Post.

Op mijn werk komen -in tegenstelling tot bij ons thuis-, de kerstkaarten binnenstromen. Van alle kanten van de stad, vallen de gelukswensen op de mat. De hulstakjes tieren welig en het sterft inmiddels van de rendieren bij ons. Enig. Echt.

Het zal u helemaal niks verbazen als ik u vertel dat ik niks met kerstkaarten heb.

Een jaar of 5 geleden heb ik mijn laatste kerstkaart verstuurd na een weloverwogen keuze waar ik zeker een feestmaand of 3 over na heb gedacht. Het druiste al jaren tegen mijn gevoel in, maar ik deed als een goeie (klein)dochter, tante, vriendin, collega en wat nog meer, gewoon mee met de meute. Ik had zelfs een stapeltje reservekaartjes en stond soms nog als een dief in de nacht bij de door mij vergeten maar zij mij uiteraard niet buren, een lachende sneeuwpop door de brievenbus te frommelen.

Dat doe ik dus niet meer.

Ik vind u nog steeds sympathiek, leuk, aardig of ik houd zelfs van u. Echt. Geen zorgen. Maar dat weet u zelf ook wel, ook zonder stukje karton van mijn kant. Ik gun u het hele jaar door alle liefs, goeds, geluk en gezondheid toe. Dat hoef ik toch niet op te schrijven?

Er is niemand die ik hel en verdoemenis toewens voor 2013 en hoop ik ook echt wel dat iedereen leuke dagen heeft met de kerst en niet met een heel naar virus op bed ligt te ijlen.

Maar verplichte kost? En dan liefst nog een lege kaart met alleen erop “Groetjes Johan en Ineke”, tsja, wat moet ik daar mee? Als iemand dan nog een mooie persoonlijke boodschap erop zet, er zijn/haar best op heeft gedaan, ok. Dan vind ik het wel lief.

Maar verder? Een totaal onbegrijpelijk fenomeen, die kerstkaarten.

Voor degenen die mij vorig jaar een kaart hebben gestuurd komt nu een onaardige bekentenis: ze zijn na het lezen linea recta in de oud papierbak verdwenen. Ik heb ze niet aan mijn deur geplakt en ik heb geen leuke slinger met knijpers in de vorm van rendieren waar ik ze aan gehangen heb. Sorry.

Ik ga er andersom namelijk ook gevoeglijk vanuit dat de mensen om me heen mij รฉcht wel een goed nieuwjaar gunnen, op zijn minst. Ook daar heb ik geen kaarten voor nodig om dat te weten. Als ik een spoortje twijfel had over uw bedoelingen jegens mij, dan had ik u inmiddels al wel uit mijn leven gebannen.

Dus (om misverstanden te voorkomen): lieve mensenโ€ฆ Jullie kaarten zijn echt wel gewaardeerd en ik maak jullie geenszins belachelijk, maar jullie mogen mij best van jullie kerstkaartenverstuurlijst afstrepen. Ik weet dat u om me geeft. Ook zonder plaatje van een druipende kaars of Garfield op schaatsen.

38 thoughts on “Post.

 1. Nou krijg ik zomaar spontaan enorme zin om jou een hele grote kerstkaart met muziekje te sturen … maar ik zal me inhouden! ;)…

 2. Gelijk heb je Klief! Ok zit nog in de nadenk fase. De vakantiekaarten heb ik wel al lang en breed afgeschaft maar de kerstkaarten lijkt een ander verhaal. Ze liggen hier al 2 weken klaar om geschreven te worden, kan er alleen geen puf voor opbrengen.

  Maar in ieder geval wens ik jullie fijne dagen blabla bla………
  Groetjes,
  Sylvia

 3. Al jaren maak ik mijn kerstkaarten zelf (ja, echt een crea-bea). In de vorige eeuw iets knutseligs, tegenwoordig iets met photoshop. Maar dus wel altijd een persoonlijke kaart. Soms met een grappige tekst of soms ook wat serieuzer. Zelfgefrabiceerde kaarten krijgen vind ik het allerleukst. Heb eerlijk gezegd ook minder met die standaard kerstkaarten maar vind het toch nog steeds leuk om ze te krijgen.

 4. En voor de mensen die mij kennen. Dit geldt ook voor mij. Al hoewel ze hier nog wel worden opgehangen. Het is ook het enige van kerst wat we dan in huis hebben

 5. Ik ben het volledig met uw mening eens…snap ook al dat kaartjes gedoe niet echt. Hier hangt de vrouw des huizes jaarlijks enige euro’s aan die kaartjes….Snap er echt de (kerst)ballen van ๐Ÿ™‚
  Je gaat immers naar de meesten van hen, of je belt even op…even goed naar mijn mening. Maar de economie moet rollen zeker ๐Ÿ™‚ Trouwens internet is toch ook een leuk fenomeen die kan gebruikt worden ๐Ÿ™‚ En een kaartje krijgen van wie je jaarlijks zijn neus niet ziet….. is om zijn eigen te herinneren dat hij nog bestaat.

 6. Groot gelijk! Heerlijk blogje weer.
  Ik stuur dit jaar ook niet meer, vooral omdat ik domweg geen tijd heb en het steeds meer onzin ga vinden. Wij krijgen al jaren een verkeerd geadresseerde kerstkaart van Joop en Annie, heel volhoudende mensen.
  Inmiddels stromen de kaarten alweer binnen en er zat er gisteren 1 tussen waarvan ik dacht รณ ja, die moet ik er ook maar eentje sturen… toch maar doen dus.

 7. Ik voel ieder jaar toch ook iets van weerstand. Maar ik doe er wel aan mee. Tot nu toe nog niet de moed gehad om andermans zoete kerstdroom te verstoren ๐Ÿ˜‰

 8. Hi Kliefje… hier toch mijn kerstwensen voor jou ๐Ÿ˜‰

  Wordt deze decembermaand toch niet
  kerstliedjesdoof en kerstkransjesmisselijk,
  champagnezat, oliebollenvol of appelflappenvet
  Krijg geen dennennaaldenkriebels of
  kalkoenenbuikpijn en ook geen sneeuwpoppenkou.
  Raak niet rotjesknallendoof of vuurwerkkleurenblind
  maar geniet van kleine dingen en elkaar
  dan wordt het een fijne kerst
  en een gelukkig nieuw jaar

  De beste wensen van
  Dorothรฉ

 9. Ik zou het zo geschreven kunnen hebben…. ook de vakantiekaartenstuurgekte snap ik niks van. De mensen die ik zie wens ik altijd een supervakantie toe… ik hoef niet de groetjes te krijgen van daarginder… ik stuur al jรกren geen kaartjes. Na jaren tegen heug en meug onder een parasol een kaartje te hebben geschreven, delegeerde ik het naar manlief, want ik vond het grรณte onzin… Inmiddels na 3 zomers te hebben geschreven had hij er ook genoeg van ๐Ÿ™‚

  Alleen blijft manlief wel kerstkaarten stรบren (krijg het niet uit zijn systeem)… hij mag (hahaha)… mits maar alleen maar aan diegene die ook een kaartje hebben gestuurd. De nietstuurders moedig ik alleen maar aan, want als het goed is heb ik de meeste vlak van te voren gezien of gehoord of gemaild… en anders is het wel nรก de feestdagen… toch…

  Groetjes Puck

 10. Ik stuur ook (al jaren) geen kerstkaarten. De weinige kaarten die we nog krijgen verdwijnen niet in het oudpapierarchief maar liggen netjes op een bord met kerstmotief. Ergens in januari krijgt een kennis ze van me, zij maakt er dan weer mooie ‘nieuwe’ kerstkaarten van.

 11. Heb eens bij iemand op een kaart geschreven ‘als we elkaar door het jaar heen niet zien of spreken, laten we dan ook ophouden met kerstkaarten schrijven’. Vervolgens geen contact meer met die persoon. Haha, hoe verrassend; NOT. Lig er dan ook verder niet wakker van.
  Ik stuur al een paar jaar een gezellige kerstmail naar mensen waar ik ook daadwerkelijk op de een of andere manier contact mee heb en het geld dat ik bespaar aan kerstmail -en zegels gaat naar een goed doel.

 12. Ik hoef ze niet te krijgen en dus stuur ik ze ook niet. Het zegt me niets, inderdaad zeker niet als er alleen een naam op staat. Zonde van het geld, het papier en de moeite. Als ik vrienden een fijne kerst of een goed nieuwjaar wil wensen, bel ik ze wel!
  Voor Jochie en Meisje vind ik de kaarten van de grootouders wel leuk, voor als ze er ineens niet meer zouden zijn. Toch ook een soort herinnering dan. Hoewel, mijn moeder schrijft altijd die hele kaart vol en dan heeft het nog enige betekenis. Mijn schoonouders zijn ook van alleen de naam, dus… papierbak vrees ik.

 13. Post op andere momenten is veel leuker dan vlak voor de feestdagen. Ik krijg liever kaartjes wanneer ik het niet verwacht. Zelfs als er alleen maar ‘groetjes Johan & Ineke’ in staat.
  In versturen ben ik zo slecht, dat heb ik opgegeven.

 14. Ik doe er ook niet aan, maar ik moet zeggen dat ik het nu wel lastig vind nu ik van alle buren wel keurig een kaartje krijg. Vakantiekaarten doe ik ook niet aan. Maar, ik moet ook eerlijk zeggen dat ik bijv. op de verjaardagen van de kinderen het wel ontzettend leuk vind als er nog een verdwaalde felicitatiekaart door de brievenbus rolt. Waar is de tijd gebleven van elkaar handmatig groeten, een hart onder de riem steken of feliciteren….
  Ben met je eens: gelukswensen moeten niet alleen op een stukje karton komen te staan. Ik zie iemand liever real life, dan alleen op papier.

 15. Helemaal mee eens, stuur ze ook al jaren niet meer, dus van mij krijg je er geen ๐Ÿ˜‰
  Sinds het zoontje van mijn nicht kanker had doneren we ons kerstkaartengeld en een beetje meer aan stichting KIKA.
  Fijne dagen zuster. ๐Ÿ™‚

 16. Maar ik heb hele leuke, een foto van mijn prachtige kinderen en met steun voor het kwf! Nou ja. Zelf weten dan maar. Zo ben ik ook wel weer. Kerstkaarten is ongeveer het enige dat ik aan kerst doe. Was een tijdje gestopt, maar ik bedacht me later dat het een mooi moment is om iemand te laten weten dat je nog aan hem-haar-hun denkt zonder dat je elke week belt of gewoon in de zomer een kaartje stuurt (want dat vergeet je dan weer en voor je het weet is het weer een tijd geleden). Bovendien vind ik het altijd leuk om post te krijgen, dus ook met kerst. Maar jouw argumenten hebben ook wel wat hoor, kan je niet helemaal ongelijk geven (-;

 17. Ik stuur mooie kaarten naar een selectief groepje mensen. Bij bijna iedereen zet ik er een persoonlijk verhaaltje op. Ik heb ze ook nog even bedankt voor de steun die ik mocht ontvangen na het overlijden van mijn zusje. Natuurlijk had ik dat al gedaan, maar gewoon, nog even extra zeggen dat het me goed heeft gedaan. Ik vind dat wel mooi, zo met kerstmis.

 18. Toevallig heb ik hier vanmorgen ook een blogje over geschreven. Ik heb er ook niets mee. Zet ze nog wel voor het fatsoen neer, maar daarna gaan ze hard de prullenbak in. Zonde!

 19. Ik verstuur wel kerstkaarten. Maar dat doe ik het hele jaar door. Dus nee, bij mij is het geen kwestie van: nog even het beste wensen en op die manier laten weten dat ik aan ze denk, want dat doe ik toch wel. Ik vind kerstkaarten ontvangen en versturen leuk. Snap niet zo goed die opmerkingen van ‘alleen maar een naam erop is zo suf’. Wat is daar nou erg aan? Ieder doet het op een andere manier. De een schrijft een uitgebreid verhaal, de ander niet. Prima toch?
  Snap ook niet zo goed de opmerking van het heel het jaar door gunnen van gezondheid, wijsheid etc.. Dat is toch logisch dat je dat doet (tenminste in de meeste gevallen)? Wat is er dan mis mee om dat รฉรฉn keer daadwerkelijk op te schrijven en op te sturen? Het is zo’n kleine moeite. Een nichtje van mij stuurt om die reden geen kerstkaarten, maar altijd in de eerste week van maar kaarten. Ook leuk. ๐Ÿ˜‰

  1. Ik stuur door het jaar door ook kaarten, als ik daar zelf zin in heb, als ik denk dat iemand wel een oppeppertje kan gebruiken, als er iets te vieren is.

   Je hoeft me ook niet te snappen, ik snap jou in dit geval niet ๐Ÿ˜‰

   Ieder zijn meug.

 20. Ik verstuur ook al enkele jaren niets meer. Ik heb en had er helemaal niets mee. Er zijn, echt waar, mensen in onze vriendenkring die wel zo duidelijk moeten zeggen dat ze 68 kaarten verstuurd hebben. Daar hangen ze hun sociale kring aan op. Kijk eens hoeveel ik er wel niet moet versturen en hoeveel dat ik er wel niet krijg. Zie je het ook??????
  Grrrrrr afschuwelijk. Nee dat geld gaat naar een goed doel elk jaar.

 21. Hier worden ook geen kerstkaarten verstuurd, Kliefje. Ik heb er ook zo’n gruwelijke hekel aan.
  Krijgen we zo’n fotokerstkaart van de buren met hun hond erop met een kerstmuts……. echt waar, mijn nekharen gaan ervan rechtstaan. Ik wens je fijne dagen, geniet van je naasten zonder je al teveel te moeten haasten. Liefs Essie

 22. Had ik je adres maar, dan stuurde ik je de meest vreselijke kaart toe. Maar dat heb ik niet…bofferd ๐Ÿ™‚

 23. Aan een selectief stel met tekst vooral nu ๐Ÿ˜‰
  en krijg van mensen nu met tekst kaartjes terug,
  en das best leuk.
  Persoonlijke kaartjes bewaar ik allemaal
  echt waar ๐Ÿ˜‰
  En sommigen gaan linea recta van postbus de oudpapierbak in ;
  die zijn er ook hahaha.
  En sommigen durven nu geen kaartje te sturen
  snap ik ook ๐Ÿ˜‰
  Ieder zijn meug kliefje maar hoop dat de post
  er nog een hele poos zijn handen aan vol heeft ;

 24. Ha zuster Klivia,

  Stuur ze alleen naar de gene die me aan het hart gaan.
  Niet voor de verzameling van wat ben ik belangrijk.
  zorg en interesse bestaat niet alleen in december, zo is dat. oma

 25. haha, die Kliefje toch. Ergens heb je gelijk hoor! maar ik vind het wel fijn die wensen. zelf stuur ik geen kerstwensen maar wel nieuwjaarswensen. ik maak mijn kaarten zelf, ik vind een persoonlijke kaart zo veel fijner dan eentje die je per 10 in de supermarkt koopt.
  En de echt mooie kaarten hou ik bij, die verdwijnen niet in de papiermand.
  Prettige eindejaarsdagen!

Reacties zijn gesloten.