Anorexia.

Gisteren, van site naar site klikkend, stuitte ik op een foto van de dochter van Donatella Versace, Allegra.

Shocking. Echt.

Moeders ziet er niet uit. Veel te bruin, veel te nep en veel te mager.

Maar haar dochter is ook niet bepaald een beauty. Ze weegt namelijk “iets” weinig. Understatement. Met die wind van gisteren, was ze zo de A13 opgewapperd. .

Ik klikte door en kwam op een pro ana site. Dat staat voor professionele anorexia. De verhalen van de meisjes die erop staan en trots zijn op hun levensstijl, zijn om onpasselijk van te worden.

Ik kwam op een zogenaamd “Regenboogdieet”. Bent u er klaar voor? Komt ie:

Maandag (groen):
Ontbijt: ½ appel – Lunch: ½ appel – Diner: 1 Komkommer
Totaal: 105 kcal.

Dinsdag (geel):
Ontbijt: 1 banaan – Lunch: 1 banaan – Diner: ½ kopje cornflakes
Totaal: 283 kcal.

Woensdag vasten

Donderdag (oranje):
Ontbijt: ½ sinaasappel – Lunch: ½ sinaasappel -Diner 1 wortel
Totaal: 88 kcal.

Vrijdag (rood):
Ontbijt: ½ kopje Aardbeien – Lunch: ½ kopje Aardbeien – Diner: ½ rode paprika
Totaal: 59 kcal.

Zaterdag (Paars/blauw):
Ontbijt: 10 bramen – Lunch: 10 bramen – Dine: 10 bramen
Totaal: 24 kcal.

Zondag (Groen)
Ontbijt: 1 kiwi – Lunch: 1 kiwi – Diner: 1 kiwi
Totaal: 72 kcal.

Ik associeerde regenbogen -net zoals de rest van de wereld denk ik- met geluk. Met onschuld en het ultieme van mooi en vrolijk en bijzonder.

Nu dus niet meer.

Gatverdamme.

Wat is het toch een nare en -voor mij- onbegrijpelijke ziekte.

55 thoughts on “Anorexia.

 1. Blegh… vanaf nu zie ‘k aan het eind van een regenboog alleen nog een pot met graten staan,
  groet

 2. Hi Kliefje,

  Ik eet meer dan twee regenbogen per dag gelukkig. Wel veel gelijnd vroeger en het heeft jaren geduurd voor ik kon genieten van alle voedsel. Je deelt dingen toch in twee groepen: goed of slecht. Nee het was geen anorexia, maar net als zoveel vrouwen toch een zieke manier om naar voedsel en mezelf te kijken. Er zijn er maar weinig die er geen last (meer) van hebben.

  Groetjes,

  Dorothé

  1. Ik heb er geen last van, nooit gehad ook. Ik heb maar 1x echt een dieet gedaan en viel toen 3 kledingmaten af. Nu zou ik wel 10 kilo slanker mogen zijn, maar obsessief omgaan met eten, zit niet in me. Ik associeer voedsel namelijk met gezelligheid. Jammer dat jij dat niet zo ervaren hebt. Zonde!

   1. Ik ben nu 63, waarschijnlijk met een hoger BMI dan wenselijk, maar ik ben *dik* tevreden. Net als de zuster is eten niet alleen gewoon voedsel voor mij maar ook samenzijn en gezelligheid. Kleding is nooit een probleem en ook nooit geweest. Ik beweeg veel (stevig wandelen, fietsen, 2 keer per week sportschool) ik werk en daarbij is (moes)tuinieren een grote hobby. Aneroxia is een ‘tussendeorenziekte’ en dringende hulp is geboden!

 3. Goedemorgen Zuster,
  Wat erg om zo met je lijf om te gaan! Eten is lekker en gezellig in mijn optiek. Ik zou ook minstens 15 kg lichter mogen maar ik kan me niet indenken geen lekkere dingen te mogen eten. Ik weet wel dat “gezond” ook lekker is maar bijv een kalfsschnitsel met gorgonzola roomsaus en polenta uit de oven is niet te versmaden. Kledingshoppen is voor mij geen ultiem uitje maar ik kon goed op zaterdag naar Noord Frankrijk rijden om bij de grote Auchan in Roncq boodschappen te doen. Gelukkig heb ik nu via mijn werk een Sligro pas en kan ik mij daar verlekkeren. Daar hoor je op zaterdag trouwens veel Frans spreken dus de Sligro lijkt idd op een Franse supermarkt !

  Voor mij dus absoluut geen anorexia.

  Fijn weekend alvast,
  Groetjes,
  Sylvia

 4. Dochter van 1 van mijn vriendinnen heeft anorexia. Zij is 36 jaar. Doet regelmatig zelfmoordpogingen en laat zich nu opnemen in de zoveelste kliniek, echter tot op heden zonder resultaat. Daarbij ontwikkelt zich nu bij haar een dissociatieve stoornis, waarbij zij opdrachten krijgt van 5 alterego’s .Een jarenlang uitzichtloos drama voor haar en naasten.

 5. Vreselijk! Ik zelf was een paar maanden geleden om onverklaarbare reden (waarschijnlijk medicijnen) veel afgevallen. Mijn armen waren afschuwelijk dun geworden. Dacht nog bij mezelf leuk met de zomer, die worden niet bruin.
  Het is een trieste ziekte en ik zelf kan het niet snappen. Ik ben nooit dik geweest en wilde best een paar kilo erbij hebben. Maar zo is mijn bouw, zoals iedereen dat heeft.

  En eten is wat ik echt niet wil laten staan, het is te lekker.

 6. Beroemde ouders is volgens mij de hel voor hun kinderen. Ik merk op dat velen niet goed terecht komen. Voer voor psychologen?

 7. Afschuwelijk en onbegrijpelijk! Ik snap nooit dat mensen dit zichzlf kunnen aandoen. Triest eigenlijk.
  Ik heb nooit hoeven lijnen gelukkig. Ben eerder te dun dan te dik. Nadeel is dan dat als je eens niet een koekje neemt, je meteen commentaar krijgt. Mijn moeder is geloof ik altijd bang dat ik niet genoeg eet en/of een eetstoornis krijg als ik weer eens te weinig weeg. Oké, met mijn 1,81m is 64 kilo niet veel, maar ik eet goed en genoeg. Als tiener moest ik een tijdje op dikmaakdieet, elke dag na school volle yoghurt met cruesli. Heerlijk 🙂
  Zo, dan ga ik nu maar genieten van mijn enorme bak ontbijt. Een half kopje aardbeien neem ik dan maar toe. Dan associeer ik vandaag rood wel met vrolijkheid en geluk!

  1. Ja, doen mensen dat? Meteen er iets van zeggen? NOU JA! Jij gooit zo’n hele regeboog-week wrs in één keer in je blender en eet het als tussendoortje 😉

   1. Ik ken het als tiener. Alleen ik nam meestal wel een koekje, was een echte zoetekauw maar dan nog kreeg ik opmerkingen. Er werd ook dan gevraagd of ik wel deed eten. Niet alleen bij vollere mensen krijgen opmerkingen of worden raar aangekeken de mensen die slank/dun zijn net zo. Beide net zo erg

  2. Hé, ik heb precies dezelfde lengtemaat en hetzelfde gewicht! Ik kan ook eten totdat ik er van omval, maar aankomen doe ik er niet van. Zelfs niet als ik op verjaardagen een extra stuk gebak vraag.

 8. Nou, ik doe maar gewoon of ik dit berichtje niet gelezen heb en blijf dol op regenbogen!

  Manmanman, hoe kun je zo leven?!? Ik zal mijn middelbare school vriendin echt nooit begrijpen. Rotziekte!

 9. Heel erg gruw dit.
  Toen je berichtje in m´n leeslijst stond en ik doorklikte, was ik even bang een foto aan te treffen – gelukkig niet.

 10. echt een onvatbare ‘ziekte’!!!! ik probeer nu ook een kilo of twee à drie kwijt te raken, moeilijk dat ik het heb! ik eet nu een tijdje geen vlees noch koolhydraten, en ‘overleef’ op soep, groenten, fruit en magere yogurt. het vlees mis ik hoegenaamd niet, maar toch vind ik het zwaar. van anorexia zal ik nooit last hebben ☺!

 11. OMG, blijf je daarvan in leven? Ik zou dat echt niet kunnen, ik hou veel te veel van lekker eten denk ik (en ik ben ook slank, dus aan het eten ligt het niet). Ik begrijp het ook niet hoor

 12. Ik maak wel eens een grapje dat ik een paar maanden anorexia wil hebben om de overtollige kilo”s eraf te krijgen maar ik vind het vreselijk hoor.
  Mijn nicht heeft het ook gehad, heel dramatisch, ik geniet lekker van eten, blijf het vast ook mijn hele leven doen 😉

 13. Niet normaal zeg, wat zij de hele week eten… daar doe ik een halve dag mee… Niets voor mij! Ik vind eten veel te lekker en gezellig. Tuurlijk ben ik wel eens op dieet, maar dat is alleen maar voor mijn gezondheid en dan is de internist weer blij met me 🙂

  Groetjes, Puck

 14. Heb dus maar even gegoogled…..
  Op deze beide dames Versace hoeven we niet jaloers te zijn, ze zijn allebei volledig de weg kwijt.
  In- en intriest.

 15. Om het vertrouwen in de regenboog te herstellen http://thecolorrun.com/

  Gaat niet over eten maar wel over happy zijn met jezelf en gezond bewegen 🙂 Ben wel ontzettend blij dat ik niet zo met eten om ga, dan maar een paar kilo te zwaar.

 16. Als het niet zo triest zou zijn zou ik er hartelijk om moeten lachen om dat dieet. Ik ben dan misschien iets te zwaar maar ben een kilo of vijf minder zo meteen gewoon heel blij met mijn gezonde rondingen en met wat ik allemaal lekker gewoon eten kan.

 17. Even gegoogled op de afbeeldingen en ja, erg dun. Maar ook heel shocking hoe die oudste er probeert “jong” uit te zien en daarbij haar hele kop verbouwd heeft, vreemde mond, gekke kleur. Waarom doen mensen dat? Puur natuurlijk oud worden is niet alleen veel goedkoper maar ook veel mooier…

 18. * 1 weekmenu bij elkaar zou voor mij een tussendoortje zijn … *
  Maar weet dat ’t een rotziekte is. onze oudste kon op ’n gegeven moment ook niet meer eten en wat voel je je dan als ‘toeschouwer’ machteloos!!!

 19. Ja inderdaad echt afschuwelijk. Ik heb meiden verzorgd die bewijs wilde hebben dat er in water geen kcal zitten. Als je met ze praat wordt het allemaal nog moeilijker. Moeilijk te begrijpen wat er in die koppies omgaat. Als je dat bespaard blijft….

 20. Heb ze al eens gezien, de foto’s van beide dames en daar wordt je niet vrolijk van. Heel erg dik is niet mooi en heel erg dun ook niet. Die tussenweg is voor velen moeilijk, mede omdat veel couturiers met oogkleppen op lopen en ‘vinden’ dat dames slank moeten zijn, zij passen hun ontwerpen hierop aan. Je moet er schijt aan hebben, maar die knop moet je kunnen omzetten …
  Het wordt dochter Allegra overigens met de paplepel ingegoten … een lege paplepel wel te verstaan 😦

 21. mijn puberkind hulde zich opeens in slobbertruien, ik zag het niet, tot ze bijna flauwviel en ik haar opving, ze kotste haar eten uit……….ze vond dat ze te dik was!!!! dat las ze in tijdschriften………mijn mooie prachtige maatje 36 kin met haar goud blonde haren tot op haar billen, waar elk potje strandvoetbal van in de war raakte als ze langsliep………gelukkig heeft ze nu weer een lekker mooi lijf, met rondingen, en kijkt ze tevreden naar haar lichaam. maar God wat was het schrikken, dat ik daar met mijn neus bovenop zat………

 22. Het is een kromme wereld. Van de week vertelde een leerling (mollige prachtige vrouw) dat ze op straat geen patatje durft te eten, omdat ze dan vies aangekeken wordt. Ikzelf heb ook de nodige eetproblemen gehad en ben daar gelukkig vanaf. Dun zijn wordt erg aangemoedigd in onze maatschappij, en helaas schieten heel veel meisjes daar in een onzekere periode in hun leven in door. Soms lijkt het wel alsof ze elkaar daarin af willen troeven. Ik voelde me ook fantastisch toen ik steeds dunner werd, en ik daar enorm veel complimenten over kreeg- blijkbaar was ik pas de moeite waard om op te merken toen ik 59 kg woog (bij een lengte van 1.90m).

 23. Als ex-anorexia-patient kan ik zeggen: eten is bijzaak. Althans: eten *wordt* hoofdzaak, maar het is eerder een symptoom.
  Het draait allemaal om controle. Controle over het lichaam; controle over emoties, sensaties; controle over alles wat ongrijpbaar en veranderlijk is.
  Al die mooie associaties die mensen met eten hebben, dat is een ver-van-m’n-show, als je anorexia hebt. Dat is een vreemde taal, op geen enkele manier een argument om weer meer te gaan eten. Gezellig? Lekker?
  Eten is alleen nog maar een ‘means to an end’, een instrument om controle mee en over te hebben.

  En zelfs zonder een achterliggende oorzaak: vasten en afvallen is, chemisch gezien, een verraderlijk dingetje. Er komen allerhande chemicalien vrij die het gedrag in stand houden en zelfs versterken. In die zin is het met recht een verslaving te noemen.
  Er zijn experimenten gedaan met volwassen, gezonde, mannelijke soldaten. Ze werden op een anorectisch crashdieet gezet, en in no-time begonnen ze anoreactisch gedrag te vertonen. Hoe dunner ze werden, hoe dikker ze zich voelden; hoe minder ze aten, hoe minder honger ze kregen.

  Waarmee ik maar wil zeggen: ik snap het, dat de andere reacties eigenlijk allemaal zeggen dat ze het een onbegrijpelijke ziekte vinden.
  Maar het is een spiraal, een draaikolk die je naar beneden zuigt. Als je erbuiten staat snap je niet dat je er ooit in zou kunnen springen, maar als je er eenmaal in zit snap je op dezelfde manier niet hoe je er ooit weer uit kan komen..

  1. Ik bewonder je openheid erover Puck. Eindelijk fijn dat je kunt zeggen dat je ‘een ex’ bent. Dat die chemische kant de boel in stand houd wist ik niet.

   Bedankt,

   Dorothé

 24. Vreselijk…!! Het zijn enorm kractige meiden die heel veel in zich hebben… anders kan je dit niet… Zo zonde dat ze die energie van het niet eten niet in positieve zaken stoppen… Ik bedoel… je moet enorm goed kunnen focussen, doorzettingsvermogen enz hebben om dit te kunnen… eigenlijk is het ‘knap’… (hoop dat dit goed overkomt).

  Ik heb zelf een haat/liefde verhouding met eten… heel lang ook een eetprobleem gehad. Gelukkig voert dit nu niet meer de boventoon in mijn leven maar zwak punt is en blijft t… zoals denk ik bij velen. Gelukkig heb jij er geen last van Kliefje!!

  Ik denk dat opvoeding/ voorbeeld veel invloed heeft… Mijn moeder was eeuwig en altijd aan het lijnen…en nog. Ik geeh haar totaal niet de schuld maar het heeft mij hier wel in gevormd…

  1. Wat zij de hele week eten vult mij op een dag nog niet:( Ik wil ook graag slank blijven maar ik zou het er niet voor over hebben. Ik hou van lekker eten een glaasje wijn, het leven moet gezellig blijven. En eerlijk is eerlijk, ik heb een vriendin een hele lieve meid, maar o wat ongezellig dat ze nooit eens durft te genieten van een gebakje of patatje of gewoon iets lekkers, altijd maar weer die smoesjes dat haar lichaam dat niet verdraagt . Al heeft ze misschien net geen anorexia het baart me zorgen hoe ze zelfs het eten van haar jonge dochters van 13 en 11 controleert. Ik wou dat ik er met haar over kon praten maar dat wijst ze resoluut af. Ik vind je blogje dan ook mooi, zo lees ik eens hoe het andere vrouwen bezighoudt. Bedankt dus! Groetjes Talitha

   1. Heel triest ja. Dat mensen er zelf voor “kiezen” obsessief met eten om te gaan, ok. Maar je dochters er mee belasten? Bah! Niet goed. Probeer toch eens een opening te vinden om er over te praten, hoe moeilijk ook.

 25. Heb even gegoogled op dochter en moeder Versace. Pffft, verschrikkelijk zeg. Al ziet mams er ook niet heel best uit vind ik. Wat kunnen vrouwen zich toch aandoen?
  Triest hoor deze ziekte. Hier in het dorp woont een meisje dat vanaf haar 10de anorexia heeft. Het gaat nu wat beter (ze is nu 14), maar in vergelijking met haar tweelingzus is haar hele ontwikkeling jaren stil blijven staan.

 26. Mijn oudste heeft er een aantal jaar anorectisch uitgezien, maar dat is me toen nooit opgevallen. Ik hoefde me ook geen zorgen te maken want het kind at toen al meer dan ik op kon, maar ze kwam gewoon niet bij (waarschijnlijk door de stress toen) Ondertussen is ze nog altijd mooi slank, maar toch met gezondere rondingen.
  Ik mag er niet aan denken dat mijn kind zo een stoornis zou ontwikkelen !

 27. Het hele lijstje eet ik als ochtend ontbijt alleen en die doen daar dus de hele week over…. ik besterf het na dag 1 al. Hoe kunnen die überhaupt nog lopen op zo iets?
  Jammer dat veel mensen zo’n voorbeeld gaan volgen, om erbij te horen, of denken dat dit de norm moet zijn…
  Groetjes

 28. Ik moest de namen van moeder en dochter googelen want het zei me niets. Maar, ik heb er niets aan gemist ;-( Wat een graatmager duo. Ik dank God op mijn blote knieen dat mijn dochter gevulde koeken, chips, ijsjes, bananen en bruine broodjes eet!
  Fijn weekend, Klief en liefs!

 29. Ha zuster Klivia,

  Het is ook een ziekte, een normaal gezond mens zou dit nooit volhouden.
  Heb wel medelijden met deze mensen hoor, net als veel te dikke.
  Ben flink afgevallen, maar als ik het regenboog dieet had gebruikt, was ik nu een wrak.
  Een randje vet mag er best aan zitten zei de diëtiste, voelt ook prettiger als je de ander knipt. oma

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma kun je straks beluisteren op onze weblog en nu al op de website waar de programma’s staan:
  http://www.wir-3.com/kies voor radio de BOM.

 30. Dan hoopt een mens maar dat geen van je kinderen (dochters vooral) ooit hieraan ten prooi valt. Wat kan je daar tegenaan beginnen…

 31. Ik zeg niet dat ik bang ben dat Shirel hier ooit te maken mee zal krijgen, maar ik hoop toch niet. We hebben regelmatig stagaires gehad. Jongeren die aan het genezen zijn van de ziekte. Vaak zit er zoveel dingen achter. Maar man o man. Wat een ellende.

  Love As Always
  Di Mario

 32. Diep triest als je het zo ver laat komen…
  Ik weet donders goed dat ik te zwaar ben maar ben gelukkig nooit obsessief aan het afvallen geweest, daarvoor vind ik eten te lekker en vind ik het samen eten ook te gezellig…

 33. woensdag vasten, jeetje, je krijgt al bijna kramp van de honger als je het alleen al leest. Elke ziekte is naar, maar deze is niet te snappen, hoe kan dat toch he..

 34. Wat zou het mooi zijn als gezonde voeding en levensstijl ook op alle basis- en middelbare scholen een ‘vak’ was. Het zou hopelijk veel leed voorkomen. Anorexia is vreselijk, maar de andere kant ook. De buurkinderen van mijn ouders hebben zwaar overgewicht. Een kind van 6 dat zwaar transpireert als het moet bewegen. Mama begrijpt helaas niet dat de hele dag frisdrank en lekkere tussendoortjes wellicht wat minder goed is 😦

 35. Ik vind ’t elke keer weer fascinerend hoe de hersenen een mens wat voor kunnen spelen… Ik weet hoe ’t is… ik heb zelf boulimia gehad 😦 Maar ook extreem overgewicht. Ik zie mijzelf altijd verkeerd, hoe ik ook ben. Ik wéét dat ik dat doe, ik wéét hoe het moet… En toch doe ik het fout… het is een raar iets, dat brein…

 36. Uithongeren hé… Toen ik net 19 was heb ik anorexia gehad en het is iets maf in je hoofd. Wat het met je doet! Niet dat ik nu mezelf wil uithongeren maar er moet toch af en meer dan genoeg.

Reacties zijn gesloten.