Lekkerbek.

Van het weekend, al kokende, vroegen Vlam en ik ons af met wie Jill later thuis gaat komen. Het moet wel iemand zijn die van eten houdt, want Jill is een lekkerbek.

Het is een kind dat niks geeft om fastfood, ze eet liever “gewoon” eten. Haar lievelings zijn parelhoen met morieljes, sushi, gamba’s en entrecotes met een bleusaus.

Tuurlijk mag een kippenpoot met appelmoes ook, of spaghetti bolognese, maar de voorkeur gaat uit naar iets “spectaculairders”.

Ze heeft al verschillende malen van mijn werkgever een bon gekregen voor McDonalds, maar die besteed ze dan aan ijsjes, voor haar vriendinnen en haarzelf. Je doet haar geen plezier met de rest van hun assortiment.

Ik geef haar geen ongelijk. Eten is belangrijk. En daar moet een beetje aandacht aan besteed worden. U kent mijn afkeer van pakjes en zakjes. Jill weet niet beter, vanaf dat ze baby is, eet ze met de pot mee. De potjes Olvarit bewaarde ik voor als we niet thuis waren, omdat het dan wel makkelijk was. Maar verder at ze gewoon wat ik ook at. Ik ben speciaal voor haar zoutloos gaan koken en ik eet eigenlijk nog steeds bijna geen zout. Met kruiden bereik je net zoveel.

Daar over nadenkende, over Jill en toekomstige dates die culinair onderlegd moeten zijn, moest ik denken aan die keer dat ik een afspraak had met een Turkse man, een jaar of tig geleden. Hij bleek moslim. Tijdens het eten dronk hij louter en alleen cassis. En toen ik na afloop een espressootje nam, bestelde hij een aardbeienthee. Exit Erol was het. Met zo iemand kan ik helemaal niks.

Ik heb ook een ex die de allergrootste zeikerd van het noordelijk halfrond qua eten was. Niks lustte ie. Gék werd ik ervan. Ik stond regelmatig wanhopig in AH te verzinnen wat ik moest kopen en koken. Niks kon zijn goedkeuring wegdragen namelijk. Zeer regelmatig maakte ik uiteraard toch iets dat meneer niet appreciërende en dan ging ie met zijn vork minutieus het hele bord afwerken en van alles aan de kant schuiven.

Als we uit eten gingen, was het eigenlijk altijd naar de Griek (en sorry als ik mensen beledig, maar ik vind Grieks, écht geen eten. Alles smaakt hetzelfde en is vet en zout. En het is “zoek de groente”. In Nederland dan. Echt Grieks ken ik niet. Wij verstaan de kunst alles aan te passen aan onze smaak). En als we eens per ongeluk ergens anders belandden, koos hij soep en biefstuk uit. Ik was de Jomanda van de menukaarten geworden, kon waar we ook zaten voorspellen wat hij ging bestellen. Erg vervelend.

Met Vlam heb ik het erg getroffen op het culinaire gebied.

Zelfs zó goed, dat mijn winterjas van toen ik hem leerde kennen, niet meer dicht kan.

Ieder voordeel heb ze nadeel.

47 thoughts on “Lekkerbek.

 1. Wij hebben ook lekkerbekken voortgebracht; die lieten zich nooit afschepen met een kindermenu. Ooit , toen ze 5 en 8 waren kwam de kok speciaal aan tafel want hij had nog nooit kinderen meegemaakt die een compleet wildernis wegwerkten. Nu dochter 18 is en vriendjes mee naar huis neemt is het voor haar inderdaad een eis dat hij geen kniesoor mag zijn wat eten betreft want dan kan hij gelijk exit. Mijn lief lustte bijna niets toen wij samen gingen wonen maar daar is gelukkig rap verandering in gekomen!
  Lekker en goed eten is NOODZAAK!
  Fijne dag.

  1. Leuk! 🙂

   Ik kreeg ook altijd complimentjes voor Jill. Zo zaten we eens met zijn tweetjes 6 gangen Japans weg te werken, de serveerster heeft wel 4x gevraagd of ik écht voor 2 personen dat menu wilde? Haha!

  2. Zie ineens een eigenwijs woordenboek foutje: wildernis moet zijn wild menu!

   Gaan vanavond voor het eerst sterreneten. Via groupon weliswaar maar ben heel erg benieuwd.

 2. Ik ben niet van het eten; ik eet omdat het moet, zeg maar. Betekent niet dat ik niet kan genieten van eten en/of uit eten gaan, want dat vind ik bij tijd en wijle heerlijk. Heerlijk om te lezen dat je zo geniet van eten en dat Jill jouw genen heeft is duidelijk…

 3. Owh lekker eten is zo belangrijk. Ik lust veel. Wil ook veel proeven. Dus wat betreft heb ik het wel getroffen met Dinnetje. Alleen jammer dat zij van pizza’s houdt. Dat valt bij mij onder de smerigste fastfood wat er maar is. Brrrrrrr.

  Love As Always
  Di Mario

 4. ‘k Ben er eentje die eigenlijk alles lust, ’t lekker vinden is weer een heul ander verhaal. Waar je niet mee aan moet komen is erwtensoep, die snertprak lus ‘k niet.
  Ow en Jill heeft gelijk, ’t enige van de mc wat wel te pruimen is zijn de ijsjes.
  groet

 5. Dochterlief wilde altijd vis (en dan bedoelde ze geen vissticks) als we uit eten gingen maar dat staat in Nederland nergens op een kindermenu. Haar nieuwste lovers scoren nog steeds flink wat minpunten als blijkt dat ze weinig lusten. Ook zoon heeft een vriendin die van lekker en apart eten houdt, gelukkig.

   1. Wij hebben ooit een kindvriendelijk restaurant gevonden in Sprang-Capelle of all places. Kindermenu’s waren alleen kleinere porties van de normale kaart en voor de kids hadden ze een aparte leuke speelkamer met leidsters waarheen een telefoontje uit de keuken ging als er een gang geserveerd werd.

 6. ook hier culinairtjes die bijna alles lusten en aangezien ik geen chefkok ben is t ook regelmatig vreten wat de pot schaft. In het weekend kookt manlief op zaterdag uitgebreid ..kijk er altijd naar uit.Afgelopen weekend at vriend van dochter mee….gezellig. Hopelijk een blijvertje want t is een dot van een jong. Ben wel ook heel benieuwd waar zoon mee thuis gaat komen……wordt vervolgd :))
  grtzz Brigitte

 7. Wees maar blij dat Jil niet van die vergifzaak Mc Donalds lust. Of mss wel lust maar er niets om geeft.
  Ik vind mensen die niets lusten zeikerds. Of is dat oordelen? 😀

 8. Wat fijn dat ze zo van eten kan genieten. Ik heb ook weinig met mensen die niets lusten. Zelf probeer ik van alles, uit nieuwsgierigheid. Alleen vis en vlees, dat laat ik liever staan.

 9. Wat knap, dat ze geen moer om de Mac geeft. Voorbeeldkind! Ik ben zelf geen moeilijke eter, in tegendeel. Lust veel meer dan vroeger. Alles behalve vis. Een ex van mij lustte geen pasta en tomatensaus. Daar was geen zee mee te bevaren. Geen spaghetti, geen lasagne. Geen bal aan.

 10. Het enige dat ik apprecieer van de McD. is de mcflurry stroopwafel overige is voor mij een gôutier (maagvullig) en zeker geen uitstekende smaeck 😉 Je mag je heerlijk gelukkig prijzen met de smaak van Jillemans.

 11. Heb ik een geinig verhaaltje over een lastige eter. Ex beweerde ooit geen spruitjes te lusten. Rare groene ballen vond hij het. Totdat ik ze op een goede dag vermalen voorschotelde als zijnde ‘groene kool’. Hij vond het lekker…

 12. Ik eet omdat het moet, al die ruzies om het eten met ex… ook al zo’n appelmoesridder…. al dat gemier aaan tafel, iedere keer horen dat ik niet zou kunnen koken…. bleeeeegh

  Misschien over een poos, na de therapie.. gaat het wel weer goed komen met mij….

  Maar nu…. nu nog even niet…

 13. ja, eten is belangrijk: je bent wat je eet! (zeggen ze hé, ik weet het niet.)
  en voor ons liever geen restaurants, niks boven eten met of bij vrienden.
  en dan liever geen culinaire hoogstandjes, gewoon lekker eten waarbij het leuteren centraal staat 🙂
  wat we wel graag doen is ergens uitgebreid gaan ontbijten, ’s morgens vroeg.
  zalig! tot voor enkele jaren moesten we echt zoeken om zo’n eethuisje te vinden,
  nu raakt dat stilaan ingeburgerd (en uitgebuit natuurlijk….)
  mc quick moet ik ook niet, junk van het frietkot dan weer wel, maar dan afhalen en thuis vreten 🙂

 14. Hier lusten we ook alles. Of ja, zo goed als alles (geen zuurkool en orgaantoestanden). Er worden wel pakjes en zakjes gebruikt maar daarbij doe ik dan nog een heleboel van mezelf. 😉 En zoutloos heb ik altijd gekookt. Ik ben nu 23 jaar het huis uit en ik ben nog steeds bezig met de eerste zoutpot die ik toen kocht.

 15. Ik begrijp je helemaal. Ik probeer iedere week iets te maken wat ik nog nooit ieder heb gemaakt. Leuk, recepten uitproberen! Iedereen hier thuis houdt van lekker eten. Is ze met de paplepel ingegoten. Lief was thuis niks gewend (zijn moeder kookte het vlees argh) en is nu een echte lekkerbek. Love that.

 16. Toen ik uit huis ging, ging er een wereld voor me open! Mijn moeder was nogal van de aardappelen | groente | vlees. Het weekend koken we uitgebreid(er), door de week eet ik ’s avonds makkelijk omdat ik ’s middags eet op school.

  Je mag jezelf complimenteren met Jill haar goede smaak, het ontwikkelen van smaak is in mijn ogen ook een deel van de opvoeding!

 17. Hi Kliefje,

  Over smaak valt niet te twisten. Ik lust vrijwel alles. Ik ben opgevoed met simpel en ik proef en waardeer daardoor niet alles zo goed als manlief, wiens moeder altijd de middelen, de tijd en de zin had om vrijwel dagelijks iets culinairs te scheppen. Onze kinderen zijn goede eters. Dit komt m.i. omdat ze altijd met de pot hebben meegegeten. Ze lusten lang niet alles en ze hoeven ook niet alles van mij te eten, wel een keertje proeven en proberen. Kinderen kunnen veel beter proeven dan wij omdat hun smaak nog niet zo is afgestompt. Leuk voorval had ik toen ik een pastasaus had gemaakt (tomaten/paprika/champignons/gehakt) waarbij twee kinderen een hap namen en tegelijkertijd riep de een ‘heerlijk die champignons’ en die ander ‘ieeks champignons’. Ik ben erg goed in het googelen met avondmaaltijden geworden waarbij iedereen van tijd tot tijd aan zijn lekkerbektrekken komt. Iedere week kook ik één gerecht dat ik nog niet eerder heb gemaakt. (Gisteren is mijn experiment jammerlijk mislukt trouwens). Zo blijft de smaak zich ontwikkelen. Ik stimuleer onze kinderen ook te koken en te bakken. We hebben ondertussen een eigen gezinskookboek. Uit eten gaan hebben we helaas om budgettaire redenen beperkt. Het is voor ons onbetaalbaar en al helemaal met 5 man.

  groetjes,

  Dorothé

 18. Tot hun 10de lustten mijn kinderen alleen de Hollandse pot, behalve snert! Nu eten ze werkelijk alles, zelfs slakken en snert en dat zijn nu net de dingen die ik niet eet! En over niet lusten moet je niet (altijd) te gemakkelijk denken: mijn partner lustte bar weinig en is ruim 2 jaar in therapie geweest om te ontdekken dat het niet met het voedsel ansich in verband stond!

 19. Wat een leuk stukje. Helaas moet ik toegeven dat ik niet zo makkelijk ben met eten (ik schaam me nu een beetje). Ik heb veel dingen leren eten en waarderen sinds mijn ‘jongere jaren’. Het enige waar ik nog steeds enorm kieskeurig over ben is vlees & vis.

 20. Hopelijk ontmoet ze inderdaad iemand die ook een beetje culinair is aangelegd! Wij eten hier ook vrijwel zoutloos, pakjes zijn alleen voor de noodgevallen maar komen hooguit 5 keer in het jaar voor, altijd verse groente en inderdaad allerlei kruidenpotjes binnen handbereik. We proberen ook altijd van alles uit, soms mislukt het maar vaak zitten we allebei heerlijk te smullen…

 21. Mijn dochter is precies hetzelfde. Ze vind het vreselijk als ik eens friet maak, maar soms vind ik het zelf wel eens lekker. Maar haar papa en mama eten eigenlijk ook alles. Ikzelf eet geen biefachtig vlees dat bloedend op je bord ligt. bleehhh.

 22. Ha zuster Klivia,

  Jill heeft de smaakpupilen van moeders, kan niet anders.
  En een gezonde keuze in gezond voedsel.
  Fariatie is wel belangrijk.
  Ach de winterjas gaat toch de kast in, het wordt voorjaar. oma

 23. Sinds het gedoe met Omama hier , haalt mijn broer 1x per week bij de plaatselijke snackbar……..
  bah……….maar de kids en eega vinden het heerlijk.
  Ze hebben nog nooit zoveel patat ge(vr)eten als nu………….
  doe mij maar van alles behalve wat uit zee komt 😉
  En ach. de rest heb ik in de hand en dat is veel vers, veel kruiden
  en veel variatie……………en dat vinden ze dan ook lekker.

 24. Ik ben geen echte keukenprinses, maar kan wel een lekker gezonde maaltijd op tafel zetten. Maar zo af en toe wordt er ook wel eens iets besteld en dat vind ik dan ook lekker, als het maar geen patat is.

 25. Mijn dochter is errug van de fastfood. We eten het zelden, dus altijd reden tot klagen. Maar langzaam maar zeker komt er enige verbetering in. Ze lust steeds meer gewoon eten. Lustte ze nooit iets als het gezond was, langzaam maar zeker eet ze met de pot mee. Ik hou zo veel mogelijk rekening met haar, maar als de pot mevrouw niet bevalt eet ze maar een bruine boterham. Maar we houden hoop!

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s