Financieel.

pasjejillMet Jills 13e verjaardag in aantocht, leek mij voor haar een heuse bankrekening met pinpas wel een goed plan.

Nog iets dat ons groeiende en bloeiende en ontwikkelende kind moet leren. Geld beheren, overmaken, pinnen.

Ik sloot een rekening af bij de SNS bank. Uiteraard. Livin’ on the edge tenslotte.

Online vulde ik alles in, schreef ter verificatie dat ik een heus bestaand iemand ben, geld over naar de SNS en ondertekende een verklaring, kopieerde mijn paspoort en alles ging op de bus. Ook daarvoor hoef je tegenwoordig dus geen mens meer voor te zien of spreken. Al die MEAO-ers zijn wegbezuinigd.

Een dag of wat later kwam er een zelfontworpen pasje, zie bovenaan voor de foto. Weer een dag later een internetbankierapparaatjedingetje en als laatste arriveerde de pincode.

We konden aan de slag.

Ik sprak met Jill af dat ze in plaats van zoals het nu gaat, -op zaterdag 3 euro contant-, ze voortaan voor de eerste van de maand 15 euro op haar rekening bijgeschreven krijgt. Na een paar minuten bijna hoorbaar krakende hersenen die ineens driftig moesten hoofdrekenen (ze is erfelijk belast, ik kan niks met cijfertjes), kwam er een glimlach. Is goed. Deal.

Inmiddels staat er 6 euro op haar rekening. Voor afgelopen en aanstaande zaterdag. En vanaf eind februari, gaan we die 15 euro per maand overmaken.

Op haar tablet installeerde ze een SNS app zodat ze kan zien wat haar saldo is.

Aankomend weekend gaan we even de stad in voor een klein lesje pinnen. In een winkel en bij een betaalapparaat.

Vervolgens moeten we haar ook nog leren hoe ze geld over kan maken.

En dan is het wicht weer een stapje verder naar volwassenheid en zelfredzaamheid.

Overigens weigerde ze kledinggeld.

‘Ammehoela’ was haar antwoord.

‘Zoals het nu gaat, dat jullie alles betalen, ben ik veel gunstiger uit’, aldus mevrouw.

Dat niet best kunnen rekenen, valt dus wel mee, dat moge duidelijk zijn.

45 thoughts on “Financieel.

 1. Uitgekookt ha haha…wel leuk ook weer dat stukje ‘ volwassenheid’
  Fijne dag
  Lieve groet Brigitte
  PS: hoe gaat t met vlam, inmiddels water beterderder? :)) ik hoop t

 2. Mijn jongens vielen ooit als een blok voor de Ajax-rekening van een concurrerende bank, en kregen en passant ook een voetbal erbij met de handtekeningen van de Ajaxspelers. Kijk, dat waren nog eens tijden ๐Ÿ™‚

 3. Weer een stapje verder ja. Ik weet nog dat ik vroeger als tiener ook heel lang een eigen pinpas en kleedgeld geweigerd heb (zolang je ouders betalen?) maar uiteindelijk ben ik overtag gegaan – die pinpas, dat had ik jaren eerder moeten doen. Heerlijk, wat een vrijheid!

 4. Mijn dochter wilde per se kleedgeld op haar twaalfde. Ik nog zeggen: ‘meisje, je bent voordeliger uit als je mij je kleren laat betalen’. Maar nee… zรฉllef doen, mama!! En zo geschiedde.
  Ik vond het wel roerend….met vallen en opstaan leerde ze het. En nu is ze hรฉรฉl goed geworden in mooie kleren kopen voor weinig geld.

 5. Kinderen worden groot, en als ouder help je ze dan en klein eindje op weg, en opeens hebben ze je niet echt meer nodig. En wat jaren later, vragen wij oudjes onze kinderen voor hulp.

 6. Ik heb zo’n stil vermoeden dat Jill een hele knappe, slimme dame aan het worden is. Eentje die weet wat ze wil en die weet waar het allemaal om draait… Die komt er wel!
  Trouwens dat ze haar kledingsgeld nog niet wil is ook een stukje houvast naar jou op. Te snel volwassen worden is nergens goed voor ๐Ÿ™‚ Voor je het weet zijn ze de deur uit gevlogen….
  Groetjes Mike
  Voor ik het vergeet… niet alleen Jill doet het goed, jij ook hoor. Pracht van een geschenk!

 7. ammehoela, echt hรฉ, ik smijt me hier soms met jullie uitdrukkingen!
  tja, en kleine meisjes worden groot, en zijn soms veel leper dan we denken!

 8. Mooie stap voor jullie dochter!

  En die bijna krakende hersens even laten zien, daยดs gewoon misleiding he, dat moge inmiddels duidelijk zijn.

 9. Dat ‘Ammehoela’ … heerlijk! Die pubers kunnen zo heerlijk inkonsekwent zijn….
  En ze hebben gelijk, dat kan nu nog lekker ๐Ÿ™‚
  Mijn jongenspuber wilde wel heel graag kleedgeld, maar had werkelijk nog niet echt een idee hoeveel kleding ging kosten, want volgens hem was 20 euro per maand wel genoeg :-))

  Ik vond het prima…. ik blijf aan de zijlijn en zie hem vanzelf naar me toekomen dat het toch echt niet gaat lukken voor dat bedrag.

  Liefs!

 10. Slimme zet die opmerking over kleedgeld! Ik vond het als kind stoer dat het op mijn rekening werd gestort maar kwam er al vrij snel achter dat ik lang niet meer alles kon kopen… pfff…

 11. Hi Kliefje,

  Leuk … hoe vroeger hoe beter gaat niet op want ze maken allemaal fouten. Daarom hebben de kinderen (15-14-11) hier 2 bankrekeningen bij verschillende banken. Een zakgeldrekening en een rekening voor andere zaken zoals oudste die daar kleedgeld en salaris van zijn baantje op krijgt. De anderen zetten daar bijv. hun verjaardagsgeld op of als ze iets voor een rapport hebben gekregen. Ze mogen alleen de pas van de zakgeldrekening dagelijks mee en als ze echt iets moeten gaan kopen dan nemen ze in overleg de andere pas mee. Voordeel is dat ze niet gauw even iets van de grote hoop halen door dat hekje dat wij er op die manier in gezet hebben. Het is echt heel fijn dat er zo een limiet op impulsaankopen zit. Internetbankieren kunnen ze wel maar doen ze onder begeleiding is de afspraak.

  groetjes,

  Dorothรฉ

 12. Hier heeft zoon ook zo’n rekening. Hij is ook 13. Maar wij hebben er geen telebankieren op laten zetten omdat hij dan ook direct zicht heeft op de spaarrekening die wij voor hem hebben voor zijn studie. Laat hem daar nog maar iets ouder voor worden. Ook heeft hij nu een eigen spaarrekening waarop de helft van zijn zelfverdiende geld opgaat. Ik moet eens met de bank praten of ik die rekening niet terug moet zetten op onze naam zodat hij wel kan telebankieren, want om deze rekening buiten te sluiten kan al vlug leiden tot fouten en ziet hij die rekening. Ook onze zoon wil geen kleedgeld. Erg slim nog maar een keer moet hij eraan geloven.

 13. Goed bezig kliefje !
  Hier zelfde verhaal ook een eigen rekening en er staat wel een spaarrekening achter
  maar die krijgen ze als ze 18 zijn ๐Ÿ˜‰
  Maar het pinnen en dergelijke hebben ze hier ook onder de knie .
  Maarre: t is echt wel een dochter van jou hoor met die opmerkingen hahaha
  ๐Ÿ˜‰

 14. Ha zuster Klivia,

  Een goede zaak om dat voor Jill te regelen, hier zijn we ook rond hun dertiende begonnen met pasjes.
  Hadden wij ook niet in onze jeugd. oma

 15. ja, hier ook kleedgeld ammehoela. Maar wel met bankrekering en zo. En alles kwam goed!

 16. Haha, slim kind ๐Ÿ™‚ Ik wilde ook geen kleedgeld, liever directe sponsoring. En als ik echt iets wilde wat mijn moeder niet nodig vond, ging ik auto’s wassen en andere klusjes voor buurtbewoners doen.

 17. Ik keek even of je een nieuwe log had en ik las deze log. Dit vind ik nu een goed idee ook voor mijn zoon. Hij is ook dertien en kan op deze manier goed zijn geld beheren. Dat zal hij leuk vinden, zijn geld op de bank (zijn verdiende geld zit nu nog in een kluisje) en een pinpas in zijn beurs. Ik vlieg vandaag meteen even voor wat informatie over een nieuwe rekening voor hem.

  Die dochter van je heeft het goed bekeken, hahaha. Geen kleedgeld maar meteen incasseren. Laat haar ook maar klusjes doen. Zo laat ik mijn zoon altijd mijn auto wassen.

 18. Ik kocht van mijn eerste kleedgeld een hamster met een kooi. Mijn tweelingzus 4 bikini’s……toen maar besloten dat we geen kleedgeld meer wilden…….

Reacties zijn gesloten.