Goor!

Blogloze Sylvia vroeg me naar aanleiding van vorige week het volgende: Als ik het goed begrepen heb werk je in een multi culti wijk, mijn man geeft les in zo’n wijk en die heeft altijd verhalen over wat hij tegen komt, misschien iets voor jou? (natuurlijk zonder in detail te treden)

Inderdaad werk in in zo’n wijk. Van onze ongeveer 2300 patiënten, wonen er bijna 800 in een achterstandswijk. De flat tegenover de praktijk telt 28 nationaliteiten.

Ik maak dus best wel wat mee.

Gisteren had ik weer een fraaie.

Ik moest naar een 87-jarige blanke “dame” die ik eens per kwartaal bezoek vanwege haar suiker. Ik  zie daar altijd als een berg tegenop.

Ze heeft jarenlang op Aruba gewoond en slijt nu al weer een jaar of 25 haar leven op driehoog achter. Ze komt nooit meer buiten, alleen als ze echt moet, als ze bijvoorbeeld naar haar cardioloog moet. Maar meer dan 2x per jaar zal het niet zijn.

Haar 55-jarige zoon woont nog thuis en “verzorgt” haar.

Dat verzorgen nogal een subjectief gegeven is, is daar meer dan duidelijk.

Het huis is zo verschrikkelijk goor, je kunt het je niet voorstellen. Ik kan een poging wagen.

Er staan verschillende kamerplanten die van groen veranderd zijn naar geel en naar water snakkend over de randen van hun potten hangen, je hoort ze bijna naar adem happen. Er staat nog een kerststukje op tafel, dat nu stijf staat van de schimmel. Op het plastic kleed op de eettafel ligt een fraaie verzameling stukjes hardgeworden zacht. Wat het ooit was, daar kan ik alleen maar naar raden. En dat wil ik niet.

Om de patiente heen staan de dozen met tijdschriften, oude kranten, kerstkaarten, verpakkingen van weet ik veel wat hoog opgestapeld.

Zelf heeft ze haar waar je een kroketje in zou kunnen bakken, zo vet. Op de tafel naast haar staat droogshampoo van Syoss. (Ik was al niet overtuigd van dat produkt, nou al helemaal niet meer.)

Uiteraard gaat ze gekleed in een soepjurk die vol vlekken zit en waarvan knopen missen.

Terwijl ze met me praat, haalt ze verschillende malen haar gebit eruit, legt dat op het tafeltje naast haar en stopt het weer terug in haar mond.

Haar voeten staan zó stijf van het vocht, dat ik altijd bang ben dat ik met mijn hakken er tegenaan tik. Ik denk namelijk dat ze barsten als rijpe tomaten als dat gebeurt. Ze heeft op alle 10 haar nagels schimmel, ze zijn dan ook verkleurd naar okergeel en zijn een centimeter dik inmiddels.

Als ze al loopt, is dat op blote voeten. Op een hoogpolig donkerbruin jaren 70 tapijt dat inmiddels vergeven moet zijn van de schimmel.

Ze vertelt me dat ze zo’n enorme jeuk heeft aan haar vagina, ze blijft maar krabben. Erg vervelend, zegt ze. Ook voor mij, want ik heb haar net een hand gegeven.

Tussen de lichamelijke ongemakken door, is er ook nog tijd om even alle zwarte medemensen af te zeiken. Alle negers zijn beesten. Ze gooien allemaal hun vuilniszakken over de rand van het balkon en laten ze daar liggen. Ze zouden ze makkelijk op kunnen ruimen, want ze werken toch niet.

En zo gaat het maar door.

Inmiddels voel ik me net zo als het kerststukje op tafel.

Ik overweeg volgende keer een foto van een willekeurige zwarte man plus dito kindertjes mee te nemen en die haar dan vol trots te laten zien.

Zijn het geen lieverdjes, dat gezin van mij?

52 thoughts on “Goor!

 1. Jazzes, jasses en jasses, ik wacht nog eventjes met mijn ontbijtje…Kun je haar niet opgeven voor ‘mijn leven in puin’ van Peter van de Vorst. Nu verzamelt ze niet echt is, maar blijkbaar wel schimmels.

 2. Goedemorgen Zuster,
  Dit was de bedoeling nou ook weer niet want ik krijg acuut last van jeuk. LOL
  Vreselijk dat mensen zo kunnen leven maar vaak overkomt het ze gewoon en gaat het van kwaad tot erger. Mijn vader was ook zo, alcoholist woonde 500 km verderop in Duitsland dus ik kon hem niet dagelijks of wekelijks bijstaan en in de gaten houden. Ingeschakelde instanties stuurde hij weg of liet hij niet eens binnen. Als ik dan kwam dan ging ik altijd eerst aan de schoonmaak en gebruikte ook alleen die dingen die ik zelf schoongemaakt had. Toen hij 6 jaar geleden stierf viel er een last van mijn schouders en toch mis ik hem elke dag.
  Werkze vandaag,
  Groetjes,
  Sylvia

 3. mensen zijn mensen welke kleur of culturele achtergrond ze ook mogen hebben.
  ik ben blij dat ik enkele weken terug op dat feest met al die afrikanen mocht aanwezig zijn.

 4. Ranzig zeg! Blijf je haar wel héél goed verzorgen, anders krijg ik haar straks op de afdeling! En over ‘vieze handen’ gesproken… voel ’n blogje opborrelen met wat wij laatst meemaakten op de afdeling… minstens net zo goor.

 5. Ik kom net mijn bed uit en lees deze log.
  “Ze vertelt me dat ze zo’n enorme jeuk heeft aan haar vagina, ze blijft maar krabben. Erg vervelend, zegt ze. Ook voor mij, want ik heb haar net een hand gegeven.”

  ik kom niet meer bij!!!

 6. Hi Kliefje,

  Ik begon gelijk spontaan te krabben…….jeg….
  Neem je nou ook nog speciale maatregelen als je daar geweest bent, want je gaat ook weer naar een volgende patient? Misschien moet je tevoren handschoenen aan doen en zeggen dat jij last hebt van schimmel en haar niet wilt besmetten?

  groetjes,

  Dorothé

  1. Ik ga zelden meteen door naar de volgende, kom meestal eerst weer even terug op de praktijk. Gelukkig wel :S

   handschoenen zijn niet genoeg, ik zou me in een afdekzeiltje van Praxis moeten hullen 😉

 7. Ieuw! Ik kan me voorstellen dat je er tegenop ziet om bij haar langs te gaan. Krijg er jeuk van!

  Ben benieuwd naar de reactie op je ‘gezinsfoto’ 😉

 8. hoi Kliefje, ik kwam toch even lezen hoor. ’s ochtends met een kopje koffie is het fijn wakker te worden met weer een hilarisch verhaal van jou!!! ik zou leuk zijn om nog zulke stories te lezen, ik lach er me een kriek mee! Hierna, met nog steeds een ‘smile’ op mijn gezicht, kan ik weer volop verder met mijn activiteiten.
  fijne dag, Hilde

 9. Hoe hou je het vol, zou een mens zuchten. Gelukkig hoef ik niet vaak bij de jongeren aan huis te komen (daar zie je nog eens wat – het ergste is dat het er altijd zo vreselijk berookt is), maar de jeugd en jonge volwassenen die hier komen kunnener ook wat van. Waar ik de meeste moeite mee heb is ongewassen haar. Dat stinkt!

   1. Mmm…zoals je de staat van haar beschimmelde nagels beschrijft, laat die dokter het ook voor wat het is. Kun je de volgende keer niet met zo’n asbestpak binnenkomen? Het gewenste effect laat zich raden…probleem opgelost 😉

    1. Ze is al meerdere malen gevraagd de voetenpoli te bezoeken, of op zijn minst naar de pedicure te gaan, of medicatie te slikken tegen de schimmel. Ze wil niks. Je kunt mensen niet dwingen…

 10. Heen en weer geslingerd door verschillende emoties, gisteren in tranen en nu jak en een lach. Wat ontzettend triest.
  “Ze gooien allemaal hun vuilniszakken over de rand van het balkon en laten ze daar liggen”
  Ook niet goed te praten, maar het vuil is wel uit huis, misschien een goed idee voor haar dan.

  Fijne dag!

 11. Oh bah, ieuw, Klief!! Wat ontzettend goor. Echt, de rillingen lopen me over de rug..
  Moet daar niet eens een instantie op afgestuurd worden? Zo eentje die helpt bij het ontsmetten van huizen en het voorkomen van plagen in de wijk?
  Die foto wil ik je overigens met alle liefde aanleveren. Geplastificeerd, tegen besmetting.

  1. Uiteraard laten ze niemand binnen want er is toch niks aan de hand? Ze wil ook per se niet naar de voetenpoli, wat dat zijn allemaal onkundige mensen daar. ZUCHT.

   Dank voor je aanbod 🙂

 12. Ow jeeezzzus, van persoonlijke hygiene is natuurlijk totaal geen sprake, vandaar ook die jeuk down under natuurlijk, brrrrrrrrrrrrrr….

  Goed je handjes ontsmet neem ik aan?! 🙂

 13. Eigenlijk een mooi verhaal hoe bekrompen mensen kunnen zijn. Leven zelf als een vuilnisbelt en ondertussen de ander maar afkraken over een vuilnisbelt. Trouwens als die mensen toch nooit werken, hoe kan het dan zijn dat ze onze baantjes inpikken. Trouwens…. even je handen ontsmetten… Even extra…

  Love As Always
  Di Mario

 14. Jemig! Ik zei gisteren dat ik r e s p e c t voor je heb … dat wil ik graag ver-tien-voudigen! Ongelooflijk hoe mensen kunnen, of liever gezegd willen leven in zulke omstandigheden. En die zoon, dat zal ook een lekker smeertype wezen, ieuw!
  *gaat nu haar handen ontsmetten*

 15. Dan zal je best wel een hoop van die paarse handschoentjes bij je hebben Klief…..
  Je ziet het ook wel eens in een TVprogramma dat bij deze mensen er een ploeg volk aan te pas moet komen om het allemaal weer op orde te brengen.

 16. Ook goedemorgen 🙂 Geweldig…. zo heerlijk droog verteld ook weer…

  “Ze vertelt me dat ze zo’n enorme jeuk heeft aan haar vagina, ze blijft maar krabben. Erg vervelend, zegt ze. Ook voor mij, want ik heb haar net een hand gegeven.”

  Gruwel…. ik zie me teen voor me die nagels op haar handen met de dikke randjes onder die nagels…..

  Ik vind je dapper, Zuster…

  Liefs!

 17. Oliebollenvettig ding jakkes. Hoe een mens zo kan bestaan. Alhoewel die oudjes dikwijls zo bekommeren. Slechte ogen of geur… of het kan hen niet meer schelen???
  In ieder geval mag ze met haar poes van mij naar de dierenarts :-p
  Flink poederen achter die oortjes maar :-p

 18. Zoals altijd lees ik als eerste ’s morgens jouw blog op mijn telefoon in bed. Het is weer een goeje vandaag. Wat ik mij wel afvraag is, kunnen jullie niet aan een of andere instantie doorgeven dat zulke mensen hoognodig verzorging nodig hebben? Ik weet niet of zoiets in Nederland is en of jullie dat ook wel mogen ivm privacy?

 19. Ha zuster Klivia,

  Het handje maakt een schokkende indruk op me, altijd eerst wassen als je weer in de praktijk bent, wil je niet mee thuis komen.
  Helaas leven er mensen bewust in zulke omstandigheden, of ze gelukkig zijn is vers twee. oma

  ot, gaat lukken!

 20. Beetje jammer deze titel. Ik ben geboren en getogen in Goor, dat je het woord dan in deze context gebruikt, raakt mij persoonlijk. En dat terwijl er genoeg alternatieven (ranzig, smerig, vies etc.) voorhanden zijn…

  😉

 21. Oh oh Klief
  dat was er weer een van de bovenste plank waar bij je heel mooi beschrijft
  wat zorgend Nederland af en toe tegenkomt!
  Die van de jeuk doet me al rillen maar dat van vocht als tomaten ?????
  HOE kom je er op !
  Respect voor wat jij doet , ik zou het echt niet kunnen !

 22. hoe smerig het ook klinkt een glimlach breekt door op mn gezicht…van geluidloos ga ik naar geluid…maar snap helemaal dat je er tegenop ziet…wij, de lezers, smullen hier van
  Succes voor de volgende x ik kijk weer uit naar je volgende post :))
  lieve groet

 23. Pingback: Ranzig | Zara
 24. Het scheelde niet veel of ik moest van dit verhaal kokhalzen. Wat een viezigheid! hoe is het mogelijk dat mensen in zo’n zooi kunnen even en wonen?

  Die jeuk aan haar vagina komt zeker van de hoogopgelopen suiker…wat aan afgang om zo oud te worden!

 25. Wat goed zeg, dat je het zo weet te omschrijven dat ik geen trek meer heb! Goed voor de lijn dit soort stukjes 🙂
  Respect! Voor jou dan! dat je dit soort huisbezoekjes af kan leggen… (je zou het bijna afleggen ..)

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s