Modern.

Gisteren werd ik -terwijl ik in gesprek was met een patiënt- intern gebeld door mijn werkgever. Totale paniek aan de andere kant. Zijn zoekbalk was verdwenen, hij kon niet meer naar “Vakantieveilingen”, zat gevangen op “Groupon”.

‘Je móét me komen helpen Klief. Alsjeblieft?’

Zucht.

Ik wandelde op het gemakkie naar hem toe, want dit enorme spoedgeval ken ik na 7 jaar wel. Niet bepaald iets waarvoor je informatica gestudeerd moet hebben, noch de helpdesk voor moet bellen. En ja hoor, het mij wel bekende probleem. Per ongeluk een verkeerde toets aangeraakt.

Ik opperde dat ie F11 moest gebruiken.

Peter tikte gewoon eerst de “F” in en vervolgens 11.

ZUCHT.

Ik heb deze oplossing echt al 100 keer uitgelegd, maar het gaat er niet in, in dat hoofd van hem. Wonderbaarlijk want de man is echt heel slim.

Alles dat neigt naar elektronica of digitaliteit, is abracadabra voor hem. Zo vraagt hij me ook regelmatig of ik op zijn telefoon het irritante envelopjes op rechts in zijn beeldscherm voor hem kan verwijderen. Hij heeft werkelijk geen idee hoe hij dat moet doen namelijk.

En zijn pc even niet doet wat hij wil of net even te lang een zandloper vertoont, wordt meteen de grote knop langdurig ingedrukt en het hele netwerk stilgelegd. Programma’s worden daardoor niet goed afgesloten en -erger nog- alles waar ik dan op dat moment mee bezig was, is ook foetsie. Ik heb er al tig keer wat van gezegd, vriendelijk, boos, smekend. Het gebeurt nog steeds.

Kent u die reclame van Planet Internet? Met “beweeg uw muis naar de rechter bovenhoek” en waarbij iemand ook daadwerkelijk zijn muis oppakt en bovenin het beeldscherm houdt in plaats van alleen de cursor daarheen te manoeuvreren? Het zou in onze praktijk zomaar kunnen gebeuren.

Mijn collega Laura is minstens zo erg op het apparaten-vlak. Zo heeft ze eens een faxrol op maat geknipt omdat ie naar eigen zeggen echt niet paste. Uiteraard kon het ding ter waarde van bijna 20 euro, zo de kliko in.

Als onze printer vastloopt, zie je op de display gewoon wat je moet doen. ‘Open de lade, verwijder de cartridge, maak de achterkant open, whatever’. Een kind kan de was doen. Maar Laura niet. Zweet op haar bovenlip, gesteun en gekreun, echt.

Dat ik samenwerk met die 2 mensen met apparaatvrees, daar kan ik best mee leven. Kwestie van niks verwachten en gewoon alles zelf doen. An sich vind ik dat niet eens heel erg. Ieder zijn ding. Mij moeten ze geen stoppen met roken spreekuur laten draaien. Ik bak er niks van.

Maar zij zijn echt heel erg. Een “raar” knipperend antwoordapparaat is bijna iets om mij op mijn vrije dag voor terug te laten komen.

Ik ben wel eens op de mij heilige vrijdag lastiggevallen hoor. Omdat Peter niet op internet kon. (We betalen elke maand weet ik hoeveel geld aan een helpdesk, maar hen bellen, was niet in hem opgekomen. Welnee, we storen Klief gewoon. Het orakel van de praktijk.)

Peter belde me overigens op zijn mobieltje. Waar op de achterkant een sticker zit met mijn telefoonnummer erop. Omdat ie geen idee heeft hoe zijn telefoonboekje werkt.

Had ik al ‘zucht’ gezegd?

44 thoughts on “Modern.

 1. Herkenbaar, thuis ben ik de digibeet ( weet amper hoe de tv werkt laat staan de decoders en HD-recorders) maar op mijn werk ben ik eenoog in het land der blinden. Ik word op vakantie ook minstens 1 keer gebeld door mijn baas en dan zit ik weer op het strand uit te leggen hoe hij moet telebanken of ook al eens waar zijn concertkaartjes opgeslagen zijn……….
  Groetjes en werkse vandaag
  Sylvia

 2. Hahahahahaha, ik heb ook zo’n collega, gelukkig in een ander filiaal. Nou ja.. niet altijd gelukkig. Want dan werkt het niet.. of ik weet hoe het weer werkend wordt.. Ehhhhh, ik kan niets zien.

  Love As Always
  Di Mario

 3. Sommige mensen zijn nu eenmaal digibeet tot en met… wat ze dan wel goed kunnen is alles naar de knoppen helpen en dan doen alsof ze van niks weten… heb ik hier bakken ervaring mee 🙂 Vorige week zoontje die bij het opstarten van de pc niet kon wachten en maar op enter bleef drukken. Resultaat was dat de pc in een loop draaide en nog enkel goed was voor herinstallatie. Het voordeel is dan wel dat ik zo ook dingen bij leer 🙂 Windows 8 is ondertussen al een heel stuk eenvoudiger voor mij geworden. Ook gebruiksaanwijzingen worden hier niet gelezen. Voor wat is dat nu nodig? Handige Harry kan dit toch en zo zitten wij voor alles en nog wat vast aan het noodlot van eigen helpdesk 🙂
  Maar ik heb wel medelijden met jou als werknemer…. Zou je het nummer op zijn telefoon gewoon niet verwijzen naar de helpdesk 🙂

 4. Tja, goed dat hij niet hier woont. Hier gaan bv alle sociale zaken, belasting, woning, pensioen alleen nog maar digitaal. Alle bejaarden, die kunnen, zitten op internet (kursus) en voor de allerergsten kan de biblioteek of de “burgerservice” helpen.

 5. Haha en dat schijnt iets heel normaals te zijn in de zorg, als ik mijn vriend moet geloven – die is systeembeheerder in een verzorgingstehuis. Hoe vaak hij al niet ergens bij geroepen is ‘want het beeldscherm doet het niet’, en dat de stekker er gewoon niet in zat, of het ding was uit gezet terwijl die normaal aan blijft staan… en stekker er in doen of op het aanknopje drukken was al niet bij die personen opgekomen =P

 6. Haha, leuk verhaaltje Klief!
  ik denk dat onze zoon-helpdesk ook al heeeeeel vaak gezucht moet hebben! maar onderhand beginnen we toch de meeste kneepjes te kennen en vallen we hem niet meer om de haverklap lastig 😉 .

 7. Als je de humor ervan kunt zien dan is het wel weer leuk, maar je moet niet met zulke mensen hoeven werken. A3 papier kun je ook rustig in de printlade van A4 doen, geeft niks dat het dan bol staat want de printer pakt het toch wel. Ja, inderdaad de printer pakt het en loopt vervolgens ramvast.

 8. Hoi Klief, ik herken het helaas maar al te goed. Heb er zo in mijn kennissenkring ook een paar. Kreeg gisteren een vriendin op de koffie. Zegt ze die link die jij me gaf krijg ik niet ingegeven. Zeg ik: hoezo niet. ingegeven? Zegt ze ik had hem opgeschreven??? Pakt ze een notitieboekje, hele url met alle bellen en toeters erin. Zeg ik je hoeft alleen maar op die link te klikken die ik stuur…Pfff groetjesss en succes met de digibeetjes!

 9. Weet je doccie wel dat hij de beschermfolie van de pleisters moet halen voor hij de pleister op iemand kan plakken? Of wordt jij er dan ook bijgeroepen omdat de pleister niet blijft zitten?

 10. Mijn zoon heeft gewerkt bij een computerhelpdesk, hij kwam af en toe gillend naar huis na een werkdag, kan me zo ongeveer voorstellen hoe jij je voelt. Btw een arts die tijd heeft voor Groupon en vakantieveilingen?

 11. En jij bent ook nog eens zo gek om op te nemen op je heilige vrijdag? 😛
  Uiteraard om erger te voorkomen en op maandag niet een enorme puin te moeten ruimen; lekker herkenbaar stukje weer 😉

  1. Dat was dus ook de laatste keer. Vanaf toen negeer ik telefoon vanaf mijn werk als ik vrij ben. Mijn werkgever vroeg me laatst of ik een noodnummer kon opgeven, voor na werktijden, dat heb ik dus afgewezen. Daar begin ik niet aan. Want als hij me belt, dan is dat voor flauwekul.

 12. Hi Kliefje,

  Ben geen digibeet maar digitijger in opleiding zullen we maar zeggen. Veel dingen kan ik oplossen maar soms sta ik ook voor raadsels. Zo kwam jouw blog vandaag 3x in mijn reader/lezer van WordPress. Andere blogs kwamen dubbel en sommige blogs komen er soms gewoon helemaal niet in. Ik ben een trouwe bezoeker van allerlei helpfora omdat ik eerst daar mijn licht op steek bij digitale problems, maar vaak komt het erop neer dat ik daar juist weer advies ga geven over andere zaken.

  Btw mijn kinderen – pubers die het zouden moeten weten allemaal, want dat wordt immers gezegd – weten vaak veel minder goed hoe het werkt dan ik. Ze klooien maar een beetje aan en dan komt het wel goed – of niet – maar een duidelijk antwoord op iets krijg je nooit.

  groetjes,

  Dorothé

 13. Dank je Kliefje
  want dit was even weer een subliem stukkie……………
  zo giga herkenbaar !!
  En dat je zucht is heul normaal hoor,
  zou bijna roepen is er een dokter in de zaal???
  hihihi ……………….
  😉

 14. Wim Kok, de toenmalige minister-president, deed dat ooit met die muis, naar de rechterbovenhoek. Ach, hij had vast andere dingen aan zn hoofd
  sterkte met het computerloos zijn, vreselijk

  Berber

 15. Jij hebt het wel heel erg NIET getroffen, haha! Volgens mijn dochter ben ik ook zo ;-(
  Een knipperende telefoon los ik nog net op. Ik heb weer lekker zitten lachen!

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s