Reizen

De afgelopen week heb ik weer eens gevlogen (in een vliegtuig): Amsterdam – Valencia en terug. Als ik een rangorde van vervoersmogelijkheden zou maken in de volgorde ‘minst aangename’ tot ‘meest aangename’, zou die er als volgt uitzien:
1. vliegtuig;
2. touringcar;
3. boot;
4. auto;
5. tram/metro/lijnbus;
5. fiets/trein (afhankelijk van de af te leggen afstand).

Touringcar en vliegtuig scoren vrijwel gelijk, maar de eerste heeft nog het voordeel dat hij tussentijds kan stoppen, zodat de passagiers even de benen kunnen strekken. Vliegen kan best aardig zijn als het gedaan wordt in een eenmotorig schroefvliegtuigje of een helikopter. Amsterdam – Valencia is een relatief korte vlucht (iets meer dan twee uur), maar ik neem toch vele keren liever de Intercity naar Groningen (reistijd twee uur en zeven minuten). Je hoeft dan ook niet al ruim vóór het vertrek aanwezig te zijn in verband met allerlei veiligheidsprocedures en in geval van vertraging (we vertrokken met een vertraging van drie kwartier uit Valencia) is een stationsrestauratie een veel aangenamer omgeving dan de vertrekhal van een vliegveld.

Een boot heeft als voordeel dat je je redelijk vrij kunt bewegen. Een nadeel, althans naar mijn smaak, is het uitzicht. Dat kan wellicht nog aardig zijn als de boot dichte onder een kust vaart, maar midden op zee is er toch weinig variatie. Een ander nadeel is de deining. Echt zeeziek ben ik sinds mijn zeer jonge jeugd niet geweest, maar erg lekker voel ik me toch nooit. Ik heb wel eens een tocht van een hele middag over de IJssel gemaakt. Die tocht kun je beter maken op een fiets over de dijk, want met zo’n boot schiet het niet op.

Ik heb maar heel weinig auto’s meegemaakt, waarin ik min of meer plezierig zat. Zelfs na een kort ritje in de stad heb ik pijn in mijn spieren na het uitstappen (en dat was al lang voordat ik de nadelige gevolgen van roken aan den lijve ging ondervinden). Het kost mij sowieso altijd een hoop moeite om uit een auto te komen en ik heb er altijd moeite mee de veiligheidsgordel goed vast te klikken. Zelfs als ik een rit over een lange afstand met een autobezitter kan meerijden, geef ik toch vaak de voorkeur aan de trein en laat ik mij hoogstens naar het station brengen. (Wat mij betreft is alles boven de 50 km een lange afstand.)

Het zal nu wel duidelijk zijn waarom ik nooit buiten een grote stad zou willen wonen. Je maag er al blij zijn als er één maal per uur openbaar vervoer is. En als het dan toch een grote stad moet zijn, dan gaat mijn voorkeur toch zeer duidelijk uit naar Amsterdam, waar alles binnen fietsbereik is, inclusief de stations in die gevallen waarin ik het platteland weer eens moet bezoeken

Evert

9 thoughts on “Reizen

 1. Smaken verschillen Evert, ik vind het leuk om in een vliegtuig te zitten, Zeker als het maar voor een uurtje of twee is. Maar bovenaan als vervoermiddel staat voor mij de boot, het liefst in de vorm van een cruiseschip. Heerlijk rustig vooral midden op zee.
  Btw, ik woon in een dorp en de bus rijdt hier gewoon 4 keer per uur, 4 verschillende richtingen op, dus het valt wel mee hoor….

 2. Ik vind vliegen een prima middel. Zeker als je vliegt vanaf een klein vliegveld zoals RDam, of Eindhoven. Je kunt daar tot een half uur van te voren inchecken. IDEAAL! Treinen vind ik ook heerlijk, boek mee, koffietje kopen. In een bus op vakantie zul je me nooit zien doen, dan maar niet op vakantie. Autorijden vind ik niet erg, maar even 10 uur rijden, is verschrikkelijk. Op een gegeven moment weet ik dan van gekkigheid niet meer hoe ik moet zitten…

 3. Ik heb het niet voor voertuigen waar ikzelf de controle niet heb. Vliegtuig op kop. De schrik, de drukverschillen die me barstende migraine en oorpijn bezorgen. Ik zal het maar bekennen, ik ben nogal verknocht aan mijn wagen. Ik heb ook het voordeel niet van jou, nl in de stad wonen, dus heb ik die ook nodig om ergens te geraken.
  Maar met mooi weer mag het gerust een aantal km fietsen zijn, daar zeg ik absoluut niet nee tegen !

 4. Ik stap tien keer liever in een vliegtuig dan in een touringcar. Daar heb ik echt helemaal niks mee. Het gaat traag en je kunt niet stoppen waar en wanneer je wil, wat met een auto wel weer kan.

 5. Een touringcar. Dat ze dat hebben uitgevonden. Wat een rampending is dat zeg. Nee geef mij dan maar een vliegtuig voor de grotere afstanden en verder is fiets, wandelen, auto ook een goed alternatief. OV deed ik vroeger veel. Tegenwoordig een stuk minder.

  Love AS Always
  Di mario

 6. De trein is ook voor mij het ideale transportmiddel om ergens te komen. Ik houd helemaal niet van vliegen maar met kinderen en kleinkind (binnenkort kleinkinderen) in Australie moet er regelmatig gevlogen worden. Wonen op het platteland noodzaakt het gebruik van een auto!

 7. Als je net als wij afgelopen zomer in twee dagen naar een plaatsje een uurtje onder Valencia zijn gereden dan wordt het vliegtuig ineens een heel fijn vervoersmiddel. Zelfs als je daarvoor enkele uren van te voren aanwezig moet zijn.
  De trein is idd fijn maar als ik van mijn collega’s hoor dat ze als haringen in een ton in de spits moeten staan dan denk ik dat je er toch anders over gaat denken. In ons dorp ingeklemd door Amsterdam is het openbaar vervoer goed. Twee treinstations, tram, bus en metro. Alleen die laatste hoeft van mij dan weer niet.

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s