Dapper.

Blogloze Essie vroeg vorige week: Wat ik wel van jou wil weten is wat is het dapperste wat je ooit hebt gedaan en waarvan heb je tot op heden het meeste van genoten?

Het dapperste en dat genieten kan ik in 1 woord samenvatten: Jill.

Alleen een kind krijgen is geen kattenpis. Erger nog: het is heel erg eenzaam en ik raad het niemand aan. Er is echt geen zak aan om alleen naar controles te gaan, alleen echo’s te bekijken, in je uppie de kinderkamer uit te kiezen, alles in orde te maken, niemand met wie je ervaringen kunt delen als je thuiskomt, als je het eerste schopje voelt, als je je rot voelt. En dan komt de bevalling die je alleen moet doen. En lig je na afloop kapot in bed, wederom alleen.

Een baby in je eentje verzorgen is zwaar. Echt heel zwaar.

Vrouwen die ervoor kiezen zonder een partner een kind te “nemen”, weten niet waaraan ze beginnen. Ik kan het niemand aanraden.

Ik lag ten tijde van mijn zwangerschap ook nog eens in de clinch met mijn familie, die niet achter mijn keuze stond. Ik had een jankbak van een verwekker die zo zielig was en er zo niet aan toe was om vader te worden en het niet van me heeft geëist maar wel heel duidelijk zijn stempel aan het drukken was. Ik stond op het punt te verhuizen maar moest noodgedwongen mijn toenmalige baan opzeggen en blijven wonen waar ik woonde, dus kon alles weer uitpakken en op zoek naar een nieuwe baan.

Iedereen had nogal zijn twijfels over die zwangere Klief. Want ik was zo egoïstisch, stond volop in de feestmodus, was veel te onverantwoordelijk en kon de consequenties niet overzien. Negativiteit alom.

Ik denk dat de overweging Jill toch geboren te laten worden, ook voor een groot gedeelte daaruit is voort gekomen. Hoe meer mensen willen dat ik naar rechts ga, hoe sterker ik geneigd ben naar links te gaan. Dus hoe meer weerstand er was, hoe heiliger ik er van overtuigd was dat ik mijn kind wilde houden.

Ik klokte een laatste fles wijn weg, rookte mijn laatste sigaret en ging ervoor.

Ik ging iedereen wel eens een poepie laten ruiken.

De abortusgrens van 20 weken ging voorbij en toen kon ik echt niet meer terug.

Toen Jill eenmaal geboren was, heeft het me een maand of 3 geduurd, eer ik van haar hield, eer ik gewend was aan het feit dat ik vanaf nu nooit meer echt alleen zou zijn. Dat er iemand was, die mij nodig had en voor wie ik er altijd moest zijn. Niks roze wolken.

Ik blog niet vaak over haar omdat ik liever mét haar klets, dan óver haar. Maar dat neemt niet weg dat ze de belangrijkste persoon in mijn leven is.

Het mens dat mijn leven 180 graden heeft veranderd. Me enorm heeft doen veranderen, me nieuwe inzichten heeft gegeven, gezorgd heeft dat alles anders is geworden. Op alleen maar positieve manieren.

Haar te zien opgroeien is een waar feest. Echt. Wat is ze toch leuk.

43 thoughts on “Dapper.

 1. dit wil ik wel eens aan mijn “vriendin” tonen waar ik morgen over log.
  Mijn kinderen komen ook voor alles en alleen deze instelling maakt je “eenzaam” ten overstaan van degenen die andere dingen voor nemen, ttz zichzelf.
  Achteraf gezien was het voor ons ook moedig om aan kinderen te beginnen gezien de problemen die ze beiden hebben en die een zware stempel op ons gedrukt hebben.
  Maar het resultaat mag er wezen, net als jouw dochter trots mag zijn op zichzelf en haar mama.

 2. Dit is de tekst, nee is zeg het verkeerd. De enige tekst zoals een ouder over zijn of haar kind mag denken. Mijn kinderen zijn het belangrijkste en komen duidelijk op plaats één. Mooi stukje Klief.

  Love As Always
  Di Mario

 3. Een echt moedergevoel heb je ! Echt ontroerd hoe je geschreven hebt dit! Geniet volle teugen van je dochter . Ik herinner me nog de geboorte van ons eerste dochter , het gaat zo snel , We hebben drie kinderen gehad , peuter , kleuter , kind , puber ! Nu hebben er al twee ook kinderen en de laatste is ook haar nest gebouwd ! Echt , het is als een sneltrein gegaan . Soms ben ik verdrietig als ik langs hun “lege” kamers passeer. Het is zo stil in ons huis . Gelukkig maken onze kleinkinderen veel goed !

 4. Mooi, vooral ook omdat het niet louter en alleen gejubel is. Kinderen zijn niet alleen maar ‘leuk’. Het is het hele pakketje en ik geloof ouders niet die alleen maar jubelen over hun kroost…

 5. Ja, zo werkt dat. Dapper Kliefje-van-nu, het was fijn geweest als je iets meer steun in die tijd had gehad. Lieve Klief-van-nu: je hebt het toch maar mooi voor elkaar. Goed gedaan, meis!

 6. Zo deze komt even binnen. Tranen van in mijn ogen. Ik herken het zelf niet maar wel van de verhalen van mijn moeder, zei heeft de eerste jaren ook alleen voor mijn zus moeten zorgen. En ze vertelde dat het eenzaam is, vooral in de avond.

  Je bent echt een prachtmens in alle opzichten. En nee dat zijn ze niet allemaal.

  Liefs
  Debby

 7. Hoewel ik absoluut geloof dat je er uiteindelijk ook was gekomen zonder Jill, want zo’n sterk mens ben je gewoon, superrespect dat je destijds die keuze durfde te maken! Dat je het hebt weten ‘klaar te spelen’ verbaast me dan ook niet!

 8. Daar wordt een mens helemaal week van!
  Wij hebben ook zo’n prachtexemplaar rond lopen. Na de dood van haar oudere broer was ze op 19 jarige leeftijd plots enig kind. Ondanks het verdriet en gemis is ze een positieve jonge vrouw die alles uit het leven haalt. Onze topper!

  liefs uit St-Niklaas

 9. Als alleenstaand vader liep ook ik tegen een hoop goede bedoelingen en vooroordelen aan: ‘Maar een man alleen kan geen kind opvoeden!’ aldus de Kinderbescherming. ‘O, drink je koffie met de buurvrouw? Hoe lang hebben jullie al een intieme relatie dan?’ Naast het genieten van het zien opgroeien van mijn nu 17-jarige zoon heb ik ook mijn ware vrienden leren kennen en geleerd dat geld verdienen absoluut niet het belangrijkste in een mensenleven hoort te zijn. Kortom: ik voel heel hard met je mee. Petje af!

 10. Jong zijn doe je met vallen en opstaan en volwassen worden leer je met nu en dan tegen muren te vliegen 🙂 , maar je bent er in uw geval alleen maar op vooruit gegaan en zoals hierboven al staat een topvrouw geworden. Jill zal haar mama dan ook wel bewonderen en dit is dan ook terecht. Wel jammer dat je heel alleen stond op die zware momenten…. Dit moet inderdaad heel moeilijk geweest zijn 😦 Het is nu wel gemakkelijk gezegd dat je er sterker door geworden bent, maar toen stond je daar toch met al je zorgen alleen. Ik bewonder je alvast tot en met.
  Groetjes

 11. Niks roze wolken. Jij zegt het. Mensen die kinderen ‘plannen’ verkijken zich daar nog wel eens op. Had jij ook nog het nadeel dat je alles alleen moest doen, r e s p e c t !!! Jill kan trots zijn op haar moeder en andersom ook 🙂

 12. Is dapper ja. Ik ken het “probleem” van dichtbij in de familie, min of meer per ongeluk alleenstaande moeder worden. En wat mooi dat je dat zo schrijft, ook over de “afloop”…

 13. Diepe buiging zoals jij je erdoor heen gevochten hebt. En uit je verhalen blijkt wel dat je een juweel van een dochter hebt. Veel om dankbaar voor te zijn.

 14. Mooi geschreven. Zo is het. Een kind doe je niet zomaar even. Het maakt alles nieuw, mooier, beter en het is voor altijd. Ook al kun je ze soms achter het behang plakken:) Hoort er ook bij:)

 15. Ze is een deel van jou! En ik ken jou maar van je te lezen, maar de woelige watertjes die jij al hebt doorstaan, wel mijn petje ervoor af hoor! Je bent wie je bent en uiteindelijk is alles toch op zijn pootjes terecht gekomen! Keep fighting, girl!

 16. Rillingen. Zo herkenbaar. Ook die laatste sigaret, die laatste borrel. Vlak na de cijfde verjaardag van mijn zoon leerde ik mijn huidige man kennen. Nee, valt niet mee in je eentje. Heb op mijn blog ook verhaaltje staan over jl. oud en nieuw (Guus Meeuwisverhaaltje).
  nardablog wordpress, niet beauninoblogadres!
  groet, ik ga nog even verder lezen!

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s