Commercie

”De dag brak aan met vuur en rook. Laag in het oosten waren zwarte wolkenstrepen als de rook van een zwarte brand.” Zo begint een passage in het eerste deel van de Nederlandse vertaling van ‘The Lord of the Rings’. Ik las die passage voor het eerst, omdat hij was afgedrukt in de Prismapocket van ‘De hobbit’, die ik een kleine zestig jaar geleden had aangeschaft en waarover ik zeer enthousiast was. Die passage uit ‘In de Ban van de Ring’ deed mij direct besluiten die boeken aan te schaffen. Ik beschik dan ook nog altijd over die eerste uitgave in drie gebonden delen. Inmiddels beschik ik over meerdere uitgaven, waaronder de Nederlandse vertaling in dundruk in één band en een Engelse uitgave in drie gebonden delen, met ‘goud op snee’.

Onder de lezers van dit blog zullen er vrij veel zijn – neem ik aan – die, al hebben ze de boeken niet gelezen, wel de drie films van LOTR hebben gezien. Die films heb ik intussen diverse malen gezien. Ik heb ze op dvd en bij een vriend heb ik ook wel eens de extended version op dvd gezien. Ik heb diverse films gezien, die gebaseerd zijn op door mij gewaardeerde boeken. Een film hoeft van mij niet per se de verhaallijn van het boek te volgen. Ik ken LOTR (de boeken) van begin tot eind en weet dus vrij goed wat niet in de film voorkomt en wat aan de film is toegevoegd. De toevoegingen vind ik niet storend, wel overbodig, omdat ze nauwelijks iets aan het verhaal toevoegen. Wat ik jammer vind is dat Tom Bombadil niet in de film voorkomt. In het verhaal is hij een bijzondere figuur, omdat hij de enige persoon in Middle Earth is op wie de Ring geen enkele invloed heeft.

LOTR wordt vooraf gegaan door ‘De hobbit’. Daarvan zijn/worden ook drie films gemaakt. De eerste is inmiddels op dvd verschenen. Drie films van één – niet eens zo dik – boek leek me wat veel. Dan zou er wel veel bij verzonnen moeten worden. Nou, dat hebben ze gedaan. Als je ‘De hobbit’ niet kent, vind je de film misschien best aardig. LOTR was, terecht, een groot succes. Dus maak je een ‘vervolg’. Ik neem aan om puur commerciële reden. Nu maar hopen dat ‘De hobbit’ net zo’n succes is. Kassa! Ik denk dat J.R.R. Tolkien (de auteur) zich in zijn graf zou omdraaien als hij zag wat ze van zijn verhaal gemaakt hebben. Ik zal de volgende twee delen niet aanschaffen. Geef mij het boek maar. Nee, doe maar niet, ik heb het al, in het Engels en het Nederlands.

Evert

11 thoughts on “Commercie

 1. En toch ben ik voornemens ‘m te gaan kijken. Binnenkort ben ik een weekje alleen thuis en dan zal ik de film eens downloaden… U hoort mijn oordeel daarna wel!

 2. ‘k Heb de LOTR serie gelezen en gekeken en vond ze beide geweldig maar de Hobbit, als film, vond ‘k niet veul bijzonders en ‘k laat ws de volgende films aan mij voorbij gaan
  groet

 3. Hier geen LOTR-fan. Heb alleen de eerste film gezien, en een stukje in het eerste boek gelezen. Dat was het niet voor mij. Zoveel mensen zoveel smaken.

 4. Ik lees altijd eerst de boeken voor ik er een film van zie. Gewoon omdat mijn eigen film in mijn hoofd tijdens het lezen altijd een kaskraker is. Regisseurs verzieken mijn filmpjes. Deel 1 van de Hobbit vind ik ook een triest voorbeeld van geld willen maken over de rug van een reeds ter aarde gestelde schrijver. Jammer jammer jammer.

 5. Ik heb Lord of the Rings in het Engels gelezen, geleend van een vriendin. De Nederlandse versie staat nog ongelezen in de kast. De films heb ik gezien: geweldig! Ik ben naar The Hobbit geweest, vond de effecten geweldig, maar had even moeite om in het verhaal te komen,

 6. Wij zijn met de vriendengroep van mijn vriend naar de bioscoop geweest, en we waren het er allemaal mee eens dat het een aardige fantasy-film is, maar het is niet de Hobbit. Komt nog bij dat we een 2-d film moesten zoeken, omdat de aspies in de groep flink hoofdpijn en misselijk krijgen van 3-d, terwijl de film heel duidelijk om het 3-d heen is gemaakt. Dat maakte het vooral een ‘kijk eens wat wij technisch gezien kunnen’ ding. Oh, en met stukjes waarvan nu al duidelijk was dat het later in een computerspelletje terug zou komen.
  Was mijn vriend ook nog zo stom om het boek weer te lezen vlak voor we gingen… dan valt het alleen nog maar meer op 😉

 7. ook wij hebben een (pocket) versie van de hobbit en alle delen van LOTR van zo’n 35 jaar oud.
  ik heb de boeken niet gelezen en de films niet gezien, maar mijn man smult er van.

 8. Voor mij hoeft een boek niet de film te volgen. Ik heb genoten van de LOTR-boeken en van de films. En zo heb ik ook genoten van deel 1 van The Hobbit. Misschien waagt Jackson zich nog wel een keer aan The adventures of Tom Bombadil. Ik verwacht in ieder geval dat hij zich nooit aan de Silmarillion zal wagen. 😉

 9. Ik heb nooit begrepen waarom ze direct LOTR verfilmd hebben en niet eerst De Hobbit. Maar om van dat dunne boekje nou DRIE films te maken…Deel 1 wil ik best zien,maar het vervolg mogen ze houden. Idd, ik heb ’t boek ook in ’t Engels en Nederlands gelezen. Er gaat niets boven!

 10. Ik heb alleen de eerste paar bladzijden (op aandrang van mijn dochters, 20 jaar geleden) van LOTR voor de ..tigste keer gelezen en ben toen weer tot de conclusie gekomen dat fantasy niet mijn genre was en is!

Reacties zijn gesloten.