Boshuisje.

Toen ik vorige week tegenover mijn gynaecoloog zat en hij vertelde dat er niks anders op zat dan elke maand 3 dagen het bos in te gaan, moest ik intern gniffelen.

Ik moest namelijk meteen denken aan mijn collega Laura.

Zij heeft namelijk een huisje in het bos en trekt zich daar minstens 1 keer per week in terug.

Ze schijnen het stulpje al zeker 15 jaar te hebben en tot een jaar geleden heeft het leeg gestaan. Ze woont in een appartement en heeft geen kamer voor zichzelf. Haar man is de ene week vrij en de andere draait hij 7 nachtdiensten achter elkaar. De week dat hij werkt, slaapt hij overdag en moet zij sluipend op haar sokken door het huis.

Hun huis is bijna hypotheekvrij en ze gooide in de groep het huis in de verkoop te zetten en een groter huis te kopen. Man en kind stemde tegen. Want ze woorden zó leuk.

Ze vertelde me soms gék van ze te worden en het behang van de muur te willen krabben.

Ze was elke week uren aan de wandel of fietste doelloos rondjes. Om maar niet thuis te hoeven zijn.

Van de zotte, realiseerde ze zich ineens.

Ze plunderde de gezamenlijke spaarrekening en liet allerlei mannetjes dat huisje opknappen. Vloertje erin, nieuwe cv, het dak werd gerepareerd, ze liet gordijnen opmeten en ophangen en in de tussentijd schuurde zij de meubels, voorzag ze van een nieuw kleurtje en latexde de muren.

Ze kocht een enorme voorraad geurkaarsen en wierook en vulde daarmee de kasten.

Minstens één keer in de week rijdt ze naar haar toevluchtsoord toe. Dan laadt ze haar Nespresso-apparaat in de auto, pakt een boek, maakt een lunchpakketje en is weg.

Alleen.

Haar man en kind mogen niet mee.

En gelijk heeft ze.

Ik ben gunnend jaloers.

U kent mijn drang naar alleen zijn inmiddels wel.

De laatste tijd is het pet hier in huize Klivia. Vlam is te pas en te onpas onverwacht vrij (ook op mijn vrije vrijdagen) en is steeds eerder thuis dan ik. Dan kom ik aanfietsen na een lange dag werken en zie ik zijn auto al staan. Hoe gek ik ook ben op mijn man, dat zijn de momenten dat ik hem liever even niet om me heen heb.

Jill heeft een nieuw rooster en is tegenwoordig op vrijdag om half 2 uit. Vaak is ze nog eerder thuis want ze heeft 2 zwangere juffen en die plannen hun echo’s en controles alleen om mij te pesten -denk ik- op vrijdagmiddag. De mutsen.

De afgelopen vakantie was ik welgeteld 6 uur alleen thuis. Dat is gewoon veel te weinig.

Vlam en ik hadden -hoe erg is dat?- keiharde afspraken gemaakt. Hij liet me ’s morgens even alleen in de woonkamer, met louter thee en stilte. De radio en tv bleven een groot gedeelte van de dag uit. Ontzettend lief en meedenkend natuurlijk. Echt.

Maar het was niet genoeg. Not even close.

Als ik aanstaande vrijdag niet een dag alleen thuis heb, bega ik een tweevoudige moord.

Dubbel voordeel meteen.

Want dan heb ik in ieder geval ook een cel voor mezelf, alleen.

49 thoughts on “Boshuisje.

 1. iedereen heeft wel drang om eens een tijdje op zichzelf te zijn.
  Een cel voor jezelf na een moordpartij is wat te drastisch. Misschien je eens terugtrekken in een slotklooster ? 🙂

 2. Hier hebben mijn kinderen dit jaar ook erg onvoordelige roosters. Altijd is er iemand de eerste 1,2 of 3 uur thuis. 1 uur of 2 uur staat de eerste alweer voor mijn neus. Daarna stromen de vriendjes binnen. Mjah, ik merk dat ik het ook allemaal een beetje to much vind, want ook ik ben iemand die veel tijd voor zichzelf nodig heeft.
  Maar naar mijn zwartwitte, zeer bevooroordeelde mening is zo´n boshuisje het andere uiterste en ook niet echt het toonbeeld van een goede relatie. Zou me niets verbazen als je collega op een dag in haar boshuisje blijft 😉

  1. Haha, ik denk juist dat ze het langer volhouden dankzij dat huisje. Toen ik haar leerde kennen, was ze zó op en klaar met alles, dat ze zelfs sprak over uit elkaar gaan. Nu kan ze opladen en komt ze ontspannen weer thuis na een dagje alleen. Ik kan me goed voorstellen dat je na ruim 20 jaar samen te leven met iemand aan wie je je steeds moet aanpassen, het helemaal zat bent. Ik vind dit een héél verstandige keuze voor haar huwelijk! 🙂

 3. Af en toe tijd alleen doet deugd. Mijn man werkt in Nederland en wij wonen in België. En die is van maandag tot donderdag in Nederland, en die dagen zijn soms wel lang, vooral ’s avonds maar goh, die tijd voor mezelf. Super!

 4. Daarom ben ik zo blij dat ik weer alleen naar mijn werk reis! Heerlijk 3 kwartier alleen met mezelf. Gisteren was ik ook nog eens vroeg thuis dus daar ook nog een half uur zonder mensen en radio/tv. Toen manlief thuis kwam ging gelijk de tv aan :-(((. Ik snap je dus helemaal!
  Werk ze vandaag,
  Syl

 5. ‘k Word ook gillendgek als ‘k niet geregeld een paar uren alleen kan zijn, Lief hoor zo’n man die eerder thuis is en de koffie al klaar heeft staan als ‘k thuis kom maar WAT als ‘k dan geen koffie blief… en ook geen zin heb ’t uit te leggen. Grrrrr.
  Maarruh hou er rekening mee dat 2 man per cel teugenswoordig ook heul gewoon is 😉
  groet

 6. Die laatste zin is het allerleukst ‘dan heb ik in ieder geval een cel voor me alleen’. Misschien toch beter om af en toe in het hutje op de hei van je collega te kruipen.

 7. Zo’n huisje klinkt wel ideaal. Maar ik zou toch minimaal een van mijn draken meenemen. Ik heb meestal in de avond rust. Iedereen naar bed….. en ik alleen in de woonkamer. Heerlijk.

  Love As always
  Di Mario

 8. Oh ja, ik herken het helemaal! Lijkt me ook niet meer dan normaal dat je het gewoon nodig hebt om alleen te zijn. G is alle dagen thuis en nu met pleegdochter erbij is ons kippenhok overbevolk. Alleen mijn gedeelte van het bed is echt aleen van mij: te weinig dus om van op te knappen. Ook ik vlucht regelmatig op de fiets het duin in… Als we nou samen die moord begaan, komen we mss wel samen in 1 cel?!

 9. Kun je het probleem misschien met je collega bespreken en vragen of jij af en toe ook in dat huisje mag als zij er niet is? Dan ‘betaal’ je haar bijvoorbeeld in natura door een lekkere maaltijd te koken of zoiets?

 10. Ik snap je onmiddellijk, we hebben sinds vorig jaar ook een “stulp”in het bos, binnenkort word deze gerenoveerd .
  En ik weet niet of het financieel mogelijk is maar er zijn overal van dit soort “stulpen” misschien wat voor jou?

 11. Ik heb het zelfde. Ben graag alleen zo nu en dan, maar het lukt niet altijd. Meestal ga ik dan maar vissen of zo. Maar dat is eigenlijk ook niet altijd een optie.

 12. Hi Kliefje,

  Ik beken….. het allerfijnste moment van de vakantie vind ik de eerste dag erna als iedereen is opgehoepeld naar kantoor en school en ik eindelijk met koffie en krant lekker in mijn uppie kan rondlummelen in huis. Ik moet zeggen dat ik in de schoolvakanties die we niet elders doorbrengen dan vlucht ik nog wel eens naar de bibliotheek of een koffiecafé of de sauna (’s avonds) maar daar is nog wel ander volk, het kost geld en ik kan er niet bijlopen zoals ik wil 😉

  Kun je niet echt iets afspreken met man en dochter over een bepaald dagdeel waarin je het huis claimt. Ik ken gepensioneerden die met elkaar hebben afgesproken om een bepaald deel van de dag/week buitenshuis door te brengen omdat ze gek worden om de hele tijd op elkaars lip te zitten. Zo houden zij hun relatie prima.

  groetjes,

  Dorothé

 13. Doet me denken aan Sex and The City, dat Carrie haar flat aanhoudt. Eerst wordt er niets mee gedaan en vervolgens gaat zij er een dag naar toe, alsook al haar vriendinnen.
  Net als op Carrie, ben ik jaloers op jouw collega…
  Wat een rijkdom om even alleen te zijn, om je eigen gedachtes te horen, je eigen dingen te doen. Heerlijk!
  Dat is een van de redenen dat ik zondagochtend naar beneden sluip en even gewoon alleen ben. Zodra ik gestommel boven hoor heb ik al de neiging om chagerijnig te worden……

 14. Het gaat ook om de stilte in huis die er valt als er niemand is! Heerlijk, niks moet, maar alles mag. Ik heb ook nogal veel ruimte nodig voor mezelf. Helaas ben ik me daar pas echt superbewust van geworden nu ik twee kinderen heb. Mennnn waar zijn die momentjes van rust! Ik hou natuurlijk ontzettend veel van mijn kinderen en man, maar ik hou ook ontzettend veel van mezelf. Ik mis die tijd wel dat ik gewoon kon rondlummelen, kon schoonmaken wanneer ik wou, kon eten wanneer ik wou, en gewoon weer lekker mijn bed in met een boek wanneer ik wou, in de tuin kon werken zonder gestoord te worden, mijn workouts yoga buikdans ongestoord drie keer in de week een uur thuis voor de spiegel kon doen. Als ik het nu doe, willen mijn kinderen aandacht in welke vorm dan ook. Met alle respect want natuurlijk krijg je er ook veel van terug en nu ik kinderen heb, ervaar ik voor het eerst dat ik mijn leven zou offeren om hen te redden. Mijn levensdrift zou zich acuut het stilzwijgen opleggen om het leven van mijn kinderen te sparen. Ik lach ook heel wat af met die kleine hummeltjes en soms wordt ik er gek van. Ik zou ze voor geen miljoen willen missen maar wat ontzettend jammer dat het niet samen kan rust en kinderen.

  1. Indeed! Zo werd mij gisteren gevraagd waarom ik nooit meer hoelahoep? Ehm… Omdat ik nooit meer alleen ben? Moet ik dan midden in de woonkamer gaan staan als er mensen bij zijn die tv kijken of hun huiswerk maken? 😉

 15. Oh ik heb dat ook zo nodig, even het huis voor mezelf. Natuurlijk kun je overal alleen zijn, maar het fijnste is toch om thuis te zijn, in je eigen omgeving. Ik werk nu even halve dagen en kom ’s ochtends pas m’n bed uit als iedereen naar werk of school vertrokken is. Geen zin om mensen tegen te komen. Heerlijk. Sorry, ik wil je niet jaloers maken, maar ik kan me voorstellen dat het irritant is om mensen om je heen te hebben terwijl je even alleen wilt zijn, al hou je nog zo veel van ze.

 16. Een plek om tot rust te komen, zonder iemand in de buurt die in je nek ademt of de oren van het lijf zaagt. Zalig. Maar je moet die plek of tijd wel kunnen bemachtigen.
  Ik was zo blij dat ik aan het werk was en even bij andere mensen. Maar thuis wist ik dat het weer als van ouds was. Nu zitten we al meer dan 12 jaar dag in dag uit bij elkaar en dit voel je en dit merk je.
  Alleen is maar alleen, maar nu en dan heeft een mens dit even nodig
  Groetjes

 17. Ik herken dat wel. Ik heb een lieve man, maar ik wil op zijn tijd ook wel eens me-time. Hij werkt vol continue diensten en soms zijn we samen vrij en soms werken we langs elkaar heen. Heerlijk vind ik dat dan.

 18. Weet je wat mij zo vreselijk lijkt? Een gevangenis waarin je bent aangewezen op minimaal een maar vaker nog veel meer nare mensen… Jarenlang, geen ontkomen aan.

 19. Voor mij werkt het ook goed om alleen in een bibliotheek of cafë te zitten. Je laat de boel de boel, neemt je laptop, krant en boek mee en zondert je af. Er zijn ook diverse kloosters waar je een tijdje onder kunt duiken. Musea zijn ook goede plekken om te hangen. Ik vrees dat t jij het pand moet verlaten. Wel doen hoor, anders houd je geen energie meer over.

 20. Voor mij geldt hetzelfde: ik moet voldoende tijd voor mezelf hebben, anders groeit mijn hoofd van binnen dicht. (En ik woon nog wel midden in de polder) Belangrijker is: hoe lost je dit op? Heb je ergens in de buurt een volkstuinvereniging? Daar staan heel leuke huisjes op!

 21. Ik zou toch maar oppassen met die dubbele moord, straks krijg je nog een celgenoot vanwege het cellentekort!
  Maar even serieus… tijd voor jezelf is inderdaad belangrijk. Wij wonen nu 1,5 jaar samen, gaat allemaal super maar ik vind het ook heerlijk als vriendlief donderdagavond weg is, dan heb ik lekker het huis (lees: pc / tv) voor me alleen en daar kan ik heerlijk van genieten. Hopelijk is Vlam snel weer volledig aan het werk en krijgt Jill een nieuw slopend rooster zodat je weer wat eigen tijd en ruimte krijgt!

 22. Herkenbaar zuster! Ik moet ook echt alleen-tijd hebben. Gelukkig heb ik dat wel omdat ik meestal thuis werk. Maar als Man dan een keer ziek is of de kinderen onverwachts thuis zijn, dan kan ik echt chagrijnig worden. Voor mij en dus voor mijn relatie met Man en kinderen moet ik tijd voor mezelf hebben. Daarom ga ik ook weer wat vaker alleen uit. Dan ben ik natuurlijk wel met anderen, maar in de auto erheen en in mijn hoofd daar ben ik even met mezelf en voor mezelf.
  Ik wacht met spanning het vrijdagavondnieuws af 😉

 23. Ik kan me er helemaal in vinden. Ik moet ook af en toe alleen zijn, anders gaat het ook met mij niet goed…….gewoon lekker een dag weggaan en als het kan een nacht erbij, heeeeerlijk!

 24. Ik kan me dat helemaal inleven. Ben nu zelf al zes jaar met regelmaat helemaal alleen en ik moet bekennen ZALIG is dat. Ook als er wel ooit een vent komt, dan blijf ik die alleenigheid nodig houden en wil ik ook graag een hutje voor mezelf.

 25. Ha zuster Klivia,
  Misschien kun je ook een keer per week in het huisje van Laura rust zoeken.
  Gewoon een deel rusthuisje.
  Ik zou ook niet zonder eigen kamer kunnen, als ik binnen kom voel ik de rust. oma

  ot, je bent een van de weinige de het begrepen heeft van “Armstrong”.

 26. Nou Klief,
  ben blij dat je het aanroerde zodat heel veel mensen
  uit de kast durven te komen;)
  Met 3 storingen hier in huis knalt mijn hoofd af en toe ook
  en dan vind ik de toko voor mij alleen
  een must 😉

 27. Wij zorgen ervoor dat onze (kleine) kinderen om 7 uur op bed liggen, dat scheelt ook al in de druk die ik voel. Ik vind het heerlijk als manlief een weekend met vrienden op stap gaat, lekker het huis voor mezelf alleen, míjn muziek aan, tv uit, boek erbij of een knutselwerkje. Soms pak ik zelfs een schoonmaak- of doe-het-zelfklus aan die ik dan ongestoord kan afmaken. Zucht, nu ben ik weer in dromenland……

 28. herkenbaar! ik heb sindskort de logeerkamer geconfisceerd als naaikamer! heerlijk, een kamer voor mij alleen. gewoon een beetje naar buiten kijken of rommelen. de rest mag wel binnenkomen en doet dat ook, maar het is míjn kamer en op een of andere manier gedragen ze zich daar ook naar.

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s