Cultuur.

Aanstaande zaterdag gaan Vlam, Jill en ik naar de Johannes Passie van Bach. Er wordt een concert gegeven in de (overigens prachtige) oude kerk in Delft. Reden voor ons om af te reizen naar die stad.

De Johannes passie is een aardig zwaar stuk en je moet er van houden. Zelf houd ik doorgaans van lichtere stukken, maar af en toe is iets zoals dit prima te behappen.

Ik ben geen enorme liefhebber van klassieke muziek en zal het thuis zelden opzetten. Meestal alleen op zondagmorgen. Eén van mijn lievelingsstukken is de Carmina Burana van Orff. Iedereen kent dat stuk. Is het niet van het origineel, dan is het wel van het begin, dat in talloze popliedjes is verwerkt. Ik vind het een zalig muziekstuk. Heb het inmiddels ook al in 4 verschillende uitvoeringen, live gehoord. De laatste uitvoering was in Amsterdam, de zus van Evert zat in het koor, dus daar moesten we bij zijn. Overigens zonder Jill, die was uit logeren. Als ik alleen thuis ben, wil ik het nog wel eens op YouTube opzetten en via de versterker afspelen. Lekker mee blèrend, (in het Latijn, dus geen flauw idee wat ik zing.)

De laatste keer dat ik live iets klassieks zag/luisterde, was alweer een tijdje terug, in de zomer van 2011. We waren toen met zijn drietjes naar het amfitheater in Orange gegaan, om een opera bij te wonen. De Rigoletto van Verdi. Ik ben niet echt een fan van opera’s, maar om in zo’n omgeving, in een zwoele zomernacht daar te mogen zitten, is betoverend kan ik u zeggen.

Jill was het daar absoluut niet mee eens. Ze heeft er nóg nachtmerries van. Van de muziek sowieso, van het uren op een stenen bankje zitten… Eigenlijk van alles. Het was naar haar zeggen echt nog 1000x erger dan “Het meisje met de zwavelstokjes” dat we eens zagen in Rotterdam. Het werd opgevoerd met 2 zangers, een sopraan en een tenor, meer niet. Jill heeft de hele voorstelling met rollende ogen zitten kijken. Ze galoppeerde zo ongeveer de zaal uit, na afloop. Ze wilde bijna een melding maken bij jeugdzorg, dat ik haar dit had durven aandoen!

Ze was dan ook “blij verrast” toen ik haar vertelde dat we aankomend weekend maar weer eens een klassiek concert gingen bijwonen. Ik weet dat ze het HE-LE-MAAL niks vindt, maar af en toe een stukje beschaving door haar strot duwen, kan mijns inziens geen kwaad.

Jill dacht daar een tikkie anders over.

Toen ik haar liet horen hoe het klonk én vertelde dat het gaat over het lijden en sterven van Jezus, werden er als antwoord kotsgeluiden gemaakt.

De cultuurbarbaar.

36 thoughts on “Cultuur.

 1. Lol….. hier soortgelijke dierengeluiden bij het aanhoren van de Carmina Burana.. aan de Johannes Passion ben ik maar niet begonnen zo op de vroege morgen…. pubér!

  zucht… nee, dat wat hij na 4 gitaarlessen uit dat instrument weet te halen, dát is mooi….. (stug volhouden dus)

  Liefs!

 2. Jij naar moedermens! Nee hoor, gelijk heb je. Het hoeft niet elke week, maar af en toe kan zeker geen kwaad. Ik ging wel met plezier mee naar klassieke concerten, door ballet was ik al gewend aan die muziek. Nu zet ik ook af en toe klassiek op voor de kinderen en dat vinden ze prima. Maar ja, je hebt klassiek en klassiek… Dat zware depressieve gedoe vind ik ook niks.

 3. Je ze is natuurlijk op een leeftijd gekomen waarbij ze haar mening niet alleen duidelijk kan vertellen, maar ook duidelijk kan maken door geluidjes of gebaren. Dus binnenkort zit je weer bij de jeugdzorg neem ik aan.

  Love As always
  Di Mario

 4. Geef Jill ook het nummer van de kindertelefoon, zeg erbij dat ze pas na afloop mag bellen dan krijgt ze vast als antwoord dat ze allang op bed had horen te liggen 😉
  Gewoon doorzetten Zuster!!
  groet

 5. Hi Kliefje,

  Hier in huis: oudste leeft met oortjes in zijn hoofd en mixt dingen op de computer, middelste speelt viool en jongste speelde dwarsfluit maar zet nu de radio in de auto steeds op een andere zender. Zelf hou ik van heel veel soorten muziek maar concerten zijn boven mijn budget helaas. Ik heb gezongen totdat dit door mijn slechthorendheid niet meer ging… je snapt wel waarom 😉 Manlief houdt van pop door het trauma van verplichte blokfluitles uit zijn jeugd. Ieder zijn meug dus en de belangrijkste regel voor muziekles van onze kids is dat ze er vooral plezier in hebben.

  groetjes,

  Dorothé

 6. Oooo hoe herkenbaar ! Mijn 13-jarige maakt die geluiden ook (om nog maar te zwijgen van de oeverloze discussies die ze voert) als ze naar een concert MOET waar haar bloedeigen zus meespeelt in het orkest.
  Ik moet zeggen dat ik er zelf geen moeite voor zou doen om iets klassieks te gaan zien, in die zin ben ik blij dat grote dochter me, door in een orkest te spelen, een duwtje in de rug geeft. Ik heb er nog nooit spijt van gehad !

 7. klassiek is een beetje als spruitjes zeker: je moet ze leren eten 🙂
  en van carmina burana ga ik uit mijn dak!
  en ik hou van spruiten, maar de johannes passie zou ik toch mooi ook niet uitzitten, no way!
  geniet er van met volle teugen!

 8. Hier geen klassiek, ik hou er zelf niet erg van. De cultuur duw ik er dan op andere wijze door: eens een museum op reis, naar de schouwburg voor zaken die ze wel kunnen pruimen. Een klassiek ballet wil ik nog wel eens doen met hen, denk dat ze dat dan wel weer leuk vinden. Tot nu toe geen klachten gehad (buiten die ene keer in het museum in Rijsel waar de tentoonstelling weliswaar schitterend was, maar de oudste vond dat duidelijk niet. Nuja. Jammer.)

 9. cultuur snuiven staat voor de jeugd gelijk aan een potje vloeken in het kwadraat hahaha
  Moest daar op die leeftijd eerlijk gezegd ook niet aan denken
  Tegenwoordig krijgen ze t via de luidsprekers te horen in het weekend, van klassiek tot folk en van country, jazz, tot symphonische hardrock(das ook meer mijn afdeling:))
  Dochterlief heeft zichzelf geleerd piano te spelen en regelmatig komt Samuel Barber voorbij met Adagio for strings…mooi stuk vind ik dat…
  Veel plezier en sterkte voor Jill :))

 10. Carmina Burana, never heard of, dacht ik toen ik je blog las. Toen zette ik het maar even op en dacht ik oh, Oh Fortuna, ja natuurlijk ken ik dat! Geen idee of ik de rest ook ken, maar ik laat het gewoon even aanstaan.
  Ik ben niet heel erg met klassiek opgevoed, maar ik hou er wel van. Ik ben met name van de modernere pianomuziek, Marcelo Zarvos, Ludovico Einaudi, dat werk. Licht klassiek dus. Classic fm staat/stond bij mijn ouders vaak aan op zondagochtend, maar ik luisterde er niet echt naar.
  Ooit heb ik een stukje Aida gezien in Verona, magisch vond ik dat, al die kaarsjes toen de duisternis inviel. Helaas is het niet aan mijn vader en broertje besteed dus na een uur zijn we weggegaan maar ik vond het voor herhaling vatbaar. Behalve dan die houten kont 😉

 11. Oh jaaa, dat amfitheater in Orange. Ben ik vorig jaar geweest. Prachtig was dat! Helaas niet naar een voorstelling, maar gewoon om het te bekijken. Zag mezelf al helemaal zitten op zo’n zwoele zomeravond. Zucht…

 12. Hahaha, pubers zijn soms zo grappig 🙂 Ik vind dat opera en klassieke muziek in het algemeen, zo af en toe, wel moet kunnen… maar soms duren de uitvoeringen wel heel erg lang voor mij.

 13. Ik kan me herinneren dat ik op die leeftijd ook niet van klassieke muziek moest hebben. Maar ook bij ons werd het opgezet. We gingen dan wel niet naar uitvoeringen, maar ik heb het later wel gewaardeerd dat ik het van huis uit heb meegekregen.

 14. Ik weet nog heel goed: Roos was vijf, en we gingen naar de Doelen voor een concert met verhaal voor kleine kinderen. Alles onder het mom: vroeg beginnen met enige cultuur. Het was nauwelijks begonnen en toen vroeg een jongetje aan zijn vader – die achter ons zaten- ‘Papa wanneer is het afgelopen?’ Zó’n indruk maakte het dus. We hebben het “uitgezeten” en ons daarna voorgenomen dat als Roos kennis wil maken met cultuur, haar leven nog lang genoeg is om dat zelf op te zoeken. Je kunt tenslotte volwassenen ook niet leren van heavy metal muziek te houden. Met mijn dochter is het toch nog goed gekomen 😉 want via school gaat ze naar vrijdagavondconcerten in de Doelen. Vrijwillig.

  1. Eens. Zoals je kunt lezen slepen we Jill zelden ergens mee naar toe. Soms komt het zo uit en dan moet ze mee. We kunnen haar moeilijk een zaterdagavond alleen thuis laten. Of in Orange op haar hotelkamer 😉

 15. Leuk, je nieuwe header!
  Ik werd ook altijd meegesleept door mijn vader naar allerhande concerten, omdat hij donateur was en we dan vrijkaarten kregen. Ben ik niet slechter van geworden! Mijn jongens zijn ook cultuurbarbaren, hoewel ze Rome geweldig vonden.

  Veel plezier!

 16. Nou, volgens mij kan dat heel erg kwaad, ik moet er niet aan denken. Stel je voor dat je per se mee moet naar de toppers of zo, afgrijselijk.

 17. Wij zijn echte cultuurbarbaren en verder dat de kitsche the Passion op tv komen wij hier niet. Overigens willen de kinderen dat laatste dan wel weer zelf zien. Via het werk ben ik een keer bij de uitvoering in een kerk in Naarden geweest (ook een begrip in de omgeving) en ik vond het vooral lang duren. Ik voel dus wel een beetje mee met je dochter. Overigens houden onze kids van alle soorten muziek behalve, je voelt het al aankomen, klassiek. Gebrek aan de opvoeding, schuldig.

 18. Hoe herkenbaar… toen ik 13 was moest ik ook niets van de muziek van mijn ouders hebben 😉 Later is dat ‘verergerd’, en ben ik metal gaan luisteren, wat mijn broertjes (9 en 12 jaar jonger) heul erg stoer vonden. Ik was ondertussen wat volwassener gevonden, en m’n moeder vond het maar wat mooi dat ik ze ondertussen ook vertelde wat voor klassieke muziek voor welke ‘stoere’ muziek gebruikt was, dus dat vonden zij ineens wel erg interessant op die leeftijd xD

  Toen ik uit huis was, was ze trouwens minder blij dat die broertjes mij achterna gingen. Ze zit nu nog met een 15-jarige en een 18-jarige opgescheept die naar metal luisteren…

 19. Van klassiek kan ik genieten als ik languit in de zetel lig en kan wegdromen… zalig. Maar vraag me niet hoe of wat van tittel. Ken ik geen snars van. Onthoud ze toch niet dus waarom zou ik kijken hoe het noemt 🙂
  Naar een opera zelf gaan is dan weer niet voor mij, maar dit ligt aan mijn gehoor dan weer. Ik weet wel dat ik vroeg klassiek naar mijn hoofd geslingerd kreeg 🙂 en ik leef nog, dus veel kwaad doet het niet. Geniet ervan zou ik zeggen.
  Groetjes

 20. Ha zuster Klivia,

  Neem maar genoeg te snoepen mee, werkt erg goed.
  Johannes Passie, is wel heftig, maar het is een mooi stuk.
  Heerlijk toch een eigen mening in woord en geluid. oma

 21. De wonderen zijn de wereld nog niet uit, hahah.

  Het is een Godallemachtig stuk. Letterlijk en figuurlijk!

  Dat jullie er maar veel kippenvel van mogen krijgen. Op een Paselijke manier 😉

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s