Zusterliefde.

Mijn zus en ik hebben elkaar deze maand ergens 3 jaar geleden voor het laatst gezien. Na jarenlang getob en nogal botsende karakters hebben we na de zoveelste zware irritatie de wederzijdse beslissing gemaakt afstand te nemen van elkaar.

Dat bevalt me tot op heden prima.

Alhoewel ik best regelmatig aan haar denk en me afvraag hoe het met haar gaat, mis ik haar niet.

Via mijn moeder hoor ik sporadisch wel eens wat over haar leven en dat is prima zo, op de achtergrond een beetje op de hoogte blijven van haar reilen en zeilen.

In de afgelopen 3 jaar heb ik haar 3 keer een mail gestuurd. 2 maal op verzoek van Jill heb ik haar gevraagd of ze op haar verjaardag wilde komen. Kerst 2011 heb ik haar op Vlams “aandringen” uitgenodigd een avond bij ons te komen eten. Op alle 3 de mails, kreeg ik een ‘nee’ als antwoord. Ik had a) niet anders verwacht en b) is het goed zo, ik was geenszins gekwetst of teleurgesteld.

Naar Jill toe vind ik het allemaal wel een beetje raar. Toen zus en ik de handdoeken in de ring gooiden, heb ik haar meerdere malen heel duidelijk laten weten dat Jill er wat mij betreft buiten stond. Zus had Jills telefoonnummer en e-mailadres en mocht altijd contact zoeken en haar desgewenst ook zien.

Dat heeft ze nooit meer gedaan.

De tante die altijd -in mijn beleving- enigszins theatraal deed over mijn kind, die haar de hemel in prees en haar op diverse hele hoge voetstukken plaatste, verdween zonder uitleg naar het meisje zelf toe, uit haar wereld.

Ik begrijp dat niet.

Jill is over een 1,5 maand jarig en zoals bekend wil ze graag een make-over van haar slaapkamer. De afgelopen weken hebben we samen grondig opgeruimd en veel weggegooid als voorbereiding op de nieuwe laminaatvloer die er moet gaan komen. Wat er niet is, hoef je ook niet 2 keer te verslepen tenslotte.

Ik vroeg Billemans wat ze absoluut straks terug wilde zien op haar vernieuwde kamer. Want ik wil het niet op mijn geweten hebben, dat ik iets weggooi waar ze emotionele waarde aan hecht.

De collectie foto’s die boven haar bed hing, mocht absoluut niet weg. Die wilde ze per se houden.

‘Allemaal?’ vroeg ik. Omdat daar ook foto’s tussen zitten van een aantal mensen dat we nooit meer zien. ‘Dus ook tante His?’

Tante His moest blijven. Die mocht niet weg.

Omdat mijn dochters wensen op elk gebied gerespecteerd worden, krijgt mijn zus straks op Jills nieuwe kamer, gewoon weer een plekje aan de muur.

Ik zelf heb de telefoonnummers en de e-mailadressen van “tante” His, vorige maand uit mijn telefoon en adressenboek gehaald.

In tegenstelling tot mijn kind, heb ik geen sentimentele gevoelens naar mijn zusje toe.

Ze is geen naar mens, dat zul je mij nooit horen zeggen. Dat het niet klikt tussen ons, ligt niet aan 1 persoon, het is eigenlijk al vanaf onze jeugd hommeles. Onze karakters botsen gewoon. Dat kan gebeuren.

Maar ik begrijp mijn zusje op het Jill-vlak voor de meter niet.

Blijkbaar heeft ze zelf weggestopt hoe naar het is als mensen je ineens niet meer willen zien. Is ze het gevoel van in de steek te worden gelaten vergeten.

Onbegrijpelijk.

48 thoughts on “Zusterliefde.

 1. Goh, dit alles klink verkenbaar…. Wij hebben volgende week dinsdag ook 3 jaar geen contact meer met broers man. Niets meer na de begrafenis van mijn schoonmoeder. Mij doet het echt niets want heb altijd op moeten boksen met schoonzus maar mijn man mist zijn ( enige ) broer. Er was ook geen ruzie of zo iets, het liep gewoon zo. Man heeft ook gepoogd om contact met broer te herstellen door voor te stellen om samen ergens halverwege ( we wonen 100km uit elkaar ) af te spreken maar dit werd afgeschoten want hij moest maar daarheen komen want er moest eerst “gepraat” worden met schoonzus erbij en anders niet. Zij hebben er in het verleden al voor gekozen om onze kinderen ” af te stoten” want kinder verjaardagen doen ze niet meer aan na het 12e jaar, te druk en te duur, toch erg als er aan de ene kant van de Fam. 2 kinderen zijn en aan de andere kant 5!
  Hoop dat Jill ergens in de toekomst een normaal contact met haar tante kan hebben en dat ze daarin niet teleurgesteld wordt!
  Groetjes,
  Sylvia

  1. Ik kan me goed voorstellen dat Jill er straks geen behoefte meer aan heeft, ze kent mijn zus amper meer. Kinderen zijn redelijk makkelijk daarin.

   Schoonfamilie? Há: breek me de bek niet open! 😉

   1. Ik weet dat het niet aan ons ligt want schoonzus is de zus van mans beste en oudste vriend en aan die kant van de familie hebben ze ook geen contact, dus………..

    Ik twijfel er niet aan dat Jill goede keuzes maakt.

 2. je weet nooit hoe zoiets op lange termijn afloopt. Sommige mensen hangen veel belang aan familiebanden, ik daarentegen niet. Is er leuke familie ? Da’s dan meegenomen, maar ik forceer het zeker niet. Waarschijnlijk omdat ik enig kind ben en steeds een beetje als rare eend bekeken ben door de neefjes en nichtjes.

  1. Een 1,5 jaar geleden heeft ze haar gezien en daarvan was ze aardig van slag. Het was een ontmoeting bij mijn moeder. Om die reden vind ik dat nu ook niet meer goed. Als mijn zus Jill wil zien, zal dat via Vlam en mij moeten gaan. Ze mag zelf contact opnemen met Jill, maar wij maken uit wanneer en hoe.

 3. Heel herkenbaar , ik geloof zelfs dat broers en zussen het soms minst aan elkaar hebben ! Op latere leeftijd dan ! Wij waren met zessen en heb nog goed contact met een zus , half en half met een broer en de rest … Zij hebben nooit geen interesse getoond aan mij de achterkomer en ik heb er ook geen enkel probleem mee hun niet meer te zien !Mijn kinderen hebben er ook geen last van.
  Grappig genoeg , bij een maaltijd na de begraving van een tante , kwam ik even bij mijn oudste neven en nichten staan waar het trio ook bij stond . “Het is hier een gesprek tussen grote mensen !” beet ze . Ik ben al de vijftig gepasseerd , dus een snotneus voor hen dan. 😉
  Laat Jill maar doen , een of andere dag neemt ze haar besluiten wel !

 4. Sneu voor Jill, kinderen horen hier buiten te staan. Dat dat helaas niet gebeurt kan ik ook bloggen vol over schrijven, breek me de bek niet open…

 5. Heeft Jill wel eens contact gezocht?
  Laat het iig gewoon zo zijn, Jill trekt op ’n gegeven moment haar eigen plan wel,
  groet

 6. Tja Jill kan er dus niets aan doen. Maar dat zou Tante zus waarschijnlijk ergens jeuken. Jammer, want Jill hecht er dus wel waarde aan. Misschien ook wel omdat ze haar al zolang niet gesproken heeft zonder uitleg.

  Love As Always
  Di Mario

 7. Hi Kliefje,

  Waarschijnlijk ligt jullie ‘inconvience of character’ ook juist in de omgang met mensen besloten en het is ook logisch dat jullie dat dan weer niet van elkaar begrijpen. Wel jammer overigens voor allemaal.

  groetjes,

  Dorothé

  1. Klopt wel ja. Ik ben veel empathischer dan zij, houd veel meer rekening met anderen en hun gevoelens. Voor mij is het prima hoor, echt. Ik had alleen met Jill te doen.

 8. Ik denk ook niet dat je moet proberen het te begrijpen, teveel moeite….
  Het is jammer voor Jill, maar Jill is een slimme meid, die vogelt het zelf wel uit denk ik…

  liefs!

  1. Ik steek er ook niet heel veel energie in, noch heb ik er heel veel over nagedacht. Maar na het gesprek van vorige week, met Jill, zat het wel weer even in mijn hoofd.

 9. Ik heb zelf geen broer of zus, maar soms miste ik die wel. Anderzijds: als het zo is, dan beter niet zeker? Zelf heb ik twee dochters en ik zou het erg vinden als ze niet zouden opschieten (nu puberen ze, ze schieten dus niet op, maar ik hoop toch dat het weer beter wordt). Dat ligt vooral aan het feit dat ik zelf alleen was, denk ik.

  Ik vermoed dat je zus besloten heeft tot helemaal geen contact meer, dus ook niet met je dochter. Wel jammer voor Jill, maar ooit zal ze vermoedelijk wel inzien dat het nutteloos was.

 10. Sneu voor Jill. Heb gelukkig weinig ervaring met dit soort dingen maar hoop voor Jill dat er op den duur een oplossing komt waar zij zich prettig bij voelt.

 11. Ik had dit gevoel ook met mijn eigen vader… het zal nu ondertussen al meer dan 34 jaar zijn dat we elkaar nog spraken, maar vond dit altijd al naar de kinderen toe heel erg naar. Voor mijn part duurt het nog eeuwen, maar de kinderen kunnen niks doen aan onze vete…
  Ik denk dat ze voor zichzelf heeft uitgemaakt dat uit het oog ook uit het hart is… Daar is Jill niks mee natuurlijk, maar het zegt ook hoeveel ze om haar geeft.

 12. Ik kan me dat gewoon niet voorstellen, als ik een verzoek krijg om ergens op te draven ga ik altijd, ook al heb ik niet zo’n zin, gewoon om de ander een plezier te doen (ze vragen het niet voor niets tenslotte?! tenzij het een verzoek uit beleefdheid is..). Maar karakters verschillen inderdaad. Triest voor Jill, als zij wel contact wil.

 13. misschien als Jill wat ouder is zal ze zelf het contact kunnen herstellen. ik zit wat in hetzelfde geval, en heb met die bewuste tante van mij nog steeds een goed contact zonder medeweten van mijn moeder!
  groetjes, Hilde

 14. Ik heb mijn broer inmiddels 13 jaar niet meer gezien. Het contact met mijn ouders heeft hij 10 jaar geleden verbroken. Hij kwam niet meer.En waarom? Dit is de tweede keer dat hij dat gedaan heeft bij mij. De eerste keer bleef hij 6 jaar weg. Ook geen idee waarom dat is geweest. Botsende karakters denk ik. Kinderen zijn helaas altijd de dupe in dit soort situaties.

 15. Sneu voor Jill, zij hoort hier buiten te staan. Maar wie weet, als ze wat ouder is, dan kan ze haar eigen plan hier in trekken als ze dat wil. (Kan ze nu natuurlijk ook, maar op deze leeftijd werkt het anders voor kinderen)

 16. ik vind dat gewoon eigenaardig, dat men er zomaar vanuit gaat dat het klikt met familie. ik heb ook een zus, we zijn compleet anders ingesteld maar ik heb daar geen probleem mee. zij haar leven, ik het mijne. ik zie haar toevallig soms eens als ik naar mijn ouders ga, of als ze eens geen vervoer heeft om naar Zaventem te gaan (ze reist nogal veel). onze dochter is er een paar keer geweest, maar daar bleef het bij. naar mijn schoonouders gaat ze zowat om de 14 dagen, naar mijn ouders is ze de laatste 10 jaar misschien één keer geweest. nochtans hebben we haar nooit iets negatiefs over mijn familie verteld. kinderen begrijpen meer dan we denken.
  friend are god’s apology for family.
  zeker weten.

 17. Jaren geleden waren mijn zus en ik ook niet meer ‘on speaking terms’. Zij had 2 dochters (die toen nog erg jong waren? en ik vond dat zij er niks aan konden doen. Ik ging niet naar hun verjaardagen, maar zorgde er wel voor dat ze een kaart van mij op hun verjaardag hadden. Dat heb ik jarenlang gedaan.
  Dankzij de jongste dochter van mijn zus, zij wilde die ‘vreemde’ oom wel eens zien, is het contact weer hersteld. In de loop der jaren waren mijn zus en ik wat milder geworden en nu kunnen we aardig met elkaar opschieten. Niet dat we de deur bij elkaar platlopen, maar de verjaardagen worden weer over en weer bezocht en als er hulp nodig is, staan we wel voor elkaar klaar.
  En toen het contact hersteld was, hoorde ik van mijn beide nichtjes dat ze elk jaar weer naar hun verjaardagskaart van hun ‘vreemde’ oom uitkeken. Wat ben ik blij dat ik het gedaan heb al die jaren.

  Wie weet speelt Jill straks ook een lijmende rol….

 18. Ik zie een van mijn zussen als 20 jaar niet. Ik heb daar geen moeite mee, en mijn kinderen ook niet. Die zijn beide jonger dan 20 jaar, dus die kennen haar niet.

 19. Gats wat naar voor Jill… Ik kan me er zelf niks bij voorstellen, ik heb een heel hechte band met mijn zus, ondanks ’t feit dat we heel, heel erg verschillend zijn. Tantes zijn hier ook heel belangrijk voor de kinderen. Ik vind ’t heel knap dat jij er zo vrede mee kunt hebben maar het blijft inderdaad een rot iets naar Jill toe 😦

 20. Nichtjes van mij hadden/hebben ook zo’n tante en nu ze beiden volwassen zijn hebben ze weer contact gezocht en gevonden. Zowel de moeder ( mijn zus) als de tante (ook zus van mij, ik heb er 4) zien elkaar slechts op familie-bijeenkomsten zoals crematies etc. Nichtjes en tante zijn blij met hernieuwd contact ( na 15 jaar)

 21. Hm, hier ook zo´n gezellige situatie met zus. Maar deze denkt af en toe na haar gal gespuwd te hebben en blijkbaar het hart gelucht weer te kunnen doen of er geen vuiltje aan de lucht is, maar zo werkt dat voor mij toch niet.
  Het is jammer, maar het houdt ook ´n keer op.

  1. Oeh; wat een fijn exemplaar!

   Zoiets hadden wij ook. De mooiste was toch wel een opmerking dat vrouwen er zelf voor kiezen mishandeld te worden. En de tips over opvoeden, terwijl ze zelf geen kinderen heeft 😉

 22. Ik heb dit ook. Geen enkele overeenkomst en altijd met tegenzin naar feestjes. Nu ik voor mezelf heb besloten het hierbij te laten, voelt het als een bevrijding.

 23. ja, het is goed zo, dat zeker.
  Eerlijkheid is altijd beter dan noodgedwongen de boel maar aanhouden.

  Ik kan het prima vinden met mijn broer en met mijn zusje en haar gezien en onze ouders.
  Ja, we mogen elkaar, we liggen elkaar en we begrijpen elkaar, maar lopen elkaars deur absoluut niet plat.

 24. Breek me de bek niet open. Hier hetzelfde verhaal, maar dat ken je inmiddels.

 25. Als ik zo de reacties lees, komt zoiets best veel voor. Hier geen contact meer met schoonvader en zijn vriendin. Jarenlang at hij wekelijks mee, deed ik zijn was en was ik er om hem op te vangen toen mijn schoonmoeder ziek was. Ze was dood, hij had een maand later een nieuwe vriendin en wij bestonden niet meer. Ongelooflijk!

  Kan me je gevoel voor Jill voorstellen. Als ze dat dan zo zegt, komt het toch ook weer bij jou boven. Knuf voor jullie.

 26. Tja, op zulke momenten ben ik ‘blij’ dat ik enig kind ben… Vriendlief heeft 2 zussen en ze zijn nu weer on speaking terms maar dat was ook 2 jaar niet zo en wij zaten er toen mooi tussen in. Nu ze weer volop contact hebben, staan we er opeens buiten… Tja…

 27. Oh wat jammer dat het soms zo loopt in het leven. Jullie zijn inderdaad volwassen mensen die een bepaalde beslissing genomen hebben. Maar dat je dochter daar nu op zo’n manier ook de consequenties van voelt is best heel zuur voor haar.

 28. Soms schrik je dat in een nest, zoveel verschillen kan tegenkomen. We kennen dat bij ons ook, nl 1 tante van mij heeft altijd commentaar. Zelfs jaloers zijn op het geluk van anderen, hetgeen zij opbouwen daar hun leven in te vullen met werk. En dan is het normaal dat je je iets kan permitteren.

 29. Jullie keuze snap ik heel goed, maar het is wel sneu dat Jill er op deze manier ook ‘last’ van heeft. Later zal ze het wel beter begrijpen, maar daar heeft ze nu weinig aan. Ik herken het wel van mijn moeders familie. Zoveel broers en zussen, zoveel karakters! Als kind wist ik natuurlijk weinig van de verhoudingen en spanningen, maar later begreep ik er steeds meer van. Ben dol op mijn familie, maar het is wel fijn om alle persoonlijke bijsluiters te kennen 🙂

 30. Ha zuster Klivia,

  Als je samen vrde hebt met de status quo is het toch goed.
  Dat mag wel duidelijk zijn, zelfs familie is niet altijd alles.
  gelukkig gooie dingen wel of niet weg in overleg, dat is heel goed.
  Sommige kunnen makkelijk zonder andere leven. oma

  ot, Vreemd dat de virusscanner het liet afweten.
  Heb dat programma ook gezien, ach nu is er niks verdwenen en betalen doe ik nooit, dan formatteer ik de schijf wel of gooi hem liever dan nog weg.

 31. Ik heb mijn (hafl) zusje ook al heel lang niet gezien.We zijn ook heel anders. Tijdens onze jeugd gingen we niet met elkaar om. Toen we volwassen waren en vlakbij elkaar kwamen te wonen, werden we hechter. Tot zij ineens besloot het contact besloot te verbreken. Een half jaar later wilde ze het weer goed maken en weer een half jaar verbrak ze het contact opnieuw. Waarom? Eigenlijk snap ik er nog steeds niet veel van. Maar ik weet wel dat ik toen vooral zat met het feit dat ze ook haar neeftjes zomaar opzij zette.
  Ik mis haar wel, maar weet eigenlijk wel zeker dat het niet meer goed komt. En dat is ook wel zo lekker rustig zo. Ondertussen heb ik van andere familieleden vernomen dat ze echt iedereen aan de kant heeft gezet, inclusief schoonfamilie.En dat niemand zelfs weet waar ze woont. Ik vermoed dat het vooral voor haar zelf lekker rustig is 😉

 32. Ik vind het heel erg voor Jill. Dat ze nog liefde voor iemand koestert, die op haar beurt geen enkele belangstelling voor haar nichtje heeft. Misselijk vind ik dat. Het zou je dochter bespaart moeten blijven, maar kennelijk kan jouw zus zich niet verplaatsen in een ander.
  Ik ben blij dat ik het goed kan vinden met mijn broer. Maar in onze familie zijn wij de enige broer/zus. De rest ligt op voet van oorlog met elkaar. Nogmaals: zo sneu voor Jill.

 33. Lieve Kliefje, je familie daar word je tussen gezet bij je geboorte. Als het goed uitpakt is daar niks mis mee, maar zo gaat dat niet altijd. Ik kom uit een gezin van 8 kinderen en heb alleen met mijn oudste zus veel contact en met mijn jongste broer leef ik op goede voet. Met de rest heb ik veel minder en met sommige helemaal niks. Vrienden mag je gelukkig zelf kiezen. Liefs Ria

Reacties zijn gesloten.