Neerslachtig.

Het laatste jaar ben ik zo’n 9/10 dagen per maand niet mijzelf. Ik vind dat veel, dat je je een derde van een maand niet lekker voelt. (Als verder zo gezond als een vis mensch zijnde.)

Het wordt ook steeds erger lijkt wel.

Een dag of 6 voor mijn menstruatie begint de ellende. Dan ontwaakt de oestrogeen-heks in me. De nare Klivia. Ik spring als een bok op een haverkist overal bovenop, voel me snel aangevallen, reageer overdreven op futiliteiten. Zie beren en maak van muggen olifanten. Ik weet dat ik het doe, maar kan het niet helpen. Ik kan niet anders reageren dan dat ik doe.

Iemand hoeft maar iets tegen me te zeggen en ik ga huilen.

Want die emoties zijn er ook, ik neig naar depressiviteit, ben echt zo neerslachtig als de pest. Heb totaal geen energie, kan het amper opbrengen om te koken of de tafel leeg te ruimen. Ik sleep mezelf dan door de dagen heen.

Lichamelijke ongemakken zijn er ook. Ik zal u uiteraard de meeste details besparen, geen zorgen.

Als iemand maar kijkt naar mijn borsten, zou ik hem/haar een hoek willen verkopen. Ik heb pijn in mijn buik die doorstraalt naar mijn bovenbenen. Ik ervaar een drukkende pijn die lijkt op ontsluitingsweeën.

Kortom: misère al over the place. Mijn hele lijf doet mee.

Maandag kwam ik na wat op zich al een bevalling was, op de fiets op de praktijk aan. Mijn werkgever vroeg me hoe het ging en ik barstte in janken uit.

Hij sommeerde me lekker naar huis te gaan en helemaal niks te doen. Ik ben nog 2,5 uur gebleven om alles netjes af te ronden en vertrok toen inderdaad maar richting bed en bank.

Eergisteren begon ik langzaam het licht in de duisternis weer te zien en mijn energiepeil stond weer in het groen.

Mijn werkgever was blij dat ik er weer was. Hij zei me dat het geen enkel probleem was als ik gewoon eens keertje aangaf als ik het niet meer trok. Doe ’s gek. Je hoeft niet altijd maar door te gaan Klief, was wat hij zei. Desnoods meldde ik me elke maand een dagje ziek, als dat noodzakelijk was. Geen probleem.

Maar hij opperde wél een bezoekje te brengen aan een gynaecoloog. Want misschien waren er wel redenen waarom ik me zo voelde, zoals cystes of mijn bekende vleesboom (smerig woord) die gegroeid is?

Ik stemde toe.

Over een week of 2 heb ik een afspraak bij de beste gynaecoloog van de omgeving.

Zal mij benieuwen waar ie mee komt. Ik ben bang één of andere pil. Daar heb ik bij voorbaat al een hard hoofd in. Ik ben al geen succes met mijn eigen hormonen, laat staan synthetisch toegediende. Maar misschien moet ik het toch nog een keer een kans geven.

Dit is ook geen doen tenslotte.

Overigens waarschuwde mijn werkgever me al, voor als ik straks een écht oud hek ben en ik de overgang ga. Vrouwen die zo gevoelig zijn voor schommelende hormoonspiegels als ik, gaan een heftige aanloop naar de menopauze tegemoet.

Arme ik.

Arme Vlam ook.

58 thoughts on “Neerslachtig.

  1. Yep. Maar ik ken teveel vrouwen die er bijwerkingen van hebben. Het verhaal van: de dosis is heel laag, niet aantoonbaar in het bloed en blijft alleen op de plek waar het hoort, is een fabel… Echt.

 1. Klief, je maakt me bang! Ik heb die M al 15 jaar ( oke erin en eruit laten halen is niet tof)
  en kan het iedereen aanbevelen! Oeps…geen enge verhalen nu hoor en ga ook n iet op internet zoeken! In elk geval sterkte!
  xx

  1. Niet nodig… Er zijn geen horrorverhalen. Maar ik ken net zoveel vrouwen die het niks vinden, als vrouwen die ermee weg lopen. En idd: het plaatsen. Ik heb er verschillende malen bijgestaan en werd een beetje onpasselijk van hoe barbaars het soms gaat. Ze pakken de baarmoedermond gewoon vast met een hele scherpe, puntige tang: de portio-aanhaaktang. Alleen de naam al! :S

   1. Aaah hou op! Ik ben depressief van dat ding geworden en na het plaatsen mocht ik een paar uur in het ziekenhuis blijven omdat het op z’n zachts gezegd niet heel goed met me ging. Ik heb het drie maanden volgehouden met dat kreng en toen was de maat vol! Jammer alleen dat de dienstdoende gyn niet kon begrijpen waarom ik het wilde verwijderen…

 2. The story van mijn menstruatieverleden, meneer willams haalde altijd weer opgelucht adem als de libresse weer in zicht kwam. Ook mij was een heftige aanloop naar de menopauze ” beloofd” . Blijkbaar heeft moeder natuur daar een stokje voorgestoken mamaar nu ik er compleet in zit/bijna over is ben ik geen heks meer en veel gelijkmatiger.
  Toch zijn er hele andere wegen dan hormoonpillen die een heel goed effect hebben

 3. Wat een drama zeg! Goed dat je naar een gyn gaat. Ik zweer overigens ook bij het Mirenaspiraal. Wat een uitkomst: geen bijwerking, een stabiele hormoonspiegel en nauwelijks tot geen menstruatie meer. Ws wandel ik met dit ding ook wat lekkerder door de menopauze heen. Ik hoop dat er iets voor je gevonden wordt, waardoor je lekkerder in je vel komt te zitten!

 4. Quote: “De laatste maanden ben ik zo’n 9/10 dagen per jaar niet mijzelf. Ik vind dat veel, dat je je een derde van een maand niet lekker voelt”

  Hier is wiskunde aan te pas gekomen, het is niet zo goed te volgen 😉

 5. Ik zweer ook bij mijn Mirena. Een aantal jaren geleden laten verwijderen om te kijken of dat de oorzaak was van mijn klachten. Toen dat niet zo bleek te zijn echt heel snel weer een nieuwe laten inbrengen.
  Ik zal voor je duimen dat de gynaecoloog iets vindt wat gemakkelijk is te verhelpen. En verder niet teveel over na proberen te denken. Hou je taai!

 6. Toen ik het begin las, wou ik zeggen: verander eens van pil. Maar dat is dus duidelijk geen optie 😉
  Hopelijk is het snel en hormoonloos te regelen. Veel succes binnen twee weken!

      1. Bij mij zijn de bloedingen en de bijbehorende pijnen voor 100% verdwenen. Doordat ik nu geen cyclus meer heb, en dus niet meer in periodes van 25 dagen leef zoals voorheen, heb ik ook niet het gevoel dat ik last heb van hormoonspiegelingen. Ik heb echt geen klachten en denk ook dat doordat je ook niet meer in een cyclus leeft (die heb je nl echt in de gaten als je nog menstrueert..) je hormoonschommelingen er nog wel zullen zijn maar niet meer je leven leiden.

 7. Sterkte ermee. En wat betreft synthetische hormonen. Die heb ik bijna twintig jaar tot volle tevredenheid geslikt. Het was om de overgang tegen te houden. Ik heb nog nooit zo’n gelijkmatig humeur gehad.

 8. Na jaren modderen heb ik vorig jaar een een novasure behandeling laten uitvoeren. Wat een verandering sindsdien! Bijna niet meer ongesteld, veel minder klachten. En het was een fluitje van een cent.

 9. He bah, niet leuk, die periodes. Waarom zou je je niet gewoon de hele maand hetzelfde (normaal, lekker!) kunnen voelen… Hoop dat ze met iets op de proppen komen. Een oorzaak en een simele doeltreffende oplossing…

 10. op zulke dagen heb ik een hekel aan mezelf en net wat je zegt, neigingen naar dingen waar ik een hekel aan heb, bah. Weten dat t daar aan ligt en er op dat moment niks aan kunnen veranderen. klap op zulke momenten ook dicht en snauw blijkbaar ook wat op mezelf niet als zodanig overkomt waardoor ik me nog k.u.d.t.e.r voel :((
  Ik hoop dat t allemaal mee gaat vallen bij de gyn en wens je veel energie toe, nu ook wel nodig op de fiets…..
  lieve groet Brigitte

 11. Ik leef met je mee…voel me zelf ook altijd down en verdrietig in die periode. Wat vind je van duphaston? Las pas ergens dat dit ook goed tegen pms kan helpen.

  Sterkte!

  Groetjes Mariëlle

 12. Zo voelde ik me vroeger ook en op een gegeven ogenblik had ik 9 goede dagen en de rest van de maand net zoals jij het beschrijft. Na een gedegen onderzoek kreeg ik geen gewone hormonen toegediend maar een (lage dosering van een)
  antidepressivum ……….
  Dat slik ik nu al ruim 13 jaar en het zijn de beste jaren van mijn (en niet alleen van mijn 😉 leven tot nu toe!

 13. Klinkt als hormonsters, die hormonen van je.
  Wie weet dat een (andere?) pil werkt. Ik hoop het voor je!!
  We weten als vrouw allemaal hoe het is om slachtoffer van je hormonen te zijn.
  (Ook hier heb ik weleens medelijden met mijn vriend, achteraf dan hè, als
  de hormonen weer ff vertrokken zijn.)

 14. Bah, wat vermoeiend moet het zijn om jezelf op die momenten zo in de weg te zitten. Want dat lijkt het me, als het je uit je hum haalt.
  Heb geen adviezen of tips, hoop alleen voor je dat de gyn iets voor je kan betekenen.

 15. Erg voor je… maar ik hoop dat het bezoekje bij de gynaecoloog, de oplossing mag bieden. Vrouw zijn is niet niks en als man zijnde beleef ik dit hier ten volle mee. De mijne is in haar overgangsperiode…

 16. Bah, dat klinkt als een vreselijke tijd. Een keertje overleef je wel, maar maandelijks deze misère is toch niet te doen!? Hopelijk komt er snel een goede oplossing en kun je snel weer je gezellige zelf zijn! Oestrogeen heksen zijn niemands favoriet 😉

 17. Ugh, heel herkenbaar – ik word er niet echt neerslachtig van, maar wel heel emotioneel. Ik moet in die 9/10 dagen per maand ontzettend snel huilen van dingen die me (vaak in positieve zin) raken. Het is met de jaren erger aan het worden, nu is het me al een paar keer op werk gebeurd dat ik volschoot, en buiten werk is het echt helemaal hopeloos en kan ik wel 3 of 4 keer per dag vol schieten of huilen. Daarnaast kan ik me heel moeilijk concentreren, hetgeen ook echt flink invloed heeft op mijn werk, en ben ik onhandig, laat ik dingen vallen, stoot ik van alles om etc.

  Ik heb zulke slechte ervaringen met de pil (in 4 jaar verschillende soorte geprobeerd) dat ik niets hormonaals meer wil, ik heb al meer dan 10 jaar een koperspiraaltje waar ik heel blij mee ben. Het internet staat wel vol met PMS-remmende lifestyle veranderingen, en ik moet bekennen dat ik heel slecht ben in het toepassen van een aantal daarvan, te weten weinig/geen koffie, genoeg slapen (ik ben een avondmens en ga door de week altijd te laat naar bed), en ’s winters genoeg bewegen – ik hou van buiten sporten, in de winter word ik bank-aardappel. Ik heb me nu voorgenomen om mijn leven echt echt echt te gaan beteren wat die dingen betreft, want dit kan zo niet langer 😦

  STERKTE!!!!!

  1. Oh, dat doe ik ook. Ik ben die dagen nóg motorisch gestoorder 🙂

   Die tips, zou ik ook niet kunnen toepassen in mijn leven. Ja, misschien een weekje of 2. Daarna verval je toch in je oude ritme lijkt me. Sterkte jij!

 18. Ter geruststelling: Alle door jou beschreven ellende is herkenbaar uit een groot deel van mijn leven. Pil, lukte niet…spiraal lukte niet,….En toen ik 52 was had ik een superheftige PMS tijdens een inspectie van IGZ op mijn medische afdeling. Ik kreeg een giga ruzie met een inspecteur en dacht dat ik wel ontslagen zou worden..??( is niet gebeurd en resultaat inspectie was gunstig). Dat was de allerlaatste PMS, nooit meer ongesteld, een beetje opvliegers maar eigenlijk NERGENS MEER LAST VAN. In één klap over!!!!!

 19. pfff ik heb dat altijd maar één dag per maand en dat is al erg. Sinds afgelopen september is de menstruatie gestopt en ben ik ‘het’ nog maar één keer geworden. Heb wel nog mijn dag dat ik erg opvliegend ben, en die dag erg duizelig, maar that’s it. voorlopig.

 20. Ook hier de Mirena, al 10 jaar…. heerlijk! Van de zomer mag hij weer vervangen worden.

  Ik heb laatst overigens ergens gehoord/gelezen? dat er naast de synthetische hormonen ook biologische? lichaamseigen? hormonen zijn? Geen idee of je daar iets aan hebt, aan die wetenschap.. lol

  Sterkte, ik kan me voorstellen dat het je danig in de weg zit.

  Liefs

 21. Ik bof, omdat ik depressief ben slik ik anti-depressiva en vanaf dat moment geen last meer van moordneigingen, zelfmedelijden, pijn, agressie, zin om oude dametjes in elkaar te slaan, enz.
  Dat is dan weer een voordeel. hoe je vast niet te vertellen over de nadelen van die anti-depressieva. sterkte. Hélène

 22. Zo blij dat ik geen vrouw ben, ik zou er niet tegen kunnen.
  Ik ben ook niet zo`n gevoelsmens, ik doe wat ik doe en onderdruk gevoelens.

 23. Ik hoop voor jou lieve Klivia dat het een eenvoudig gevalletje PMS is. De heftigheid en (over)last die jij en je omgeving daarvan kunnen hebben kan enorm schommelen door de jaren heen.
  Men doet al veel onderzoek naar eventuele klachten-verminderende medicatie. Vitamine B1 en 6 in samenwerking met extra Magnesium deed bij mij werkelijk wonderen. Ook rekening houden met eten, waar dus veel magnesium en B1 en 6 in zit deed een goede duit in het zakje. Ik gebruikte deze combi een half jaar zolang ik klachten had, dezelfde ruime 10 dagen per maand en alle klachten zijn gereduceerd tot een 10% van de lijdensweg een 20 jaar ervoor.

  1. ik ben op mijn 17e met de pil gestart om die reden, niet voor de anti-conceptie, worst thing ever. het is op lange termijn slecht voor je, weet men nu.

 24. Misschien dat je boven je stukjes in het vervolg even aan kunt geven in welke fase van de maand je je bevindt? Dan weten wij hoe we het beste kunnen reageren? Lief, begripvol, een beetje bot, gewoon bot, et cetera. 😉

 25. Heel herkenbaar, en die toegevoegde hormonen doen hier prima hun werk.
  Af en toe een beetje kriebelig maar of dat daar aan ligt???
  Heel veel succes meis enne er zijn heel wat methodes
  dus als het daar aan ligt moet er vast ook een voor jou zijn !
  En het is er, dus mogen we het gebruiken ook !
  Sterkte er mee!
  xxxxxxxxxxxxx

 26. Hé, dat is ook toevallig…. ik moet a.s. donderdag naar de gynaecoloog. Op de echo zagen ze een vergrote baarmoeder. Mjin huisarts dacht aan een vleesboom (doe mij maar een palmboom dacht ik nog). Zou wel het hevige bloedverlies verklaren denk ik?
  Na ja, zal je de details besparen. Maar eh… laat jij die vleesboom omkappen of niet? Ik neig naar een operatie, volgens mij kleine ingreep. Cheer up, fijn weekend!

 27. Wie weet heb je PMS. Dat heb ik ook gehad. Via via kwam ik terecht bij een gynaecoloog. Elke dag een hormoonpil en het grootste leed was geleden.
  Ik heb ook heel lang tijd “Ovulavit” geslikt, een homeopathisch middel. Beviel erg goed, maar was op een gegeven moment niet meer afdoende.
  Hopelijk is de arts een mens ;-0
  Lief van je baas dat hij begrip voor je heeft. Zulke mensen moet je tegenwoordig zoeken met een lichtje. Sterkte jij!

 28. Ohhhhh, Kliefje. Je lijkt mij wel! Ik kan me zo vinden in wat je schrijft. Ik heb ‘datzelfde’ ook mogen meemaken. En nu? Nu zit ik midden in de overgang en heb het weer! Ik heb ook vele artsen gesproken, pillen geslikt en weet ik veel wat! Het enigste wat echt goed helpt is…..je wapenen in die periode, vroeg naar bed, niet te veel op je nek halen en wachten tot het weer over is! Na de overgang, zal er een heel andere wereld zijn. Daar duim ik voor, voor jou en mij…..en vele andere honderden vrouwen!
  Houd je

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s