Chip

Ik kan niet autorijden, heb dus geen auto en maak dus redelijk veel gebruik van het openbaar vervoer. Al geruime tijd gebruik daarbij de ov-chipkaart, ook als ik met de trein reis. Belangrijkste voordeel daarvan is naar mijn mening dat je nooit meer voor een kaartje in de rij hoeft te staan bij een loket of kaartjesautomaat. Mijn treinreizen beginnen meestal op Amsterdam Centraal. Om daar te komen neem ik de bus. Ik kan kiezen uit diverse buslijnen en houd bij die keuze rekening met het perron waarvan mijn trein gaat vertrekken. Sommige buslijnen stoppen namelijk aan de voorkant van het station, andere aan de achterkant en het maakt, qua stuk lopen, nog wel wat uit of je op spoor 17 of spoor 1 vertrekt. Het tegoed op mijn chipkaart wordt automatisch bijgeladen, dus mocht ik mijn portemonnee kwijt raken dan kom ik nog altijd thuis. (Ik bewaar die kaart niet in mijn portemonnee, maar in een broekzak.)

De invoering van de ov-chipkaart is niet zonder slag of stoot gegaan. Toen ik er eenmaal aan begon, heb ik mij ook diverse malen groen en geel geërgerd, met name ook over de wijze waarop de helpdesk van TransLink functioneerde. Gisteravond werd er in Kassa weer eens aandacht besteed aan (problemen met) de ov-chipkaart. Eén persoon beklaagde zich over het feit dat zijn kaart diverse malen, kapot ging. Zou ik dat programma gepresenteerd hebben, dan zou ik toch even gevraagd hebben: Hoe krijg je dat in ’s hemelsnaam voor elkaar en dan nog wel verschillende keren ook? Die kaart immers is gelijk aan die vele andere kaarten die we tegenwoordig bij ons dragen, zoals pinpas, creditcard, identiteitsbewijs, rijbewijs. Ik ben tamelijk onhandig, maar ik ben er nog in geslaagd zo’n kaart kapot te krijgen, laat staan diverse malen.

Een andere klacht was dat wanneer je een voordeeluren gebruikt en vóór negen uur incheckt je de volle mep moet betalen.Als je met een papieren kaartje wilt reizen, koop je in zo’n geval twee kaartjes: één tot het eerstvolgende station zonder korting en één voor de rest van de reis met korting. Dat kan niet meer als de NS het papieren kaartje afschaft. Ik heb daar een simpele oplossing voor: even opletten of het al negen uur is geweest voordat je incheckt. Ja, dan kom je waarschijnlijk iets later op je plaats van bestemming, maar veel meer dan een uur zal dat niet zijn en waar is al die haast voor nodig?

Een reële klacht vond ik dat je bij het overstappen van NS op een andere vervoerder opnieuw ook het basisbedrag moet betalen.  In Kassa werd er dus voor gepleit dat er voor de trein één uniform tarief zou zijn. Daar ben ik ook voor, maar dan krijg je alle dagelijkse gebruikers van die regionale lijntjes tegen je, want die moeten dan weer het (hogere) NS-tarief gaan betalen. Waar blijft die veelgeprezen concurrentie dan?

Evert

14 thoughts on “Chip

 1. Met twee papieren kaartjes (ingewikkeld, maar het went), als ik vóór 9 uur reis, want dat scheelt een heleboel geld! Leve de papieren kaartjes. Ik hoop dat ze nog lang blijven! (maar ik vrees…)

 2. Ik reis met ov kaart, behalve in de trein. Daarvoor koop ik nog steeds kaartjes. Omdat ik er geen vertrouwen in heb dat het goed gaat. En leer mij de NS kennen als je een klacht hebt of geld terug hoort te krijgen :S

  1. Ik had wat dat betreft deze herfst mijn eerste ervaring (flinke vertraging, ik had een ov-studentenkaart) en het ging gewoon goed. Binnen een paar weken had ik geld op mijn rekening staan.

 3. Als ik met het ov reis is dat bijna altijd samen met mijn dochter die een studenten-ov heeft. Samen met haar krijg ik 40% korting. Hiervoor moet ik wel een papieren treinkaartje kopen want met een eigen ov-chipkaart is deze korting niet mogelijk. Vraag me af hoe de NS dat wil gaan oplossen als het papieren kaartje wordt afgeschaft.

  1. Meereizen kun je op je eigen ov chipkaart laden. Ik heb daar een keer een schrijven van NSnover gehad. Zal wel op hun website staan. Groet

 4. het wordt er voor de buitenlander, ik dus, niet makkelijker op. Stel; ik ben toerist? en heb geen ov-chip-dinges-card….?

 5. Goed punt @Tien! Waarschijnlijk moet een toerist dan voor 7 euro (!!) een anonieme kaart kopen en hopen dat ie ‘m met een creditcard kan opwaarderen?

  1. Als ik in het buitenland ben moet ik soms ook een chipkaart kopen en opladen met lokale valuta.

 6. In Australie veel gebruik gemaakt van het OV. Daar wordt ook gebruik gemaakt van een OV-chip-kaart en wij vonden het een goed en handig systeem. De OV-chip-kaart wordt daar nu een jaar of 4,5 gebruikt en ook Down Under waren de nodige aanloopproblemen. Zoiets heeft z’n tijd nodig!

 7. Net een weekendje naar Amsterdam geweest. Ik.vond het systeem met die papieren chip-kaartjes heel gemakkelijk. Veel duidelijker en gemakkelihker dan in België. En een stuk goedkoper!

Reacties zijn gesloten.