Ganzenleed.

Iemand nog een goed recept voor gans?

Ik heb er namelijk 40 die wat mij betreft wel mogen gaan hemelen.

Zoals elk jaar gaan in januari de ganzenhormonen los. Gevoortplant moet er worden. En het liefste als de mensen liggen te slapen. En het allerfijnste is, dat ze van de hele straat, bij voorkeur onder ons raam vertoeven.

Als een mannetjesgans een vrouwtje van zijn gading heeft gevonden, gaat ie met zeer luid gekwaak erachteraan. Het vrouwtje gaat er met nog meer kolere herrie vandoor. Logisch. Ik zou met -11 ook geen zin hebben om midden in de nacht en plein publique genomen te worden. De rest van de groep moedigt het hitsige/vluchtende stel vervolgens vanaf de zijlijn aan, want die genieten er wel van.

Ik weet niet of u weet hoeveel lawaai een gans kan maken?

Maal 40.

Dat gaat bijna door de pijngrens heen qua decibellen, kan ik u zeggen.

Er zijn ter verhoging van de feestvreugde in onze straat 2 groepen ganzen.

Ze houden zich afzijdig van elkaar. Dat betekent niet dat ze nooit communiceren. Maar in plaats van dat die ene gans die die andere wat te vertellen heeft, er even naartoe loopt… Nee, natuurlijk niet. Ze doen aan lange afstand communiceren.

Ik word er al kriebelig van als Vlam of Jill iets aan me vraagt als ze in een ander vertrek zijn. Als ganzen kwaken over een lengte van 200 meter, is dat heftig.

Ik houd van vogels, echt waar. Ik ken ontiegelijk veel soorten, kan genieten van bijna alles dat vleugels heeft. Maar die ganzen en ik zijn geen vrienden.

Mag ik ze alstublieft ruilen voor 40 koolmeesjes?

Iemand?

46 thoughts on “Ganzenleed.

 1. Je hebt aan een goed recept niet genoeg, denk ik. Dde gans zou je dan op een andere manier je neus uitkomen. Wij hebben datzelfde gelazer hier met meeuwen, als ze de kans krijgen schijten ze nog op je kop ook. Ik ben ook meer een koolmeesjesmens…

 2. Lijkt me heerlijk, die beesten. Not. Gisteren hadden wij gisteren toevallig een ganzenvergadering, maar dat ging over het landbouwgebied. Daar zijn ze ook al niet zo populair.

  In mijn stads tuintje heb ik alleen merels en soms meesjes. Die eerst soort graaft mijn planten uit en eet mijn peren op, ik wil ze dus ook wel ruilen voor mezen. We zullen er van die soort tekort komen.

 3. Vréselijk die beesten. kan me je leed helemaal voorstellen. Ik heb ze hier ook vlakbij.
  Die poep van hun is ook goor. Groen en glibberig. Bah!

 4. ja hoor schat, wij stikken hier van de oneetbare mezen, je mag je 40 ganzen hier inruilen voor 40 koolmeesjes, 26 staartmeesjes (stelletjes moeten stelletjes blijven), 10 zwartkopmeesjes, en 60 pimpelmeesjes 🙂 Ik trakteer op verse gans, deal?

 5. woehaaaaaaaa, zalig geschreven, ik hoor het zo voor me 🙂
  maarre: “k zou met -11 ook geen zin hebben om midden in de nacht en plein publique genomen te worden.”
  en ik die dacht dat jij open-minded was?????
  troost je, de kattenmaand is niet lang meer, met een beetje geluk maken die meer lawaai zodat je die ganzen niet meer hoort!

 6. 🙂 dat gedrag wat die mannetjesgans vertoont zie je ook bij de mannetjesmens, het gebeurt mij helaas iets te weinig (en dan mag het van mij best met -11) 😉

 7. Ooh bah… We lopen wel eens door de polder waar er honderden zitten en ik heb dan ook een heel goed beeld van hun decibel… 😦 sterkte!

 8. Wow… onder je raam nog wel… oordoppen inpluggen is dan de enige oplossing… Ik me voorstellen dat je graag effe wilt ruilen met koolmeesjes, die zijn tenminste nog schattig en leuk om te kijken als ze toeren uithalen op een snoer met pinda’s…

  Groetjes, Puck

 9. Dus daar zijn de ganzen gebleven…..
  Voor het eerst zijn er dit jaar weinig tot geen ganzen meer hier. En nee, ik wil geen vervanging, het is heerlijk rustig zo en kan de hond loslaten met uitlaten.

 10. Nee bedankt! Ik heb hier tig duiven, meeuwen en een eigenwijze reiger in de binnentuin waar ik helemaal gestoord van word. Daar heb ik geen ganzen bij nodig. Sterkte though!

 11. Grinnik!
  Maar ik lach je niet uit hoor, zou niet durven 😉
  Hier vliegen ze weleens over en dat is al een heel geluid.
  Ik snap nu nog beter waarom ganzen goede (be)wakers zijn.

  Paar emmers water helpt zeker niet genoeg?

 12. Ik zou zeggen, bel wat restaurants en grijp die ganzen bij hun nek. Levert je behalve een fijne nachtrust ook nog wat euro’s op.

 13. Ben al dolblij dat er bij ons maar één stelletje bij de vijver zit en ook nog buiten gehoorsafstand. 🙂
  Pfff kolerebeesten, vaak agressief en volgens mij nog niet eens lekker ook vanwege al het brood wat ze gevoerd krijgen. Nee ‘k heb dan ook geen recepten uitgevogeld,
  groet

 14. Ik ben bang dat ik ook ganzen en zwanen voor m;n deur heb, dus die ruil gaat niet door. Ik heb wel een krolse kat buiten lopen hoorde ik gisteren (niet de mijne want die is “geholpen’). Wil je die?

 15. Onderstaand bericht uit de volkskrant – vind ik wel heul heul sneu (maar als ik dan jouw stukje lees kan ik wel goed begrijpen dat je ze in wil ruilen voor lieve kleine vogeltjes

  15/01/13 06:36 De komende jaren zullen in Nederland meer dan een half miljoen ganzen worden gedood om een einde te maken aan overlast die ze veroorzaken. Dat schrijft dagblad Trouw op de voorpagina. De meeste ganzen worden vergast, weet de krant.

 16. Wat een paradijsje lijkt me dat daar bij jullie 😉
  Nee, ik wil niet ruilen, ‘k zie mijn vogeltjes in de tuin veels te graag !

 17. Breng ze maar hier. Er is hier een hele grote vijver met heel veel park eromheen. Daar kunnen ze lekker van bil gaan. Ik woon er net van genoeg van af om het te horen:-)

 18. Kan je de gans niet uitnodigen voor een warme vakantie in je oven? Iedere dag verse gans is iets te veel van het goede maar ik denk dat ze dit snel door zullen hebben en stante pede zullen vertrekken 🙂 naar andere oorden, of je plakt een foto van gans in de oven waar ze vertoeven en als ze slim zijn weten ze al waar ze aan toe zijn 🙂
  Veel slaap plezier met de kwaakjes 🙂

 19. Ha zuster Klivia,

  Zou de mens te veel naar de ganzen hebben gekeken?
  ook een trauma net als The Carpenters. oma

 20. aiai, ja, dat is de natuur, en de soort moet ik stand blijven he! ja, het hoort er bij, hoe helaas ook. En beter dan een snelweg of een landingsbaan of zo, vind ik.
  Sterkte!

 21. Terwijl ik dit lees luister ik naar een meeuwen concert. Ook leuk maar niet te vergelijken met jouw ganzen. Mijn oma dat vroeger ganzen als waakhond op haar erf en die waren net als de gemiddelde waakhond erg vals! Sterkte.

 22. Stuur ze maar door naar mijn zandplaat, ik heb nog wel een plekkie in mijn weiland, kunnen ze mooi leg-ganzen worden, die eitjes zijn best oké :))))

 23. Ha zuster Klivia,

  Gelukkig zijn het alleen ganzen die nu overlast veroorzaken, voor menig hang jongere is het nu te koud buiten. oma

 24. Het probleem is eigenlijk niet de gans, maar de mens. Wij hebben een groot leefgebied ingenomen.

 25. Ik heb al enige jaren een zo vurige haat voor nijlganzen, dat hij grenst aan het sociopathisch obsessieve.
  Er is, in mijn hoofd, al menig logje aan gewijd, maar halverwege raak ik in mijn eigen woorden en schuimbekken verstrikt.
  Het komt nog wel.
  Voor nu: ik voel je met je mee. Met heel mijn hart.

  Die, you bastards, die…!

Reacties zijn gesloten.