Wonen.

Blogloze Berber vroeg me naar aanleiding van mijn blogdipje dit: heb je nog wensen (en dan niet de hoofdprijs winnen of zo). Waar zou je het liefst wonen (als geld e.d. geen rol zouden spelen.)

Dat vind ik een leuke. Want ze vallen namelijk ook samen.

Ik ben een tevreden mens. Ik heb alles wat ik nodig heb en belangrijk vind. Vlam, Jill en 30 paar schoenen. In willekeurige volgorde.

Het enige dat ik heel erg graag ooit weer eens zou willen is een huisje met een tuin. En een beetje normale badkamer + een keuken waar we met zijn tweetjes kunnen koken en onze kont kunnen keren. Dat hoeft niet een vrijstaande villa te zijn, gewoon niks schokkends.

We wonen nu in een portiekwoning van 2 verdiepingen. De eerste etage telt 58 m2, de bovenste is iets kleiner, geen idee hoeveel. We hebben 3 slaapkamers en 2 balkons. Tot zover niks aan de hand, denkt u.

Há! Dus wel.

De badkamer is inpandig en grenst aan de keuken middels een schuifdeur. Sta ik te koken als Vlam uit zijn werk komt en gaat douchen, dan ruik ik niet meer wat ik aan het kokkerellen ben, vanwege zijn douchegel en deo. En in de badkamer ruikt het naar ui en knoflook.

Na zo’n douchepartij, is de hele keuken zeiknat, de ramen beslagen, het glaswerk, alles. De douche zelf moet ik elke 2 weken van boven tot onder in de chloor zetten en alle voegen moeten uitgeschuurd worden. De schimmel tiert er namelijk welig.

De keuken is zo klein, dat wanneer de klep van de vaatwasser openstaat, je niet meer kunt bewegen. Onze koelkast paste er niet meer bij. Die staat dus in het naaikamertje, naast de woonkamer. Ga je koken, dan moet je goed nadenken wat je nodig hebt, want niks zo irritant als al kokende tig keer terug te moeten lopen omdat je iets mist.

We kunnen best een logé hebben, maar niet langer dan voor 1 nachtje. Want slapen naast een koelkast die steeds aanslaat, is geen pretje. Daarbij is het voor ons ook superirrtant, want even nog een drankje pakken als de logeerders al op bed liggen, gaat dus niet. Idem dito voor ’s morgens een ontbijtje maken.

Op het balkon aan de voorkant staat een kleine loungeset geperst (die ik zorgvuldig heb opgemeten toen ik hem kocht, want ik kon er geen centimeter naast zitten), een opklapbare tafel en in de hoek hebben we nog een bak met een olijfboompje weten te persen. We kunnen er nét met zijn drietjes eten. Als iemand na het eten moet plassen, moet iedereen opstaan, moet de tafel in de hoek geschoven worden en weer terug. Tis net Tetris, op ons balkon. Alles past net in elkaar.

Vorige maand stond er hier in de buurt een huis te koop van 65 m2 woonoppervlak, met een tuintje er rondom, en een behoorlijk grote schuur. Aan een werkelijk briljante locatie: aan de Vliet. De Vliet loopt van Leiden via Voorschoten, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk naar Delft, waar het kanaal uitmondt in de rivier de Schie, die bij Rotterdam en Schiedam in de Maas uitkomt.

Het was perfect.

Helaas verkeren we momenteel niet in de positie om een huis te kopen.

Maar wie weet, ooit?

En tot die tijd zijn we gewoon happy met wat we hebben. Want als we allebei iets geleerd hebben de laatste jaren, is dat geluk niks heeft te maken met vierkante meters.

42 thoughts on “Wonen.

 1. ik woon in een redelijk groot huis maar dit maakt me niet gelukkig. Pas op, ik woon er graag maar het is ook niet meer. Geluk zit in jezelf en in het goed gevoel dat bepaalde mensen en dingen je schenken.

 2. Hi Kliefje,

  Woonruimte is leefruimte. Wij hebben het sinds een aantal jaren en we genieten er elke dag van. Ik wens je toe dat dat schip met geld binnen gaat komen om je wensen in vervulling te laten gaan.

  groetjes,

  Dorothé

 3. Geluk zit in jezelf, en in de lieve mensen om je heen. En vaak in kleine dingen, die pas later enorm groot blijken te zijn.
  Een huis is een stapel bakstenen, met ramen erin. Je kunt je er veilig voelen, en beschut.

  Maar die opgeluchte, dankbare blik in de ogen van de jongens en mezelf, terwijl we confettipijpen leegschoten van blijdschap… Dát was pas geluk!

  Liefs!

 4. Hier het omgekeerde verhaal qua wonen, alles is hier groot, zo ook het aantal slaapkamers (5). Aan de ene kant is dat heel fijn, we kunnen ons al eens elk in een kamer terugtrekken indien we dat willen. De keerzijde van de medaille is dat zo een groot huis ook onderhouden moet worden, ik zie het me nog niet doen op mijn oude dag. Een latere verhuis naar iets kleiners (en iets dichter bij mijn lief – niet onbelangrijk) zit er waarschijnlijk nog aan te komen.
  Maar uiteraard ben ik wel gelukkig met wat ik heb, mocht ik nu nog moeten huren, ik zou het financieel stukken minder hebben dan !

 5. leuk dat je een vraag van me op deze manier beantwoordde. geluk (ik noem het meestal naar mn zin hebben, geluk vind ik soms een te groot woord) zit idd in de mensen om je heen, maar als die vanwege ruimtegebrek constant op je schoot moeten zitten, gaat dat wel eens tegenstaan; en een ruimte om je terug te trekken is heel belangrijk.
  Jammer van dat huis aan de Vliet, mooie omgeving (ik ben in Den Haag geboren en dus wel bekend daar), wie weet wat de toekomst nog allemaal leuke dingen voor je in petto heeft.
  Sterkte vandaag

  Berber

 6. En tot die tijd; je hoeft ook minder vierkante meters te huishouden 😉
  Alhoewel ik denk dat je zelfs meer meters poetsen er graag voor over zou hebben.
  Ooit wordt vast een keer nu! Ik zal in ieder geval voor jullie duimen…

 7. Dit vind ik mooi geschreven. Natuurlijk heb je dromen, maar het nu tevreden en gelukkig zijn met wat je hebt, dat is mooi. Met een verleden kan je twee kanten op, als die niet zo geweldig is verlopen, of je bent nergens meer blij mee of die andere kant tevreden zijn met wat je hebt. Nog belangrijke de mensen om je heen.

  Fijn weekend!

 8. Mooi geschreven, minder vierkante meters betekent ook minder schoonmaken toch. Dat maak ik mezelf ook maar altijd wijs. Wel irritant van die schimmel in de badkamer, hebben we hier ook last van, maar sinds de afzuiging weer beter werkt scheelt het stukken. Misschien een tip?

   1. Die elektrische afzuigers zijn niet zo vreselijk duur. Maar koop wel een goede, want zo fantastisch zijn ze niet. Bereken de aantal kubieke meters en doe dat maal twee. Volgens de zogenaamde experts is dat niet nodig, maar ik weet uit praktijk dat als de kubieke meters vrijwel gelijk liggen dat het niet werkt.
    En als je zo’n ding plaatst, laat dan de deur open tijdens het douchen, of maak onder in de deur een goed rooster, zodat er ook verse lucht de douche in kan stromen.
    Succes!!

 9. “Tis net Tetris, op ons balkon.” Hoe bedenk je het! Lig hier echt in een deuk! Wel herkenbaar tho, Op ons balkon kun je je kont ook amper keren, en er staat niet eens een loungeset!

  Wat Karin al oppert, een afzuigapparaat voor de badkamer kan een hoop schelen. Geen idee wat die dingen kosten, maar twee keer per maand de badkamer ontschimmelen lijkt me ook geen pretje.

 10. Misschien een (onzinnige) tip . . .
  Als de keuken toch zeiknat word van het douchen, maak dan van de keuken een badkamer.
  Als de koelkast toch al in het naaikamertje staat, maak daar dan de keuken.
  En dan kan je van de badkamer een naaikamertje maken. Geen idee of je grote dingen naait, want dat is dan niet mogelijk, maar een naaimachine past er vast wel in.
  Toch?
  Niet dan?

  1. We hadden zelf ook plannen om het huis om te gooien, echter, we huren het. En we hopen toch binnen nu en een jaar of wat hier weg te kunnen. We zouden dan alles weer in de oude staat moeten vervangen… Niet handig dus. Helaas.

 11. Superleuk geschreven!
  En heel mooi gezegd op het einde.. vierkante meters maken niet gelukkig maar ze helpen wel!
  Mijn dochters slapen vanwege ruimtegebrek noodgedwongen op een kamer.
  Het gaat prima (ze zijn 5 en 7) maar ooit zijn ze 15 en 17 ik weet niet of ze het dan nog steeds even grappig vinden :S dus ik hoop net als jij ook ooit… 😉

 12. Haha, een tetris balkon. Je beschrijft het wel mooi. Maar ik duim dat jullie ooit (snel) zo’n huis kunnen kopen… En die laatste zin… Ik denk wel dat het waar is, maar ik zou er aan mijn lijf toch wel wat vierkante (ronde) centimters af willen, hier en daar 🙂

 13. Lastig lijkt het me, beperkt de ruimte te hebben. Zeker op momenten dat je even alleen wilt zijn en de ruimte juist nodig hebt.
  Hoop voor jullie dat er in de toekomst iets groters kan komen.

 14. ……ik heb helemaal geen balkon en ook geen lounge-set….. wel een lap grond van bijna 2000 vierkante meter en een heel ruim huis uit 1856…….Zullen het ooit wel moeten verkopen als we oud zijn ivm onderhoud. …maar tot dan zijn we hier erg gelukkig en genieten elke dag en dat is het belangrijkste van een woonplek/huis…

 15. Je balkon is hoop ik wel lekker in de zon, beetje beschut en met een leuk uitzicht? Want een balkon op het noorden en in de wind en dan ook nog uitkijkend op een blinde muur – ik snap niet dat dat gebouwd wordt.

  Vanwege gebrek aan muren aan de keuken: ik heb de koelkast in een loze hoek in de gang.

 16. Jaren terug vonden wij het huis hier te klein. 6 kinderen is niet niks om te herbergen. Nu ze bijna allemaal de deur uit zijn en moet onze toestand is het in feite stukken te groot. Wij huren en kopen zou ik zelf nooit doen. Gelukkig woon ik dan wel in een sociale woning en valt de prijs dus goed mee en de buurt over het algemeen ook wel. En na 27 jaar in de zelfde woning ben je ook wel een stuk verankerd…
  In ieder geval ik gun je je eigen plekje en hopen geluk en als dit moet, desnoods op 1m³ 🙂

 17. Niemand weet wanneer ooit komt, maar voor jou wens ik het binnen afzienbare tijd.
  Mochten de temperaturen nu lekker op lopen, zou ik zeggen: trek een tuinslang van douche naar balkon 😉 Schuifgordijntje en voila. En meteen geen last meer van condens.

  Ja, ik kan het leuk verzinnen maar jij zit er maar mee.
  Daarom een uitnodiging voor een bad in zee!

 18. Te weinig ruimte kan ook op je zenuwen werken, je hebt zelf gewoon ook ruimte nodig om het gezellig te houden. Ik weet er alles van in ons kippenhok… hoop dat je snel iets anders vindt.

  1. Dat gaat gelukkig goed hoor. We hebben allemaal ons eigen ding en ik heb mijn vrije vrijdag waarop ik het huis voor mezelf heb. Zelfs ten tijde van de hernia trokken we het wel. De vierkante meters irriteren niet, de flutkeuken en dito douche wel. En we missen allebei een tuin, lekker rommelen met plantjes enzo.

 19. Nou ja, met een andere, ruimere keuken zouden jullie al heel gelukkig zijn. Met de badkamer een flink eind uit de buurt. Moet gek gaan wil er niet zo’n huis te koop staan. Maar ja, dat kost weer een paar cent. Toch maar gaan voor de hoofdprijs 😉

 20. Die laatste zin, daar heb je groot gelijk in. Maar ik kan me voorstellen dat als je buren hebt die je het leven zuur maken, of andere irritaties (vies trappenhuis) je woongenot omlaag kunnen helpen.

  Zo heb ik ooit naast mensen gewoond die heel erg veel (buitenlandse) mensen over de vloer kregen. De hele dag door klonken daar van die Arabische kreten in huis. Het leek er altijd op dat er ruzie was..zo klonk dat. Ik stoorde mij daar wel aan, want in mijn heerlijke huis hoorde ik op alle verdiepingen de geluiden van de buren. En dat heeft mijn woongenot daar wel weggenomen.

  Toen er niet uiteindelijk een complete (achterstands) woonwijk werd afgebroken en die mensen werden ondergebracht in mijn flat, er opeens mensen met pistolen achter elkaar aan het aanrennen waren…..toen was mijn woongenot volledig foetsie.
  Voelde me niet meer veilig in mijn eigen huis en buurt.

 21. ja, goh, ik hou niet van leedvermaak of zo, maar nu ik dit zo lees besef ik weer hoe ontzettend goed ik het toch voor mekaar heb. Ja, je blijft je dromen houden, en eens komen ze uit hoor!

 22. Een hopo tips. Het enige wat ik kan zeggen, hoe meer ruimte Dinnetje krijg, hoe meer ik kan opruimen. Pfffff. En die draken kunnen er ondertussen ook wat van.

  Love As Always
  Di Mario

 23. Ha zuster Klivia,

  Zo blijft er wat te wensen houdt je ook scherp, alles hebben is ook in dutten.
  Wie weet, op een mooie dag. oma

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma kun je straks beluisteren op onze weblog en nu al op de website waar de programma’s staan: http://www.wir-3.com/ kies voor radio de BOM.

 24. als het geluk op te meten valt in kubieke meters woonruimte, dan denk ik dat er veel ongelukkige mensen rondlopen op deze aardbol. maar dromen mag wel hé!
  en toch wens ik uit het diepst van mijn hart dat jullie ooit eens rianter zullen kunnen wonen 😉 !

 25. Goedemorgen zuster,
  Er komen al een hoop tips voorbij, maar degene die ik mis is woningruil. Is dat geen idee? Wellicht een ouder stel wat kleiner wil gaan wonen en die jullie huisje ideaal vind? En anders hoop ik dat je snel de zaadjes van de geldboom vind en mij een stekje opstuurd;-)
  Goed weekend!

  1. Het is een huurhuis dat wanneer het vrij komt, wordt verkocht. Ik denk niet dat de woningbouw openstaat voor ruilen. Daarbij: een ouder echtpaar kan de 6 trappen niet op ben ik bang. Zó erg is ons huis niet hoor, maar het is ook niet het huis waar we nog 10 jaar willen blijven wonen.

 26. Komt mij bekend voor, ik woon in een klein appartement (douche komt ook uit in de keuken) en in de keuken past nog niet eens een afwasmachine – dát is wel een wens! En ooit een tuintje. Maar tot die tijd ben ik ook maar wat blij dat dit mijn huisje is en ik het zelf betaal (en dat ik het nog in een goede tijd heb gekocht waardoor ik niet teveel betaal maandelijks). Al met al ik heb eigenlijk niets te klagen (ok de afwasmachine en een nieuw bed tegen m’n rugpijn staan hoog op het lijstje) tot die tijd … Genieten van wat ik heb!

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s