.

 13. Ik word hier heel verdrietig van. Herken het van de ouders van mijn ex. Wat was daar veel ruzie. Uiteindelijk zijn ze uit elkaar gegaan, maar ook dat bracht helaas geen rust. En wie waren de dupe? Juist, hij en zijn zus.

 14. Tja, ik wou toch nog steeds dat er destijds wél door de buren (of een van die anderen die wist van de situatie bij ons thuis) was gebeld naar de politie of naar jeugdzorg. Ondanks hun angst voor eventuele scheve blikken o.i.d. Het had mij geholpen te weten dat het níet normaal was en dat er anderen waren die het zágen.

 15. Vre-se-lijk… Als ik dergelijke dingen hoor en lees, ben ik zo blij dat mijn dochter een stabiel warm nest heeft. Dat pakt niemand haar de rest van haar leven meer af. Maar wat zou ik het alle andere kinderen in Nederland ook graag toewensen. Al zou ik er maar eentje kunnen redden…

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s