Medisch.

Floor kwam gisteren met een ideetje, geen idee of ik er al eens over verteld heb, maar ik vond het een mooie. Ze schreef: Ik zou wel willen weten hoe je erbij kwam om een medische opleiding te volgen en ik ben benieuwd of, als je weer een studiekeuze mocht maken weer dezelfde richting op zou gaan?

Komt ie Floor (en alle andere mensen):

We schrijven anno 1999, ik was 25. Ik was werkzaam in de horeca, werkte me het leplazerus (6 dagen/80-90 uur in de week) als hoofd bediening. Op een avond zat daar ineens Aernout, student rechten, aan mijn bar. We belandden na wat biertjes in mijn bed. Twee weken later was de “liefde” alweer bekoeld en bleek ik zwanger.

Hij wilde abortus.

Ik niet.

Werken in de horeca en alleen een baby hebben, is een bar slechte combinatie kan ik u zeggen. Ik werkte tot 3 uur ’s nachts en moest Jill om 7 uur alweer oppikken bij de gastouder. Na een klein jaartje was ik zó verschrikkelijk, afschuwelijk, hondsmoe dat wanneer iemand ‘Boe!’ tegen me zei, ik al ging janken.

Ik stopte met werken, vroeg een uitkering aan en mocht op kosten van de gemeente waar ik toen werkte een beroepskeuzetest doen en een opleiding volgen.

Een dag lang werden mijn IQ getest, me 1001 vragen gesteld, me tig tests op mijn bordje geworpen en kreeg ik na afloop een rapportje.

Op de havo, a long, long time ago, toen ik ook al geen idee had wat ik wilde worden, had ik al eens zoiets gedaan en daaruit was gekomen dat ik champignonkweker moest worden.

Ik was bang voor zo’n zelfde flut uitkomst en hield mijn hart vast.

Gelukkig kwam er iets concreets uit naar voren. Waarom wordt u geen doktersassistente?

Aldus geschiedde. Een jaar lang ging ik elke vrijdag naar school en liep ik stage bij een plaatselijke huisarts.

Toen die 900 stage uren eindelijk ten einde liepen, had ik al bij 2 huisartsen een baan weten te scoren en kon ik dus naadloos vanuit de stage, mijn kakelverse beroep gaan uitoefenen.

Ik bleek een natuurtalent en voelde me als een vis in het water. Ongeveer 2 jaar lang.

Toen sloeg de verveling toe. De uitdaging was eraf. Ik ben iemand die geprikkeld moet worden en receptjes verzorgen en afspraken maken was niet echt stimulerend genoeg.

Van mijn inmiddels nieuwe werkgever in de Randstad, mocht ik de opleiding praktijkondersteuner gaan doen.

Tussen scheiding en ruzie en ellende door, haalde ik ook dat papiertje.

En nu ben ik dus praktijkondersteuner en draai mijn eigen spreekuren, ik zorg voor de chronisch zieken, doe een heel stuk management  zorg dat alles soepel loopt, alle subsidies aangevraagd worden, de griepvaccinaties en bevolkingsonderzoeken geregeld zijn, ik verzorg de voorraden, ben helpdesk en klankbord. Kortom: nogal divers.

De gezondheidszorg is leuk. Echt heel erg leuk. Veel leuker dan de horeca. Nou was ik vanaf den beginne sowieso al happy as Larry met Jill, maar dankzij haar, heb ik mezelf een schop onder mijn hol gegeven, heb ik mezelf aardig op weten te werken en kan ik met enquêtes in plaats van mavo, nu hbo aanvinken. Vooral dat laatste is erg belangrijk.

En hád ik nou op de middelbare school een beetje opgelet, dan was ik nu huisarts geweest. Dat is het enige in mijn leven waar ik “spijt” van heb…

Dokter Klivia.

Hoe mooi had dat geweest?

45 thoughts on “Medisch.

  1. Nog vergeten te vermelden dat ik eigenlijk geschiedenis had willen studeren, maar alleen schoevers heb gedaan om zo snel mogelijk zelfstandig te worden. Altijd spijt van gehad, maar ik zie het nu echt niet meer zitten om te herbeginnen op mijn 51e.

 1. Leuk om te weten! Ik heb me inderdaad ook al eens afgevraagd hoe jij van de horeca in de gezondheidszorg bent beland. Knap hoe je dat allemaal voor elkaar hebt gekregen. En dokter Klivia? Nee dan had deze blog dokter Rossi geheten toch…

 2. Horeca en kinderen is geen goede combi, hoorde ‘k ooit al van diverse collega’s die daarom idd eruit stapten, ( uit de horeca dan, pfff )
  ’t Is dat studeren zo idioot duur is, zelfs deeltijd, anders zou ‘k ook nog wel eens iets anders willen doen.
  groet

 3. Goud hennetje
  Als!! alle bomen een boom werden, en al het water een water Wat zou dat een plons geven.
  Mzzl, en dank voor de prachtige stukjes die schrijft.
  Johannes.
  Finsterwolde

 4. Vanaf dat ik kon praten riep ik dat ik ‘zuster’ wilde worden. Grappig dat jij er op deze manier bent ingerold en je het zo naar je zin hebt.
  Als ik nu zou kunnen kiezen zou ik iets met psychologie willen doen of… mijn ultieme droom: schrijfster willen worden!

 5. Petje af voor je Zuster! Mijn dochter van 18 rent naast haar School ( 5 Havo, dus bijna examen) ook rond met dienbladen. Volgens haar baas heeft ze talent en hij vraagt of ze geen horeca opleiding wil gaan doen. Dit ziet ze niet zitten want volgens haar zijn mensen in de horeca op hun 35e afgebrand. Nu gaat ze een tussenjaar nemen om te bedenken wat ze wil gaan studeren. In dat jaar gaat ze zich uitleven in de horeca met beginnend een zomer op Mallorca. En LOL , toen ze bij de huisarts ging vragen of ze evt nog inentingen of zo nodig had zij deze wijze vrouw van 60: het enige wat je nodig hebt is een grote doos condooms want ik wil je na de zomer niet terug zien met een Soa!
  Werk ze vandaag!
  Groetjes,
  Sylvia

  1. Slimme arts! 🙂

   Slimme dochter ook: idd is de horeca niet iets wat je tot je pensioen moet doen of moet willen. Tenminste: mijn mening. Als ze straks/ooit kinderen wil > werken de kerst, nooit ’s avonds thuis zijn, in de weekenden het haas. Ik was er ook om die reden al wel klaar mee, niet alleen de vermoeidheid speelde me parten.

 6. Petje af kan niet anders zeggen. En karakter heb je zeker. Erg knap met een baby/jong kind om daarnaast studeren en stage lopen. En het mooiste van alles vind ik dat je niet naast je schoenen bent gaan lopen. Omdat je het van meerdere kanten meegemaakt hebt. Knap hoor!

   1. Dat klopt die mensen zijn er zeker. Helaas maak ik mee die vanaf de middelbaren school die keuze om hoger op te komen wel naast hun schoen lopen. Natuurlijk zijn er ook bij die het niet doen.

    Neem maar voor mijn aan dat het eea wel bijzonder is. Ik ken er zat die kinderen hebben gekregen op jonge leeftijd en alleen ouder zijn, die weinig ondernemen. Dat zo een uitkering best handig is.

 7. Het is altijd makkelijk om achteraf te praten. Je kunt beter kijken naar wat je onder moeilijke omstandigheden gepresteerd hebt, dat geeft een beter beeld. En hebt het maar mooi geflikt! Jij bent niet gewend dat mensen veren in kont steken, maar dat wil niet zeggen dat die mensen er niet zijn 😉

 8. Haha, champignonkweker. Ik heb ooit een hele dag voor een beroeptest bij een vooraanstaand psycholoog gezeten, want ik wist ook echt niet welke richting ik op wilde. Wat kwam daar uit? Secretaresse, haha. En ik ben nog wel de grootste chaoot die er bestaan. Echt, ik zou mijn ergste vijand mij nog niet als secretaress toewensen 🙂
  Ik vind het knap van je dat je, nadat je een kind kreeg, nog opleidingen bent gaan volgen en bovendien ook af hebt gemaakt.

 9. Respect !!!
  Ondertussen heb je misschien het diploma niet, maar zal je net zoveel weten als een huisarts vermoed ik. In ieder geval een heerlijk afwisselende baan…dat is ook altijd mijn doel.

 10. Oh, zuster Klivia, nu snap ik hem! Ik vind het op zichzelf wel weer een prestatie om een beroepskeuze test zó in te vullen dat eruit komt dat je champignonkweker moet worden, geen idee hoe je dat voor elkaar zou moeten krijgen 😀

 11. Ieder plantje die goeie aarde en voeding krijgt groeit uit tot de plant die het moet worden.
  Blijkbaar had je in het begin het verkeerde potje om de benen en gelukkig kon je nog verpot worden 🙂
  Je bent dan ook en dit weet ik wel zeker, een supermens op een super plaats.
  Groetjes

 12. Ha, wat leuk dat je mijn vraag hebt beantwoord!

  Goede beslissing om de horeca achter je te laten en met iets nieuws te beginnen. Werken in een huisartsenpraktijk lijkt me (bijna) nooit saai. Zeker nu je praktijkondersteuner bent en dus meer verantwoordelijkheid hebt. Vind het altijd erg leuk om over je ervaringen te lezen!

 13. geen idee waar ik ging terecht gekomen zijn moest ik verder gestudeerd hebben ipv me in de ambtenarij te storten op mijn 21ste. Als we maar tevreden zijn met wat we nu bereikt hebben.

 14. Leuk om te lezen hoe jij er in gerold bent. Bij mij is het ook met een flinke omweg gegaan en ik wil ook nooit meer iets anders. Ik zou niet weten wat ik dan zou moeten doen.

 15. Het is weer een genot om hier te lezen. Ook met de reacties van de andere weer erbij. Het is goed om jezelf te weten te prikkelen want op het werk gebeurd dat niet altijd.

  Love As Always
  Di Mario

 16. En zo zie je maar, als je écht iets wilt bereiken kan het heus. De horeca is -denk ik- ‘leuk’ voor de jongere mensen om een extra zakcentje te verdienen, maar voor altijd? Je moet wel echt hart voor de horeca hebben wil je dat overleven. Echt top dat je zover gekomen bent!
  Zelf wilde ik graag dierenartsassistente worden, maar in mijn tijd kon je die studie alleen in Barneveld volgen. De toelatingseisen waren streng en er waren velen met mij die graag die opleiding wilden doen. Niet toegelaten dus.

 17. Je hebt er volgens mij al eerder over geblogd. Wat Door zegt, knap dat je dat gedaan hebt naast het kleine ukkie en zo. En dokter Klivia was idd ook niet verkeerd geweest.

 18. Zo kan het gaan in het leven. Terugkijkend mag je er trots op zijn dat je alles gehaald hebt en veel plezier hebt in je beroep. Ik denk dat 90 procent van de jeugd niet weet wat ze willen. De keuze moeten ze veel te vroeg maken.

 19. Het leven gaat zoals het leven gaat, en dan vallen, opstaan en weer doorgaan, tot de dag dat je blijft liggen. Ja, goed dat je zo goed bent in het doorzetten en oppakken, ik heb een vlekkeloos en redelijk stabiel leven. Leren, werken,,,,,

 20. Ha zuster Klivia,

  Je hebt het toch maar mooi gehaald en je geniet er elke dag nog van.
  ach, als ik alles anders had gedaan, we moeten dat maar laten voor wat het is en genieten van hetgeen je hebt. oma

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s