Pretenties

Een paar weken geleden werden ‘we’ opgeschrikt doordat een grensrechter bij een amateurvoetbalwedstrijd tussen twee jeugdelftallen na afloop door enkele jongeren zodanig werd mishandeld dat hij aan de gevolgen overleed. Er was geen nieuwsrubriek op tv die er geen aandacht aan besteedde. De verontwaardiging was groot en algemeen. Er werd een stille tocht gehouden. Bij alle eredivisiewedstrijden werd een minuut stilte in acht
genomen. Zoiets zou nooit meer mogen voorkomen.

Een paar dagen geleden kwam de advocaat van een van de verdachte jongens op tv aan het woord. Hij waagde het de gebeurtenis enigszins te relativeren, althans vanuit een iets andere optiek te bezien. Dat had hij beter niet kunnen doen, want het regende tweets en e-mails, waarin dodelijke ziekten de orde van de dag waren of waarin rechtstreekse doodsbedreigingen geuit werden. Je op en rond het voetbalveld als beschaafd mens gedragen vraagt kennelijk al veel inspanning. Je moet toch ergens kunnen afreageren? En ‘respect’ hoort toch bij het voetbalveld, niet bij digitale communicatie?

We zijn een stuk verder gekomen dan onze voorouders de neanderthalers, dat wil zeggen: in technisch en materieel opzicht. We hebben zelfs filosofieën ontwikkeld, volgens welke we lief een aardig voor onze medemens moeten zijn. Maar als het erop aankomt en een medemens laat blijken dat hij andere opvattingen dan ‘wij’ heeft, of gebruik wil maken van ‘ons’ stukje territorium, dan blijkt ineens dat wij 95% van ons DNA gemeen hebben met onze medeprimaat de  chimpansee. Bij die 95% behoren kennelijk ook de chromosomen die onze moraal en ons gedrag bepalen. En we hebben wat meer pretenties dan chimpansees.

Evert

7 thoughts on “Pretenties

  1. mijn 11jarig neefje heeft gisteren een rode kaart gekregen omdat ie iemand van de andere ploeg tegen de kont geschopt heeft. Zo sportief worden ze op den duur. Nee hoor de mens is nog niet veel beter dan de grotbewoners van tijdens de prehistorie.

  2. Wat is het verschil eigenlijk? Als je durft te relativeren, als advocaat in dit geval, en ‘gewoon’ je vak uitoefent, dat je dan en plein publique ook dood gemaakt mag worden? Triest hè?

  3. Ik denk ook echt dat, hoe meer mensen er op een kluitje leven, hoe vaker ze zich misdragen. Of misschien wil ik graag dromen van een vredig dorpje, ergens op de wereld waar dit soort dingen niet voorkomen. Maar waarschijnlijk bestaat dit dorpje niet en waarschijnlijk zal het gedrag van de mens er in de toekomst niet beter op worden. Word ik ook niet echt blij van!

  4. Het wordt tijd dat er wat veranderd wordt bij dat voetballen. In plaats van meer spelregels zijn er meer gedragsregels nodig. Een overtreding? Nog een herkansing, maar bij de volgende overtreding is het spel over en uit. Laten ZE het maar eens proberen sportief te houden 🙂

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s