Hiep!

Lang zal ik leven, in de gloria! Want: dat kun je wel zien, dat ben ik. Ja, inderdaad, vandaag is het precies 74 jaar geleden, dat ik het levenslicht aanschouwde als derde kind/tweede zoon van Roelof van Wijk en Seike Kraal, die – achteraf gezien tot mijn niet geringe vreugde – enkele jaren daarvoor van Meppel naar Amsterdam waren verhuisd, zodat ik mij een ‘geboren Amsterdammer’ mag noemen. (Als men mij in het buitenland vraagt waar ik vandaan kom, zeg ik nooit “Nederland” of “Holland”, maar “Amsterdam”. Ik beschouw mezelf niet als Nederlander, maar als Amsterdammer.) Hieronder zie je de eerste foto die van mij (en mijn oudere broer en zus) is gemaakt. Toen (ergens in het begin van de Tweede Wereldoorlog) was ik nog wel een aardig jongetje. Na mij zijn er nog twee broertjes en twee zusje bij gekomen.jeugd1

Als je mij wilt feliciteren met mijn verjaardag, dan mag dat, maar ik voel me niet veronachtzaamd als je dat achterwege laat. Mijn verjaardag zegt me namelijk helemaal niets. Ik vier hem ook maar zelden. De laatste keer was dat op mijn zestigste verjaardag, de voorlaatste op mijn vijftigste. Ik heb daar geen gewoonte van gemaakt, want mijn zeventigste heb ik gewoon voorbij laten gaan. Reken er maar niet op dat ik volgend jaar mijn vijfenzeventigste ga vieren. Ik ben het helemaal eens met wat de Zuster op 13 maart schreef: “Ik ben er niet zo van, van de verjaardagsfeestjes. Van het met zijn allen in een kringetje zitten, met niemand echt even kunnen praten, de voorbereiding en het puinruimen na afloop.” Er komen vandaag geen familieleden en/of vrienden op bezoek. De meeste zullen niet eens bellen, want ze weten dat ik daar niet erg op gesteld ben. (Ik heb ook een hekel aan de telefoon.) Ik ga ook niet de deur uit, want het is niet echt terrasjesweer. (Het zou wel eens mijn koudste verjaardag ooit kunnen worden.) Het is ook nog eens Palmzondag ook. Een mooie dag dus voor de Matthäupassion van Bach. Ik ga niet naar een liveconcert, ik heb hem op dvd, een zeer mooie uitvoering van het Amsterdams Barokorkest en -koor onder leiding van Tom Koopman.

Dat ik mijn verjaardag (vrijwel) nooit vier, betekent niet dat ik het ouder worden niet accepteer. Ik zal wel moeten. Eigenlijk vierde ik mijn verjaardag ‘vroeger’ ook wel, maar in zeer beperkte kring: op onze verjaardagen, trouwdag en op 2 juni (de dag dat we elkaar leerden kennen), gingen we altijd met ons tweeën uit eten. Een enkele keer vierden we Boukjes verjaardag wel eens samen met haar zus en zwager, omdat zij en haar zus een tweeling vormden. Die schoonzus is het enige familielid van wie ik de verjaardag nooit voorbij zal laten gaan zonder haar, al is het maar telefonisch, te feliciteren.

Evert

24 thoughts on “Hiep!

 1. Toch kan ik t niet laten en wil ik je toch feliciteren met je verjaardag en wens ik je n fijne palmzondag en geniet van Bach :))
  Grtzz Brigitte

 2. Ha Evert, van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Wat een prachtige dag om te verjaren 24 maart, ik doe dat zelf vandaag ook voor de 48e keer…
  Hier ook geen huis vol, ben ook niet zo van het vieren van m’n eigen verjaardag en haal de 25e altijd weer opgelucht adem.
  Fijne dag!

 3. Ook mijn palmzondag gaat vergezeld van de Matheus Passie van Ton Koopman. Een mooie gedragen uitvoering die ik op mijn systeem heb gezet 7 jaar geleden. Verjaardagen zijn voor mij sinds kort ook alleen maar een dag dat ik herdenk dat ik het levenslicht mocht begroeten, iets waar alleen ik heel blij om ben en op eigen wijze herdenk.
  Trouwens, Amsterdammer zijn is hetzelfde als Parijzenaar zijn, die zien zich ook niet als Fransen. Dat is enkel de achtertuin van Parijs.
  Fijne dag Evert

 4. Doe als Alice:uit Wonderland: maak van je verjaardag een ONverjaardag, dan hoef je ook niets te vieren, maar mag je wel de overige dagen van het jaar cadeautjes aannemen 😉 Ik wens je een heel gezond nieuw levensjaar toe!

 5. Nou, ik vier alles wat er maar te vieren valt. Vandaag nog de 90ste verjaardag van mijn schoonvader. En morgen die van mij (terwijl mijn schoonvader dan echt 90 wordt). Mijn oma zei altijd: je moet vieren wat je kunt vieren. Dus dat doe ik dan maar. 😉
  Enne: van harte uiteraard.

 6. Dat is nog eens een lief menneke…. En natuurlijk bedoel ik ook dat menneke op de foto. Maar jou ook nog wel hoor. Want laten we eerlijk zijn, je komt pas net kijken met je 74. 😉 Hoop dat je een leuke dag hebt gehad.

  Love As Always
  Di Mario

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s