Rotzooi

Op 30 april a.s. maak ik al weer de derde troonswisseling mee. In 1948 stond ik voor die gelegenheid met mijn vader en mijn oudere broer en zus bij wat nu het Weteringcircuit heet. (Dat is vlakbij de Heineken, dat was toen nog een brouwerij, tegenwoordig is het een ‘Experience’.) Ik heb toen dus de oude en nieuwe koningin voorbij zien komen. Ik neem aan dat ik toen gewuifd heb. Destijds kregen we ook, ik denk op school, een melkbeker, die ons nog jaren lang aan die heuglijke gebeurtenis moest herinneren. Een van die bekers heeft nog gedurende vele jaren (misschien wel tot haar overlijden in 1996) bij mijn moeder in een kast gestaan.

We zijn nauwelijks veranderd. In een of ander tv-programma, zag ik dat dat soort prullaria nog steeds gemaakt wordt, maar niet alleen in de vorm van kopjes, schoteltjes en borden. Nee, je kunt nu, heel eigentijds, een hoesje met de beeltenis van het jonge koningspaar aanschaffen voor  je tablet en/of je smartphone. Op die manier kunnen we onze aanhankelijkheid uiten. Beatrix had alleen iets eerder haar aftreden bekend moeten maken. Dan was er voldoende tijd geweest om al die rotzooi in een lagelonenland in Azië te laten maken. Nu moest er noodgedwongen uitgeweken worden naar Polen. Merkwaardig eigenlijk dat Geert Wilders er zich (nog?) niet druk over gemaakt heeft, dat we onze nationale troep in een Oost-Europees land laten maken.

Bij al het gepraat voor ‘Het Grote Feest’ gaat het overigens maar zelden over de vraag wat nu precies het wezenlijke belang is van deze gebeurtenis. We worden opgeroepen mee te schrijven aan een lied dat ons staatshoofd moet inspireren. Alsof het er iets toe doet wat hij in het algemeen van alles vindt. Er wordt druk gespeculeerd over de jurk die Máxima zal dragen en of die door een Nederlandse of Argentijnse couturier zal worden ontworpen. (Nog een mooie kans voor Wilders.) En het idee alleen al dat we ’s avond laat met het hele volk aan karaoke zullen gaan doen. Vanuit Ahoy zullen zingende BN’ers ons voorgaan en op allerlei publieke schermen zal, geloof ik, de tekst geprojecteerd worden die we met ons allen zullen gaan zingen. Hopelijk denkt iemand eraan dat ook de tekst van het Wilhelmus in beeld gebracht moet worden. Dat lijkt me tenminste een mooie afsluiting van die heuglijke dag. Maar hoeveel Nederlanders kennen de tekst daarvan uit het hoofd? Het lijkt me trouwens een leuke ervaring voor de vertegenwoordiger van het Spaanse koningshuis ons massaal te horen zingen dat dat we de koning van Hispanje altijd geëerd hebben.

Zelfs de hard core republikeinen komen op 30 april niet verder dan ergens te gaan staan in een wit pak. Daarmee geven ze aan dat je met hun kunt discussiëren. De Horeca op het Spui en het Waterlooplein ziet dat niet zitten, want voor je het weet loopt dat uit op ruzie en rellen. (“Waar is de discussie? Hier is de discussie.”) Ik zie het al voor me. Bij de vorige troonswisseling moest ook de ME ingezet worden.

Evert

9 thoughts on “Rotzooi

  1. ……..ik ben al bezig mijn woning oranje te verven, kleding voor man en mij te ontwerpen (rood, wit en blauw met een vleugje oranje) De droom in al verstuurd, het Wilhelmus 4500 keer geprint (aantal inwoners in mijn dorp + de 25 bezoekers, die er verwacht worden) We eten en drinken vanaf WA’s verjaardag t/m 30 april alleen oranje gerechten en oranje borrels en zijn al maanden aan het sparen voor een Ipad-hoesje en een WA/M servies……..
    OMG…….gelukkig: het is slechts een dag-merrie…………..

  2. Kan je nagaan, vroeger was het dus al een hele happening. Wij gaan voor de TV met een paar oranjetompoucen en een bakkie koffie. Hopelijk wordt het qua weer een stralende dag, kunnen we de rest van de dag nog even in de tuin knooien. Verder hoop ik van harte dat er geen herrie ontstaat. Bij de dodenherdenking in 2010 hield ik m’n hart vast bij die ellendige damschreeuwer … dat is eigenlijk mijn grootste vrees, dat er iets ergs staat te gebeuren …

  3. Wat mij betreft een gewone zondag in het zuiden. Ik ben niet eens uitgesproken republikein, dan zou ik er al teveel aandacht aan geven.
    Met goed weer zal er wel geklust worden en de teevee kijk ik nooit naar. Die is van de mannen. Dagje geen nieuwssites en klaar ben ik ermee.

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s