Nieuw!

Zondagochtend, 6:21 uur. Ik zit aan mijn bureau met uitzicht op mijn monitor, toetsenbord en een mok thee. Waar zal ik het eens over hebben vandaag? Onderwerpen uit de sport en de politiek zijn hier uit den boze. Dat is een aanzienlijk beperking, want meestal haal ik daar, voor mijn eigen blog, de onderwerpen vandaan. Het weer is ook een afgezaagde optie. Over de maar voortdurende winter is al genoeg gezegd.

Zal ik weer eens mijn gram spuwen over Microsoft? Enkele dagen geleden heb ik weer eens een nieuwe laptop aangeschaft. Uiteraard is die uitgerust met Windows 8. Ik werk nu dus nog vanaf mijn ‘oude’ laptop met Windows 7,want het duurt even voor ik al mijn programma’s en bestanden weer op mijn nieuwe heb geïnstalleerd en dat is geen pretje.

Ik behoor tot de generatie die ooit nog eens een cursus Microsoft DOS (Disk Operating System) heeft gevolgd. IK denk niet in ‘mappen’ maar in directories en subdirectories. Ik verwijder nog steeds bestanden die ik niet meer gebruik, omdat mijn eerste pc een hard disk had met een opslagcapaciteit van 20 mB. Met die ruimte moest je zuinig omspringen. Meer dan tekst opslaan was er dus niet bij. Grafische bestanden en geluidsbestanden, daaraan hoefde je niet te denken, laat staan videobestanden.

Mijn eerste kennismaking met Windows was Windows 3 en ik heb de meeste opvolgers daarvan wel gebruikt, geloof ik. De overgang naar de opvolger verliep meestal redelijk soepel, maar Microsoft ging het, in de veronderstelling dat het beter ging, steeds ingewikkelder maken, niet alleen in Windows,ook bij zijn Officeproducten als Word en Excel. Ik gebruik nu al geruime tijd de laatste versies van deze programma’s, maar ik zit nog vaak (in dat ‘lint’) te zoeken naar functies die ik vroeger moeiteloos vond.

Windows 8 moet er vooral uitzien als je smartphone of tablet, met van die kekke tegeltjes. Maar je zit je rot te zoeken naar het configuratiescherm, waar je (vroeger!) zulke handige dingen mee kon doen. Die tegeltjes kun je niet (tenzij je een weer duurdere versie aanschaft) niet ‘vegen’. Je moet er gewoon die ouderwetse muis voor gebruiken. (Dat touchpad gebruik ik nooit.)

Ben ik nu niet alleen oud (nog een week en ik ben 74), maar ook ouderwets? Blijf ik teveel aan het oude en bekende hangen? Ik mag graag de spreuk citeren “Het betere is vaak de vijand van het goede.” Windows 8 wordt verondersteld ‘beter’ te zijn dan Windows 7. Als het nog beter wordt, zou het best zo kunnen zijn dat ik toch maar eens naar Apple ga kijken, al moet je die natuurlijk ook niet op hun blauwe ogen vertrouwen. Ik heb nu al enige tijd een iPad, maar die roept ook nog wel eens vragen op.

Evert

14 thoughts on “Nieuw!

 1. Haha, ja dat DOS met zijn eigen taal, ik herinner het me ook nog. Ik word er ook een beetje moe van steeds weer een ‘verbeterde’ versie van Windows, Word, Outlook of wat dan ook te moeten leren. En ik ben nog maar net 50, dus daar kan het niet aan liggen ;p.

 2. Hi Evert,

  Ik weet nog dat ik met mijn baas een revolutionaire typmachine ging kopen…. elektrisch was toen al wel gewoon, maar deze kon 1 regel tekst onthouden en dan printen. Je typte dus die regel keek of je fouten had gemaakt en drukte op enter en dan ging het Margrietwiel over het papier. Voor mijn secretaresseopleiding (begin jaren 80) moest ik typen op een niet elektrische machine op de maat van een metronoom. Als je vakantie had gehad, dan had je de eerste dag spierpijn in je vingers. Ik ben blij met alle pc-vernieuwingen maar ik ben geen fan van touchscreen nog op mijn mobiel nog als tablet. Wel goed dat je gewoon eraan begint. Het duurt allemaal een tijdje voor het weer gewoonte is.

  groetjes,

  Dorothé

 3. Ik heb me echt heel lang verzet tegen de overstap van Windows 98 naar Windows XP….
  Stampvoetend overgegaan, uiteindelijk….. ik wilde echt niet… en ik weet ook precies weer hoe dat voelde..
  Ik zie mijn moeder zich krampachtig vasthouden aan Wordperfect…..ze wil echt niet aan Word beginnen… (al 15 jaar niet LOL )
  En ik ben nog niet eens 45….en zij nog net geen 65….

  🙂

 4. Even in het startscherm configuratiescherm typen, en je hebt het. Zo gemakkelijk. Of met je cursor linksonder rechtsklikken. Dan krijg je ook vanzelf de optie configuratiescherm te zien.
  En je kunt het helemaal naar je eigen wensen in richten.
  Dingen veranderen nu eenmaal.

 5. Reblogged this on Space van Mike and commented:
  Ja Evert, de moderne tijd is er nu eenmaal en we moeten ons daar zo goed mogelijk trachten in te smijten. Windows 8 is inderdaad zo’n verbeterd, tussen grote haakjes, ding. Om gemakkelijk naar het configuratiescherm is toch niet zo moeilijk hoor. Met je muis naar de rechterbovenhoek en dan in het balkje naar instellingen gaan en daar zul je het configuratiescherm aantreffen.
  groetjes

 6. Je bent zeker niet ouderwets want ik ken heel wat mensen van jouw leeftijd en ook jonger die nooit hebben kunnen wennen aan het werken met de computer. Een flink aantal kan zelfs niet mailen. Tja, en de ontwikkeling gaat altijd maar door. Ook ik heb soms het gevoel dat er niet altijd beter op wordt. Maar soms is het alleen een kwestie van wennen.

 7. Hahahaha, je bent gewoon veel verder dan ik, ik heb geen windows 8, geen ipad. Dus ik hou me hier gewoon gedeisd. Ik heb bij iemand 8 gezien en ik ga nog niet over.

  Love As always
  Di Mario

 8. Hm, met windows 8 loop ik ook nog wel tegen wat probleempjes aan. Zo vind ik het mailsysteem superonhandig en ben ik overgeschakeld, en werken veel websites gewoon niet zoals zou moeten onder IE. Met leeftijd heeft dat weinig te maken.
  Mijn eerste pc was er zelfs eentje zónder harde schijf: ik startte met ´harde en zachte´ floppy´s.

 9. Ik ken DOS ook nog, omdat mijn opa vroeger een eigen zaak en dus computers had. Vriend (systeembeheerder) kent het wel, maar heeft er nooit zoals ik mee gewerkt. Bij een tijdelijk baantje werkten we ook met DOS, en hij is een keer mee geweest om verlekkerd te staren naar hoe ik door die schermen heen walste 😉
  Het configuratiescherm konden wij allebei maar moeilijk vinden in windows 8, maar inmiddels is hij hier gevonden.

 10. Met Windows 8 heb ik (gelukkig) nog geen ervaring. Wel met die hippe versie van Word, Excel etc, en net als jij ben ik vanalles kwijt. En nee, leeftijd heeft daar niets mee te maken, roept deze 42 jarige! Ik mis het intuitieve dat mijn lieve Macje thuis wel heeft. En wat zelfs de oude versies van Word en Excel enigszins hadden…

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s