Hype

Had je er rekening mee gehouden dat het vandaag niet alleen Eerste Paasdag is, maar ook het begin van de Zomertijd? Je wist natuurlijk al dat Pasen dit jaar kouder is dan de laatste Kerst. Gisterochtend sneeuwde het hier in Amsterdam-Noord rond half acht ’s ochtends en konden we gaan denken aan een ‘Witte Pasen’. Het moet niet gekker worden. We doen immers al gek genoeg. We moeten Pasen vooral ‘vieren’.

In mijn jeugd was het vrij simpel: op Eerste en Tweede Paasdag kregen we bij het ontbijt twee eieren. Voor de rest was de Eerste Paasdag gewoon een zondag en gingen we dus twee maal naar de kerk. Op Tweede Paasdag hoefden we maar één keer naar de kerk. Bij goed weer kon er ’s middags gewandeld worden. Daarmee had je het wel zo’n beetje gehad. Het kan best zijn dat meer wereldse gezinnen wat meer deden dan wandelen, bijvoorbeeld een ijsje eten, maar voor ons zat dat er niet in. Wij waren al blij dat 2000 jaar geleden de Heer was opgestaan.

Het zal wel duidelijk zijn dat ik niet met nostalgische gevoelens aan de ‘Pasen van vroeger’ terugdenk. Maar ook nu kijk ik er niet echt naar uit. Een niet onbelangrijk deel van de bevolking heeft geen flauw idee wat de achtergrond of de betekenis van Pasen is. (Uitvinding van de Paashaas? Officiële start van het uitsmijterseizoen? Ontdekking van de boerenomelet?) Een beetje ontwikkeld mens weet natuurlijk dat de Paasdagen er zijn voor het bezoeken van de meubelboulevard. Dat duidt er al op dat Pasen er vooral is ten faveure van het midden- en kleinbedrijf. Om te beginnen ga je vandaag en morgen niet ouderwets ontbijten. Je gaat brunchen. Je hebt dus gisteren of eergisteren bij de supermarkt je karretje volgeladen met etenswaren die je bij een normaal ontbijt of lunch nooit op je tafel hebt staan. Als je niet op alle kleintjes hoeft te letten heb je wellicht zelfs gravad lax en champagne in het vooruitzicht, of al verorberd, als je dit wat later op de dag leest.

Over veertig dagen hebben we Hemelvaartsdag en tien dagen later is het Pinksteren. Mij zijn geen etenswaren en speciale gebruiken bekend die aan die dagen gekoppeld zijn. Maar het zijn wel extra vrije dagen, dus dan kun je – als het weer wat beter is dan nu – alsnog die meubelboulevard bezoeken. In een artikel in de Volkskrant kwam ik de zin tegen: “Pasen is gek genoeg zo’n hype geworden.” Je mag verwachten dat de reclamejongens er wel in zullen slagen van Hemelvaartsdag en Pinksteren ook een hype te maken. Geef ze nog een paar jaar. Tegen de tijd dat onze economie weer
wat is opgekrabbeld zijn er wel weer nieuwe ‘incentives’ bedacht die ons ertoe moeten brengen om allerlei onzinnige redenen geld uit te geven. Na ons de zondvloed!

Evert

15 thoughts on “Hype

 1. Je hebt helemaal gelijk. Ik had al een kerstfobie, maar pasen begint ook wel erg te worden. Kan iemand daar eens wat aan doen, aan die hypes gedirigeerd door de commercie. Laat ook niemand aan me vragen “wat ik ga eten deze pasen” , want dan sla ik door 🙂

 2. Geef de bedrijven eens ongelijk Evert …. ze ruiken hun kans om meer omzet te maken, maar aan ons de keuze wat we willen doen…. voor mij/ons … een beetje extra maar niet teveel en verder genieten van die extra vrije dag. Vroeger was ik overigens actie in de RK met al die diensten op Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Pasen….. dan had je wel een extra eitje verdiend 😉

 3. Mijn zeer katholieke vader heeft er voor gezorgd dat ik, mijn broer en zussen, vervolgens de aanhang en later ook de kleinkinderen weten wat er op Pasen, Hemelvaart en Pinksteren wordt gevierd. Iedere jaar opnieuw werden we overhoord zodat nu, hoewel hij alweer een hele poos niet meer in ons midden is, het nog steeds niet zijn vergeten. Overigens is het een goede herinnering voor het geval dit anders mocht overkomen.
  Een zalig Pasen Evert!

 4. Haha, ja,voor veel mensen is Pasen om de meubelboulevard te bezoeken. Mij sloeg de schrik om het hart toen mijn schoonzus me uitnodigde voor gourmet. Moet dat met Pasen nu ook al, dacht ik. Maar daar we met Kerst ook al nee hadden gezegd tegen het gourmetspektakel en we vooral niet al te onaardig wilden ovekomen gaan we straks dus naar het Paasgourmet …:(
  Thuis doen we aan de brunch, maar dat vinden we gezellig en daar doen we niet al te moeilijk over.
  Geen vaste gebruiken met Hemelvaartsdag? Toen ik als kind nog in Apeldoorn woonde, gingen we altijd ‘dauwtrappen’. Zes uur of zo op de fiets richting Harderwijk, ofzo. Waar dat op sloeg weet ik nu nog niet 🙂
  En toch wens ik je een fijn Pasen!

 5. Mensen vragen me altijd wat we met kerst, pasen etc. etc. doen……en op m’n antwoord ‘hoezo’ is iedereen stomverbaasd. Zo gezellig toch: kerst, pasen etc. etc.
  Ik ben een erg bevoorrecht mens, blijkbaar…….
  mijn dagen zijn (bijna) altijd leuk, gezellig etc.etc!

 6. Wij gaan vanavond uit eten. Niet omdat het Pasen is maar omdat we vandaag als gezin samen zijn en oudste morgen weer naar zijn plek in het buitenland vliegt.

 7. Ik vier vanavond mijn verjaardag. Toen ik nog thuis woonde was ik eens jarig op Goede Vrijdag en ik wilde toen ’s avonds mijn verjaardag vieren. Dat mocht niet van mijn moeder. Nu heb ik toch ook maar even gevraagd of ze het goed vindt dat ik vanavond feest vier. Gelukkig was het oké. 😉

 8. En dan kom ik nog om de hoek met Pesach… dan zeggen de mensen.. maar dat is toch hetzelfde als pasen. Ik vraag als eerste dan aan ze wat pasen inhoudt… als ze dan beginnen te hakkelen kan ik het beter maar niet uitleggen.

  Love As Always
  Di Mario

 9. Wat wij vroeger met Pasen deden was iets meer eieren eten dan normaal. Hoezo paasbrunches, tuincentra en woonboulevards? Het eieren eten had dan wel weer met pasen te maken omdat het (paas)ei een symbool is van eeuwigheid, van wederopstanding en van vruchtbaarheid. Later verving men de gewone eieren door eieren van het moderne genotsmiddel chocola. We tikken d’r nog eentje 😉

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s