Selektief.

De afgelopen maanden betrapte ik me erop dat ik een tikkie obsessief bezig was met bloggen. Ik móést van mezelf al de door mij gevolgde logjes lezen. De hele lijst van pak ‘m beet 40 stuks doorworstelen. Want al die bloggers zijn allemaal zo lief en leuk en ze reageren bij mij ook altijd zo tof en dat wilde ik terug doen.

Dat ga ik dus niet meer doen vanaf heden. En nu echt. (Want dit beloofde ik mijzelf al talloze keren en ik hield nooit lang stand.)

Ik heb het hele zwikkie in bloglovin staan en die geeft keurig een melding als één van de door mij gevolgde blogs een nieuwe bericht heeft. Je ziet ook een kleine samenvatting van een paar zinnen met eventueel een geplaatste foto of plaatje.

In feite kan ik dus al meteen zien of het onderwerp me aanspreekt, te ja, of te nee.

Dat zal alvast lekker schiften.

Sowieso heb ik niks met voetbal. Of sport in het algemeen. En politiek spreekt me ook niet aan. Vriend Evert die hier elke zondag een stukje publiceert, heeft om die reden ook een absoluut verbod op deze 2 onderwerpen gekregen. Dit is een voetbal- en politiekloos blog en dat wil ik graag zo houden.

Ik heb ook niks met blogs die gaan over actuele onderwerpen. Dat er een stuk geschreven wordt over zaken die een hype zijn op dat moment. Ik noem Fleur, die zelfmoord pleegde omdat ze gepest werd. Of bultrug Johanna. Het verzandt in mijn optiek vaak in een soort Telegraaf-achtige toestand waar je ook de meest ongenuanceerde meningen tegenkomt, in de commentaren onder de stukjes. Bah!

Ik houd van woorden, ik heb niks met louter en alleen plaatjes. Fotoblogs (hoe knap, getalenteerd en mooi ook) laat ik vanaf heden ook aan mij voorbij gaan. Datzelfde geldt dus ook voor de “woordeloze woensdag” toestanden.

Als ik tv kijk, zap ik de reclame altijd weg. Dus waarom zou ik in vredesnaam reclame gaan lézen? In mijn vrije tijd? Als hobby? Zelf heb ik me eenmaal laten verleiden tot het schrijven van een review. Ik heb geprobeerd er toch nog iets persoonlijks van te maken, maar echt leuk om te doen vond ik het niet. Dus als ik het ergens anders tegenkom, klik ik het stante pede weg.

Boekbesprekingen vind ik eerlijk gezegd een beetje suf. Ik vorm graag mijn eigen mening. En als ik recensies wil lezen, ga ik wel naar mijn vrienden van bol.com.

Ik heb niks tegen kinderen, ik heb er zelf ook eentje zoals u weet. Maar ik heb geen interesse in het proces van zindelijk worden, het wel en wee aan de eettafel, de eerste bezoekjes aan de peuterspeelzaal en wat dies meer zij. Dat tijdperk heb ik gehad en is mijn leefwereld niet meer. Ik ben sowieso geen echte moeder-moeder geloof ik. Ik houd van mijn dochter tot aan de maan en terug, maar ze is niet de spil van mijn universum.

Ik ben voornamelijk geïnteresseerd in de mensch achter de blogs. En als daar af en toe een stukje kind in voorkomt, of voetbal, of voetballende kinderen desnoods, én u publiceert daar een foto van, dan is er echt geen man over boord en blijf ik u gewoon lezen. Beloofd.

Maar maak het niet te gek.

U bent gewaarschuwd 😉

48 thoughts on “Selektief.

 1. Goed voornemen, maar eigenlijk gewoon jouw eerlijke mening en visie op onderwerpen die je niet interesseren. Ik heb ook een lijst bij Bloglovin, maar domweg te weinig tijd om alles te lezen en te reageren. Moet kunnen denk ik, je bent niets verplicht bij het bloggen en zo blijft het leuk.

  1. Ik weet dat het niet verplicht is, maar ik moet op sommige gebied van alles van me en ik nam dit bloggen soms wel héél serieus. Moest bij sommige mensen echt elke dag even iets schrijven… Moe werd ik daarvan!

 2. Heerlijk dat Bloglovin hè. Degene die dat heeft bedacht verdient een standbeeld. Alleen is ie bij mij niet altijd up-to-date, loopt ie zo maar een dag of wat achter. Geen idee hoe dat komt.

 3. Deftig voornemen! Heb ik ook al gedacht, op den duur is het gewoon niet leuk meer.
  Hier lezen is alleen al leuk voor de verfrissende eerlijkheid, just lov’ it!
  En bedankt voor die Bloglovin-link, ik zal die eens uitproberen. (ik dacht dat die enkel bij Blogger werkte, maar aangezien jij ook bij WordPress blogt…)

 4. OK, nu begin ik pas aan de sport en politiek tegen dat ik zin 20 schrijf 🙂
  Nee, ik vind dat je gelijk hebt. Lezen, commentaar leveren, het moet met plezier gedaan worden, en zeker geen verplichting worden !

 5. Nou, dat is dan maar duidelijk hè 🙂
  Ik heb ook wel last van dat ‘moeten’, maar het lukt me simpelweg ook niet meer om alles te lezen en al helemaal niet om op alles te reageren. Dan heb ik soms een soort schuldgevoel, maar dat slaat natuurlijk eigenlijk helemaal nergens op. En als mensen dan niet meer bij mij lezen/reageren omdat ik maar weinig bij hen kom, dan is dat maar zo. Het moet wel leuk blijven voor mezelf (en mijn gezin moet er ook geen last van hebben qua minder tijd en energie voor ze).

 6. Ik houd de lijst van te volgen logs ook klein en dan nog. Soms wacht ik tot ik tijd heb, voel me nooit verplicht te reageren. Ik wil niet wegvallen tussen reactie’s op Libelle-niveau. Ik log dus nog steeds voor mezelf, en niet om maar zoveel mogelijk reactie’s los te krijgen door er vele te volgen en altijd te reageren. Ga zo door Klivia, jouw leven, jouw tijd.

 7. Inderdaad , voor mij is dat ook elke dag doorzwoegen door de bevriende blogs , het valt wel op als je er eens even een overslaat dat je ook geen reacties meer krijgt , maar dat raakt me niet aan ! Maar elke dag een uur lezen en dan nog een blog maken is ook veel van je tijd gevraagd ! Maar ik doe het graag en voel me soms “verplicht” te bloggen ook als ik er geen goesting in heb ! ik overweeg ook wat ik in de toekomst ga doen !

 8. We liggen aardig op één lijn (behalve dan dat ik zakelijk wel fotoblogs heb, maar ja fotograaf he). Ik moet nu alleen weer de inspiratie vinden voor een dosis eigen blogs. Ben ik even kwijt.

 9. Zo herkenbaar, ik werd vorige keer gewoon lichtelijk gestrest toen ik zag dat ik nog ZOVEEL blogjes te lezen had. Ik wil ook graag bij iedereen terug lezen en reageren, want dat doen ze bij mij ook steeds, maar ook ik selecteer tegenwoordig, want anders is het niet te doen. Ik denk dat niemand het je kwalijk neemt hoor, je kan moeilijk alles leuk vinden toch? Ennuh, ik deel je mening helemaal, die blogjes die jij niet graag leest, lees ik ook niet graag en skip ik ook! Al vind ik een foto bij een blogje altijd wel fijn, in combinatie met woorden.

 10. Obessief bloggen of blogs lezen, die tiijd heb ik gehad 🙂 En het is logisch dat je bij het lezen zo je eigen voorkeuren hebt. Eigenlijk vind ik het zelf juist leuk dat iedereen heel anders blogt. In principe lees ik alle blogs in mijn bloglijst graag. Daadwerkelijk reageren doe ik veel minder vaak dan het lezen zelf. Dat komt omdat ik een stuk ook echt goed gelezen wil hebben, wil ik reageren en dat kost dan toch meer tijd. Ik ben trouwens gek op woorden én plaatjes. Voor mij is een blog zonder plaatjes eigenlijk niet compleet (dan heb ik het vooral over mijn eigen blog).

  1. Een combi van woorden en plaatjes vind ik ook leuk. Maar alleen plaatjes niet. Ik plaats niet veel plaatjes omdat ik ze altijd zelf koop, op een stock site. Wil achteraf geen gezeik met advocaten ed zoals Gerbie had. Maar elke dag een plaatje kopen, gaat me te ver 😉

 11. In het begin las ik er ook veel meer dan nu, de echte vaste zijn blijven hangen, en die lees ik trouw, maar als het ene dag niet schikt, is dat ook goed, dat moet kunnen

 12. We bloggen allemaal dat geen waar we over willen bloggen. Ik zal nooit iets wel of iets niet loggen omdat iemand anders dat van me zou willen/verwachten/eisen. Zo stond hier vorig jaar opeens iemand aan de deur die dacht dat ik over haar had gelogd. Nou ja… Maar als u mij een dag niet leest, lees ik U ook een dag niet. Ook ik zit met mijn tijd. 😉

 13. Wat heerlijk dat jij dat zo makkelijk roept. In veel dingen kan ik me ook goed vinden. Ik kom nog weleens reacties tegen met alleen “Mooi” of iets anders wat zo algemeen is dat ik denk: heb je het wel gelezen? Vond je het ook echt leuk? Of reageer je alleen maar om te reageren? Want anders kun je beter helemaal niet reageren. Als iets mij niet aanspreekt, reageer ik er niet op en lees ik het niet eens. Je moet het wel leuk voor jezelf houden. En eigenlijk ook voor degene die het verhaal heeft geschreven. 😉

 14. Dat had ik nou nooit van jou verwacht. Dat jij hiermee obsessief mee om zou gaan. Ik heb alle blogs (en dat zijn er zo’n 100 denk ik) die ik volg in netvibes staan. Gelukkig zijn de meesten geen dagelijkse bloggers en komt het totaal gemiddeld op zo’n 25 te lezen logjes per dag. Ik reageer bij zo’n 80% denk ik. Al met al kost het me niet zo heel veel tijd.

  1. Ik ben iemand die alles wat ze doet heel serieus neemt. Wil iedereen de aandacht geven die ze -in mijn optiek- verdienen. Al met al ben ik er best lang mee bezig elke dag. Op momenten dat ik overloop (zoals de afgelopen maanden) ga ik er te geforceerd mee om. Tis vaak een wisselwerking ook. Druk > drukker > drukst.

 15. ha, heel goed en dan nog een erbij, ik lees ook meestal de voorgaande reacties niet, als ik ergens reageer, wellicht zeg ik dus wel eens wat dubbel, wat voorgaanden al gemeld hebben, naja het zij zo.
  Daarbij lees ik hapsnap, dan denk ik , eens even bij lezen bij kliefje, of blogje x of y 🙂 of ik heb een beetje inspiratie nodig dan dooe ik een rondje creatieve en/of opruimmaniakken- ehhh blogjes- blogjes natuurlijk enzo weiter….
  En ja soms lurk ik ook, en/of heb ik gewoon idd geen zinnige reactie te melden…

 16. een foto wat tekst eventueel een clip ofzo, dat vind ik het leukst,
  ik heb een vaste schare bloggers/lezers rondom mij en meestal komen die regelmatig terug om te reageren.
  zolang het leuk blijft ga ik er mee door.

 17. Het lezen lukt me vaak wel maar overal reageren daar heb ‘k dan weer niet zoveul tijd voor, Dat doe ‘k dan ook alleen maar als ‘k daar zin an heb,
  groet

 18. Zoals nu in de vakantie vind ik het heerlijk om uitgebreid te lezen en te reageren. Volgende week kan dat allemaal niet meer en snuffel ik ook meestal de titels af.

 19. Ik lees er ook best veel en wanneer ik niets ‘zinnigs’ heb te zeggen, maar het wel leuk vindt, ‘like’ ik alleen. Ik like niet om er ‘van af’ te zijn, ik heb ze dan ook echt gelezen.
  Ik ben het met je eens dat er best veel tijd in gaat zitten. Voorheen las ik de hele dag door om bij te blijven. Ik lees nu alleen ’s ochtends en eind van de middag. Dat geeft mij minder het gevoel de hele dag er mee bezig te zijn.

 20. Wat goed om te lezen. Ooit was ik ook zo, ik las veel blogs en reageerde graag en vond het leuk dat dit wederzijds was. Ik werd er ook door geobserdeerd en merkte dat ik het tegen wil en dank maar bleef doen, aan andere dingen kwam ik amper meer toe. Ook ik schrijf en lees graag over mensen en merk dat als je niet altijd reageert ook minder reacties krijgt, nou dat is dan maar zo…….ik blijf wel doorgaan met lezen van blogs die mijn interesse hebben, maar reageren niet meer omdat het moet. Wat je ook doet, ik blijf je volgen want je hebt een enorme leuke schrijfstijl. Dus ga zo door…..wat ik zo knap vind is dat je elke dag schrijft, dat krijg ik niet voor de bakker hoor. Groetjes

 21. Ik lees bijna alleen maar blogs van mensen die schrijven zoals ik: over het leven en waar het in hun leven om draait. Al de rest vind ik maar niks. Ik had dit stuk net zo goed zelf kunnen schrijven, ware het niet dat ik mij geen goed voornemen moet maken over dit. Gelukkig maar, ik heb er al genoeg 😉

 22. Ik heb zelf een klein groepje mensen waar ik lees en die mij volgen en dat vind ik meer dan prima. Lekker overzichtelijk en zo heb je ook niet het gevoel dat je iets moet. Verschilende mensen die meelezen ken ik ook irl dus die weten dat ik niet iemand ben die dagelijks blogt/meeleest dus als ze twee weken niks horen of zien is het ook prima. En daar hou ik van.
  Goed weekend Klief en suc6 met de mensen die je toch nog een gelukkig nieuwjaar willen wensen na drie koningen;-)

 23. Ik volg op zich best wel veel bloggers maar elke dag lezen en reageren… nee, dat deed ik in het begin wel maar tegenwoordig ben ik daar selectiever in geworden. Tijd is tenslotte een zeldzaam iets… Ik heb ook liever dat mensen een echte reactie achterlaten in plaats van alleen maar roepen, fijn weekend of wat voor standaardkreten dan ook… Dan vraag ik me altijd af in hoeverre ze het wel echt hebben gelezen…

 24. Helemaal waar! Het moet leuk blijven en het moet niet moeten zijn! Ik lees ook de eerste regels en screen daar een beetje wel of niet leuk op uit, maar soms gebeurt het ook dat ik een dag geen tijd heb. Voorheen las ik terug, maar dat doe ik niet meer (eh… niet altijd dan, hahaha).

  Groetjes Puck

 25. ik zie hier dat iedereen er zo wel een beetje dezelfde gedachtengang op na houdt. In het bloggen kruipt heel wat tijd. Niet enkel een eigen stukje schrijven, maar vooral ook een rondje gaan doen bij de bloggers die je volgt. op de duur worden er dat heel wat. maar ’t is zoals er werd gezegd: gelukkig zijn er bloggers die niet dagelijks bloggen. ik merk bovendien dat ik stilaan wel mijn voorkeursblogs gevonden heb en daar reageer ik dan zoveel als mogelijk. liefst van al lees ik grappige anekdotes of verhaaltjes: fictie of uit het leven gegrepen, en er moet vooral veel humor aan te pas komen!
  eigenlijk heb ik niet zo veel met handwerkblogs omdat ik het zelf niet meer doe; tja, dan heb je niets aan de handleidingen hoe je een sjaal, een rokje of een handtas in elkaar knutselt. vertellen die handwerk/knutselblogs eens over iets anders dan ga ik wel lezen. eigenlijk zou ik ook eens wat moeten schiften. vaak denk ik: “zit ik hier nu weer te bloggen/te lezen, ik zou beter wat meer tijd in mijn Spaanse cursus steken!”.
  foto’s op een blog vind ik wel fijn….. maaaaaar het moeten wel eigen foto’s zijn. foto’s van het net gaan halen vind ik eigenlijk niet kunnen, tenzij je aan bronvermelding doet.
  Klief, doe jij maar voort zoals je bezig bent, ik kom graag bij je langs! groetjes, Hilde

 26. Net een Bloglovin-account aangemaakt. Dat ik dat niet eerder gezien heb… voor de rest: ga ik jouw blog even copy-pasten geloof ik. Ik volg ’t ook allemaal niet meer, dus ga ik ook niet alles meer lezen. Het lukt gewoon niet meer qua tijd en het gevoel van “moeten” kwam steeds meer omhoog. Ik lees dus vanaf nu ook maar “selectief en steekproefgewijs” met een paar uitzonderingen waarvan ik min of meer alles lees (*kuch* :-P).

 27. Dus toch een GOED voornemen? Ik kan niet anders dan je helemaal gelijk geven. Op één vlak kan ik je uitermate gerust stellen: je zult geen enkele foto van mij of Man/Kind op mijn blog zien staan!

 28. LOL Klief nou als het je om de mensch gaat
  zit ik wel goed.
  Kreeg alweer het verwijt dat ik wel erg veel
  van mezelf laat ´zien ´LOL
  Maar begrijp je wel hoor
  en als je eens voorbij komt vind ik alleen maar leuk
  juist omdat je zo´n heerlijke ongenuanceerde mening hebt 😉

 29. Haha Kliefje, zit ik bij jou te lezen zie ik ineens onderin mijn beeld voorbij komen Klief liked je blog.Zelfde tijd zelfde meid. Goed streven van je wat ik hier lees. Het moet wel leuk blijven. Fijn weekend voor jou, groetjes Ria

 30. “Sowieso heb ik niks met voetbal.” 52 keer per jaar.

  “Of sport in het algemeen”. Nog een stuk of 20.

  “En politiek spreekt me ook niet aan”. Weer 15 stukjes.

  “Ik heb ook niks met blogs die gaan over actuele onderwerpen.” Ook snel een keer of 20.

  “ik heb niks met louter en alleen plaatjes”. 20 per jaar.

  “Boekbesprekingen vind ik eerlijk gezegd een beetje suf.” Stuk of 60 per jaar,

  “Maar ik heb geen interesse in het proces van zindelijk worden, het wel en wee aan de eettafel, de eerste bezoekjes aan de peuterspeelzaal en wat dies meer zij. Tenslotte nog een goed bezochte categorie op mijn blog.” Weer een stuk of 15.

  Even rekenen. Ruim 200 dagen van mijn blog vallen uit. Dat is vaker wel dan niet. Tot mijn grote verbazing reageerde je zelfs vandaag. En zie ik je regelmatig langskomen. Dank daarvoor. Zeker gezien het feit dat mijn blog jou volgens dit verhaal eigenlijk niet zou kunnen boeien 🙂

 31. haha, oeps! ja, ik durf bijna niks meer te tikken haha.
  Mja, ik probeer gewoon om orgineel te zijn, en dat kan met politiek of zo, maar je slaat maar over hoor! Ik sla ook wel eens wat over.

 32. Nah. Dat is nu wat ik al een weekje of wat doe, en ja, dat bevalt mij zeer goed. Ik HOEF niet op elk blog te reageren, soms voeg ik gewoon niets toe. Met een nieuwe ipad en een gecrashte laptop heb ik ook bijna niets meer in favorieten staan. Eerlijk gezegd bevalt dat wel goed, gewoon kijken waar ik kom, en soms kom ik op heel nieuwe plekken. Wat ook leuk is. En de blogs die ik echt leuk vind, onthou ik toch wel. 😉

  Ik heb nu al een hele poos niet meer geblogd, en ook dat bevalt me best wel. Ik ga er niet helemaal meeophouden, maar zo heel af en toe bevalt me zeer prima. Ik wil toch nog eens proberen om een internetvrije dag in te stellen, volgens mij werkt dat zeer bevrijdend!

 33. hallo, ik kom hier via mirjam ‘kakelbont’
  ook ik krijg een beetje genoeg van al die blogs die ik ‘moet’ volgen.
  sommigen zijn idd totaal oninteressant.
  het kost me zeeën van tijd, die ik liever zou besteden aan het schrijven.
  daarom ga ik je voorbeeld volgen en ga eens schrappen in mijn ‘te volgen blogs’
  groetjes, hanneke

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s