Vrijgevig

De actie ‘Serious Request’ bracht dit jaar ruim 12 miljoen euro op. Daarmee kan het leven van veel pasgeboren baby’s gered worden en dat is heel mooi. Door het hele  land werden allerlei acties gevoerd om geld bij elkaar te sprokkelen dat naar ‘het glazen huis’ in Enschede gebracht werd. En dan te bedenken dat het Sociaal Cultureel Planbureau heeft uitgevonden dat ‘we’ een stuk somberder zijn geworden over onze persoonlijke financiële toekomst en daarom minder geld besteden aan nooddruftigen aan gene zijde van onze landsgrenzen. We hebben weer eens laten zien waarin een klein land groot kan zijn.

Ik mag graag relativeren. Ik ben nooit zo onder de indruk van die acties waarbij geld voor een goed doel wordt opgehaald en waaraan ‘iedereen’ meedoet. De echte vrijgevigen niet te na gesproken, heb ik altijd de indruk dat veel acties worden bedacht en uitgevoerd en veel giften worden gedaan om ‘erbij te horen’. Het geeft ook wel een warm gevoel.

Maar hoeveel is 12 miljoen euro nou helemaal? We geven tientallen miljoenen meer uit in nog minder dan een week aan vuurwerk. Het staat in ieder geval al vrijwel vast dat we dit jaar weer meer aan vuurwerk uitgeven dan de vorig jaar. Dat betekent dat het totale bedrag in de buurt van de 70 miljoen euro komt. Hoezo gaat het hier slecht? ‘We’ hebben er 70 miljoen euro voor over om domweg in de fik te steken, anderen te verwonden en een kolereherrie te maken. Tussen de bedrijven door worden hier en daar nog wat auto’s in de brand gestoken, wordt er wat gevochten met de politie en als het meezit kan er ook nog wat ambulancepersoneel lastig gevonden worden.

Onze voorouders maakten lawaai om boze geesten te verdrijven. Doen we nog steeds hetzelfde, al hebben we het spook de naam ‘recessie’ gegeven? Ik wens jullie voor morgen een rustig en vreedzaam uiteinde toe. Hopelijk gaan jullie er in het nieuwe jaar minder hard op achteruit dan gevreesd.

Evert

17 thoughts on “Vrijgevig

 1. Blijkbaar heeft niet iedereen last van de crisis, alleen hoor je die niet. Hier in mijn omgeving ook mensen die hun halve huis gaan verbouwen, meerdere keren per jaar op een verre vakantie gaan en meer van dat soort geldverspillende zaken. Maar die lui hoor je dus niet klagen. Degene die er wel op achteruit gaan des te harder.
  In ieder geval jij ook een fijne jaarwisseling.

 2. Hier geen vuurwerk, niet omdat het financieel nou zo slecht gaat maar omdat ‘k er de lol niet van zie om voor honderden euro’s te verknallen, nooit gedaan ook,
  Een fijne jaarwisseling gewenst!

 3. Ik geef geen cent uit aan vuurwerk. Ben er eerlijk gezegd doodsbenauwd voor, dat vreselijke geknal. Ik wens je een rustige jaarwisseling.

 4. Leuk, precies mijn gedachten toen ik iemand op het nieuws trots hoorde vertellen dat hij voor 2100 (!) euro vuurwerk ging halen….

 5. Evert, je vergeet nog het geld wat in de hapjes en drankjes gaat zitten. Wat er misschien wel weer via dezelfde weg naar buiten komt. Wens je een mooie rustige jaarwisseling.

  Love As Always
  Di Mario

 6. Wij halen voor een euro of 5 een paar Romeinse kaarsen. Omdat ik dat leuk vind. Het “hoort” er bij vind ik. Ik vind oudejaarsavond van alle feestelijkheden die we door onze strot geduwd krijgen, nog de gezelligste avond. Lekker om 12 uur op het balkon vuurwerk kijken en iets met bubbels drinken.

  1. Ik vind het ook het leukste feest van het jaar, zeker nu we in dit dorp wonen want ze hebben hier de meest hilarische gebruiken rondom oud en nieuw! Echt één en al gezelligheid … kom daar maar es om met kerst, pasen of welk feest dan ook! 😉

 7. Hier ook geen vuurwerk voor ons. Vriend is gevoelig voor geluid (door zijn Asperger) en vindt al dat geknal dus maar niets.
  En dan te bedenken dat ik die arme schat hier heen gehaald heb, vanuit zijn zwaar geïsoleerde appartement van het ribw (want tja, veel autisten zijn prikkel- en geluidsgevoelig, dus daar houden ze van te voren rekening mee…) naar een appartement met papieren muren, en een stuk hierachter waar het wel erg leuk schieten is met extra zware, illegale vuurpijlen. Al twee maanden lang. (want denk maar niet dat ze dat maar een weekje doen…)

 8. Toch niet normaal: ruim 7 miljoen euro aan vuurwerk verkocht! Ons aandeel is zeer gering, het vervliegt waar je bij staat 😉 De net met mijn dochter (van 16) wat sterretjes afgestoken. Ja, ja, we doen hier niet kinderachtig!

 9. Kan het ook gewoon niet zijn dat mensen zin hebben in een feestje na alle “ellende” van het voorgaande jaar. Crisis of niet maar hopen dat het beter wordt en daar iets van willen maken is van alle tijden. Daarnaast wordt een groot deel van dit vuurwerk ook gekocht door jongeren die over het algemeen niets te maken hebben met het betalen van maaltijden en huur.

  Ik doe er niets mee maar vind het wel leuk 🙂

 10. Maar nu ze de babysterfte gaan aanpakken, worden al die kienders groter…
  en dus moeten we volgend jaar inzamelen voor (tegen) de kindersterfte ?

 11. Maar door al onze vrijgevigheid, blijven nu al die babietjes in leven…
  moeten we dan volgend jaar inzamelen voor (tegen) de kindersterfte ?

Reacties zijn gesloten.