Zin


Over minder dan twee maanden word ik 74. Pas geleden keek ik tijdens het eten eens naar ‘Man bijt hond’ (dat niet mijn favoriete tv-programma is). Daarin werden enkele oudere mensen bijeen gedreven en werden hen vragen gesteld die te maken hadden met zingeving. Ik kan er ook niets aan doen, maar daar ga ik zelf ook van nadenken. De belangrijkste vraag voor mij, in dit verband, is: moet ik eigenlijk wel nadenken over zingeving? Ik kan dat zelfs op grappig bedoelde wijze vragen: Heeft dat wel zin? Of:  Heb ik daar wel zin in?

Het is deze maand ook nog eens de ‘Maand van de spirituaiteit’ en als ik het goed heb, hebben ‘zingeving’ en ‘spiritualiteit’ iets met elkaar te maken. In Trouw kwam ik een artikel tegen van de hand van MARISKA OVERMAN, HBO-theoloog en docent in spirituele zorg, omgaan met de dood, rouw en zingeving. Zij schrijft o.a. “Kijkend naar de activiteiten die op de agenda staan in de maand van de spiritualiteit zijn zaken te zien als klankschaalmeditatie, soulfullness klankontspanning, verstilling als levenskunst, meditatie, mineralenorakel (?), de goddelijke driehoek, verwijlen bij je ziel, het ritme van de stilte en spiritueel afvallen.” Volgens Mariska wordt de gemiddelde Nederlander “niet warm van dergelijke activiteiten. Het roept zelfs weerstand op, en bevestigt de associaties die men al had bij het woord spiritualiteit.” Het lijkt erop of Mariska mij voor ogen had bij de beschrijving van de gemiddelde Nederlander. Van het woord ‘zingeving’ krijg ik overigens dezelfde kriebels als van ‘spiritualiteit’.

Heeft mijn leven zin en, zo ja, is het mijn taak die te bedenken en vervolgens die zin eraan te geven. Is het mijn taak/opdracht er iets moois of nuttigs van te maken? Moet ik dat voor mij zelf of voor anderen doen? Ik geloof dat ik wel eens iets doe wat anderen plezierig vinden of op prijs stellen, maar er gaan heel wat dagen voorbij dat ik er, goed beschouwd, maar een beetje op los leef. Ik bedoel daarmee niet dat ik er een bende van maak, maar ik doe evenmin iets, waarvan ik, of een ander, beter word. Ik ontdek ’s ochtends dat ik nog besta en besta door tot ik ’s avonds weer in slaap val. Dat zijn zinloze dagen en daar zit ik niet mee. Ik heb niet om mijn bestaan gevraagd en ik ben niet bewust op deze wereld gezet. Ik was gewoon nummer drie van zeven. Ik ga beschaafd om met mensen die ik tegenkom. Sommige mensen ontmoet ik met opzet en dat vind ik nog leuk ook. Krijgt mijn leven daardoor zin? Als zij dat zo ervaren is dat dan, voor hen, mooi meegenomen. Ik rommel nog wel een tijdje door.

Evert

16 thoughts on “Zin

 1. heel knap!
  ik denk dat het niet is, omdat dieren niet kunnen nadenken en wij wel, dat ons leven daardoor zinvoller zou zijn. en van waar de drang om zin aan ons bestaan te willen geven? een toevallige samensmelting van ééncellige organismen.

 2. Van aanrommelen … mooi gezegd ! Doen zoals het je ingegeven wordt, zonder dat anderen zich daar in te mengen hebben.
  Ik rommel mee !

 3. Ik denk dat Mariska ook de gemiddelde Belg voor ogen had (en ik voel mij ook aangesproken). Wat zin heeft, dat is persoonlijk. Het lijkt met trouwens ontzettend vermoeiend om je constant bezig te houden met denken over de zin van je leven, je zou er begot van vergeten te leven.
  Over spiritualiteit: het is erg dat dit zo eng genomen wordt. Er zijn sociologen en filosofen genoeg die wel interessante zaken hierover gezegd hebben zonder in de ‘zweverige’ sfeer te komen. Niet dat een mens die persé hoeft te lezen om gelukkig te zijn, maar ze zijn soms wel goed om even over na te denken. Als men daar zin in heeft.

 4. Meer is het leven toch ook niet? Je bent hier een bepaalde tijd en maakt er het beste van. Wat mij betreft is er ook niet veel tussen hemel en aarde…

 5. Heeft mijn leven (nog) zin is een vraag die ik me ook regelmatig stel sinds ik ziek ben. Ik heb het antwoord nog steeds niet. Natuurlijk zijn er best mensen die heel blij met mij zijn maar ik worstel zelf wel met het feit wat tegenwoordig het nut is van mijn bestaatn.

 6. Zolang jij zin hebt in het leven, heeft het leven zin 😉

  Overigens heb ik mij van jongs af aan wel afgevraagd waarom ik hier ben, waarom wij hier allemaal zijn en waarom we doen wat we doen, waar we vandaan komen, waar we naar toe gaan na ons overlijden. Of we hier komen als een onbeschreven blad, of juist niet. of we al eerder hebben geleefd, enz. Dit heeft geresulteerd in een zoektocht (je mag het een spirituele zoektocht noemen) die nog steeds doorgaat. Wel heel boeiend, moet ik zeggen!!

  Maar het is voor iedereen anders, en dat is ook prima..

 7. Zo nuchter denk ik er meestal ook over. Stiekem denk ik ook dat een mens het gelukkigst is wanneer hij of zij helemaal geen tijd heeft om zich al die dingen af te vragen. Natuurlijk blijf je je dingen afvragen, maar sommige mensen hebben dit tot een kunst verheven. En dat is niet mijn ding.

 8. Ik heb wel bepaalde idealen maar om daar nou de hele dag mee bezig te zijn lijkt me ook dodelijk vermoeiend. En daarbij. Dan zal je er net klaar voor zijn om je idealen te gaan idealiseren… Komen de kinderen de hoek om.. weg magisch moment.

  Love As always
  Di Mario

 9. Niet iedereen hoeft een standbeeld, omdat hij zijn leven zin heeft gegeven met de uitvinding van een lamp of zo iets. Hij kan ook best aan het rommelen geweest zijn en toeval of niet de lamp uitgevonden hebben. Gewoon wat rommelen door het leven moet kunnen. Voor mij is het ook niet meer dan dat en het hoeft niet meer te worden ook. Geen complexe dingen….

 10. De zin van het leven ? De schoonheid ontdekken, de liefde ontdekken, de wonderen ontdekken en dat alles weer uitdelen… dát is voor mij de zin van het leven. De zin van het leven zit al in een grasspriet. Zoiets kleins: het bestaat en heeft zin. Laat staan een mens.

 11. Vroeger wilde ik altijd dat mijn leven zin zou hebben. Ik zou op z’n minst een heel belangrijke (en levensreddende) ontdekking moeten doen of een boek lezen dat mensen bij elkaar bracht. En nu … tja, nu probeer ik er op mijn eigen bescheiden schaal gewoon het beste van te maken.

 12. Het belangrijkst in het leven vind ik Liefde. Maar ik ben geen type om een “licht” te zijn voor iemand. Ik ben ook maar een gewoon mens. Ach, eigenlijk doe ik ook gewoon maar wat 😉

 13. Het maakt me niet uit of mijn leven zin heeft of niet! Belangrijk is voor mij: heb ik nog zin in het leven? Het antwoord is (nog) altijd ’n volmondig JA.
  Dus ik ga gewoon door……..

Reacties zijn gesloten.