Dom.

Er vielen mij zomaar wat domme dingen op deze week.

Zo kocht ik krieltjes bij Lidl. Op de verpakking stond  dat het “culinaire aardappeltjes” betrof.

Een kreet van lik-mijn-vestje want ik ken heel wat mensen die van deze overigens zeer smakelijke piepers heel erg goed in staat zijn er iets totaal oneetbaars van te maken. Het resultaat is dan echt niet “wat de kookkunst betreffende” maar gewoon ordinaire maagvulling.

Ik kan ook niks met die zogenaamde “serveertips”.

Dan zie je op de verpakking van Wasa een stukje Knäckebröd met kaas, een schijfje komkommer en een blaadje sla. Alsof je zelf niet kunt verzinnen wat je erop moet doen?

Of op de ketchupfles staat dan een kek wit schaaltje met daarin een plasje van die saus gegarneerd met een toefje peterselie. Alsof je zonder dat plaatje de hele fles ketchup leegflikkert in een slakbak, er een soeplepel bij geeft en in het midden een schuitje witlof met een paar aalbessen legt? Of het royaal over je appeltaart spuit?

Echt overal staan die tips op. Zó verschrikkelijk stom.

Alleen fruit is nog zonder serveertip.

Daar had ik het van de week over met een collega. Ik merkte op dat er op haar grapefruit geen sticker zat. ‘PVD’ zei ze. ‘En nu? Heb jij énig idee wat ik er nou mee moet doen?’

We hoeven helemaal nergens meer over na te denken straks.

Zo kreeg ik van het bedrijf waarbij ik verse contactlenzen bestelde een sms’je. “Beste mevrouw Klivia. Denkt u eraan vandaag uw nieuwe maandlenzen in te doen?”. Ik mailde ze me terstond uit dat mailingbestand te halen. Ik heb namelijk geen verstandelijke beperking. En daarbij: de dag dat je lenzen aanschaft, hoeft niet per se de dag te zijn dat je nieuwe lenzen in doet. Sommige mensen bestellen enige tijd van te voren misschien? Kortom: wat een waardeloze service!

In een mail met daarin de nascholingen waarvoor ik me de aankomende maanden kan inschrijven, stonden 2 hele stomme. “Poep onder de loep” en “Vlekjes en Plekjes”. Ik heb me voor half februari ingeschreven voor “Lever en nier in het vizier”. Dit zijn lezingen die gegeven worden door artsen en bezocht worden door mensen die gestudeerd hebben hè? Dan staat er dus een heuse ing. prof. dr. op een podium die de zaal welkom heet. ‘Goedenavond dames en heren. Welkom bij Poep Onder De Loep‘.

Dan kun je jezelf toch niet meer serieus nemen?

Ik vind het enigszins Jonge Woudloper-achtig. Kent u ze nog? Kwik, Kwek en Kwak die bij de scouting zaten en altijd van die insignes haalden. Dan moesten ze opdrachten vervullen voor hun O.E.R.M.A.N* ofzo.

* Ontzettend En Randdebielerige Momenten Afgelopen -eh- Tijd. Oermat dus. Klinkt nogal jaren ’80. Sorry. Ik kon niks verzinnen met een “N”. ’s Morgens vroeg werkt het allemaal nog niet helemaal daarboven.

48 thoughts on “Dom.

 1. het niveau van communiceren gaat er echt op achteruit.
  we zitten al weer bijna op kleuterniveau.
  moeilijke woorden en teksten moeten vermeden worden anders missen we de doelgroep wie dit ook moge wezen.
  Ook leerde ik destijds in een cursus dat men wanneer men iets schrijft we ons moeten richten tot mensen met het niveau van een 14-jarige. Welke 14 jarige met welke opleiding kon men ons niet zeggen.

 2. Nog even en dan hoeven we helemaal niet meer zelf na te denken. Dan zijn er praktijkondersteuners die de patient bellen met de vraag of we vandaag al gedefaeceerd hebben en zo niet of we dat dan zo spoedig mogelijk alsnog willen doen… ik voel gouden tijden voor je aanbreken!

 3. ‘k Vin het zo verrekte moeilijk te begrijpen, die Jip-en-Jannektaal daar heb ‘k niet voor geleerd toch,
  groet

 4. De visite uit het buitenland verbaasde zich al over dat ons fruit en groente bijna allemaal verpakt is. Tja.. dat is europa. Een tip voor jou en je collega…er is vast op youtube wel een filmpje te zien wat je met grapefruit kan doen. Als er al geen gebruiksaanwijzing bij zit, dan is er iemand die er een verzonnen heeft.

  Love As Always
  Di Mario

  1. kleine correctie; in Nederlands. hier nog een waspeen per stuk te koop, een halve knolselderij of krop sla, een partje pompoen en twee mandarijntjes, in de kleinere supermarkt!

   1. Kleine correctie… altijd leuk. Maar daarom zeg ik ook bijna allemaal verpakt en niet allemaal. En de waspeen is hier dan wel per stuk verpakt. Op de markt is het natuurlijk anders dan in de supermarkt. Gelukkig.

    Love As Always
    Di Mario

 5. De makers van de produkten dekken zich zoveel mogelijk is. Stel je voor dat er iets mis gaat, dan hebben zij een claim aan hun broek. Maar de dingen dien je beter niet kan weten, maar die ook op het etiket moeten staan, zijn onleesbaar vanwege de kleine lettertjes.

 6. Ik weet het echt niet, wat doe je in hemelsnaam met een grapefruit??
  Bestaat er geen grapefruit-helpdesk, met een team van deskundigen die me stap voor stap, met een cursus ofzo, kunnen vertellen hoe ik de grapefruit waardig kan behandelen?

  …..
  zucht…

  Liefs!

 7. Betutteling ten top. Ik kan er ook heel slecht tegen. Ik vind je kwek, kwek en kwakvergelijking geweldig! 😀

 8. Voor de spoedeisende hulp wil ik graag de volgende scholingsmomenten toevoegen

  – Doe mee met GBH
  – Een breuk is best leuk
  – Lol met tramadol
  en
  – fixeren kun je leren

  Ik zie een duidelijke verbetering van kwaliteit in zorg komen 😉

  Ik wens een ieder een fijne werkdag toe

   1. In het kader van , Dementie is zo gek nog nie 😉

    Disclaimer: Dit bedoel absoluut niet respectloos of kwetsend. Maar wanneer je ziektebeelden als dit te vaak ziet is (zwarte/harde) “humor” voor mij een copingsmechanisme

 9. Ik lees die tips nooit, buiten dan misschien wat bij het bladerdeeg zit omdat daar wel leuke recepten tussen zitten. Hoewel: ze liggen hier wel, maar nog nooit gemaakt. Typisch…

 10. Jonge opgeleide leerkrachten hebben geen algemene kennis meer , zo blijkt , geschiedenis en aardrijkskunde is worst voor hen ! We gaan een tijd in dat zelfs als we een vrijpartij zullen doen er bij de pil of condoom de gebruiksaanwijzing zal bij zitten hoe we het moeten doen !

 11. Ernstig he, terwijl de informatie die voor onze gezondheid goed zo zijn minuscuul wordt vermeld, zodat je een uur op een product staat te staren en het dan in het karretje legt, nee het is glutenvrij hoor, heb de ingrediënten in 5 talen uitgeplozen…

 12. En het erg is, je wilt niet weten wat de afdeling kost die daar de hele dag op zit te broeden. Maar het werkt wel, dat wil zeggen, het verkoopt beter met zo’n stom plaatje of slogan.

 13. N* nonsense? N* nix? N* Nul?
  “We hoeven helemaal nergens meer over na te denken straks.” Dat moment is niet zo ver meer hoor. De reden dat ik al klagend vertrokken ben de raad ‘bevalt het niet, rot dan toch op’ opvolgend, gedwee maar met plezier. Je raakt de spijker op z’n kop voor mij in deze log. Want alles dat ik zelf bedacht, ‘dat kan toch zeker niet’! Reeds bedacht door producent, (semi-)overheid, ‘de buren’, enz enz.

 14. Haha, moet lachen om je collega:-)

  Verder, ik vind sommige betuttelende sms’jes prima. De herinneringsmailtjes van mijn tandarts bijvoorbeeld. Ideaal.

 15. Tja, wat zal ik e rvan zeggen..
  Ik laat overigens bijna nergens mijn e-mail achter. Dat voorkomt een berg ongewenste mailtjes van bedrijven die denken dat ik zelf niet zou kunnen nadenken.

   1. ROFL…LOL…:-)
    Zelfs om een commentaartje achter te laten, is je e-mailadres verplicht 😉
    Lekker ergeren …leuk blogje geschreven op de vroege ochtend…hoe verzin je het: Kwik, Kwek en Kwak oftewel niks-nada-noppes

 16. zo te lezen functioneren die hersencellen van je ’s morgens prima.. geeft een indicatie hoe het verder op de dag is :))
  Ja het slaat nergens op maar ook weer heel beangstigend dat ze het moeten doen want er leven dus mensen onder onze samenleving die deze info behoeven…..
  Ik wens je een fijne dag …de zon schijnt iig :))
  grtzzz Brigitte

 17. Alleen een like op facebook is niet genoeg, dus … ik moet heel hard lachen om dit blogje, geweldig 🙂 Verder niets aan toe te voegen behalve dat ik het met je eens ben dat het dom is.

 18. Hi Kliefje,

  Kun je nagaan dat ik er ook eerst nog mijn leesbril voor moet opzetten om -in rood/geel of grijs/blauw of andere onzcincombi – te ontcijferen dat ik niet iets vreselijk verkeerd doe en dan volgt de teleurstellende confrontatie met die non-info vaak vergezeld van de veeltalige ingrediënten. Grote ergernis bij mij ook over die pakken papier die je als bijsluiter bij de apotheek meekrijgt. Vier van de vijf pagina’s zijn overbodig.

  groetjes,

  Dorothé

 19. Jij bent vast ook geen fan van kookprogramma’s waarin men steeds praat over ‘bittertje, zoetje, zuurtje, krokantje’ etc. 😉

 20. Hahaha.
  Nemen we dan nu allemaal even onze ‘poep onder de loep’.

  Die serveertips snap ik nog wel, omdat ze niet weten wat ze er anders
  bij moeten zetten.
  Wat ik stom vond was dat c.ampina mee deed aan serious request.
  (Sowieso 1 grote hype.)
  Stond er op de verpakking bij: wij doen daar aan mee, omdat bla bla bla.
  Tuurlijk, ze zijn zó begaan met het lot van de ander. Zolang wij er maar hun merk drinken
  bij nemen zeker.

 21. Ik werd gisteren gebeld door de herinneringslijn (of zoiets) van het ziekenhuis. Of ik mijn afspraak voor volgende week niet wilde vergeten. Deze service was echt compleet nieuw voor mij. Of zouden ze dat alleen maar doen bij 50 plussers :-(.

 22. Hartelijk om je blog gelachen…. Ik had er nog niet zo’n last van maar vrees dat ik er nu na je blog ineens op ga letten….

 23. Oh, oh…je hebt me weer flink laten lachen. Mijn dochter kwam van de week thuis en zei geergerd (blijkbaar is mijn bordjes-hekel op haar overgeslagen) : op het grasveld daar staat een bordje: verboden te betreden. Dan mag het ook niet gemaaid worden.
  Ik kom al 100 jaar bij dezelfde drogist. En alle keren dat ik paracetamol koop, vertellen ze me de juiste dosering. Goed bedoeld, maar ik krijg er wel jeuk van. Alsof ik anders alle pillen tegelijk naar binnen schrok als ware het pepermuntjes.

 24. woeha, zalig geschreven weeral! en je hebt nog gelijk ook 🙂
  als je je echt eens wil ergeren aan tips en waarschuwingen moet je eens iets Amerikaans kopen, materiaal bv. je houdt het gewoon niet voor mogelijk!

 25. Had dit blogje deze morgen al eens gelezen toen ik net aan tafel ging en mijn dag was al half geslaagd. Alhoewel ik eens goed kon lachen met je blog is het toch echt wel waar wat je hier neerzet. Zo kwam ik tot de conclusie dat je de pizza uit zijn cellofaan moet halen, alvorens in de oven te steken…. raar he. Ga nu ook eens meer opletten op die beruchte onnozelheden die ze op de verpakkingen zetten 🙂 Nieuwe hobby dus.
  Groetjes

 26. Ik vind het allemaal zo betuttelend overkomen, alsof we met z’n allen op moeten gaan in de meute en niet meer zelfstandige wezens kunnen zijn…

 27. Prachtige blog,ben t helemaal met je eens erger me helemaal wild om al die betutteling. Kocht laatst paracetamol, meisje aan de kassa vraagt weet u hiermee om te gaan? Nou ik dacht t wel heb ik als antwoord gegeven, ben 66 jaar als ik t nu nog niet wist zou ik toch wel heeeeeeeeeel debiel zijn. Sindsdien kijkt ze al angstig als ik binnenkom, Kunnen we geen antibetuttelinggroep oprichten.

 28. Geweldig blog en inderdaad het gebeurd zo vaak, dat je dieren niet in een magnetron mag drogen bijvoorbeeld of in een droger 😉
  Soms zo onzinnig maar toch ook wel eens grappig 😉
  XXXXXXX

 29. Ha zuster Klivia,

  Oh, maar we zijn op alle gebieden al jaren lang aan het inleveren, de techniek neemt het over.
  Einstein sprak de volgende woorden, als we de techniek de zaken laten overnemen, krijgen we heel vreemde mensen. oma

 30. ja, en dan is je logje klaar en staat er allemaal reclame, als ik per ongeluk klik kom ik daar en krijg jij er geld voor! mja, net zo bizar als die tips. Het liefst heb ik een witte verpakking, met alleen letters er op wat er in zit.

 31. Waar een klein land groot in kan zijn… #betutteling
  ( Gewoon zonder bril voortaan boodschappen doen, helpt ook 😉 )

 32. Leuk blog Kliefje. Het moet niet veel gekker worden. Je eraan herinneren wanneer je je lenzen moet verwisselen! Je zal maar online incontinentie materiaal bestellen…

Reacties zijn gesloten.