Mode.

Jill is ineens helemaal into de sjaaltjes. Van die voile gevallen, liefst in kol-vorm, dat is helemaal je van het op dit moment. Schijnt. Ik vind het een enigszins mutsige trend, zo’n jonge meid met sjaaltjes, maar Billemans mag uiteraard lekker zelf bepalen waarin ze rondloopt. Ik vind het erg belangrijk dat ze haar eigen identiteit ontwikkelt. Mits dat geen lagen make-up, loeikorte rokjes en lage decolletés inhoudt. Ze is nog maar 13 tenslotte.

Ik juich het van harte toe dat ze niet zo is als in groep 8. Toen zagen al die meiden er hetzelfde uit. Lang, los haar. Adidas aan de voeten, skinny jeans en een glimmend -wederom- Adidas vestje. Van een afstandje kon ik mijn eigen dochter niet eens herkennen. Heel het vrouwelijke schoolplein, zag er hetzelfde uit.

Ik dwaal af.

Een week of wat geleden gingen we samen de stad in om een nieuw sjaaltje te kopen, het verjaardagsgeld brandde uiteraard in haar zak.

In de accessoire-winkel hingen zowaar houten papegaaien oorbellen. Van die jaren ’80 gevallen. Uit de tijd toen ik nog hip, fris en fruitig was. Het Kim Wilde tijdperk.

Dat die dingen ooit nog terug zouden komen!

Ik ben geboren in 1973 en mijn tienerjaren hebben zich dus grotendeels afgespeeld in de jaren 80. Dus ja: ik heb een mat gehad met geblondeerde plukjes (ik zag er uit als een ruwharige cavia), droeg Madonna-zwarte-rubberen-bandjes om mijn polsen, ritssluitingen in mijn oren, blazers met gekleurde omslagen én enorme schoudervullingen, leggings, gaten t-shirts… Je kunt het zo gek niet noemen of ik had het of heb er aan mee gedaan. Mea culpa.

Later ging ik meer mijn eigen looks ontwikkelen en werd ik The Cure-achtig. Ik ging nooit in de zon en was lijkbleek. Ik droeg uitsluitend zwarte kleding, verfde mijn haar zwart en had altijd knalrode lippenstift en donker opgemaakte ogen. Ik liep rond op enorme hakken van The Black Widow, er bungelden spinnenwebben in mijn oren en ik droeg shirts met doodshoofdprints. Ik durf wel te stellen dat ik de eerste Gothic was.

Bijzonder op het nogal kerkelijke Goeree-Overflakkee. Want wie daar met zijn kop boven het maaiveld durft uit te steken, wordt op zijn minst nogal raar bekeken.

Daar bleef het -me achteraf verbazend- overigens bij, bij kijken. Ik ben nooit uitgelachen of gepest of wat dan ook, terwijl ik een bijzonder opvallende verschijning was tussen als die grijze muisjes.

Tot en met pak ‘m beet 3,5 jaar geleden, liep ik nog steeds dagelijks louter en alleen in zwart.

Dat is nu wel anders: het is kleur dat de klok slaat. Heel soms heb ik nog de behoefte me geheel in het zwart te hullen, omdat ik me daar nou eenmaal prettig in voel.

Modieus ben ik echter nog steeds niet en vaar graag mijn eigen koers. De houten papegaaien en sjaaltjes laat ik daarom ook graag over aan andere mensen.

Hip zijn is nou eenmaal niet mijn ding.

30 thoughts on “Mode.

 1. Hi Kliefje,

  Omdat ik zelf kleding maak, maak ik ook lekker zelf uit wat in de mode is. Ik volg wel trends maar heb vooral mijn eigen stijl. Op de middelbare school was ik een meisje dat dus rokken maakte en droeg maar dat daardoor kwam ik wel een beetje buiten de groep te staan, dus ik heb me ook maar gehuld in wijde pijpen met sjaaltje om mijn nek of met nylon pully aan en uiteraard de groene make up zo dik op dat ik makkelijk voor stoplicht door kon gaan 😉

  groetjes,

  Dorothé

 2. Hier nog zo één. Ik loop al drie jaar in hetzelfde. Ik haat winkelen, en passen helemaal, maar zo langzamerhand wordt het wel weer eens tijd om wat nieuws aan te schaffen…

 3. Ik ben puber geweest in de jaren zeventig , de hotpants voor de dames lange pijpbroeken met schoenen met hoge hakken voor de mannen !
  Of ge had de andere kant ; de Jeans , de parka , het lange haar , de Patchoulie . Ik heb voor dit laatste gekozen , de wilde haren zijn weg maar de jeans en de patchoulie zijn gebleven ! 1973 ?? Je bent een jong veulen zuster !

 4. Grappig is dat he hoe die dingen steeds weer terugkomen. Ik ben de laatste tijd ook helemaal van de sjaaltjes, precies zoals je die omschrijft. Ik haal ze bij de Action, kosten ze maar 2 euro, dus heb er een heleboel in allemaal verschillende kleurtjes. ♥

 5. Ook ik ben geen mode volger, deed ik ook niet toen ik jong was. Vorige week zag ik de mode hangen, het is allemaal pastel wat de klok slaat, brr..gauw weer de naaimachine uit het vet gehaald want dat vind ik toch drie keer niets!

 6. O ja.,… die oorbellen heb ik ook gehad natuurlijk. Was héél erg op oorbellen en had er heel veel. Beertjes, druiventrossen, grote, kleine, glimmende “diamanten” en superplastic ringen… En nu? Klein maar echt, goud, diamant en parels, in wit of zwart of iets er tussen in…

 7. De mode volgen is helemaal niet meer hip, zie je me al in fluo rondlopen dit jaar?? Wel leuk voor mijn kleine meisjes van 2, maar veel ouder moeten ze er ook niet in worden

 8. Ik vind het ook grappig dat dingen terug komen, al moet ik eerlijk zeggen… als iemand van 12 jaar jonger vind ik de mode van de jaren ’80 en begin jaren ’90 verschrikkelijk 😉 Grappig genoeg vind ik vintage dingen van eerder dan wel weer interessant worden.

  Mode… ik hou er niet van om met dingen mee te doen daarin en achter dingen aan te hobbelen, ik ontwikkel liever mijn eigen stijl. Aan de andere kant heb ik een zwak voor mooie kleding en er goed uit zien. Ik heb spijkerbroeken die de juiste lengtemaat hebben, en die draag ik veel – een paar heb ik vorige week zelfs letterlijk opgelapt met bloemenstofjes omdat hij ging slijten – maar ik draag ook graag rokjes en jurken en zo. En ik heb pas stof gekocht in modekleuren die mij goed staan, dus als ik iets wil hebben in een van die kleuren als ze niet meer in de mode zijn kan ik zelf iets maken… zo hobbel ik lekker overal tussendoor, als een soort fashionista die niets met per se de laatste trends volgen heeft of zo 😉

 9. Mode? Ik word er helemaal tureluurs van. Ga je eens de stad in om wat nieuws aan te schaffen, loop ik daar uren rond en denk ‘ is dit nu mode?’ Want iets aanschaffen, waar er 20 van hetzelfde op 1 rek hangen….brrrrrrr Of qua prijs denk ik dan ‘jeetje, daar kan ik ook dit of dat van doen’…dus dan toch maar die spijkerbroek nog een maand langer afdragen 😉

 10. Als je al echt de mode wil volgen loop je gegarandeerd half naakt rond. Je moet maar eens naar de catwalk kijken en je ziet al genoeg. Nee mode van mij hoeft niet en elk zijn ding maakt iedereen uniek. Ik had je niet als Gothic verwacht hoor, maar wel leuk 🙂 Zou je zo eens willen zien bij die oudjes… Die gaan compleet uit de bocht denk ik :-p

 11. ik ga graag netjes gekleed, maar hou me niet echt bezig met mode. Ik koop en draag iets omdat ik iets mooi vind en niet omdat het is voorgeschreven door een of andere icoon of modeblad. Modereportages in Libelle of wat voor blad dan ook sla ik over, vind ik niet interessant.

 12. Grappig hoe dat kan veranderen, ik liep vroeger ook alleen maar in zwart en wil nu kleur. Leuk, ik was ook een The Cure type en was erg goed in het bekijken van grijze muizen, de rollen omdraaien is geinig om te doen 😉

 13. Zoonlief was gelukkig ook tegendraads wat mode aangaat. Nu nog steeds trouwens. Dat heeft hij vast van zijn moeder, ik geef ook niets om modetrends. Ik trek aan wat ik leuk vind, ongeacht wat een ander ervan vind. Lang leve de eigen identiteit!

 14. Ik loop hopeloos achter op elke mode. Doe ook niet mijn best om ‘m in te halen 😉 Vroegah liep ik in zo’n Arafat-sjaal, met Adidas schoenen. Witte schoenen met zwarte strepen, daar liep iedereen in, dus draaide ik de kleuren maar om. Hoorde ik er wel bij, maar niet helemaal. OMG the new wave! Dat waren nog eens tijden, die muziek…heerlijk!
  Op mijn zestiende ging ik naar mijn allereerste concert: David Bowie. Wij schrijven 1978 en wat ik zag, sloeg alles: leren pakken met fietskettingen, blauwgeverfde hanenkammen… ik kon mijn ogen niet geloven. Nog steeds is Bowie mijn meest favoriete artiest ever. Uiteraard had ik mijn spijkerjack vol geprikt met Bowie buttons, maar ook met: “No Grease please”, en “Doe maar niet”
  Gek, dat dat tegendraadse er altijd al in heeft gezeten….Ik doe het ook niet meer weg, hoor!

 15. Heerlijk, anders zijn dan andere. Ik loop nog steeds in het zwart, Heb eigenlijk de grootste periode van mijn leven lang haar gehad. Ik vind het wel prima. Die schoudervulling. ahhhhhh, ik vond het zo afschuwelijk.

  Love As Always
  Di Mario

 16. Dit doet me denken aan de tijd dat mijn moeder nog kleding voor me maakte. Ze had ooit eens een fleece trui en een bijpassend petje gemaakt die ik allebei erg leuk vond en waar ik blij mee was.
  Het was op een vrijdagavond, ik fietste naar huis, kwam van club. Het waaide nogal en op de brug woei mijn petje zo van mijn hoofd, het water in! 😥 Ik was ontroostbaar!

 17. Hmm ik heb niet zo’n gevoel voor mode, geef mij maar een goedzittende jeans 🙂 Ik vind het wel leuk dat je dochter haar eigen stijl zoekt!

 18. Grappig om dat bij je kind zo te zien ontwikkelen lijkt me.

  Op Goeree nog steeds weinig gothics heb ik de indruk. Ik kom er paar keer per week voor mijn werk.

  Mij zal je nooit in zwart zien. Dol op kleuren! Shirtjes van desigual zijn favoriet. Best duur maar leve Marktplaats! Heb vandaag mijn zelfgehaakte vestje aan waar denk wel 50 verschillende kleurtjes wol inzitten… Maakt me vrolijk!

  Gelukkig heeft iedereen lekker zijn eigen stijl en voorkeuren.. maakt t leuk!

 19. Ik ben wel van de mode! Maar ik pak niet alles op. Neonkleuren zie je me niet dragen en ook die hoge sneakers niet. Doe mij maar hakken!

 20. Ik volg ook niet echt de mode, zoals nu met al die pasteltinten heb ik echt een groot probleem want dat is echt niet mijn ding. Sjaaltjes vind ik op zich wel leuk maar ach, na 1 keer dragen ben ik er ook alweer flauw van en belandt het weer ergens achter in de kast…

 21. Typisch dat mode uit bepaalde jaren zo ineens weer hip wordt … zal dat een soort designersblock van modeontwerpers zijn? Zelf liep ik in jouw geboortejaar op roots (schoenen met een ronde neus en hele dikke zolen) en perste ik mezelf in een spijkerbroek van Lois (volgens mij was dat toen ook Skinny). Dan ging ik op de grond liggen om de rits dicht te krijgen. En jekkers waren toen ook in, een soort marinejas die werd gedragen door zeelui.
  Maar wat heeft jou 3,5 geleden kleur doen bekennen? 😉

 22. Ha zuster Klivia,

  Jill moet ook haar eigen ding kunnen doen, deed mam tenslotte ook.
  Mode heb ik ook niks mee, ben ook lekker mezelf. oma

  Ot. Je verzoekje staat genoteerd voor de volgende show.
  De shows staan allemaal op: http://www.wir-3.com/

 23. Ik heb nog nooit met de mode meegedaan, en ik vind het nog steeds flauw dat klitteband in plaats van veters uit de mode geraakt is. Sjaaltjes, nee, daar heb ik niks mee, maar met deze koude snap ik het wel!

 24. En ik ben in zwart blijven hangen… die jeugdmodefases die je noemt, heb ik precies zo doorgemaakt, alleen waren mijn donker opgemaakte ogen, punkhaar en zwarte kleding wat meer afgestemd op U2 en de Simple Minds enzo. Maar The Cure mocht er ook wezen. Is allemaal weer over gegaan maar het zwarte is gebleven (meestal icm een spijkerbroek, dat wel :-))

Reacties zijn gesloten.