Grijs.

Gisteren heb ik voor de spiegel, in de zon (die buitengewoon confronterend bleek), zeker 50 grijze haren met mijn pincet uit mijn hoofdhuid staan rukken. Dat had ik al een maand of 3 niet gedaan, dus de oogst was aanzienlijk. Beide slapen beginnen nu toch wel aardig te verkleuren en bovenop mijn hoofd zitten 2 toeven wit.

Ik bedacht al rukkende, dat het maar eens de laatste keer moest zijn, dat ik dit gedaan heb. Misschien moet de boel maar laten vergrijzen. Ik heb haar zat, daar ligt het niet aan. Maar het is best een klus.

Ik ben 39 jaar en 3 maanden. Ik vind nog dat het meevalt, dat ik onwijs mazzel heb. Genen-gewijs had ik allang het haas moeten zijn.

Mijn moeder begon al toen ze 25 was met haar haar te verven. Ik heb foto’s van mijn oma dat ze begin 30 was en een volledig grijze coupe had. En om meteen maar de rest van haar leven volledig als een oud hek door het leven te gaan, complementeerde ze haar grijze duiven kapsel met een bloemetjesjurk die ze met een ceintuur lekker strak om haar middel snoerde. Daaronder droeg ze pantykousjes die uiteraard te kort waren, waardoor je zo’n afgesnoerde kuit zag, met zo’n rode streep waar die dingen in haar huid zaten. Erg charmant.

Dat ga ik dus niet doen. Die jurk niet, die ceintuur niet, dat korte grijze haar niet.

Ik ben wel voornemens oud te worden, maar graag redelijk als mezelf.

Bloemetjesjurken oké. Maar dan wel met lekkere diepe V-halzen en óf met blote benen, óf met panty. Niks pantykousjes. Niks jassen in zo’n vage kleur die ergens zit tussen groen en beige. Zo’n net-niet kleur. Weet u wat ik bedoel?

Ik ben ook absoluut niet van plan mijn lange haar eraf te knippen. Mijn lokken komen tot aan mijn taille en ik ben er heel blij mee. Ik moet toch wel een kapsel kunnen verzinnen dat straks volledig grijs is, maar wel verzorgd? Ik vind van die lange slierten niet kunnen als je ouder bent. Dat ziet er zo onverzorgd/heksachtig/kamperig uit.

Of ga ik het verven straks? Daar ben ik nog niet over uit. Hangt er ook een beetje van af welke kleur grijs het heeft. Als het zo’n lelijke gelige gloed krijgt, zal ik wel moeten. Maar als het even kan, liever niet. Ik heb namelijk een schurfthekel aan naar de kapper gaan en zelf verven lijkt me een zeer slecht plan. Ik verf denk ik de halve badkamer mee en mijn voorhoofd. Vroeger deed ik het om de zoveel weken bij mijn moeder en dat ging wel goed. Maar mijn eigen achterhoofd strak in de lak zetten, lijkt me anatomisch onmogelijk. Voor mij wel, in ieder geval. U kent mijn flexibiliteit en lenigheid. Ik zal eerst het hele vertrek met een afdekzeiltje van Praxis moeten bedekken.

Ik ben er nog niet over uit. Over mijn toekomstige look.

Eerst maar eens kijken of ik het volhoud, het niet epileren van die grijze jongens.

37 thoughts on “Grijs.

 1. Jemig, ik zou willen dat ik op mijn 39e pas grijs werd…

  Op mijn 25e zag ik mijn schoonzus annex kapper op een verjaardag. Ze zet naast me, stond op en zei: “Nee Lau, je wordt grijs!” Ik dacht nog dat ze me zat te stangen, maar helaas… En logisch is het ook wel achteraf: mijn moeder werd vroeg grijs en mijn broer verft (!) vanaf zijn 30e zijn hele coupe.

  Ik heb altijd mijn coupe gekleurd omdat ik gewoon een saaie kleur heb van mezelf en daardoor valt de schade mee. Je ziet het ook niet heel erg, het is in de juiste kleur geverfd. Thank god!

  Ooit helemaal grijs? Tja, ook zo stereotyp, ik ben natuurlijk met mijn korte haar op mijn 31e al een soort plattelandsvrouw (in Almere). Maar zoals mijn kapster altijd zegt: “Je wordt dan wel heel mooi grijs, kijk maar naar je moeder.”

 2. Nu pas grijs aan het worden, valt idd mee hoor! Toch vind ik een hele grijze struik, hoe mooi de kleur ook kan zijn, oud maken bij vrouwen. Ik ben alleen bovenop grijs en verf de struik (uitgroei) al jaren zelf. Met kappersverf voor de spiegel thuis in de badkamer. De achterkant doet dochter of huidige echtgenoot en alles bij elkaar kost het me een euro of 5 per verfbeurt. Dat houd ik vast nog jaaaren vol op deze manier.

 3. Mooi grijs is niet lelijk, zei ‘k van de week nog tegen Knieperman toen hij opmerkte dat m’n grijze haren de overhand begonnen te krijgen ;).
  Verven vin ‘k niks en kleurshampoos dekken het grijs niet goed af, daarom: lamarkomme dat mooie grijs,
  groet

 4. ben al jaren grijs, inmiddels wit (heb er nu ook de leeftijd voor) en ik vind het veel natuurlijker staan, past beter bij je teint en anders krijg je dat lyceum/museum effect
  en 50 haren uitrukken met een pincet…moet er niet aan denken

  sterkte met het wennen aan (haar)veranderingen

  Berber

 5. Hier hetzelfde probleem. Ik haat haar verven en het kost klauwen met geld. Zou het liefst mijn haren gewoon grijs laten maar het maakt je echt minstens 10 jaar ouder. Tegenwoordig verft mijn echtgenoot eens in de vijf weken mijn landingsbaan. Hij is daar ondertussen zeer behendig in geworden en is een stuk goedkoper dan de kapper.

 6. Ik heb het geluk blond te zijn en de grijze zie je niet zo goed zitten. Ik neem mijn toevlucht tot wat in kapperstermen van alles heet wat ik niet kan onthouden, maar neerkomt op blondere streepjes in mijn haar. Niet zoals een zebra echter, ik mag er niet aan denken ;-). Ooit leefde ik met het idee dat mijn grootmoeder toch wel geluk had: ze werd niet grijs. Ondertussen weet ik wel beter. Ik heb haar haarkleur, dat zegt genoeg.

 7. Je beschrijft die oma’s echt geweldig. Zo wil ik ook niet worden. Maar grijs, dat kan heel mooi zijn. Helemaal wit, of met wat coupe-soleil achtige lichte strengen erdoor…

  Mijn oma (niet geverfd) was heel lelijk grijs, mijn moeder is nog steeds niet helemaal grijs maar met wat witte plukjes aan de zijkant. Genen werken wel redelijk mee hier geloof ik, als ik naar de brussen kijk.

 8. Ik had me voorgenomen om vanaf mijn 50ste grijs te worden dwz niet meer te laten verven, maar dat plan heb ik opgeschoven naar mijn 55ste ….

 9. Op je 39e pas grijs geworden? Pfff… ik ontdekte de eerste grijze haartjes toen ik volgens mij net de 30 was gepasseerd, wel alleen aan m’n rechterslaap, dus valt nog mee. Sindsdien verf ik mijn haar, vooral omdat ik mezelf nog te jong vind om als grijze dame door het leven te gaan en ook omdat het dus alleen op de ene plek is. Meestal hou ik het bij een tint wat vrij dicht bij m’n natuurlijke haarkleur komt, vind ik zelf mooier…

 10. Het Lief verft 1x per 6 weken.. Met sommige producten is het best simpel en kan de schade makkelijk beperkt worden hoor!

 11. Mijn oma is zo grijs als het maar kan, m’n moeder verhult het met verf.
  Is het niet zo dat je wat haarkleur de genen van je vader krijgt? Heb ik ook eens wat over gelezen.
  In elk geval is het erfelijk bepaald. Ik hoop dat het bij mij de genen van mijn vader zijn die het zullen bepalen; geen grijze haar te bekennen. Net zo min als bij mijn oma vroeger.

 12. Ik ben sinds een paar jaar lid van de grijze haren club, maar laat al jaren mijn haar verven. Ik ben geen fan van grijs, ik vind het gewoonweg niet mooi.
  Mijn tante van bijna 80 verft haar haar ook nog steeds en ik vind het erg mooi staan maar smaken verschillen…

  1. Ik vind het vaak niet mooi eerlijk gezegd. Omdat het 1 kleur is en overkomt als een gekleurde helm… Echt haar heeft verschillende kleuren, heeft ook niet 1 tint. Maar idd > smaken verschillen. Ik weet ook nog niet wat ik wil.

 13. Vroeger trokken mijn broertje en ik de grijze haren bij mijn moeder uit; drie voor een dubbeltje, tien voor een dubbeltje en op een gegeven moment besloot mijn moeder dat verven goedkoper en pijnlozer was 😉
  Ik verf ondertussen al zo’n 25 jaar mijn haar en heb allerlei kleuren gehad. Bij de kapper of zelf, net hoe het uitkomt. Sinds ik weer langer haar heb (inmiddels halleluja eindelijk weer tot over mn schouders) laat ik het de kapper doen. Alhoewel de produkten -met name de verfmousse- steeds handiger en beter worden, is het sinds het langer is, inderdaad een hele klus. Stiekum vind ik het naar de kapper gaan dan weer zo zonde van de tijd en merk ik aan het aantal grijze haren, dat ik toch echt weer eens moet gaan (na zo’n maandje of drie)…want ik heb geen kids, dus die kunnen niet plukken.

 14. Ik ben al sinds mijn 19e die Oud Blonde haren aan het plukken geweet, tot het inderdaad wel heel veel werd en ik ben gaan verven. Mijn haar heeft inmiddels alle kleuren wel eens gehad.
  De verven voor thuis worden al wel steeds makkelijker te gebruiken maar ook de kwaliteit en het uiteindelijke resultaat is steeds beter geworden, Tegenwoordig is er zelfs verf waarmee je haar niet 1 kleur krijgt, maar inderdaad meerdere tinten… ton sur ton zeg maar *grijns*

  Mijn vader en moeder zijn inmiddels prachtig wit-grijs net als mijn oma was…. dus als dat mijn voorland is… vind ik het helemaal prima.

 15. Ik heb al jaren kleurshampoo op mijn haar, zo om de 8 weken naar de kapper dus. Is meteen ook de termijn waarop mijn kort kopje weer netjes moet gezet worden. Ik ga in tegenstelling tot jou graag naar de kapper, alleen jammer dat dat tegenwoordig 70€ per beurt moet kosten !

 16. Oei, valt daar tegenop te epileren dan? Volgens mij heb ik nog geen grijs haar. Maar ik verf mijn haar, dus zal er evengoed niet veel van merken. Niets mis met zelf verven, wat mij betreft!
  Ik denk dat onze generatie niet aan de oudevrouwtjeslook gaat, hoor, maar dat het iets van toen is. Wij blijven er veeeeeeeeeeel langer jong uitzien 🙂

 17. Oe, ik geloof dat ik aan de goede kant zit. 47 jaar en nog geen ene grijze haar. Ik doe wel plukjes haar verven om een schakering aan kleuren te krijgen en niet mijn eigen saaie kleur haar. Ik denk als ik grijs wordt dat ik wel nog zal kleuren, Heb ook lange haren. Misschien is dat wat ik doe ook een oplossing voor jou. Gebeurt met zilverfolie.

 18. Hi Kliefje,

  Je hebt maar een kans op een eerste indruk en ik heb gemerkt dat je met grijs haar daar niet de beste beurt mee maakt hoe leuk en jong en actief je ook mag zijn verder. Daarom verf ik dus en zet ik een soort coupe soleil. Gelukkig heb ik kort haar. Ik zou je dochter leren het bij jou te doen als bijbaantje voor het geval je tot verven wilt overgaan omdat het erg veel geld scheelt. Destijds zette ik bij mijn moeder een watergolfje en ook wel eens bij de buurvrouw… heel gezellig. Er zijn mensen die prachtig grijs worden maar die zijn in de minderheid ook omdat de structuur van het haar veranderd. Je weet ook dat je overal op je lichaam grijs wordt dus ik verwacht daar wel tzt een mooi blogje van je over, maar dat kun je ook scheren natuurlijk 😉

  groetjes,

  Dorothé

 19. Ik ga eens in de zes weken naar de kapper voor een roodblond kleurtje. Mijn eigen haarkleur is donkerblond met grijs. Ik vind het nog iets te vroeg om dat uit te laten groeien. Maar aan mijn rimpels komt niemand 😉 Die zie ik als mijn levenswerk..

 20. Ik verf mijn haar sinds mijn vijftiende levensjaar en ben er zeker van dat mijn eigen haarkleur nooit of te nimmer meer het daglicht meer zal aanschouwen.

 21. Ha zuster Kliva,

  Doorgaan met grijze er uittrekken is ook geen optie, grijs staat wijs.
  Ik ben blond en daar zien andere ook heel veel grijs zitten, ach, dom blondje. oma

  Ot. Je verzoekje staat genoteerd voor de volgende show.
  De shows staan allemaal op: http://www.wir-3.com/

 22. Vorig jaar was ik helemaal klaar na 15 jaar verven en besloot alles uit te laten groeien. Ik had wel een vermoeden, maar dat ik zo witgrijs was wist ik niet. Na de eerste schok kon ik eraan wennen en nu vind ik het zelfs mooi. Ik krijg heel veel complimenten zelfs.. Gelukkig zat ook in mijn genen dat ik rimpelloos ouder word, zodat een niet al te oude kop dat onjeugdige haar compenseert 🙂 en ik laat het nu groeien tot heel lang- ik wil het mooi op kunnen steken als ik écht oud ben.

 23. ja, goh, haren er uit trekken, dat is toch ook wat!
  Nee, dan liever verf, daar is die verf immers voor!
  Of niks doen, ook prima, maar daar kan je later ook voor gaan kiezen.

Reacties zijn gesloten.