Corrigeren.

Afgelopen vakantie gingen Jill en ik met de tram naar Den Haag om daar onze laatste kerstkadootjes te kopen.

Een paar stoelen voor ons zaten 2 pubers waarvan de één heel irritant steeds bij de ander een aansteker met vlam lekker dicht voor het gezicht hield. Persoonlijk had ik een hengst uitgedeeld als iemand dat bij mij zou doen, maar wie ben ik?

Op een gegeven moment was daar de lol van af en toen werd de aandacht op de bank gevestigd. Hij hield het vuur tegen het plastic aan.

Ik riep door de tram of hij daar mee wilde kappen, waar sloeg het op om iets opzettelijk te slopen? Ik kreeg een vuile blik, maar hij stopte ermee en reageerde niet. (Jill gleed in de tussentijd langzaam van haar bank, van schaamte.)

Ook zoiets: in de kerstvakantie genoten Vlam en ik van een dagje sauna. Overal mag je kletsen, behalve in de zogenaamde “stiltezones”. Er hangt daar een nogal groot en zeer duidelijk bord met het verzoek niet te praten in dat vertrek. Vlam en ik en nog een paar andere mensen lagen heerlijk in alle rust te dobberen in het warme water en de oranjebloesemdampen, toen er 2 mannen binnenkwamen en erg luidruchtig een gesprek gingen voeren. Ik was toch al van plan iets anders te gaan doen, dus ik stond op en liep weg. Toen ik de mannen passeerde, vertelde ik hen liefjes dat ze zich in een stiltezone bevonden dus dat kletsen niet op prijs werd gesteld. Ik heb het antwoord niet afgewacht en vertrok. Discussies aangaan prima, maar nakend met 2 liggende mannen die vanuit hun positie recht in mijn muts keken, ging me te ver.

Ik erger me ook groen en geel aan mensen die de deur voor je neus dichtflikkeren. Wat kost het voor moeite om bij het betreden van een gebouw, even over de schouder te kijken of er iemand achter je loopt en de deur open te houden? Ik ben dan ook nooit te beroerd daar heel overdreven op te zeggen ‘Wat fijn dat u ‘m voor me openhield, erg attent van u!’. Je hóórt dan de kortsluiting in die hersenen ontstaan. Heerlijk.

Ik zeg er ook wat van als iemand voorpiept in een winkel, rommel op straat gooit, zijn/haar hondenpoep niet opruimt, in de trein met de voeten op de bank zit, geen hand uitsteekt met fietsen en me bijkans aanrijdt (wat echt heel vaak gebeurt) en vuilnis naast de ondergrondse containers deponeert.

Vandaag of morgen zal ik echt wel een keer woorden krijgen op straat, want ik weet dat er mensen zijn die heel agressief reageren op zulke correcties.

Vlam is overigens al ingelicht, mocht ik overlijden aan zinloos geweld, dan is een stille tocht ten strengste verboden.

Want als ik ergens een nog grotere hekel aan heb, dan aan asociaal gedrag, dan is het aan stille tochten.

47 thoughts on “Corrigeren.

 1. Ik mis ‘vuurwerk’-jochies’ in je ergernissen-overzicht. Ik heb er afgelopen dagen twee keer iets over gezegd. Niet dat het veel heeft geholpen. Ik mag blij zijn dat ik geen rotje tussen mijn benen kreeg … o ja, jij doet niet aan eindejaars-onderwerpen. Sorry Klief. Ik corrigeer mezelf !

 2. Ik ben ook iemand die haar mond niet kan houden in situaties zoals je beschrijft allen is het mij al een keer op een hoop blauwe plekken en een blauw oog komen te staan toen ik een aantal jaren geleden met Oud en Nieuw er iets van durfde te zeggen dat ze mijn regenpijp aan het opblazen waren. Ben gelukkig niet bang geworden, ga dronken raddraaiers echter wel uit de weg.
  Werkse voor vandaag!
  Groetjes,
  Syl

 3. Ik erger me nogal aan mensen die in de stiltecoupé gewoon zitten te kletsen. Of zachtjes praten, maakt me niet uit, ze moeten gewoon hun mond houden. Of eigenlijk nog erger, jongelui (of wie dan ook) die oortjes in hebben maar hun Ipod zo hard hebben staan dat je er nog van mee moet genieten.

  1. O ja: stiltecoupés! Nog zoiets. Ook dáár zeg ik wat van, de enige plek in de trein die lekker rustig is en moet blijven en dan daar gaan zitten ouwehoeren. Kan echt niet!

 4. Oh zo’n type als jij heeft onze maatschappij nog steeds hard nodig hoor! Ik trek ook vaak m’n mond open maar minder dan vroeger. Komt vooral omdat ik op m’n werk m’n frontale cortex meer moet negeren en niet alles er meer uit kan flappen. Thuis en buiten doe ik dat wel, wel afhankelijk van het ‘tuiggehalte’: heb geen zin in een mes tussen m’n longvliezen…

 5. Tegenwoordig houden ze overal stille tochten voor. Er is zelfs een stille tocht gehouden voor Johanna, je weet wel, die bultrug. Ik vind dat persoonlijk te belachelijk voor woorden.

 6. Over het algemeen schaamt Puberin zich ook kapot voor mij, ik durf meestal wel iets te zeggen. Maar niet tegen Buurtopzichter, erg agressieve man.

 7. mijn moeder zat ook ooit in de tram (ook in Den Haag) en een knulletje zat met een zakmes de zitting te bewerken, mn moeder zei er wat van en hij hield er idd mee op, iedereen vond haar geweldig. knulletje is de volgende halte uitgestapt, draaide zich om en zei: “Oud Lijk”….op zn Haags uiteraard…we gebruiken die uitdrukking nog steeds
  dit gebeurde ergens eind jaren 60, toen werden dit soort dingen ook al gedaan
  (en je feestmaaltijden klinken heerlijk, hier was het boerenkoolstamppot met Hemawogst en ijs toe en 2e Kerst soep en broodjes en weer ijs toe)

  Berber

 8. ahhh u bent er weer 🙂
  Ik heb ook wel eens een groepje medemenschen gevraagd op te houden met het slopen van een bushokje( en ik ga zelf geeneens ooit met de bus), maar ik liep langs op het juiste moment, en zag het, toen riep er een, wil je een mes tussen je ribben, toen riep ik terug, nee, maar ik wil ook liever niet dat alle bushokjes gesloopt worden.
  (het was winter en ik had een dikke jas aan, denk niet dat je daar zomaar een ems doorheen steekt:-) )

 9. O, breek me de bek niet open…. Nou jou, dat hoeft ook eigenlijk niet meer, jij hebt al bijna letterlijk opgeschreven wat er dan uit zou rollen:-) Zo eens met je stukje, ik zou het letterlijk zelf kunnen hebben geschreven. Was in de metro in Amsterdam Zuid-Oost wel eens met de billen knijpen voor mijn ex, want of het nu vier Surinamers waren die stickies zaten te roken of een onbeschoft raddraaiertje van tien, dat maakte mij op zo’n moment werkelijk geen barst uit. Ook in de stiltereuimte van een sauna laat ik van me horen als er aso’s zitten die zichzelf wat al te graag horen praten. Mijn huidige vriend is trouwens ook voor de duvel niet bang en wars van onbeschoftheid en asociaal gedrag, die reageert alleen wat minder “subtiel” dan ik. Ik word naarmate ik ouder word (of naarmate er meer gestoorden rondlopen?) trouwens wel iets voorzichtiger. Welkom terug, trouwens, heb je gemist!

 10. Nu kom ik net terug van 2 weken Engeland regio Londen. Het zou heerlijk voor je zijn daar. Over gewoon (wat is gewoon) beleefd zijn gesproken.

 11. Corrigeer me maar als ik het fout heb . . .
  Je wilt geen “stille tocht”, dan is het dus wel mogelijk om een “herrie tocht” te houden als het ooit zover mocht komen.
  Oorverdovend lawaai, Nederland zou op zijn grondvesten trillen.
  Alle aanstekers gaan spontaan uit.
  De trams trillen spontaan uit hun rails.
  Het bordje van de “stiltezones” vallen spontaan op de hoofden van de herrieschoppers.
  Alle deuren gaan spontaan open en sluiten weer als er iemand doorheen is.
  En alle andere ongerief hersteld zich spontaan door de “herrie tocht”.

  Lijkt mij wel wat . . .

  devotion X

 12. Ook ik heb moeite om mijn mond te houden, Meneer Williams is altijd bang dat er ooit iets met mij gebeurd, maar ik vind het zo raar om niets te zeggen als er iets gebeurd.
  By the way, nog een goed 2013 he! (zonder zoenen)

 13. Ik houd ook nooit mijn mond. Een paar dagen geleden kwam een jongen gesealde post rondbrengen en daar tussenin zitten blaadjes met aantallen. Voor het gemak viel dat op de grond en er werd doorgelopen. Dan roep ik hem dus terug. Hé je hebt iets laten vallen. Hij draait zich om, kijkt en raapt het wel op.
  Mijn kinderen zeggen altijd, mama jij zoekt met iedereen ruzie ;-);-)
  Nou ja, iemand moet ruzie maken. Zij zien nog niet dat het gewoon fatsoensregels zijn die overschreden worden en waar ik anderen op aanspreek.

 14. Ook ik reageer af en toe op onbeschofte zaken maar ben wel een beetje bang voor de reacties. Heb al eens een bedreiging naar mn hoofd gehad. Ook op fora kost het me moeite om niet op berichten met een zeer negatieve, beledigende toon te reageren. Of ze nu op mij gericht zijn of op een ander. Van de week klacht ingediend over iemand waardoor ik me bedreigd voelde. Mijn man en volwassen zoon vroegen zich af waar ik me druk over maakte, maar is het dan normaal om anderen uit te schelden of af te zeiken? Heb geprobeerd zoon zelfde waarden mee te geven en hij kan (gelukkig) slecht tegen onrecht en doet daar wel wat mee. Is wat nonchalantor dus met fora. Stille tochten zijn onderhand meer gewoonte waardoor m.i. de waarde lager gaat worden. Helaas!

 15. Ik corrigeer ook altijd en mijn zonen vinden dat ook niet altijd fijn, maar dat kan me niet schelen. En stille tochten vind ik ook apart, zal ik ook niet aan meedoen.

 16. Ik erger me zo min mogelijk. Dat leeft echt een stuk aangenamer. En al die mensen die ons laten ergeren lopen vast eens tegen zichzelf aan.

 17. Ben ’t zo met je eens, en hoewel niet vaak corrigeer ‘k wel als ik denk dat het nodig is,
  groet

 18. Hihi ik word helemaal een beetje opgefokt als ik dit blogje lees, zoveel frustratie lees ik erin. Laat het toch gewoon allemaal een beetje los en geniet gewoon wat meer van de dingen die wel goed gaan… Het is niet alleen aan jou 🙂

  1. Nee hoor, geen zorgen! Ik ben niet opgefokt, erewoord 😉 Vind wél dat mensen wel eens wat meer rekening met elkaar mogen houden. Het draait niet alleen om me, myself and I.

   1. Absoluut mee eens, maar probeer je soms er maar gewoon voor af te sluiten en zelf wat meer bezig te zijn met jezelf in plaats van met anderen. Geeft heel veel rust 🙂

 19. ik heb het nog eens herlezen, kan je mening (en ergernissen) 100% delen, maar ik vond het vooral hilarisch geschreven! zalig! 🙂

 20. De mijne snoert altijd mijn mond, als ik hem open doe voor iemand te bepreken 🙂
  Maar ik ken dan ook geen maat en kleerkast of magere hein…verkeert is verkeert en dit zullen ze dan wel weten van mij. Ik zou het duizend keer zeggen en ik blijf er bij “De jeugd is voor 99% om zeep” Het macho gedrag loopt er af als stroop en vernielzucht zit er ingebakken van bij de geboorte lijkt het me. Ik vraag me dikwijls af welke opvoeding die thuis krijgen?
  Ook zou ik me de haren uittrekken als ik op de bus moet wachten en ik al strompelend opstap. Gestamp achter me op voor te steken en dan tot de conclusie moet komen dat de laatste plekjes ingenomen zijn…Geen van die jeugdigen die ook maar zou voorstellen om hun zit af te staan. Ook al zit het zitje voor hen bezet met hun voeten grrrrrrrrrrrrr Soms zou ik een stroomstootwapen willen, om ze een lesje te leren. Even laten bibberen, maar dan niet van de schrik 🙂

 21. ja, heel goed dat je er wat van zegt! Ik doe dat niet altijd. Ik heb borden ook niet altijd meteen door en lijk dan vaak heel brutaal, maar echt, als niemand me er op wijst zie ik het niet. Niet dat ik in een sauna kom of zo.
  Tevens ben ik tegen kerstkadootjes, ik vind dat dat alleen hoort bij Sinterklaas.

  Ik erger me als mensen hun neus snuiten, maar ja, ze doen het toch he.
  En ik ruimde poep altijd op, pas als de hond leeggescheten was, en dat had ook niet iedereen door:P mijn huidige hond is nog jong genoeg om het binnen te houden tot het bos.

 22. Ben het helemaal met je eens en ik maak zulke opmerkingen ook.
  Heb een keertje in de zomer een opmerking gemaakt naar een bezorgdienst die de muziek in de auto loeihard had staan en alle raampjes open. Hij stond bij het adres waar ie moest bezorgen auto missen op straat, ramen en 1 deur open. Kreeg gelijk een scheldpartij en hij verdomde het om de muziek zachter te doen. Heb toen maar zijn sleutel uit contact gehaald en op de autovloer gemikt. Kerel kreeg kortsluiting in de hersenpan en liep me scheldend achterna omdat hij de sleutel niet kon vinden. Tja, ooit krijg ik misschien een klap(pen) maar me laten intimideren door zulke aso’s .. no way.

 23. Pizzabezorgers die hard door de binnenstad rijden zodat je aan de kant moet springen en nog snel nog even je kinderen in de vlucht kan redden.

  Love As Always
  Di Mario

 24. Ik erger me vaak aan pubermeisjes met puberstreken. Om dan te beseffen dat ik nog niet heel lang gelden zelf een pubermeisje was met ongetwijfeld gigantisch veel puberstreken.
  Ik maak ook vaak opmerkingen als het me niet aanstaat, bijvoorbeeld tegen een onvriendelijke verkoopster in de supermarkt. Ooit krijg ongetwijfeld eens een slag of vliegen de gecorrigeerde en ik elkaar in de haren. 🙂

 25. Ha Zuster Klivia,

  Helaas denk ik dat je er een dag taak aan zult krijgen, men wordt gewoon asocialer.
  Ben zelf aan het afbouwen, na een vechtpartij, omdat ik vroeg mijn hond niet aan te rijden en geen 50 in 15 Km zone te rijden. oma

 26. OH wat deel ik je mening weer,
  alleen heb ik een puberzoon die zijn mond eerder open heeft dan ik 😉
  Omdat we geen van 2 hier tegen kunnen !

  Zouden meer mensen moeten doen
  gewoon zeggen als er iets aso gebeurd!
  Wie weet Klief wie weet is dit wel een jaar van veranderingen
  en die stille tochten: fijn voor wie er behoefte aan heeft.
  Not my cup of tea…………..
  maakt immers toch geen indruk meer.

 27. hardstikke gelijk heb je Klief! maar ik zou toch opletten, want er zijn van die rare snuiters die er absoluut niet tegen kunnen als ze op de vingers worden getikt. als ik lees of hoor over al dat zinloos geweld, agressie op de bus, verkeersagressie…. dan denk ik ‘wat bezielt die mensen toch?’. Toch fijn dat jij geen blad voor de mond neemt en die kerels/meiden eens flink op hun plaats zet! Sommigen zou je echt wel een tik willen verkopen, al is het maar een figuurlijke tik!

 28. En van die mensen die nooit goeiedag zeggen, ook al werk je al jaren samen. Echt, daar krijg ik het van. Of van die die de lift niet open houden als ze je zien komen (maar daar ben ik nu vanaf, want ik ga met de trap).
  Helaas zeg ik meestal niks en vreet ik in stilte mijn woede op. Klop zal ik niet krijgen, maar echt gezond is het ook niet.

 29. Ja, die mensen bestaan er, tot steeds weer mijn verbijstering, die gewoon doen wat ze willen zonder acht te slaan op schade of last die ze veroorzaken.

Reacties zijn gesloten.