Oneerlijk.

Gisteren hadden we aan de eettafel van Huize Klivia een pittig gesprekje met Jill. Over, jawel: wederom oneerlijkheid. Is het besmettelijk ofzo?

Een week of 2 geleden was Jill met een vriendinnetje de stad ingegaan. Ze had nog een kadobon van de Mac en wilde trakteren. Prima idee.

Toen ze thuiskwam vroeg ik of het gezellig was geweest en wat ze had genomen. Ze vertelde 2 ijsjes te hebben gekocht en een hamburger. Ze geen geld terug had gekregen op die bon, zei ze. Ik vond dat raar en was voornemens de Mac nog even te mailen en ze te laten weten dat ik het jammer vond dat ze kinderen niet goed vertelden dat er geen wisselgeld gegeven word en dat ze een andere manier hadden kunnen voorstellen. Betalen met cash, neem er nog een  flesje water bij, weet ik veel.

Gisteren ruimde ik één en ander op, op haar kamer en vond tot mijn verbazing de betreffende bon.

Tijdens het eten confronteerde ik haar daarmee. Ze werd helemaal rood en hing een lulverhaal op over dat ze contant had betaald en de bon niet had ingewisseld.

Gelukkig was Vlam er bij toen ze thuisgekomen was uit de stad dus hij kon ook deze geheel nieuwe fantasievolle variant ontkrachten. Dat was niet wat ze eerder had verteld.

We vroegen haar waarom ze er in vredesnaam over gelogen had, zo’n futiliteit? Je komt thuis, je ouders vragen hoe je middag was en je besluit ter plekke een verhaal uit je duim te zuigen? What the hell is je beweegreden?

Ze kreeg straf; een week geen internet. Ik rukte meteen de dongle uit haar computer, verstopte haar tab en vertelde dat ze haar nieuwe, zelf gekochte telefoon waar ze zo blij mee was, morgen terugkreeg. Maar ze moest hem weer inleveren als ze thuiskwam. Er werd niet gewatsApped, ik waarschuwde haar even dat ik precies kon zien of en wanneer ze toch online was gegaan.

De volgende keer wordt die week, een maand. Incluis inhouding van zakgeld en geen paardrijden.

Deze leugen is er eentje van het kaliber flut. Echt op de schaal van liegen een -3. Waar heeft die Klief het over zult u misschien denken. Daar gaat het ook niet om, om de grootte of de ernst. Het is een principekwestie.

En we hebben haar al vaker betrapt op onwaarheden, sneaky gedrag. Ze was meerdere malen gewaarschuwd om het alsjeblieft nooit meer te doen.

Jill hoeft namelijk nooit oneerlijk te zijn tegen ons. Ze mag alles, kan alles vertellen, wordt heel vrij gelaten, we houden enorm rekening met haar gevoelens en wensen. Ze heeft gelijke rechten in dit gezin. Doen we iets stoms of onaardigs in haar ogen, dan mag ze ons daar altijd op aanspreken en dan proberen we dat -indien mogelijk- te veranderen.

Geen idee of het gewoon een kwestie is van grenzen verleggen. Gewoon een stom puberdingetje. Of dat ze iets geniepigs in haar karakter aan het ontwikkelen is…

Maar dat het in de kiem gesmoord moet worden, das duidelijk.

Vlam vroeg haar gisteren of ze pissig was op ons, dat we haar spullen van haar afgepakt hadden. Ik zei dat ik wist dat ze dat niet was. Dat ze alleen maar verdrietig was omdat ze ons gekwetst had. Dat ze heus wel wist dat deze straf terecht was.

En toen moest ze huilen.

Bah.

Wat vind ik opvoeden toch fijn.

55 thoughts on “Oneerlijk.

 1. Dat is een puberding… maar of het nou bewust liegen is of een manier van ‘geen verantwoording af willen leggen over zoiets als de besteding van een Mac-bon, of zoals hier de besteding van zakgeld’ Daar heb ik de vinger nog niet op kunnen leggen.
  Ik haat dat liegen, dat is namelijk zo niet-nodig…. maar ik moet toegeven dat liegen voor mij een enorm triggerpoint is, waar ik heel erg principieel en boos op kan reageren. Neemt niet weg, dat ik liegen en oneerlijkheid gewoon zo verschrikkelijk vind.

  Mijn jongens weten dat…. ze mogen best eens zeggen dat ik een snertmoeder ben, als ze het er niet mee eens zijn, maar liegen? *GRRRRRR*

  Liefs!

 2. Ik zou me geloof ik vooral afvragen waar en met wie ze geweest was, want blijkbaar vond ze t nodig daar n verhaal voor te verzinnen …

 3. de oorzaak van liegen ligt altijd dieper en straffen is een korte-termijn-oplossing…
  ik heb nog wel een interessant artikeltje voor je liggen…

  doegg

 4. Op een gegeven moment is ’t wel klaar ja, helemaal als er geen enkele reden voor is. Zal ws te maken hebben met het uitproberen van grenzen; nou da’s dan nu weer duidelijk voor haar.

 5. Even heul diep graven, ‘k deed het ook, op 14/15 jarige leeftijd, dat liegen als ‘k een vriendje had en m’n ouders ’t niet mochten weten….
  groet

 6. Had een verhaal van 1 van onze kids kunnen zijn … heb zelf ook een gruwelijke hekel aan oneerlijkheid, daar kan je me niet kwaaier mee krijgen! En ja wij nemen dan exakt dezelfde maatregelen, haha!

 7. Natuurlijk verwacht je van je dochter dat ze niet liegt, maar om heel eerlijk te zijn denk ik dat het onrealistisch is om van een puber te verwachten dat ze nooit liegt. Al zo en zo schijnt het bewezen te zijn dat ieder mens wel eens een leugentje vertelt. Maar pubers vallen wat mij betreft nog in een andere categorie. De categorie waarin nog meer leugentjes worden verteld. Ik weet nog dat ik er als puber ook wat van kon En als ik er achteraf over nadenk, dan was de waarheid vaak vele malen gemakkelijker en absoluut niet het verbergen waard. Tja…

 8. Onze puber van 13 kon als ventje echt niet kon liegen zelfs niet jokken. Nu vraag ik hem naar zijn huiswerk en dan liegt hij glashard dat hij dat niet heeft (voor een bepaald vak) terwijl ik van zijn mentor weet dat hij dat wel heeft. Of hij zegt dat hij het net gedaan heeft en dan ligt zijn boek beneden. Ziedend word ik er van. Daar staat dan tegenover dat hij wel weer eerlijk is over dingen die hij wel of niet handig heeft gedaan en als hij iets koopt of weggaat. Wij praten er veel met hem over en daar horen ook maatregelen bij maar dan voor een dag of vroeg naar bed ofzo (vindt hij vreselijk).
  Pfff pubers.

 9. Zo herkenbaar! Waarom doen ze het? Onzekerheid, pubergedrag? Ik weet het ook niet, ben benieuwd naar het artikel!! Ik zeg ook altijd, wees eerlijk, dan is de kansop boos worden veel minder,…..wat moeten we ermee, ze zijn zomaar nogniet gorrt!
  XX

 10. Zal het niet goedkeuren maar hoort het er ook niet bij? Het ontwikkelen van een eigen leven/identiteit welke los staat van de opvoeders. Zou het nu zelf ook niet accepteren (als ik kinderen zou hebben dan hè) Aan de andere kant…..mijn ouders moeten ook niet weten wat ik uitgespookt heb. Ik heb ook wel eens dronken (en ongemerkt???) aan het diner gezeten of een samenvatting gegeven van een bioscoop film waar ik nooit geweest was.

  Wel een lieve reactie van haar kant.

 11. Het is een puberding Klivia, dus maak je er niet al te boos om. Ik herken het wel van mijn dochter. Was en is altijd heel open en eerlijk naar mij toe, en toch ontdekte ik soms (stomme) dingen die niet klopte. Waarom ze het doen? Geen idee. Waarschijnlijk weet ze het zelf ook niet.

 12. Precies hetzelfde meegemaakt met mijn jongste dochter. Toen we, jaren later, over dergelijke puberkwesties spraken was haar verhaal: ik mocht, in overleg, bijna alles. Over alles werd er gepraat. Als puber wilde ik dat niet, ik wilde ook wel eens van die stomme ouders zoals iedereen (!) en daarom verzon (loog) ik over onbenullige dingen want over belangrijke dingen kon ik dat toen (en nu nog steeds) niet!

 13. O, wel streng hoor! Ik ben ook een groot tegenstander van liegen, dat wel. Waarom zou ze het hebben gedaan vraag ik me dan altijd af? Hier een meisje dat haar vieze onderbroeken steeds verstopte ipv in de was te gooien. Ik dacht dat ze ze gewoon liet slingeren en te lui was, bleek dat ze bang was dat ik boos zou worden als ik zag dat ze een beetje vies waren…. Schaam.

 14. Veel kinderen liegen, maar ook veel volwassen mensen liegen. Waarom? Geen idee. Misschien omdat ze denken dat ze dat moeten doen.
  Ik vind de straf er een die uitlokt tot nog beter liegen de volgende keer. Ik zou wat anders verzinnen.

 15. Het is een puberding, denk ik, maar zooooo jammer, dat liegen. Helemaal omdat het nergens voor nodig is. Lieg dan over huiswerk ofzo, daar kan ik me nog iets bij voorstellen, maar dit is inderdaad wel heel onbenullig…

 16. Misschien was ze de bon vergeten, wilde ze haar vriendinnetje toch trakteren maar was ze bang dat je boos zou worden omdat ze daar haar geld aan had besteed? Iets beters kan ik niet verzinnen. De straf an sich vind ik vrij pittig voor zo’n voorval, maar als het inderdaad in het verleden vaker is voorgekomen, hoop ik dat het helpt.

  1. Nee, die had ze bij ze, heb ik naar gevraagd. Idd voor dit voorval misschien erg streng, maar we willen na eerdere voorvallen een statement maken. Als ze lief en gezellig is het van het weekend allemaal goed verloopt, zijn we haar heus wel ter willen en krijgt ze alles eerder terug. Maar voor nu is de maat even vol.

 17. Ik herken het in zoverre, dat ik altijd het ‘model-kind’ was…Deed nooit wat verkeerds, leraren altijd vol lof over mij, behulpzaam en sociaal kind en toen kwam de pupertijd en bedacht ik me, dat ik ook wel eens iets verkeerds wilde doen. Heb 1 keer een zak snoep gestolen en na weken nachtmerries het nooit opgebiecht, maar ook nooit meer gedaan.
  Heel sneaky in de klas ongein uithalen met de jongens en ervoor zorgen dat de ‘trut’ van de klas de schuld kreeg. Ik was ineens ‘cool’. Toen ging ik naar hoger onderwijs en merkte dat ik niet ‘cool’ wilde zijn, maar gewoon mijn spontane lieve zelf (ahum) en was het sneaky gedrag verleden tijd.
  Dus ik heb nog wel goede hoop voor Jill hoor. Want mijn moeder deed net als jou zich aan haar principes blijven vasthouden en het is goed gekomen met mij 🙂

 18. Raar dat ze er over liegt, ze zal er een reden voor hebben. Alleen jammer dat je die reden niet weet. En waarom vertelt ze het niet? Uit schaamte ergens voor? Misschien is het wel heel iets lulligs. Wij kwamer er een tijd geleden achter dat jongste (15) af en toe andere dingen eet dan zijn meegenomen boterhammen van thuis. Daar kwamen we achter toen we ’s avonds aan tafel zaten, meneer had geen trek en hij rook naar knoflook. Heel vreemd, want als er iemand gek is op een warme maaltijd is hij het. Later vonden we in de prullebak op zijn kamer een plastic zakje met een dikke prop brood, hoe dom kan je zijn? Een keer iets lekkers eten met een stel jongens van school (warm broodje huppeldepup of zo) zal heus voorkomen (deed ik vroegâh zelf ook wel eens), maar waarom zo hardnekkig ontkennen? Pubers pffff
  Ik zou wel ‘breken’ als één van mijn puberzonen zou gaan huilen, had jij dat ook?

  1. Ik ga vanavond samen met haar wandelen en ga het uiteraard nog vragen. Tuurlijk voelde ik het in mijn buik. Ik heb er een hekel aan om haar ongelukkig te zien.

 19. Misschien een stomme vraag, maar wat heeft straffen met geen internet te maken met hetgene dat ze heeft gedaan? Is het niet handiger om haar goed uit te leggen wat het met je doet dat ze liegt en een passende consequentie te zoeken die past bij wat ze heeft gedaan ipv iets totaal anders te ontnemen? Succes in ieder geval met deze situatie.

  1. Dat heeft er ook niks mee te maken… Daarmee heb je haar gewoon het meeste. Dat is wat ze voelt. Al het andere (zakgeld inhouden, op haar kamer, geen tv etc) werken voor de meter niet, daar reageert ze niet eens op.

   Uiteraard hebben we haar alles goed uitgelegd, meerdere malen zelfs, ook incluis de consequenties voor de eventuele volgende keer.

 20. Ja hé, opvoeden heeeeeeeeeeerlijk is dat … soms
  Bij mij kan ook alles gezegd worden, ik ben zeker niet streng, breeddenkend en al, maar als er hier gelogen wordt, dan is het huis ook te klein hoor !
  Bij de echtgenoot was op het eind bijna heel zijn leven een leugen, ik waak er extra over dat mijn kinderen zeker die weg niet opgaan.
  De straf voor je dochter was meer dan terecht, en ik denk eigenlijk wel dat ze dat zeer goed zal begrepen hebben !

  1. Precies. Ik heb in een zelfde schuitje gezeten en ben daarom zo anti liegen. Je mag en kan alles bij me, maar niet de waarheid vertellen? AARRGGH!

 21. Dat stond niet in de bijsluiter toen onze kinderen geboren werden….. pas op het worden pubers…. veel wijsheid gewenst,

  groetjes,

  Dorothé

 22. Lang leve de puberteit. Ondanks de vrijheid en het alles kunnen zeggen gebeuren deze dingen. Ik heb hetzelfde meegemaakt en het komt allemaal wel weer goed. Het is een vervelende fase waar ze doorheen gaan.

 23. Het irritante is dat er geen antwoord komt op de vraag “Waarom?”… Laptop weghalen en dat soort dingen werkte hier wel als een speer… Het ergste is dat ik er het meest “last” van heb, omdat ik zie dat ze zo verdrietig zijn (zoon en oudste dochter is het van toepassing)… Grrr…

  Succes met de daagjes aftellen 🙂 groetjes Puck

 24. Je straf vind ik niet overdreven zwaar. Je moet ze ergens mee terug pakken en een week geen chocolade meer geven, zijn ze ontgroeid. Ze kopen gewoon vier repen bij de buurtsuper.
  .
  Wat het meest prangt is waarom ze oneerlijk is geweest. Misschien weet Jill het zelf ook niet. Bij mijn dochter heb ik het nog niet meegemaakt, maar dat wil niet zeggen dat ze het niet doet.
  Hopelijk brengt je wandeling wat meer duidelijkheid. Jill heeft ongetwijfeld behoefte om bepaalde dingen voor haar ouders te verzwijgen, maar dat hoeft ze niet voor te liegen. Als ze maar begrijpt dat ze met de waarheid vertellen verder komt dan met liegen. Maar dat heb jij haar al lang bijgebracht!

  Je dochter zal blij zijn als dit ook weer achter de rug is, en heus niet alleen omdat ze haar laptop kwijt is!
  Liefs Kakel

 25. Ben ik weer…
  Ik zat er over na te denken en ineens moest ik aan mezelf denken, van vroegah. Toen was ik een ontzettend braaf meisje. Te braaf. Toen heb ik een pakje snoep gepikt, maar dat bleek helaas een pakje druivensuiker te zijn. Niet te vreten…ik werd gelijk gestraft 😉 Ik heb ook gejokt dat ik met vriendinnetjes wegging terwijl dat helemaal niet zo was. Geen idee waarom. Met mij is het alleen niet goed afgelopen: ik ben op latere leeftijd errug dwars geworden. Maar wel eerlijk!
  Jill komt er wel. Dat kan niet anders met twee van zulke ouders. Geloof mij nou maar 🙂

  1. Haha, mooi verhaal 🙂 Ik kan me niet voor de geest halen echt bewust gejokt te hebben, stelen heb ik ook nooit gedaan. Maar ik was wél een hele erge puber. Heb mijn nare dingen op andere vlakken gehad. Dank voor je lieve woorden!

 26. Hier ook een liegende Puberin: trekt een panty van mij volledig aan flarden en legt ‘m dan doodleuk weer in de kast. Bij navraag zegt ze ijskoud dat ze het niet heeft gedaan. Ik weet al een leuke straf, mocht het nog eens voorkomen…

 27. het is volgens mij een poging om grenzen af te tasten. Hoe ver ze kan gaan. Goed dat je hier op reageert. Afwachten of het vruchten afwerpt.

 28. Ik vermoed dat ze tegenover haar vriendin de schijn hoog wilde houden en de bon niet wilde bovenhalen. Kinderen zijn nu eenmaal graag groots en een bonnetje past daar niet altijd in…
  Toch vind ik zelf je reactie dood normaal en gepast. Liegen hoort niet!
  Positief is dan weer dat ze dit weet, gewoon omdat ze huilde toen je de nadruk legde op het kwetsen van jullie gevoelens. Wees gerust dit wordt een prima vrouw, maar groot worden kost tijd en nu en dan eens vallen is en hoort daar bij 🙂
  Groetjes

 29. Groot gelijk om haar direct streng aan te pakken, anders denkt ze dat ze er de volgende keer ook wel mee weg kan komen. Gewoon bij je principes blijven, uitleggen waarom je iets vindt c.q doet, dan zul je zien dat ze het uiteindelijk wel inziet dat haar gedrag niet door de beugel kan. Zo heb ik het vroeger ook ‘moeten’ leren van m’n ouders…

 30. Liegen kan ik ook niet hebben, hoewel ik er toch iets meer immuun voor ben dan jij, maar gezien de achtergrond snap ik je standpunt zeker. Gek toch dat ze niet snappen dat je er doorheen ziet als ze liegen. En waarom eigenlijk?

 31. Oei…Zwaar! Kun je jezelf, tijdens zo’n ontdekking en je reactie daarop naar haar toe, tekenen? Dat ze moest huilen, zou dat misschien komen doordat er twee grote mensen tegelijk woorden over haar uitstrooiden? **zeide zij, terwijl ze terug in de tijd geworpen werd tijdens een gesprek met haar nu GD en veel en veel later pas besefte wat de impact was**.
  Inmiddels zullen jullie de wandeling (met gesprek en hopelijk klaarheid) achter de rug hebben…!
  Heb geen advies voor je, alleen maar even een virtuele knuffel…

 32. Tja, we zitten er hier ook middenin. Ergens verliezen ze hun spontaniteit en dat is lastig. Oudste is, denk ik, nog steeds hartstikke eerlijk. We vertellen ook altijd dat ze alles, alles, alles kan vertellen en dat alles, alles, alles bespreekbaar is. Dat dingen eerlijk vertellen er vaak toe zal leiden dat ze juist geen straf krijgt. Omdat dat dapper is.

 33. Het is een puberding. Leg de druk op eerlijk zijn niet te hoog, want ze wil aan je verwachtingen voldoen, maar raakt gestressed als de druk opgevoerd wordt en gaat waarschijnlijk nog meer liegen. Zeggen dat het niet nodig is (ik zei altijd: want ik weet dat ik je kan vertrouwen…..daar willen ze meestal graag aan voldoen, bij mij werkte dat vrij aardig (het is een beetje chantage….), maar ieder kind is verschillend, hoor.) en jou een vervelend gevoel geeft is voldoende. Ze moet ook de kans krijgen om fouten te maken. Je bent een goed voorbeeld, dat is al voldoende om vertrouwen te hebben dat het met haar ook goed komt. Maar ze moet af en toe de bocht uit gieren. Anders leert ze niets.

  En het leven bestaat niet uit pure eerlijkheid. Er worden heel wat kleine leugentjes verteld. Die hebben denk ik ook een functie. Sociaal smeermiddel, iemand een goed gevoel geven en de waarheid is relatief. Het is niet puur slecht. Zij moet haar weg daarin vinden. Zij kan wel 100% eerlijk zijn, maar ze zal nooit in wereld staan die 100% eerlijk is. Da’s best moeilijk voor een jong meisje.

  Ik vond het ook vervelend toen mijn kind loog. Maar het draait vrij snel bij. Ik snap dat je straft. Maar ik denk dat het helemaal niet nodig is. Ze heeft allang in de gaten. Ze kent je door en door. En heeft je heftige reactie misschien ook met je eigen angsten te maken? Je kind mislukt heus niet. Ik volg je blog een beetje….. dat komt helemaal goed.

  1. Misschien niet de angst dat Jill mislukt, meer een allergie vanuit het verleden, teveel oneerlijkheid meegemaakt dat ik er misschien soms (in de ogen van anderen) overdreven op reageer. Het is meer dat het me mateloos stoort dat ze het blijft doen, die stomme, nietszeggende leugentjes. Hou er mee op. Inmiddels moet ze toch wel weten dat alles bespreekbaar is en eerlijkheid hier erg belangrijk is?

   1. :)))) Dat weet ze ook! Maar je bent haar mooooooeeeederrrrrr!!!! Er moet een beetje gesjoemeld worden…. Duurt nog even, zal echt nog een paar keer gebeuren. Ze wil ruimte en dat betekent dat jij niet alles mag weten, ook niet over onbenullige dingen. Echt, echt, echt, het komt goed!!! Soms is alleen in haar ogen kijken en denken “ik weet dat je liegt, lady” al genoeg. Ze willen je echt niet teleurstellen, al ziet het er vaak niet zo uit.

    En als eerlijkheid een belangrijk onderwerp is, dan kun je er de donder op zeggen dat de puber dat onderwerp aanpakt om te onderzoeken :))). Ze doet het precies volgens het boekje.

    Ik vind dit een hele mooie post!!! Herkenbaar, hoor, het blijft af en toe een gedoe met die pubers.

 34. Owh jeeeee…. en ik heb er nog wel twee. Krijg ik dit nog allemaal voor mijn kiezen. We zijn op dit moment thuis een beetje aan het oefenen want we hebben een nichtje in huis die door mams het huis uit is gezet. Maar tot nu toe gaat me dat nog goed af.

  Love As Always
  Di Mario

 35. ja, dat belooft nog heel wat voor de toekomst! Liegen mag niet, maar ja, ze doet het toch. Ik denk niet dat het af te leren is.

 36. Och lieve Klief,
  het moment dat ze denken hun eigen weg te kunnen volgen.
  Vond 1 comment schitterend; die hanteer ik ook:
  ik weet dat ik je kan vertrouwen en dat je altijd eerlijk bent 😉

  Zijn pubers met ouders aan de ene kant, en vrienden aan de andere.
  Maar straf op ongepast gedrag is niets meer dan logisch.
  Hoop dat je met haar hebt kunnen praten
  maar van elkaar houden blijven jullie hoor.
  En als ze weer ouder worden, komen ze vanzelf weer terug
  zekers weten !

  Succes er mee.

 37. Ik zou het ook zien als principekwestie. Je kunt niet het ene leugentje oké vinden en bij een ander wel straf geven. Gewoon consequent zijn. Maar jeetje, opvoeden is inderdaad pittig 😉

 38. jah opvoeden is echt klote-soms-…..
  en liegen kan mij ook echt razend boos maken grrrr
  Het enige wat ik me soms afvraag is of straf helpt…(ik vraag me altijd van alles af hoor, ben werkelijk een enorme twijfelaar) ….ik ben altijd bang dat je dan het -ikdoestoutenaanvaarddiestraf- ding van krijgt….ergens las ik daar iets moois over….op de j/msite/blad?
  En dacht toen jaaah dat ga ik onthouden voor de volgende keer 😀 ( en ben het nu dus al kwijt….grumble)

  1. Oké…dan toch nog maar even…silly! Razend boos worden? Waar ben je bag voor? Niet bang zijn; als je gaat razen dan worden anderen bang ;-)!
   Want…hé, het is toch ook JOUW dochter, dus mag en kan je haar vertrouwen zover als jij nodig acht, toch?
   Zo te lezen is haar “geweten” al danig geactiveerd. Maar oké, als het dan toch moet, vraag haar dan eens welke straf ze zelf zou geven…en daar kan je dan zonder razernij heerlijk aan toegeven.

   Ga lekker onder de douche en laat alle nare gevoelens in het putje meespoelen of misschien nog beter: gooi het denkbeeldig in die speciale container van je laatste blogje van deze week 😉

   Fijn weekend!

Reacties zijn gesloten.