Lief!

Eén van mijn grootste frustraties van de afgelopen maanden, is dat ik door die kolere-geldproblemen mijn EMDR traject, waar ik na de zomervakantie mee begonnen ben, niet af kon maken.

Ergens in mei vorig jaar, sprak ik af met psychologe Ank, om na de zomer te starten met dit best wel intensieve traject.

Ineens kwam Vlam out of the blue daar tussendoor, met het idee om te gaan bouwen in Frankrijk. En ik zat een klein half jaar zo goed als alleen thuis.

Ik kan u zeggen dat je na zo’n sessie redelijk tot zeer naar de kleute bent. Het vreet energie. Het is niet erg handig om er dan alleen voor te staan. Ik perste na mijn bezoeken aan Ank, het laatste restje energie uit mijn lichaam en sleepte me naar huis…. Waar een kind op me zat te wachten. Die weekend had, vol verhalen zat, aandacht wilde en een maaltijd.

Terwijl ik het liefste linea recta naar bed was gegaan, me in mijn dekbed had willen rollen en een etmaal had willen slapen.

Dat ging dus niet.

Daarbij was ik niet blij met de situatie. Onbestorven weduwe zijn, was niet mijn ding. Ik was verschrikkelijk druk met steeds weer wennen aan de nieuwe situaties. Vlam weg, Vlam thuis, Vlam weg, en weer thuis. Erg onrustig voor de autist in mij.

Toen besloten we en passant nog even te trouwen en -heel gek- ik wilde dat niet doen terwijl ik volledig uit balans was. Ik wilde wel kunnen genieten van het weekend dat we samen waren en al die belangrijke stappen gingen nemen.

Ik wilde sowieso de weekenden dat Vlam vanuit Frankrijk naar huis kwam, een beetje gezellig zijn. Niet dat we elkaar niet 2 weken niet gezien hadden en ie dan het hele weekend een stille vrouw met mascara tot op haar wangen, tegenover/naast hem had.

En dus zegde ik Ank af en mailde haar dat ik -zodra er weer rust in de tent was- ik heel graag een nieuwe afspraak met haar wilde maken en het traject weer op wilde pakken.

Inmiddels zijn we 5 maanden verder en ik begon me tegenover haar een beetje te schamen. Wat zou ze wel niet van me denken? Dat ik met een flutsmoesje had afgezegd? Dat ik een schijtlijster was, dat ik niet meer durfde? Dat ik haar vergeten was? Terwijl dat AB-SO-LUUT niet het geval was. Au contraire: ik had er ongelofelijk de P in dat er volledig van mijn salaris wordt/werd geleefd en ik geen ruimte meer had, om af te maken waaraan ik begonnen was.

En dus mailde ik gisteren naar Ank. Ik legde de situatie uit en verontschuldigde me voor -eh- eigenlijk niks. Want ik kan er écht niks aan doen, dat ik nu niet kan. Ik schreef dat ik hoopte dat ze niet van me dacht dat ik een lapzwans was, maar dat ik oprecht de intentie had, wederom met haar in zee te gaan. Ooit. Graag zelfs.

Ze mailde me dit terug: Als financiën een probleem zijn, dan bied ik altijd aan de sessies, zoveel als noodzakelijk zijn (ook al is dat de hele behandeling), gratis aan. Laat je dan ook alsjeblieft niet om financiële redenen weerhouden. Ik begrijp ook dat het niet makkelijk is om zo’n aanbod te accepteren, dus kijk rustig hoe en of  jij dat wilt.

De tranen sprongen me in de ogen toen ik dat las.

Dán ben je pas een ware hulpverlener.

Wat een lieverd…

65 thoughts on “Lief!

 1. fantastisch!!! heb je al afgesproken? en je maakt gewoon zo’n mooie kleurentaart voor haar
  geweldig dat er mensen zijn die niet alleen aan geld denken

  sterkte, nu komt het zeker goed

  Berber

  1. Ik ga haar straks terug mailen. Ik wil met haar afspreken dat ik haar -als er weer ruimte is hier- ik haar graag met terugwerkende kracht wil betalen. Ik kan niet zo’n enorm kado aannemen, dat druist tegen wie en wat ik ben, in. Zou me daar enorm ongemakkelijk onder voelen :S

   1. snap ik, zou ik ook moeite mee hebben, maar… je hebt nergens om gevraagd, alleen je situatie uitgelegd (en het gevoel dat je erbij had waarom je niets liet horen) en ze zal echt wel in de gaten hebben hoe de vork bij jou in de steel zit.
    niet gelijk afwijzen, dit is zulke fantastische hulp…
    hulp aanvaarden kan moeilijk zijn, maar je bent het absoluut wel waard!!

    Berber

 2. Inderdaad dán ben je pas een echte hulpverlener. Tegelijkertijd jammer dat deze sessies niet helemaal worden vergoed want dat betekent dus dat er een groep mensen bestaat voor wie deze hulp niet beschikbaar is.

 3. Ik vroeg me al af hoe het op therapievlak ging… Goed dat je die stap weer hebt genomen! En wat een lief aanbod van je therapeute. Ik snap dat je het moeilijk vindt om te accepteren en het later wilt terugbetalen. Maar zonder iets te willen afdoen aan haar lieve aanbod, sommige therapeuten of groepen (ik weet niet of ze bij een soort groepje is aangesloten) hebben hier een ‘potje’ voor, een paar plekken voor mensen die het moeilijk/niet kunnen betalen. Ik heb destijds anderhalf jaar nauwelijks betaald voor mijn therapie. Concentreer je dus liever op de weg naar rust in je hoofd en neem het aanbod gewoon aan!

 4. Hier springen dus spontaan de tranen van liefheid me in de ogen….
  Dit is zo’n lief aanbod, maar ik snap je aarzeling ook.
  Ik geloof in Karma lieve Klief, alles wat je goed doet krijg je meervoudig terug, en juist op het moment dat je het zo nodig hebt!

  Liefs!

 5. ‘k Had tussen de blogregels al begrepen dat de therapie op een, wel heul, laag pitje stond, goed dat je ook naar je therapeute hebt uitgelegd hoe de situatie is en wat een enorm lief gebaar van haar! Dat je moeite hebt om zo’n ‘kado’ te accepteren snap ‘k maar toch, lieverd, ‘k zeg aannemen, je bent het waard.
  groet

 6. Dat ze nog bestaan, zeg! Maar wat ze verder ook zegt is waar… Het is ook lastig om zoiets te accepteren.Ik lees hierboven al dat je eventueel later wilt betalen. Dat zou idd een mooie middenoplossing zijn. Maar jee, nog steeds niet te geloven dat zoiets als dit nog kan. Wat een kanjer moet die Ank zijn.

 7. Hi Kliefje,

  When a door closes a window opens … sometimes 😉 lucky you dacht ik maar je moet ze nog wel doen die sessies, dus dat lucky is maar hoe je het bekijkt. Denk goed na over het tijdstip van herbeginnen want je ‘dekbedbehoefte’ zal groot zijn en ook de die om alleen te zijn. En hulde aan Ank, maar volgens mij ben jij in andere situaties regelmatig ‘de Ank’, dus de aangeboden hulp verdien je ook van harte.

  groetjes,

  Dorothé

  1. Ik wil het wel gaan doen, met terugbetalingsregeling. En eea moet goed in overleg gaan met Vlam. Hij zal zich moeten realiseren dat er meer van hem verwacht wordt de dagen na de sessies. Ik verwacht nl echt een schouder indien nodig en de ruimte om me terug te kunnen trekken. Maar dat snapt hij wel.

 8. Eerst en vooral knap van je dat je de eerste stap hebt durven zetten, namelijk haar uitleggen hoe de situatie in elkaar zit! Waarop ze dan zo’n fantastisch antwoord geeft! Ik zou zeggen, je moet echt proberen deze kans te grijpen. Maar ik persoonlijk zou ook proberen om een betalingsregeling te treffen (bv kleinere bijdrage, achteraf betalen,…). Al is het maar dat je niet het gevoel zou hebben van iemands goedheid te profiteren… .

 9. zulke lieve mensen ken ik ook :-))))) zo zie je maar, eerlijkheid is het halve werk, kwetsbaarheid kan op het juiste moment ook je kracht zijn.
  kus

 10. Wat een schat zeg! Ik zou gaan als ik jou was, je hebt het echt nodig toch?! Oke, waarschijnlijk had ik het ook niet gratis willen doen, dan voel je je toch wel heel bezwaard. Maar het is verstandiger om te kijken naar wat goed voor jou is, ook al druist dat soms tegen je gevoel in. Misschien kun je het wel betalen als je 50% korting krijgt?

 11. Mensen zoals jij en Ank zijn uniek en God zij dank nog aanwezig op deze grijze zone. Leuk voor je dat je zo terug de draad kan oppikken en terug wat bezig kan zijn met dingen die je graag doet.
  Ik weet zeker dat je een goed compromis vindt met Ank, zodat je zonder naar gevoel de draad kan oppikken. Ben echt blij voor je!
  Groetjes

  1. dank je wel Miks, voor je lieve woorden 🙂

   EMDR is niet iets wat ik graag doe, het is noodzakelijk kwaad. Er moet puin worden geruimd en dat kan alleen als ik in het diepe spring. Het zal een hoop tranen gaan kosten nog en veel energie vreten, maar het is voor een goed doel.

 12. Wat een prachtig aanbod. Als het schip met geld binnenvaart dan kun je haar alsnog betalen, want jouw kennende wil je dat zeker doen.

 13. Wat lief van haar… dat is een ècht hulpverlener!! Ik voel gelijk nattelanders opkomen. Ik vind het ook super knap dat je een mail heb gestuurd, want da’s toch ook niet makkelijk. Pluim op je hoed.

  Ik hoop dat je haar aanbod aan kunt nemen, of een manier vind waar jij je ook lekker bij voelt (want ik snap wat je bedoelt)… Want je traject ben je ingestapt en is nog niet af… duidelijk niet, anders zou je niet na elke sessie je bed induiken (er liggen duidelijk nog wat bergen puin die weggewerkt moeten worden).

  Liefs, Puck

 14. Een hulpverlener in hart en nieren en nog een beetje meer! Zo’n aanbod zou ze vast niet doen als ze zou denken dat het niet nodig is (hm, rare zin wel). Ik begrijp je bezwaren om het zomaar te accepteren, maar het is wél een superaanbod. En als je met haar een stukje-bij-beetje-terugbetaling kan regelen … gewoon doen! Weg met die bergen puin!

 15. EMDR is keihard werken!!! maar als je het nodig hebt en je kan er geen gebruik van maken is het ook keihard werken en wie weet voor hoe lang. Wat fijn dat er hulpverleners zijn die deze noodzaak zien en dus werken vanuit een roeping en zich niet laten leiden door regels en finacieeen maar blijven staan waarvoor ze ooit begonnen zijn.
  Succes en het is je gegund

 16. Wat lief, ik zeg doen, het is een mooie investering in jezelf! Tranen, angstzweet, energie etc. en een drempel over misschien om zo’n een mooi aanbod te ontvangen, het is het echt allemaal waard.

 17. Wauw, Ank is zo iemand die de wereld een beetje mooier maakt. Wat fantastisch van haar !

  Fijn voor jou dat je op deze manier weer verder kan met de sessies.Stoer van je dat je haar toch gemaild hebt. Er zullen genoeg mensen zijn die dat niet durven.

 18. Enorm fijn. Maak er gebruik van zodra je eraan toe bent en inderdaad je kunt altijd met terugwerkende kracht terugbetalen. Goed van haar.

 19. ’n Goed mens! Doorgaan met je therapie en idd als je beter bij kas zit betalen! Dan kan er misschien weer iemand anders geholpen worden!

 20. Mooi, hartverwarmend! Fijn voor jou dat je verder kan werken met verwerken!
  Even opgezocht wat het is EMDR… had er niet eerder van gehoord. Hopelijk heb je er veel baat bij!
  Ik moest vandaag voor kleine ingreep onder narcose (lag op mijn eigen afdeling in ziekenhuis). Ook zo lief verzorgd, voelde me veilig en in goede handen. Dat maakte van vandaag een dag waar ik blij op terugkijk! Doet veel met je, echte interesse en medeleven.

  (P.s. Merk dat als ik reageer op je stukjes ik er ook altijd iets van mijn eigen belevenissen en ideeën bij vertel… hopelijk niet storend…😳)

 21. Wat ontzettend lief en goed! Toevallig doet degene bij wie ik de EMDR deed het ook gratis voor mij. Om een andere reden, maar toch… ik vond het ook heel moeilijk om aan te nemen, maar nam bij elke afspraak iets mee. Een grote bos bloemen, een maaltijd, een bijzondere taart etc. Ze waardeerde dat enorm.

  Neem het aan Klief en doe de betaling op jouw manier. Achteraf of in natura. Zij weet hoe het zit met jou. Eerlijker vind je ze niet volgens mij:-)

 22. Goh, dacht ik, toen ik van Anks aanbod las, ze bestaan nog, èchte hulpverleners, en ik werd er een beetje emotioneel van. Omdat je Ank eerlijk hebt “opgebiecht” wat de oorzaak is van het verzuimen van je EMDR (wat niemand voor zijn plezier volgt), weet ze precies hoe de vork in de steel zit. Denk er goed over na, zeg niet te snel nee,. Het is je gegund, het is blijkbaar je tijd! en een heel goede kans om schoon schip te maken in je eigen hoofd. Haal drie keer diep adem en beantwoord de volgende vraag eerlijk: wat let je??? Het wordt eindelijk eens tijd dat er iemand voor jou zorgt! En wat je keuze ook is: ik vind je en wijf met ballen 😉

  1. Ik heb haar voorstel aangenomen inmiddels, op mijn voorwaarden. Dat ik haar achteraf (of dat nu dit jaar of in 2014 is), zal betalen. Declareren naar de zorgverzekeraar kan tot en met 31/12 van dit jaar, mijn eigen bijdrage kan ook achteraf. En heb ik voorlopig nog geen geld, dan vindt ze dat geen probleem. Ik heb 12/4 mijn eerste afspraak. Poeh. Dank voor je lieve woorden Mirjam. Ik hoop dat jij ook zo’n fraai exemplaar treft. Het is je gegund…

 23. het moet zo zijn… iets moois op je pad..grijp t aan als je er klaar voor bent.. een kans die je meer dan verdiend. en ja het zal voor julie alle 3 heftig zijn, maar als jij het aandurft doen zij dat vast ook. succes!
  liefs

 24. Ha zuster Klivia,

  Krijg een brok in m’n keel, er zijn gelukkig nog zulke mensen.
  Dat is al de helft van een positieve “genezing”, wat een top mens.
  Dan kun je gewoon plassen in de douche :)) oma

 25. ***10 zegt DOEN***

  Ik snap dat geven (nu nog) veiliger voelt dan ontvangen. Maar dit is voor jou, alleen voor jou!

  Gewoon vandaag een mailtje naar die fantastische vrouw sturen met alleen maar:

  Dank, dank, dank!
  Graag, heel erg graag, heel erg hard nodig graag!

  Geen voorstel om later terug te betalen, niet doen a.u.b.

  Springen in het diepe, puinruimen, tranen drogen en ergens weer nieuwe energie opdoen, hoeft niet *nooit* meer alleen…je hebt jouw Vlam!!!

  Een virtuele knuffel!

 26. Dat zijn de ware hulpverleners! Ik hoop zo dat je weer gaat beginnen en het traject afmaakt. Het liefst zonder schuldgevoel, dat is niet nodig (al zou ik hetzelfde reageren als jij). Je hebt nu iemand thuis zitten die je op kan vangen en dat is het belangrijkste.

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s